All Asia DX Contest SSB 2010


Závod jsem odjel v rekreačním tempu jako jakousi náhradu za letošní Den VHF rekordů na 144 MHz. V klubu jsme na výjezd na portejbl  kvůli nemoci Jardy rezignovali. Podmínky se stejně se moc nejevily pravděpodobné, navíc celá Morava pod příkrovem dešťových mraků taky neslibovala nic příjemného. Nechal jsem se tedy inspirovat Vláďou OK2MTV, který na setkání v Esku říkal, že se zúčastní
AA Contestu, tak jsem to zkusil taky.

V sobotu jsem projel pásma. Na 21 MHz docela prázdno, zato dvacítka hrála velmi pěkně. Bylo rozhodnuto.
Byly slyšet stanice hlavně z asijské části Ruska, ale i sem tam japončíci a další asijské stanice. Celý závod jsem jen vyhledával a volal stanice. Na výzvu jsem si nějak netroufl. Přeci jenom se cítím víc v kramflekách na CW než na SSB. Navíc "angličtina" některých asijských stanic je taková, že jsem si ten věk operátora poslechl pro jistotu raději několikrát než jsem se dovolal.

Je docela zarážející věková struktura soutěžících stanic. V tomto závodě je věk předávaným kódem, tak se ukazuje jak mladí nebo spíše staří amatéři vlastně dneska závodí. Dvě čínské stanice předávaly věk 99 let, což je úctyhodné. Jen velmi málo operátorů bylo pod 30 let  (jen zpravidla ruské nebo arabské stanice). Zdá se že nejen u nás amatérská populace stárne.



JH4UYB se kterým jsem během závodu taky pracoval. Při jiné příležitosti jsme měli spojení např i na 160m.

Co jsem tedy udělal. No popravdě toho moc nebylo. Něco přes 60 QSO. Nejvíc Japonců (18), potom UA9 (14), Kazachů (6), Číňanů a UA0 po čtyřech, 9M2, JT, BV, VR2 a HS po dvou a pak ještě nějaké 5B, TA, A7, HZ, VU, A6 a EX.

Celkem 62 spojení a 49 násobičů dávají výsledek 3038 bodů (samozřejmě brutto).

Z Číny se ozývala i BT4EXPO ze šanghajského výstaviště Expo 2010. (Spojení s ním je možno si ověřit na http://www.qrz.cn/bt4expo/)


Takto si nějak představujeme Japonsko.


V Ostravě 9.9.2010


Hlavní  strana