CQ WW 160m CW Contest 2009




  Letos, stejně jiné roky se vždy alepoň symbolicky účastním tohoto contestu, Zpravidla se moje účast omezuje na ranní okno do severní Ameriky, případně zkusit "vyzobat" nějaké země co mi chybí. A chybí jich ještě opravdu hodně.

V letošním roce má CW i SSB část závodu upravené pomínky. Pamatuju, že se kdysi v tomto závodě předávalo pořadové číslo spojení, potom zkratka názvu země, potom jenom report. Letos zavedli organizátoři jako kód do závodu číslo CQ zóny. Žádný problém, známe to i z CQ WW Contestu. Ještě byla upravena doba začátku a konce závodu a to na 22 UTC v pátek do 22 UTC v neděli.

V pátek jsem šel večer spát a natáhnul jsem si budíka na 3 hodiny ráno. Ráno jsem vstal, zapnul počítač TRX a PA a nakonfiguroval  deník N1MM.
Prolaďuju pásma, většinou jsem slyšel jen Evropu, sem tam UN, 4X apod. Objevil se v kontestu i 6W/DL2RMC, takže jsme si zopakovali spojení z minulého týdne. Naštěstí pracoval split, takže to nebyl takový problém jako 9H nebo EA6. Je neuvěřitelné jak takové relativně obyčejné stanice dokázaly vytvořit peklo na vlastním kmitočtu. Pak většinou neslyší nikdo nic.

Zaznamenal jsem zajímavý efekt deníku N1MM. Přiznám se, že se mi tento program velmi líbí. Po zkušenostech z listopadového CQ Contestu na OK2RRR mě tento program tak nějak donutil, že jsem zcela neplánovaně začal volat všechno co jsem slyšel a jel jsem takto až do rozednění. V noci krátce po mém začátku jsem na první zavolání udělal VY2ZM. Jak ten člověk poslouchá je opravdu neuvěřitelné.
Nad ránem se podařilo ještě asi 8 stanic z USA. V 8 hodin ráno to balím se 119 spojeními.
Odpoledne a večer klovu stanice z Evropy, nějaké UA9. Slyším sice mizerně, ale slyším VQ9LA a nějakého JW, ale bez šancí, přestože tyto stanice mám udělané. XU7, kterou jsem dělal minulý týden tady neslyším vůbec, stejně tak stanice z Japonska. Ve 23 hodin to balím se skóre 287 QSO.
Budík je tentokrát na půl čtvrtou. Nějaké UA9, CU8, OY a kolem půl šesté začínají vyskakovat Američani. V neděli byli u mně slyšet mnohem lépe než v sobotu. Podařilo se jich udělat i s těmi sobotními celkem 39 a k tomu 2 Kanaďani.Po osmé ráno opět končim s celkem 343 QSO. Tajně doufám, že by se mohly večer podařit stanice z Asie, že už nebude takový nával. Pravda je taková, že třeba EY8MM, kterého tady dělávám běžně se 100W jsem měl obrovský problém vůbec přečíst a podařil se až po několika hodinách sledování jeho frekvence. Nakonec se přece jen podařil. Slyším i když mizerně JA7NI, ale přestože ho tady slyším častokrát až 599, dneska to k udělání nebylo. Škoda, podmínky mi nepřály. Největší radost mi udělal A71BX, nová země pro mne na 160 metrech.
Tajně jsem doufal,že bych mohl pokořit hranici 400QSO. Poprvé za závod v podvečer opouštím styl vyhledávání stanic a začínám volat. Rate jde prudce nahoru ale vydržím takto jet jen asi 20 minut a vracím se k S/P provozu. 400 QSO mám o půl sedmé večer a do jedenácti je ještě dost času. Jede se dál. Dělám ZC4, již zmíněného EY8MM a končím dvě minuty před jedenáctou našeho času se skórem 512 QSO.
Násobičů jsem udělal 58 a k tomu 15 států USA a provincií Kanady.Vesměs východní pobřeží. Bylo slyšet semtam i něco z vnitrozemí, ale tam jsem se nedovolal.

Celkem 194 399 bodů.

V tomto závodě jsem docela důkladně otestoval novou TS-480SAT. Protože bydlím ve městě je jasné, že příjmové podmínky jsou docela zoufalé. Nejnižší úroveň šumu na pásmu byla S7, běžně S9 a více. Používám proto úzký telegrafní filtr 270Hz a ještě snižuju šířku pásma, někdy až na 80Hz pomocí zabudovanéhu DSP. Musím řící, že toto DSP funguje v tomto TRX-u velmi dobře. Všichni víme jaké intezity pole dokážou vyprodukovat některé stanice a pracovat vedle takového signálu třeba 100 Hz nebo méně je docela masakr. Dobrou fintou, i když náročnou na uši, je vypnout AVC. Slabé signály se dají takto lépe přečíst.

Pro topband mám jedinou anténu nevalné kvality. Jde o čtvrtvlnný sloper ve směru JJV s napájecím bodem v cca 23m na stožáru společné televizní antény a spodní okraj zářiče je v asi 9 metrech nad zemí. Tato anténa naprosto špatně chodí směrem na severní a střední Ameriku, ale docela dobře na Afriku a Indický oceán.

V závodě byl použit koncový stupeň s GU74b, který mi na tomto pásmu dává max 400W, ale provozoval jsem ho z opatrnosti na nějakých 300-350W.

Byl to první závod na 160m, kde jsem tento PA použil a musím říct, že je rozdíl dovolávat se na DX-y se 100W a s výkonem produkujícím jen o 1S silnější signál.

Stejný závod jel se 100W asi 1km vzdálený Jarda OK2HZ. Je zajímavé že jsme o sobě po celý závod prakticky nevěděli. Nakonec jsme se ani neudělali. Aspoň jsme se udělali s Milanem OK2BYW, spolubojovníkem z OK2RRR.
   
Ještě jednu poznámku si neodpustím. Už jsem o tom psal vloni. V úseku 1800 až 1810, který není u nás na rozdíl od amerického kontinentu povolen a kde bylo slyšet množství W stanic, tak se tam nerozpakovalo velmi mnoho evropských a co hůře českých stanic pracovat a dokonce i anoncovat tento provoz v DX clusteru.
Osobně si myslím, že tyto stanice nemají morální kredit být v závodě vyhodnoceny, protože dosahují výsledku podvodem. Jestli chcete vědět které stanice to jsou, poslechněte si je v příštím závodě.






Hlavní  strana