"CQ CQ OH8AAU from Ulkokalla Lighthouse, IOTA EU-184", eli Laaksojen Radioamatöörit, OH8AAU radioaktivoimassa Ulkokallan majakkasaarta ensimmäistä kertaa 18-20.8.2000

Ulkokallan majakkasaari sijaitsee Kalajoen edustalla, n. 20 km mantereesta. Kaverina saarella on 4 kilometrin päässä sijaitseva hieman isompi Maakalla. Ulkokalla lienee monelle merisään seuraajalle tuttu lämpötila- ja tuulensuunta-arvoistaan. Saaren koko on noin 4 hehtaaria, ja mökkejä siellä on muutamia, sekä tietysti majakka ja entinen majakanvartioiden asuinrakennus, jossa pidimme majaa pedition ajan.

Peditiomme alkoi perjantaina noin klo 15 leppoisalla kahvien nauttimisella Kalajoen Nesteellä. Kun porukka (Raimo, OH8MNM, Johannes, OH6HFX, Risto, OH8MTM ja Kari, OH8KFN) oli koossa, ajoimme hiekkasärkkien satamaan ja aloimme lastata suunnatonta tavaramäärää veneeseen. Täytimme veneen koko etuosan kasseillamme ja kannelle jäi vielä jonkin verran roiskevettä kestäviä hyödykkeitä. Pian kippari Mikko Rahja saapuikin paikalle ja aloimme merimatkamme kohti saarta.

Perillä saarella meitä odotti kottikärryt jolla luulimme helposti kuljettavamme tavarat lähemmäs majapaikkaa, mutta mr. Murphy oli myös käynyt paikalla (ilmeisesti kuitenkin omalla kumiveneellään, kun kippari ei muistanut kuljettaneensa ko. herraa.) ja rikkonut kärryistä renkaan. Niinpä kannoimme jälleen ennätyksellisen matkatavaramäärän käsissämme perille asti. Koska säätila oli suhteellisen suotuisa, eli lämpöä oli sormenpääarviolta noin 15 astetta eikä satanut, aloimme suunnitella heti antennien asennusta, pitihän radioasema olla ensimmäiseksi kunnossa!

Iloksemme saarelle oli pari vuotta sitten pystytetty 50 m korkea matkapuhelinmasto, johon saimme kätevästi ripustettua G5RV:n ja 20m:n dipolin päät. 80m:n dipoli vedettiin lipputankoon ja rantakallioille pystytettiin GP. Lisäksi kasasimme 2m:n 9el yagin nelimetrisen teleskooppimaston nokkaan rakennuksen länsipuolelle. Verkkosähköä ei saarella ole, joten matkapuhelintukiasema, sääasema ja majakka saavat virtansa aurinkopaneeleista ja isosta generaattorista tarvittaessa. Koska edellämainituilta laitteilta ei sähköä saanut lainata, oli meillä mukana 2 kpl 75Ah lyijyhyytelöakkua ja aggregaatti.

Kuva: OH6HFX, OH8KFN, OH8MTM ja OH8MNM kalliolla kukkulalla

Paikalliset mökkiläiset olivat kiinnostuineita puuhistamme ja suhtautuivat ystävällisesti siihen että koristelimme rakennuksen viikonloppua varten langoilla ja kaapeleilla. Moni kyseli mihinkä asti yhteyksiä otetaan ja paljonko tehoa käytetään, ja me yritimme parhaamme mukaan kansantajuisesti selittää tempaustamme.

Parissa tunnissa olimme QRV. Ensimmäinen QSO saatiin 2m:llä Samulin, OH6HJG/M:n kanssa, joka oli ajelemassa Lohtajan Ohtakarissa. Ainakin 2m toimi fb. Raimo kokeili 20m:n CW:tä ja sai niskaansa heti roiman pile-upin. Uudesta IOTA-numerosta oltiin kiinnostuneita, ja Raimo joutui lopettamaan workkimisen raa'asti kesken koska pitihän radioaseman harjakaiskahvit nauttia ilta-auringon loisteessa majakan portailla.

Majoittauduimme kunnolla, kävimme saunassa ja kastelemassa itsemme meressä (uimiseksi sitä ei voi kutsua) ja ravitsimme itsemme. Risto ja Kari telakoivat itsensä HF-radioiden ääreen ja alkoivat tunnustella kelejä. Risto joutuikin purkamaan eurooppalaista huutokuoroa muutaman CQ:n jälkeen puoli tuntia. Karin automaattinen CW-avain takoi jatkuvasti ja lokilehdet täyttyivät QSOista.

Kuva: Juuri tultu, tavaraa enemmän kuin laki sallii ja lääkäri määrää

Majakoiden- ja majakkalaivojen viikonloppuhan alkoi virallisesti vasta 19.8 klo 03.00 yöllä Suomen aikaa. Johannes, Kari ja Raimo menivät nukkumaan hyvissä ajoin, kun taas Risto jäi huhuilemaan bandille joksikin aikaa. Muut nukahtivat tasaiseen haalotukseen: "Siikjuu Siikjuu Oscar Hotel Eight Alfa Alfa Uniform, Oscar Hotel Eight Alfa Alfa Uniform, from Echo Uniform One Eight Four...". Valveutuneet harrastajamme Kari ja Raimo olivat laittaneet kellon herättämään 2.50, ja ampaisivat sähköjäniksen lailla ylös ko. kellonlyömällä. Allekirjoittanutkin heräsi ja kävi seurailemassa parivaljakon puuhia hetken aikaa. Harjaantuneella radioamatöörin näköelimistöllä toiminta vaikutti erehtymättömästi workkimiselta, mutta ei kovin kiivastahtiselta. Ennakko-odotuksista poiketen majakkaviikonlopun alkamisaika ei pulpauttanut älytöntä hamssimäärää bandien tukkeeksi. Frankfurtin atomikellosta aikansa päivittävän kellon mukaan elimme UTC aikaa 00:01, jolloin 2 m:n rigistä alkoi kuulua vaimeaa kutsuilua 145.500 MHz taajuudella. Hetken kuulostelun jälkeen paljastui että kyseessä oli OH8T:n peditioporukka Hailuodosta. Se oli ensimmäinen QSO majakkaviikonlopun alkamisen jälkeen.

Pitävinä todisteina toimivista lokilehtisistä päätellen Kari ja Raimo olivat workkineet 5.30 asti, kunnes uni oli ilmeisesti voittanut workkijoiden innon. Herääminen seuraavana aamuna tapahtui samaan tyyliin kuin nukahtaminenkin. Risto kutsuili jälleen 20m:n SSB:llä CQ:ta, ja vaikutti saavan vasta-asemia ainakin aggregaatin nytkähtelystä päätellen. Päivä meni äkkiä workkiessa, syödessä, rantakivikossa kävellen tai hieman nukkuen. Saipa allekirjoittaanutkin ensimmäisen kerran purkaa pile-uppia HF:llä second operator - toiminnan suomin mahdollisuuksin. Onneksi harjoitusta kansainvälisten kusojen pidosta oli jonkin verran kertynyt VHF/UHF satelliitteja workkiessa, joten hetken haalotuksen jälkeen homma luisti ainakin omasta mielestä suhteellisen mukavasti. Iltapäivällä paikallisten kalastajien, Juhanin ja Martin ystävällisen tempauksen tuloksena suihimme upposi muutama vasta pyydetty ja savustettu siika. Meren antimien voimin jaksoi taas painaa läpi pari sataa kusoa, kunnes illalla käytiin jälleen saunan puolella ottamassa hiki-nokka-kusoja... Illalla kokeilin huvikseni workkia kalliolta UO-14 satelliittia. Ajattelin, että kun joka puolelle on aavaa merta, saattaa yhteys onnistua käsikapulallakin. Ja niinhän siinä kävikin, LA7SQ tuli workittua Norjasta ihan 5W teholla käsiradiolla.

Ylempi kuva: maisemaa Ulkokallasta pohjoiseen päin

Alempi kuva: Raimo, OH8MNM workkimisen tuoksinassa

Kusoja pidettiin vielä 01.00 SA asti yöhön, nukuttiin hyvät yöunet ja jatkettiin taas seuraavana aamuna. Koska lokikirjaa pidettiin käsin, tarkkaa kusojen määrää ei missään vaiheessa tiedetty. Karkeiden välilaskelmien tuloksena epäilimme aluksi tuhannen kuson määrän rikkoutumista, sillä sen verran flegmaattista workkimisemme oli. Syvä säälin tunne valtaa mielen kun ajatteleekin niitä vasta-asemaparkoja, jotka vesi kielellä odottivat EU-184:ää, kun radiohuoneisto saattoi olla joskus jopa puoli tuntia tyhjillään! Kaikesta huolimatta sunnuntaina 15.00 SA vaikutti siltä, että tuhatkunta kusoa alkoi olla plakkarissa, ja aloimme purkaa asemaa pois, sillä m/s Metuulia, noutajamme, oli hyvää vauhtia tulossa.

Sää oli koko viikonlopun aikana mainio, vettä ei satanut kuin pari tippaa. Lauantaiyönä ihailimme mantereella riehuvaa ukkosta, joka väläytteli elosalamoita meren päällä. Rajuilma ei kuitenkaan tavoittanut saarta, vaan pystyimme workkia koko ajan. Vastoinkäymisiä peditiolla ei ollut juuri nimeksikään, kaikki onnistui kuten pitikin - ja QSOjakin tuli! Koska workkimistahti ei ollut hektinen, jäi muullekin toiminnalle aikaa. Jälkeenpäin jäi retkestä hyvä maku suuhun - ja CQ-haalotus korviin...

Johannes Karhula, OH6HFX

Lisää kuvia peditiolta

Kuva: Kari, OH8KFN CW-avaimen orjana