#58

Achtung! Внимание!
Важно предупреждение и съвет към ползвателите нa рефил-комплектите InkTec
HPI 0006C(color) и
HPI 5058P(photo)
(the truths of refilling!)

Професионалистите не се раждат - те стават такива после! ©


§ 1. Увод.
Фирмената инструкция за зареждането (печатна, в html и филмчето - на сайта на фирмата InkTec) са правени, когато иглите в комплекта бяха достатъчно дълги (33 mm) и остри (пресечено скосяване с остри ръбове). С тези игли тогава се стигаше до дъното, след което, съгласно фирмената препоръка, същите трябваше да се изтеглят с около 4 mm нагоре.
Сега вече иглите са дълги само 23 mm и освен това, имат тъп (заоблен) край.
Това е добре и служи да предпази от повреда фините ситà, които се намират на дъното на принтерната глава.
Но тази "новост" поражда и проблем, който е описан в следващия параграф :).

§ 2.
Трите пластмасови шишета по 25 ml са затворени с помощта на плоски гумени шайби, притискани от пластмасови нахлузени капачки. Преди да се опитате да вкарате иглата на спринцовката (както е по инструкцията), ПРОБИЙТЕ(ПРОБОДЕТЕ) ГУМАТА с намокрена във вода остра игла или тънко шило, при което, дръжте натисната пластмасовата капачка надолу! Продължете да натискате капачката и докато вкарвате оригиналната (къса и затъпена) игла на спринцовката, в направения вече пробив!

Така, ще се предпазите от пропадане на гумената шайба вътре в шишето, което представлява една неописуема неприятност (вèрвайте ми, преживях я), с тъжни последици (за вас и околната обстановка :). По-нататък, следвайте инструкцията! (RTFM - Read This Fucking Manual :).

§ 3.
За да получите ВЪЗМОЖНОСТ ДА КОНТРОЛИРАТЕ пълненето на съответната камера:

- Не ползвайте(откажете се от) лепенките на InkTec, указващи местата за зареждане.
От тях почерпете информация (и я спазвайте стриктно!), само за това, в кой отвор, какъв цвят се налива!

- ОТСТРАНЕТЕ и оригиналната лепенка на hp от капака на главата!
* Забележка. Ако не се повреди при отлепването, после можете да я върнете на същото и място. Но ако това стане, не се притеснявайте - тя повече не ви трябва! И не я заменяйте с пластмасово тиксо! (сами виждате, че тази метална лепенка само служи като капак на меандърните канали за съобщаване с атмосферата, чрез което се избягва получаването на вакуум в камерите).

Като отстраните лепенката-етикет, си осигурявате, освен пряк достъп до съответния отвор, така и почти единствената възможност да контролирате процеса на пълненето (препълването!).

Една добра илюстрация на това, ще намерите във следващия мой файл Enderlin_Refill.html.
Впрочем, ето една извадка от него:

Cartridges

C 6658 Photo Cartridge:  A = Photo Magenta, B = Photo Black, C = Photo Cyan
C 6656 (C8727) Black Cartridge: G = Black ;-)
C 6657 (C8728) Color Cartridge: D = Magenta, E = Yellow, F = Cyan

Понеже разхода на мастило за различните цветове обикновено е различен, то така ще можете своевременно да реагирате, ако за някой от цветовете се получи препълване - да прекратите зареждането тутакси (за да не се получи преливане на мастило в съседна камера :). За попиването на излишъка, ползвайте качествена тоалетна хартия.

Тук напомням полезния съвет на американската фирма PrinterFillingStation.com:
* Very SLOWLY inject ink into each chamber until the sponge is full. A little ink might come out of the top when full, so cover up the other two holes while filling one.
(С други думи, докато пълните всяка една от камерите, отворите на останалите две, е полезно да са затворени. Което, както навярно се досещате, става с помощта на временни лепенки :).

§ 4.
Универсално правило, чрез цитат: "Не всички съвети са еднакво полезни" (с) Avtaz
(надгробен надпис на един hp #28).


lz1len - eof
   Back to my projects page