2000.07.14 -17. közötti Naptevékenység

  1. Először is várd meg még a kép teljesen letöltődik. (3,31 MB, kb. 20 perc telefon modemmel).

  2. A mozgó képsorozat 2000/07/14 - én kezdődik, mikor egy óriási napkitörésből származó kozmikus por és mikró meteorit halmaz elérte a SOHO műhold objektívjét. (Ezt a képsorozatot többnapi SOHO képanyag összegyűjtésével állítottam össze.)

  3. A képeken a következők láthatók: A Napkorong, középen egy átlátszatlan koronggal ki van takarva. A középső kör a Nap eredeti méretét mutatja. A bal sarokból közép felé haladó sötét csík a kitakaró korong tartójának árnyéka. A fényes csíkok a Napkoronát mutatják, melyet a Napból kilövellt anyagok alkotnak. A kép átmérője a Merkúr bolygó fél pálya átmérőjének felel meg.

07.14 - én látható a mostani Napfoltmaximum egy nagyobb kitörése, amely a Föld tömegét sokszorosan meghaladó anyag és energia mennyiséget lövellt ki a Napból való szökési sebességénél nagyobb sebességgel. (kb. 1000 km/sec sebességgel).

A kitörés előtt látható a csillagok lassú mozgása a kép peremén. A 07.14-i óriási robbanás portörmeléke befújta a fényképező objektívet. 2000.07.17 -én látható a következő kitörés, ami az ebben a maximumban megfigyelt legnagyobb volt.

Ezen kitörések biológiai és fizikai következményeinek megismerésével még tartozik a tudomány. A Napfoltmaximum csúcsa 2001 évre várható, addig még ennél nagyobb kitörések is várhatók.

A Nap nyugtalan működése hatással van az élőlényekre, az ilyenkor magasabb szintű részecskesugárzás fokozottan öregíti a magasan repülő légi járműveket és utasait, a napsütésnek kitett dolgokat, pedig a megnövekedett magas frekvenciájú sugárzás teheti tönkre.

Szedő Iván

 

Own pages:

- Number of visitors from 2000.January 01. - NEWS from Index.hu -

fenyujsag.index.hu