Egészséges táplálkozás

Ez a cikk tulajdonképpen a magyar konyha egészségtelen megoldásaira kívánja felhívni figyelmünket.

Magyarországon a halálokok közül az emésztőszervi betegségek a 2. helyen vannak a szív és érrendszeri betegségek után, bár az étkezésnek az utóbbival is sok az összefüggése. A hagyományos magyar konyha alkalmazása elhízásra hajlamosít, technológiája révén pedig kilúgozza azokat az értékes anyagokat az alapanyagokból, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

Ezen kívül általában mértéktelenül sokat eszünk. Az emésztés túlterhelése elvonja a vért más szervektől az emésztőszervek javára, időlegesen óriásira növeli a vér zsírtartalmát és növeli a szív munkáját, csökkenti az agy és az izmok vérellátását. A mértéktelen nagy evések igen súlyos kárt tesznek szervezetünkben, minden falat, amely fölöslegesen megy le a torkunkon egészségtelen és amely nem megy le a torkunkon az tiszta egészség.
Emésztésünk a belekbe tóduló emésztést segítő anyagok segítségével történik (gyomorsav, epe...stb.) ezen váladéktermelő mirigyek kapacitása nem végtelen és időskorra csökken, nagy evések alkalmával ezen emésztéshez szükséges anyagok részleges hiánya miatt az elfogyasztott étel egy része emésztetlenül jut el a vastagbelünkbe, ahol rothadásnak indul, az összes következményeivel együtt. Gondoljunk szervezetünk véges kapacitásaira!

Mi a rossz a magyar konyhában:

 1. túl zsíros ételek,
 2. túl sós és fűszeres ételek,
 3. túlfőzött, kilúgozott ételek,
 4. nehezen emészthető húsok magas aránya,
 5. disznóhús és egészségtelen belsőségek felhasználása,
 6. panírozás (rántott ételek) magas aránya,
 7. nagy kalóriatartalmú ételek magas aránya,
 8. kevés friss zöldség felhasználása,
 9. kevés hal felhasználása,
 10. újabban a tartósított élelmiszerek felhasználása.

1. Túl zsíros ételek készítése.

Pörkölt alap. Végy 10 dkg szalonnát, vágd kockára, pirítsd meg, tégy hozzá 2-3 fej kockára vágott hagymát, pirítsd meg, tégy hozzá egy kiskanálnyi sót, egy marék piros paprikát…ugye ismerős? Ez a magyar konyha alapja. Így indul a paprikás krumpli, a pörköltek, a gulyás leves…a magyaros ételek fele.

Felejtsük el a szalonnát, ez a régi paraszti élet tartozéka. Disznóhús, nehezen emészthető, magas koleszterin tartalmú, egészségtelen.

Kezdjük helyette így: végy egy evőkanál extra szűz olíva olajat. Ennyi, nem kell több.

 • 2. Túl sós és fűszeres ételek készítése.

  Az emberi nyelv érzékelő bimbói elvesztik érzékenységüket a túl sok só és fűszerek alkalmazása miatt. Aki kevés sót használ az sem érzi sótlannak az ételét, mivel nyelve újra egészségesen érez.

  A nagy hőkapacítású (nehéz) és fedővel ellátott edények használata lehetővé teszi az alapanyagok természetes ízének megtartását, anélkül, hogy kívülről keljen idegen íz anyagokat bevinni. Fokozatosan át lehet térni a nulla só mennyiség felhasználására. A konyhasó fogyasztás hozzájárul a vérnyomás növekedéséhez, a vízfelesleghez, a szív felesleges terheléséhez.

  Néha nélkülözhetetlen a só, pl. uborkasaláta készítésénél a felvágott nyers uborka megpuhításához. De miután az uborka levet eresztett, facsarjuk ki ezt a sós levet, és öntsük ki!

  Ne használjunk sót a tartósításra, ne együnk sós mogyorót, használjunk friss ételeket!

  A magyar konyha elsősorban az étvágy növelése végett sóz és fűszerez. Felesleges az étvágy növelése. A legjobb fogyókúra a fűszer és savanyuság mentes étkezés, mivel csökkenti az étvágyat!

   

 • 3. Túlfőzött, kilúgozott ételek.

  A gomba és lekvár főzés kivételével, mindent fedő alatt főzzünk, így semminek sem űzzük ki az íz anyagait. Ha fedőt használunk, és nem túl hevesen melegítünk a víztartalom az edényen belül marad, így nem kell többlet vizet adni az ételünkhöz, ami a víz oldható anyagokat kiveszi belőlük.

  A sok víz növeli a felmelegítési időt, energiaszámlánk növelését okozza. Ugyanezt teszi a fedő nélküli főzés is.

   

 • 4. Nehezen emészthető húsok magas aránya.

  Van egy durva ökölszabály. Amennyivel hosszabb megpuhítani főzéssel egy ételt, annyival hosszabb az emésztési idő is.

  Mennyi ideig tart egy birkapörkölt elkészítése? 6 órán át puhítjuk, mégis faggyús marad. Utána a fél társaság elrontja a gyomrát.

  Amit könnyen - gyorsan lehet megfőzni azt megemészteni is könnyű. Ez Szedő Iván 1. sz. törvénye.

  Leggyorsabban puhul meg a hal, utána a csirke, majd a disznóhús, borjú, marhahús és végül a birka.

  Ugyanez vonatkozik bizonyos növényi ételekre is, szárazbab, lencse…stb. Ami fél órán belül még kuktában sem fő meg, nem is egészséges étel.

 • 5. Disznóhús, és egyes belsőségek ellen.

  A disznóban, annak szemétevő szokása miatt, megtelepedhet egy élősködő féreg, ami az esetleges, nem jó átsütés miatt súlyos emberi megbetegedést okozhat. Vaddisznókolbász fogyasztásánál ez a kockázat magas mértékű.

  A pacal fogyasztására az előző pont vonatkozik…hosszú főzés, nehéz emésztés.

  A főzéshez használt vesében, májban, tüdőben méreganyagok maradhatnak azoknak az élő állatban való természetes funkcióik miatt. A sütéshez használt agy és csontvelőben a (mérgező) piron fehérjék halmozódhatnak fel. Aki manapság velőrozsát (magyarul agyvelőt) eszik, jelentős veszélynek teszi ki magát a szivacsos agykárosodás kialakulására.

   

 • 6. A panírozás ellen.

  A panír egy olajjal átitatódott, apró morzsákból álló tömeg. Csupa káros anyag. Az olajban (súlyosabb esetben zsírban) sütött étel természetes zsír (zsírsav) mennyisége kicserélődik a sütésre használt zsiradék komponenseivel, az értékes (pl. Omega3) zsírsavak átmennek az étolajba, az étolaj pedig belemegy a húsba. A hús zsíroldható többi anyagával is megtörténik ez a csere. A hús is tönkremegy, meg az étolaj is tönkre megy, az is lassan tönkre megy aki ezt megeszi.
  Tipikus Magyarországon fogyasztott étel a kirántott hús sült krumplival. Ebben a rossz a kirántott hús és a sült krumpli, kirántott hús helyett együnk grillezett húsokat, olajban sült krumpli helyett, pedig korszerűen készített (kevés vízzel) főtt krumplit.
  Statisztikai (népegészségügyi) vizsgálatok szerint, nemcsak a feleslegesen bevitt kalóriák okoznak bajt, hanem az olajban sült húsok zsírsavtartalmának kilúgozódása miatti hasznos zsírsav hiány érelmeszesedéshez, agyműködési problémákhoz vezet. A hasznos zsírsavak hiánya által keletkezett agyi elváltozások depresszióhoz vezetnek, Magyarország a depressziós betegségekben nagyhatalom.

  a., a lábosban leülepedő panír a lábos alján megég, idő előtt elszennyezi étolajunkat,

  b., az apró, olajos panírmorzsák nehezen emészthetők, a gyomorfal izgatásával feleslegesen növelik a gyomorsav kiválasztást, lejjebb érve, pedig epegörcsöt okozhatnak

  c., magába szívja az olajat, és óriási mennyiségű fölösleges kalóriát visz be a szervezetbe,

  d., az égett panír rákkeltő hatású.

   

 • 7. A nagy kalóriatartalmú ételek magas aránya.
 • Sok olajjal átitatott ételt eszünk. Azonos súlyú olajban sült krumpliban háromszor annyi kalória van, mint a főtt krumpliban.

  A rántott hús tele szívja magát olajjal, a grillezett nem.

  Sült köret helyett együnk párolt zöldség köretet!

  8., 9., Ezek tények, relatíve kevés halat és kevés zöldséget használ a magyar konyha, más konyhákhoz képest.

   

 • 10. Tartósítószerek használata.
 • Az ételek vegyszerrel való tartósítása nagyon egyszerű, és rendkívül egészségtelen eljárás.

  Vizsgáljuk meg mitől romlik meg az étel?

  A tisztátalanságtól.

  Koszosak az edényeink, mert nem jól mosogatunk, nem tisztítjuk meg jól a zöldségeket, nem áztatjuk ki a húst, nem takarítjuk ki a hűtőszekrényt, nem fedjük le az ételeket, elől hagyjuk az ételeket fedetlenül, illetve nem hűt jól a hűtőszekrényünk. A tejes ételek sokkal gyorsabban romlanak, mint a tej nélküli ételek.

  A legjobb tartósítás a tisztaság, ez Szedő Iván 2.sz. törvénye. Ne feledjük.

  A tartósítószerek mind károsak, fejfájást, hasmenést, rákot, rendkívül sok bajt okoznak. Legjobb étel a friss étel, aki családja egészségét meg akarja őrizni, friss ételt készít.


  Back to the healing page. | Back the main page | E-mail Szedő Iván-nak: mailto:[email protected]?subject=Re:Magyar konyha ellen.

  Srsz.

  WEB cím

  Megnevezés

  1.

   keptar.htm

   KéptárMy photo gallery

  2.

   solar.htm

   About sunspots (Hungarian)

  3.

   amateur.htm

   An old HAM page (Hungarian)

  4.

   termesze.htm

   Natural healing (Hungarian)

  5.

   pyramid.htm

   About the buildig of Giza pyramids

  6.

   deadsea.htm

   Dead sea

  7.

   temporary.htm

  Ancient Egypt, a very huge picture gallery

  9.

   htm.htm

   USA, an american dream, photo gallery

  11.

   head.html

   Turist trip in the West coast of USA

  12.

   index.html

   Photo portfolio of Ivan Szedo

  13.

   index.html

   Actual photos

  14.

   us_panora.htm

   USA panoramas

  15.

   petrik.htm

   Technical High Scool Petrik Lajos 1964-68, IV.d.

  16.

   main.htm

   My information page

  17.

   taplalkoz.htm

   About healthy foods (Hungarian)

  18.

   szivattyu.htm

   Pumps (Hungarian)

  19.

   alfa.htm

   A. E. Mérnökiroda Bt.

  20.

   resistan.htm

   Corrosion resistance chart

  21.

   vizgoz.htm

   Water steam charts

  21.

   Bezeredi.htm

   Bezerédi elementary scool 8/b, 1964