CQWW CW 1999 OH1F - BENCHMARKING TO OH7M & SK3W

Timo Klimoff, OH1NOA / OH0NOA

Lähteenä käytetty omaa lokia ja OH7M ja SK3W:n rate sheettejä.

Valmistelut alkoivat oikeastaan heti hyvin menneen (yli 10M pts) SSB-osan jälkeen. Phonella meillä oli 4 operaattoria, joista tiesimme että Ari, OH1EH tulisi olemaan Floridassa CW-osan aikana. Periaatteessa meillä oli radiot, kompuutterit jne. kasassa neljää asemaa varten, mutta operaattoreita kaivattaisiin. Laitoimme ilmoitukset CCF:n kotisivuille, CCF reflektorille ja vielä muutamalle kaverille suoraan .. tuloksetta. Ennen kontestia huomasimme myös OH2U:n ja OH7M:n kaipailevan operaattoreita, joten ainakin tarjontaa oli riittävästi! Saimme mukaan ainoastaan OH1LUZ:n, joka oli mukana myös edellisessä CW-multisinglessä vuonna 1997. Terokin ehti työkiireiden takia olla mukana vain pari tuntia lauantai-iltana/yönä työkiireiden vuoksi. Joten käytännössä meitä oli kolme: OH1NOA, OH1MM ja OH1MDR - suurimman osan kontestia olimme kaikki valveilla, operointiaikaa tuli 44 - 45 tuntia/ukko. Yleensä yksi ajoi pileuppia, yksi kerroinasemaa ja kolmas nuuski muita aukiolevia bandeja. Taisimme olla ainoa multi-single, jolla oli enemmän laitteita "taistelukunnossa" kuin operaattoreita …

Viikkoa ennen kisaa sain "operointistrategiset suunnitelmat" valmiiksi (työjako meillä Timoilla on näissä yleensä niin että MDR hoitta "kovo"-puolen ja NOA "pehmo"-puolen, hi). Esitin Pasille ja Timolle kovaa tavoitetta: 4500/188/720 = 9.1M phoneosan hyviin kokemuksiin perustuen. CW-osan recordi 6,7M näytti selkeästi olevan "helposti" rikottavissa.

Saavuimme tällä kertaa MDR:n kanssa kerholle vasta kello 22:n jälkeen. Systeemit olivat SSB-osan jäljiltä sen verran tutut, että kaikki saatiin kuntoon hyvissä ajoi ennen kisan alkua. Kaikki asemat OH1F:lla kootaan aina joka kisaan erikseen eli paikan päällä valmiina ei ole yhtään valmista kokonaisuutta. Kerhon Ethernet-verkkokin pelasi hyvin, Porin Tekun AMPR-gatewayn kautta qso maailmalle clustereihin onnistui hienosti: läpi kisan meillä oli konnekti OH1RCF:n lisäksi ainakin yhteen - yleensä kolmeen ulkolaiseen klusteriin (PI5EHV, ED7URC, RK9CZZ). Tosin sunnuntaina PI5EHV kävi ylikierroksilla ja tukkeutui vihjeiden määrästä … ja lähetti sitten ne tuntia/kahta vanhentuneina. Toinen pääasemistamme ei oikein tykännyt siitä: 486:n prosessori ei oikein tykännyt käsitellä 100 vihjettä minuutissa ;D

Ennen kisaa huomasimme, että yläbandit ovat "töttöröö". Niillä ei kuulunut mitään. Eli saimme heittää hyvästit SSB-osan malliselle aloitukselle: silloin vietimme kisan 5½ ensimmäistä tuntia 20m:llä! Perinteisesti halusimme hyvän alun ja pileup-asema (myöh. pile) siirtyi 80m:lle ja kerroinasema (myöh. mult) 160m:lle. Pile tahkosi EU:ta ja mult nappasi heti mm. MU/OH3GI:n ja A61AJ:n. Tämä taisi olla pieni taktinen virhe … 40m olisi ollut sittenkin paremmin auki jenkkeihin kuin luulimmekaan. Nimittäin 0026z siirsimme pilen 40m:lle ja välittömästi lokiin alkoi tippua 3p DX-qsoja. 20m osoitti aukeamisen merkkejä ja saimmekin pilen siirrettyä sinne 0107z. Ensimmäinen tunti oli meillä 131 (80m+40m), SK3W:llä 115 (40m) ja OH7M:lla peräti 160 (20m). OH7:sta 20m oli loistavasti auki kolme ensimmäistä tuntia - kisan lopputuloksen kannaltakin ratkaisevanoloisesti 3 tunnin jälkeen OH7M oli jo 120 qsoa edellä SK3W:iä ja meitä: koska kaikki olivat jenkkejä niin lopputuloksessa tuo etu oli yli 300 000 pisteen arvoinen!

Toisella tunnilla ajoimme siis kaikki kolme 20m:ia. Ei ole epäilystäkään mistä oli keliä, kun katsotaan ajettujen jenkkien määrää: OH1F 85, SK3W 93, OH7M 124 ! OH7M ajoi peräti 174 qson tunnin (joista toki 49 kerroinasemilla) - mutta yleisesti ottaen Suomesta qsoratet olivat enemmän "tasaisen kivaa paukutusta". Lauantai-iltapäivällä kaikki kolme ajoivat runsaan 120 qson pilet 10m:llä - ne jäivät parhaiksi.

Toisella tunnilla 80m:ia aukesi jo hiukan DX:iin, ensimmäisenä tulivat lokiin vertikaalimiehet 4M7X 0143z ja heti perään W3LPL 0146z. Seuraavalla tunnilla tuli J3A, 9G5AA, VE1AI ja VP5GN - uusi vertikaalimme tuntui workkivan! Sen sijaan 160m:ia oli ensimmäisenä yönä pettymys huolimatta 74 metrin korkeudessa killuvasta dipolista.

Next page 2/3