Изготвяне на печатни платки 

 
Разтвори за ецване на 
печатни платки !
Приготвяне на 
железен трихлорид 
в домашни условия !
Галванично ецване на 
платки !
Кратки съвети !
Калайдисване на печатни 
платки !
НазадРазтвори за ецване на печатни платки 


За ецване на фолираният материал при изготвяне на печатни платки се използуват различни състави.
 • За форсирано (4-6 мин) ецване на платката може да се използува следният препарат (в тегловни части): 38%-на солна киселина с плътност 1,19 g/cm3 (20), 30%-ен водороден прекис (20) и вода (60). Ако водородният прекис (перхидрол) има концентрация 16-18%, тогава на 20 тегловни части киселина се взимат 40 части перхидрол и 40 части вода. Първо перхидролът се смесва с водата и след това се прибавя киселината. Печатните проводници на платката трябва да се защитят с киселинно устойчива боя, например нитроемайл НЦ-11.
 • В чаша със студена вода се разтварят 4-6 таблетки водороден прекис и внимателно се добавят 15-25ml концентрирана сярна киселина. За нанасяна на рисунката на печатните проводници върху фолираният материал може да се използува лепило БФ-2. Времето за ецване в този разтвор е около 1 час.
 • В 500ml гореща (около 80°С) вода се разтварят четири супени лъжици готварска сол и две лъжици счукан на прах син камък. Разтворът придобива тъмнозелен цвят. Веднага след приготвянето той е готов за употреба. С приготвеното количество могат да се свалят около 200 см2 фолио. Ако рисунката на проводниците е направена с топлоустойчива боя, например нитроемайл, температурата на разтвора може да е около 50°С. Тогава скоростта на разяждането се увеличава. Ако проводниците се нанасят с туш "Калмар", разтворът трябва да се охлади до стайна температура. Процесът на ецване трае около 8часа.
 • 350g хромов анхидрид се разтварят в 1л. гореща вода (60-70°С) и след това към полученият разтвор се добавят 50g готварска сол. Преди ецването разтворът трябва да изстине. Ецването трае 20-60 мин. Ако към разтворът се добавят 50g сярна киселина, разяждането протича по-интензивно.
 • В 200ml  вода се разтварят 150g железен трихлорид.
 

 
 
Приготвяне на железен трихлорид
в домашни условия.

 • Необходими са 9%-на солна киселина и ситни железни стружки. В 25 обемни части киселина се слагат 1 част железни стружки. Стружките се сипват в отворен съд с киселина и се оставят няколко дни. След спиране на реакцията разтворът придобива светлозелен цвят, а след 5-6 дни цветът му се променя в жълто-тъмнокафяв. Това показва, че водният разтвор на железния трихлорид е готов за употреба.
 • За приготвяне на железен трихлорид може да се използува прахообразен железен миниум. Обемното съотношение между солната киселина и миниъма е 1:1,5-2. Съставките се смесват в стъклен съд като миниумът се сипва на малки порций. След спиране на химичната реакция на дъното се отлага утайка и разтворът на железния трихлорид е готов за употреба.
 

 
Галванично ецване на платки

 За този метод са необходими източник на постоянен ток с напрежение 25-30V и наситен разтвор на готварска сол.

     Подготвената за ецване заготовка от фолиран материал се свързва с щипка "Крокодилче" за положителният полюс на източника. За отрицателният полюс се свързва проводник, чийто край се зачиства и свива на ухо. В ухото се вкарва тампон от памук, който е напоен обилно с наситен разтвор на готварска сол. Тампонът се плъзга с лек натиск по повърхността на платката и там, където фолиото не е защитено с боя, то като че ли се отмива. Тампонът трябва често да се мокри с разтвора и да се сменява, когато се зацапа.
     Галванично платката може да се ецва и по друг начин. Върху заготовката с индиго се нанася рисунката на печатния монтаж. След това фолиото се покрива с тънък пласт размекнат парафин или восък. Контурите на печатните проводници и контактните площадки се очертават с лек натиск на остро наточено шило или игла и от участъците които трябва да бъдат разядени, се сваля защитното покритие. Към фолиото се свързва положителният полюс на източника на постоянно напрежение 4-12V. Отрицателният полюс се свързва към металния съд, в който се извършва ецването(може да се използва съд от всякакъв материал например консервна кутия). В съда се налива наситеният разтвор на готварската сол, заготовката на платката се поставя в него и се включва захранващият източник. В резултат от ецването върху участъците от фолиото без защитно покритие се образува зеленикав налеп във вид на пяна. След завършване на ецването участъците от фолиото, които трябва да бъдат разядени, се изстръгват от платката с нож. По време на ецването температурата на разтвора нетрябва да се повишава, защото защитното покритие може да се разруши. Поради тази причина металният съд се поставя във вана с течаща студена вода.

 
 
Кратки съвети

 • За сваляне на окисната корица от фолиото и за обезмасляването му може да се използува ученическа гума за мастило.
 • Отвори с малък диаметър в тънки платки могат да се пробиват с игла за шевна машина. Ушите и се отчупват и режещите и ръбове се заточват като на обикновенно свредло. С такова "свредло" се работи при високи обороти на бормашината.
 • Ецването на печатни платки в домашни условия може да се извършва в полиетиленова торбичка. Платката се слага в торбичката и се залива с разтвор на железен трихлорид. За да не се пробие торбичката, острите ръбове на платката се заоблят. В процеса на ецването торбичката се разклаща, за да се разбърква разтворът. Ако ецването трябва да се извършва при висока температура, торбичката се слага в съд с гореща вода, като се държи за крайщата.
 • Ецването на печатна платка с концентриран разтвор на азотна киселина отнема от 1 до 5мин, но изисква спазването на строги мерки за безопасност. След ецването платката се промива старателно с вода и сапун.
 • За да се икономисва разтвор при ецването, целесъобразно е вторият слой фолио при двустранно фолиран материал да се сваля. За тази цел с нож се отделя ъгълчето на фолиото и след това с пинсети или клещи се сваля целият слой.
 • Времето на ецване на платката зависи от интензивността на обмена на разтвора на повърхността на фолиото. За да се ускори процесът, съдът трябва да се разклаща периодично.
 • При липса на подходящ съд за ецване може да се постъпи по следният начин. При изрязване на платката по периферията и се оставя пропуск от 6-8mm. След нанасяне на рисунката върху платката по крайщата и (от страната на фолиото) от пластилин се прави борт с височина 10-15mm. В така образуваният "съд" се налива разтвор от железен трихлорид. В този случай отворите за запояване на детайлите се пробиват след ецването.
 • Многократно използуваната за ецване кювета може да се изчисти с електролит от оловни акумолатори. Тя се залива с разтвора, оставя се да престои няколко часа, след което се измива с течаща вода.

 
Калайдисване на печатни платки !

Калайдисването на печатната платка улеснява и ускорява монтажа на елементите и намалява опасността от прегряването им.

Калайдисването може да се извършва в алуминиев съд (платката трябва да легне на дъното му). В него се налива глицерин (на височина около 1см), който се нагрява до около 60°С. В глицерина се пускат парчета от сплавта на Розе и нагряването продължава до разтопяването и. Не трябва да се допуска прегряване над 100°С. Платката се декапира в 20%-ен разтвор на солна киселина, промива се с вода и се пуска в стопилката за 1-3сек. След като се извади платката се избърсва бързо с поролонова гъба, за да се отстрани излишната сплав. Остатъците от глицерин се измиват с топла вода. За да се намали опасността от отлепване на проводниците от платката , след калайдисването  тя се покрива със слой лепило БФ-2, като чисти се оставят само контактните площадки.
 

Back !

 
Miro, LZ4NY