50MHz testi tapaninpäivänä 2000

QTH KP14QA Lohtajan Vattajanniemi

OH6HFX ja OH6HJG päättivät jälleen kerran peditioida, tällä kertaa 6m bandilla, ja täysin uudesta QTH:sta. Mökki Vattajanniemellä Pohjanlahden rannalla valittiin asemapaikaksi, koska autostakaan ei viitsinyt pakkassäällä workkia. 5-el yagi käytiin päiväsaikaan valoisalla säällä nykäisemässä pystyyn ja mökkiä esilämmitettiin hieman.

Illalla asemapaikalle saavuttiin hyvissä ajoin ja lämmitys alkoi välittömästi. Isohko halkoläjä kärisi takassa ja kaasulämmitin puhalsi kuumuutta. Pikku hiljaa lämpötila alkoi nousta ja päästiin positiiviselle puolelle. Puolen tunnin kuluttua kärsi jo riginkin nostaa pöydälle ja hieman kokeilla - swr oli ok ja OH9SIX kuului vaisusti pohjoisen suunnasta.

1800z testi alkoi ja ensimmäiseksi lokiin pääsi OH8HAR Kalajoelta vajaan 40km päästä. Pitkän aikaa sai kuunnella vain puhdasta kohinaa (kiitos häiriöttömän ympäristön) kunnes 1830z revontulet alkoivat heijastella signaaleja suotuisaan sävyyn. Aurora nousi aina vaan hurjemmaksi, ja parhaimmillaan esim. OH0A tuli 59A rehellistä mittarinäyttöä!

Puoleen yöhön mennessä QSOja kertyi mukavat 34, joista vain kaksi tropoetenemisenä. Pisin aurora-qso oli LC3NAT, 826 km.

5-el yagi n. 10m asl/agl

Samuli, OH6HJG kuuntelemassa SSB-auroraa

Häiriötön ympäristö on myös keinovaloton...

(c) J. Karhula 1/01