A Holt - tenger (Dead Sea)

 

---Masada (Castle of Herod) at the side of Dead Sea.---------- Historical map of Dead Sea---

 

A Holt - tenger a Föld legmélyebben fekvő felszíni képződménye, tenger szintje 340 m - rel van a Földközi - tenger szintje alatt, vize tömény sóoldat. A víz átlagos összetétele a következő:

Anionok: Klorid 97,6%, Bromid: 2,4%, Kationok: Nátrium: 37%, Magnézium: 40,3%, Kalcium: 15,6%, Kálium: 7,1%. A víz összes sótartalma 270 g/kg.

A Holt - tenger fövenyét só kristályok alkotják, különösen a kisebb déli medencében, ahol a sót elkerített medencékben szárazra párolják. Az északi mélyvizű ( 300 m) medencét a déli, sekély ( 4 m) medencétől ma már csak egy szűk mesterséges csatorna választja el. A Holt - tengert a Jordán folyó táplálja, kifolyása nincs, a teljes befolyó vízmennyiség ( a tenger fenekén van néhány forrás, és a parton is vannak kisebb édesvizű források) elpárolog. A Jordán folyó által szállított élőlények a tömény sós víztől elpusztulnak, csak néhány igénytelen baktériumfaj marad életben, ebben a vízben.

A felszíni légnyomás, páratartalom a mély fekvés miatt magas. Az igen erős napsugárzást ez a légréteg megszűri, és csak a kevésbé ártalmas UV-A sugárzás éri el a felszínt. A szerző első Holt - tengeri napján pecsenye pirosra sült (mint majdnem mindenki), de ez a napégés nem volt fájdalmas, és más napra szépen bebarnult.

A Holt - tenger a psoriasisos (pikkelysömör) betegek Mekkája. A betegek szinte mindegyike átmenetileg gyógyulva távozik a helyszínről egy kb. kéthetes kúra után. Mitől gyógyulnak itt a betegek?

  1. A tömény, olajos érzetű víz leoldja a bőrről a pikkelyeket, egyben összehúzó hatása révén begyógyítja a hámsérüléseket.
  2. Az itt feltörő kátrányos iszapból készített pakolás, szintén gyógyító hatású.
  3. A bibliai környezet lelkileg megnyugtató hatású, segíti a kikapcsolódást, szép a táj és különleges. Nagy élmény a vízen való lebegés, itt ugyanis elsüllyedni nem lehet. Azért vigyázni kell a vízre csak háton fekve, vagy guggolva lehet menni, mert a szembe, szájba kerülő tömény sóoldat maró hatású.
  4. A távozó gyógyult betegek látványa, serkenti a gyógyulást.
  5. A tó vize felett jelentős a belélegezhető KBr és Szelén tartalom is.

Néhány geográfiai érdekesség a Holt - tengerről:

Egy földtani törésvonalban fekszik, amely a régmúltban aktív földrengésveszélyes terület volt. Ugyanebben a törésvonalban van az afrikai Rudolf - tó is, amely szintén magas só tartalmú tó. A tó vize régen rétegződött, a felső szint a napsugárzástól betöményedett, és nehezebbé vált. Ez a víz 2000 évig nem keveredett össze, mikor is 1979 őszén, ( Napfoltmaximum idején) a víz egyszer csak átfordult és alulra került a töményebb réteg.

A környező hegyek sóból és homokkőből állnak. A Holt-tenger hamarosan ki fog száradni, vízkészlete évente, mintegy 5%-al csökken. A fenti jobb oldali térkép még 1960-ban készült, ezzel szemben az északi és déli medence a kiszáradás következtében már teljesen elkülönült egymástól. A Holt tenger 2006 évi állapota (és a Maszada) megtekinthető az alábbi címre kattintva:

http://www.qsl.net/hg5acx/Israel_2006/dead_sea.htm

A Holt - tenger számos Biblia -i történet helyszíne. (Szodoma és Gomora, Énekek éneke). Antonius és Kleopátra története is említi. A környék már az Ókorban is illatszergyártó hely volt. Jelenleg a Kálisó kitermelés adja a hely legjelentősebb ipari tevékenységét.

Szedő Iván

Képek és kapcsolodó lapok (Pictures and links):

Dead Sea Scrolls

Dead Sea: Main Page,

Dead Sea pictures

Industrial Pumps: - Gallery: Solar cycles: YAM Ointment: Pyramids: Natural Healing: Click to the pictures!

Number of visitors from 2000.September 01 :

Honlap bejegyzése. | Honlapjaim jegyzéke. | Tegyél a kedvenceidhez

Copyright: Iván Szedő Megjegyzések és hozzászólásokat bármikor örömmel fogadok itt, E-mailben. Comments and suggestions are always welcome here by E-mail.

Idegen oldalak: