ARRL 160m Contest 2009

ARRL 160m u OK2BMU a co tomu předcházelo.

Začnu hodně zeširoka událostmi dva týdny před závodem.

.... tak nám zabili Ferdinanda....

Na tato slova paní Müllerové jsem si vzpomněl, když jsem chtěl napsat:   ... tak jsem si udělal novu anténu.  Anténu na 160m.
Spíše staronovou. Jde o kompilaci původní LW asi dva roky nepoužívané a stávajícího čtvrtvlnného sloperu pro změnu asi dva roky používaného. Spojil jsem je dohromady a udělal z nich dipól. Vypadá to nějak takto (klikni do obrázku pro plnou velikost):



Historii této antény už jsem kdysi popsal.
Víceméně horizontální část byla původně zářičem šikmého čtvrtvlnného sloperu nataženého do dvora na sloup veřejného osvětlení. Tehdy to chodilo sice velmi dobře na UA9, ale jinak nic moc. Nicméně někdo mi anténu po celkem krátkém čase dole utrhnul a tak jsem hledal možnost jak pokračovat.
Podařilo se domluvit upevnění antény na protějším domě a od té doby jsem anténu provozoval jako vodorovný čtvrtvlnný zářič a jako protiváha byla použita zemnící hromosvodná soustava domu. Poté co dům prošel rekonstrukcí (zateplení, výměna oken) došlo i na výměnu nadzemní části hromosvodu a s anténou začaly problémy. Anténa nechtěla ladit a celé to bylo nějaké divné, ale hlavně nefunkční. Vyrobil jsem tedy jiný čtvrtvlnný sloper natažený tentokrát opačným směrem, kde jsem ho uvázal dost vysoko nad zemí na strom. Ten se  dal vyladit proti zemnicí soustavě domu poměrně dobře. Vyzařuje sice nejlépe JV směrem, ale spojení se dala dělat i do jiných směrů. Asi zřejmě nepříliš velká výška nad zemí degradovala směrové vlastnosti a anténa byla víceméně všesměrová. To ovšem moc neplatilo pro směr na USA a Kanadu, kde se dařila pouze spojení s nejlépe vybavenými stanicemi, přičemž jejich slyšitelnost byla dost mizerná.

Letos jsem konečně rozhoupal a realizoval jsem řešení, které jsem měl v úmyslu již dávno. Propojil jsem vodorovný i šikmý zářič do dipólu. Vyloučil jsem použití zemnicí soustavy domu a protiváhu teď tvoří druhé rameno. První zapojení potvrdilo, že tato cesta je schůdná. Minimum PSV bylo někde na 1930 kHz a po prodloužení šikmé části dipólu asi o 3m anténa rezonuje na 1835 kHz (šířka pásma pro PSV<2 je asi 1790 - 1910kHz, což vyhovuje).
O první spojení jsem se pokusil až v pondělí 23.listopadu 2009 po víkendu, kdy jsem tu anténu dělal. Obvykle brzo ráno než jdu do práce než vypiju ranní čaj mám cca 10 minut času, které dost často využívám k tomu, že projedu 80m nebo 160m jestli něco není slyšet co by stálo za zavolání. Moje překvapení bylo, když jsem na 1822 kHz slyšel docela dobře VA5DX ze Saskatchewanu. To není zrovna blízko. Zapnul jsem PA a zavolal. Přišel na první zavolání. 1.spojení bylo na světě a hned takové. Paráda. Další stanicí za 7 minut byl CX5BW, který hrál docela hezky na 1827 kHz. Zavolal jsem a slyším, že mi odpovídá. Bohužel ale zrovna šel do úniku. Někdo z Evropy, kdo ho slyšel líp mi dává K (vysílej, už skončil). Vzápětí se začal znovu vynořovat ze šumu a spojení jsme udělali. Pro mně nová zem. Pak jsem už musel do práce. Škoda, třeba by ještě něco přibylo.
Počáteční test antény tedy vyšel parádně.

V týdnu  nebylo moc času, ale následující víkend byl CQ WW DX Contest CW část. Vynikající příležitost otestovat anténu v provozu.
Rozhodl jsem se nevolat výzvu a jen vyhledávat po pásmu. Pro nějaké zaneprázdnění jsem začal až v sobotu ráno kolem půl páté. První spojení bylo s TF4X, který po celý závod hrál jak z partesu. Následovaly nějaké stanice z okrajů Evropy (OH0, EI, GJ, EA8 - což je skoro taky Evropa) - vše víceméně snadno. Následuje W3LPL, VE3EJ, CN2R a CR2X. No podmínky se nezdají nijak super, ale je co dělat.
Večer si sedám k rádiu kolem osmé a dělám EY8MM, nějaké UA9. Pokračují některé stanice z okrajových částí Evropy a po půlnoci pak přichází první signály z USA: K3LR, WF2W, W2FU,  atd. Vesměs big-gun stanice. Jsem unavený a ospalý a jdu spát. Po páté hodině jsem opět na pásmu: lítý boj o "obyčejný" T70A, následují 9H3HH, EA8URL, NR4M a NR5M. Kolem rozednění se objevují s parádním signálem HC8GR a 6Y1V. Oba jsem udělal mnohem snadněji než T70A nebo EA9/OL8R, kde se prosadit proti šílející Evropě bylo skoro nad moje síly. Dvě nové země z amerického kontinentu byly zlatým bodem celého závodu.
Suma 46 QSO z toho 29 DX stanic. Dojem docela příznivý. Slyším více stanic ze severní Ameriky a celkově se zdá anténa být tišší co se týče příjmu městského šumu.

Konečně se dostávám k tomu o čem je tento článek - ARRL 160m contestu - tam se projeví v plné nahotě, jak to s tou mou novou anténou.
Tento závod mám rád. Nejezdí ho moc lidí, není takové hrozné rušení jako při CQ WW 160m v lednu (o SSB části v únoru ani nemluvím).
V roce 2005 jsem ho v OK vyhrál v kategorii LOW power. Takto to zní dobře, ale z OK jsme tam byli dva a stačilo k tomu tuším 13 spojení.

     

Přestože závod začíná ve 22 UTC, začal jsem až ve čtyři ráno. Stejně těch pár stanic co tam uslyším...... No byl jsem překvapený. Hned jak jsem zapnul TRX, který se zapnul na kmitočtu kde jsem ho posledně vypnul a hned slyším N2CU v síle 599.
No co budu vykládat. Do půl osmé 36 spojení. Z toho 4 Kanaďani. Kromě východního pobřeží a jihu (Alabama, Georgie) také několik stanic ze středozápadu (Illiois, Ohio, Michigan, Kentucky). Později Texas, Wisconsin, Arkansas. Z Kanady kromě Ontaria také Quebec a Labrador.
V neděli vstávám o něco dřív a první spojení dělám už kolem půl čtvrté. Přibyly spojení do Delaware, Virgin Island (KV4FZ - konečně jsem ho udělal - odolával mi moc dlouho - takže NEW ONE! ), Rhode Island. Celkem 59 QSO a 30 sections jak nazývají oblasti (státy a provincie), které jsou násobiči.  Celkem 3240 bodů brutto.
Díval jsem do loňských výsledků v kategorii HIGH power a vítěz v OK měl nějakých 700 bodů. Necháme se překvapit. Třeba loni nebyly podmínky.

Pěkně jsem si zavysílal. Překvapilo mě, jak silné signály dokáží vyprodukovat big gun stanice v USA a Kanadě. Z 80m to znám, ale takto silně jsem ještě snad na 160m W/VE neslyšel. O jejich množství ani nemluvě.
Celý závod (resp. tu část co jsem byl QRV) jsem jenom vyhledával stanice. Netroufnul jsem si volat výzvu, vzhledem k absenci RX antén. Nechci si dělat ostudu, že mě budou volat stanice a já je neuslyším. Nicméně asi to brzo překonám. Stejně koho neuslyším toho neudělám a když si vzpomenu, kolik stanic se nedovolal..... Takového K5NA jsem se dovolal až po hodně dlouhé době, K6JW z Kalifornie jsem se nedovolal vůbec, N0TT také ne.Poslední už dlouho za světla jsem volal VE3XB a taky neúspěšně.
Slyšel jsem jak v závodě pracují 6Y7J a PJ2T. Posledně jmenovaný by se hodil, byla by to nová zem pro mne. Třeba se ještě objeví i mimo závod. Pokud jde o podmínky, mám pocit že v sobotu to chodilo o něco lépe než v neděli.   

V závodě byl použit závodní deník N1MM. TRX Kenwood TS-480SAT a PA s GU74b, který mi na 160m dává cca 300-350W output.

Celkem za necelých 8 hodin provozu 59 QSO. O nějakém rate nejde mluvit.

Závěrem malá statistika udělaných zemí:
W               52x
VE               6x
KP2             1x


V Ostravě 7.12.2009    


Hlavní  strana