Dawg X-ray Club


  (Figyelem: Ez a weblap engedélyes  rádióamatőrök számára készült. Mások számára a tartalom megfejthetetlen, értelmetlen. Sajnáljuk.)

Érezted már, hogy személyed fontossága nem tükröződik megfelelően rádióamatőr ténykedésedben?

Érezted magad kisebbrendűnek, mert klubtársad most vett magának egy vadi új FT-1000MP-t ? Vagy megkapta a DXCC Honor-roll tagságot ?

Ha a fentiekre legalább egy IGEN-nel válaszolsz, számodra a Dawg X-ray Club a megoldás :                                     

                                        Legyél Híres DX-er AZONNAL !

Ne maradj  említésre sem méltatott szürke amatőr. Tedd magad fontossá és válj a DX-közösség ragyogó csillagává, akiről mindenki beszél. Tedd híressé a hívójeledet és válj világhírű DX-guruvá. Mindezt könnyen megteheted, ha követed tanácsainkat: Csatlakozz a  Dawg X-ray Club-hoz!
 
 

A fenti illusztráció Lisa Haney műve. A képet szinte magától értődően választottuk.

(Gondolj csak e csinos kutya gyomortartalmára mint igazolt DXCC vagy IOTA körzetekre.)
  
 

Szabályzat

1) CQ hívás

a)             Dolgozz FÓNIÁN!
Kizárólag fónián! Az ehhez szükséges nagyobb sávszélesség tágabb teret enged személyes jelentőséged kibontakoztatásához. Ráadásul ez nem olyan unalmas és ódivatú , mint a távíró. Vedd figyelembe, hogy a közeli jövőben megszűnik a CW QSO-k érvényessége a DXCC-hez és az IOTA-hoz. A CW üzemmód egyedüli értelme az úgynevezett JAMMING, melyről később ejtünk szót.                           

b)             Légy „bródkaszt” avagy a A_M_G_S elv
Hiába károgják szűkkeblű óvatoskodók, hogy a vétel sokkal fontosabb, mint az adás. Ez nem méltó ahhoz, kinek célja a világhír. Ismersz olyan bródkasztot, ami befigyel, mielőtt adna? Sose késlekedj az adással befigyelés miatt.

Megjegyzés : Az  "Adás_Most_Gondolkodás_Soha" (A_M_G_S) elv következetes alkalmazása a Dawg X-ray Clubtag legfőbb ismérve.                                            

c)             Betűzés

A CQ-zás egy idő után unalmassá válik, ha az elfogadott betűzést használod. Légy kreatív, pl.:    THIS IS HOTEL ALABAMA FIVER LARRY VIRGINIA CALLING CQ DAAAAAAWG X-RAY
Figyelj oda a „DX” kiejtésére ez igen fontos: daaaawg x-ray, daaaawg x-ray (próbálgasd csak, előbb-utóbb elsajátítod a helyes kiejtést, ha gondot okoz, kivételesen figyeld a sávokat, főleg a kelet-európai nagymenőket).                        

d)             Fordíts megfelelő figyelmet a „vanity callsign” megszerezésére!

Mennyivel jobban hangzik pl. a HG5L mint a HA5LV! Ha másból nem, hát ebből mindenki megtudja, hogy nem akárki ül a mikrofon előtt. Pláne, ha megszólalsz:

HUBA GERTRÚD ÖTÖS LEOPOLD …
 

e)             Akiket válaszra se méltass

Sose válaszolj egy kis térerejű hívásra, pláne QRP hívásra. A QRP a veszteseké, akik megpróbálják feltartani  a rendes rádióamatőr forgalmat a vacak berendezésükkel. Csak az idődet rabolják. Ezért, ha halk állomás hív, oda se neki, folytasd a CQ-zást. A hosszú CQ odacsalogatja a ritka DX-et. Légy célorientált!
 
 

2) A DX-Cluster

A DX-cluster nagyszerű terep kivételes kiválóságod demonstrálására, ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

a)             Do it yourself: Az ön-bejelentés

Büszkén jelentsd be magad DX-ként a clusterre. Elembertelenedő világunkban kire számíhatsz másra, mint saját magadra? Senki sem jelent be?  Ki más tenné meg, mint Te magad ? Persze néhányan azt a téves véleményt képviselhetik, hogy a bejelentés informál: A állomás hallja B-t. Ez persze nonszensz, olyanok terjesztik, akik még nem értek el a Te szintedre. Hát nem az olyan jelentős DX-ek miatt működik a cluster, mint amilyen Te vagy ? Na ugye…ezért ne habozz naponta bejelenteni magad, így a nép megismeri a hívójeledet és rádiózási szokásaidat. Len, az önbejelentők grand seigneur-ja jól tudta mindezt:


    DX de KN6LEN    28600.0  KN6LEN                     WEST COAST  listening for dx             1710Z
 

b)             BINGO-Spots

Tudasd másokkal sikereidet. Például vegyünk e DX-et, akit már 50-en bejelentettek előtted. Ha megcsináltad, hadd irigykedjenek, a Te egyéni bejelentésed legyen:

    DX de ID1OT:       3799.0  XY7Z  BIIIIIIIIIIIIIINNNGGOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!                  1255Z
    DX de DA7ZLE:   3799.0  XY7Z  my DXCC # 333                                                                   1256Z
    DX de SW8NK:     3799.0  XY7Z  NEW ONE !!!!!!!                                                                   1257Z
    DX de M0RON:     3799.0  XY7Z  WKD ON 23 BANDS !!!!                                                      1257Z
    DX de AL1AR:      3799.0  XY7Z  wkd without antenna !!                                                       1258Z


Még jobb, ha a clustert felhasználod az újabban érkezett QSL-jeid bemutatására:

    DX de N1NNY:   21225.0  P5/4L4FN  rcvd QSL, my #345, nice color card! Tnx Ed!               2048Z


Bejelentéssel felhívhatod magadra mások figyelmét:

    DX de DO0FUS:  21225.0  P5/4L4FN  congrats N1NNY, you are a great op!!                       2050Z

c)             A clustert figyeld, ne a sávokat

DX-eket csak a clusteren keress. Ne vesztegesd drága idődet a sávokban való kereséssel.

d)             DX-ek csalogatása bejelentéssel

Ügyes stratégia cluster-bejelentés segítségével felhívni magadra a DX figyelmét. A computerek és modemek világában joggal számíthatsz arra, hogy a DX is figyelei a clustereket. Hívd hát el saját frekidre a DX-et bejelentéssel:

    [email protected]:55:24 YT1ZFW -> ALL: To LU1ZA Pse luck for YT7ZDX & YT1ZFW on 14095 73 Tnx!
    [email protected]:40:48 YT1ZFW -> ALL: To JX7DFA Per Please QSO rtty,I need JX for rtty dxcc!Tnx


Vagy egyszerűen kérj meg erre másokat:


     [email protected]:40:18 DL1QSL -> ALL: Pse ask VU7DX for QSY to 20, need VU7 on 20!!!!!!Tnx

e)             Antenna nélkül…

Nincs rövidhullámú állomásod? Ez nem akadályozhat meg abban, hogy részt vegyél a DX-közösség nagy játékában. Jelents fantázia-DX-eket, vagy jelentsd be újra a már bejelentetteket. Kezdeményezz véleménycserét a bejelentésekről. Így színesebbé válik életed és heteken belül híressé válhatsz. Erről bővebbet itt találhatsz: crab of the month at Jim's page (AA0MZ).
 
 
 

3) A DX frekvenciáján

a)             Légy résen (kihangolva)
Gondosan hangold ki adódat a DX frekvenciáján, ezzel biztosítva, hogy a maximális kimenőteljesítménnyel dolgozhass az ADOTT frekvencián. Hosszú hangolással ellenőrizheted, hogy a rádiód jól bírja-e a folyamatos igénybevételt.

b)             Ki van a frekin?
A DX-bejelentések gyakran pontatlanok: kérdezd meg, hogy ki a DX állomás. Tudakozódj a DXCC státuszt és az IOTA számot illetően. Úgyis egy csomó amatőr van a frekin, aki nem tud mit kezdeni idejével.

 

c)             Hol figyel a DX ?
Kérdezősködj a split-frekvencia után. Ezen információ megszerzése sokat könnyíthet életeden. Nem beszélve arról, mindeközben mennyi új barátot szerezhetsz, akik alig várják, hogy Veled beszélhessenk. Ritka esetekben néhány kötözködő alak panaszkodik, ekkor bátran hivatkozz a HAM SPIRIT-re.    Javaslat: párszor add le hívójeledet a DX frekvenciáján – itt sok fül figyel, ezért jó lehetőséged van hívójeledet bevezetni a nemzetközi pódiumra. Légy barátságos, köszöntsd ismerőseidet, beszéld meg velük, mi újság. Egy kis traccsolásra mindig kell legyen idő, nem igaz?

 

d)             Az akció

Ha megvan a split freki, csavard maximumra a májk gént és kezdd hívni. Folytasd ezt mindaddig, míg többen figyelmeztetnek, hogy már ötször szerepelsz a DX logjában. Mint azt tapasztalni fogod, eredményes magatartásod nem marad visszajelzés nélkül. Persze itt is találsz olyanokat, akik irígylik eredményessége-det, tudásodat: Pl.:

      7003.0  F9BBL       20-Jan-2002 2340Z  qrm-ing vp8                                       <PA7XMM>

10100.0  F9BBL       17-Jan-2002 2216Z  you calmed down and got your   OH7YZZ>
     10100.0  F9BBL       17-Jan-2002 2201Z  Is continous calling Ham spi      <OH2ZRF>
     10100.0  F9BBL       17-Jan-2002 2158Z  d10100 My tx is off your is         <OH2ZRF>
     10100.0  F9BBL       17-Jan-2002 2156Z  no but you qrm all the time         <OH2ZRF>
     10100.0  F9BBL       17-Jan-2002 2154Z  Are you OZ9BBL?                     <OH2ZRF>


A fenti bejelentések olyan amatőrről árulkodnak, aki kivételesen magas szintet ért el. Ez már mesterfokozat, mely feltételezi az 1b) pont alatt megfogalmazottak készségszintű elsajátítását, valamint a 3e), és 3f) pontok maradéktalan betartását.

( Figyeld meg, hogy a clusteren egy-kettőre megjelenik hívójeled: pl.:


    [email protected]:25:06 K2CXW -> ALL: IK9SAW QRMing: Well done, DX-stn gone QRT: Tnx!!
    [email protected]:06:29 F9NZD ->  ALL: IK9SAW TKS FOR BIG QRM HAVE YOU A RECEIVER ??? )
 

e)             Ügyeskedj

Nagy  pájlap esetére egy elegáns, gazdaságos, szinte tudományos módszert ajánlunk, mellyel bekerülhetsz a DX állomás logjába. Tegyük fel, hívójeled  DM3LIB és a DX-állomás SQ3XYZ-nek megy vissza. Tisztán látszik, hogy ejött a Te időd. Tulajdonképpen neked jött vissza, csak pár betűt elrontott.  Hívd ezerrel…

f)              Instrukciók a DX-től?
Van persze egy általános szabály, hogyan kezeljük a DX által adott instrukciókat: ha egyáltalán hallod a DX-et (gyakorlottabbaknak erre nincs szükségük), egyszerűen hagyj figyelmen kívül minden instrukciót. Képzelj el egy DX-operátort: egy fickó ücsörög egy szép, napsütötte szigeten, és Baccardit iszogat. Figyelmét leköti egy csomó dolog, azt se nagyon tudja, mit kezdjen a rádiójával. Instruálni próbál? Ez a kerdőknek szól, nem az olyan nagymenőknek, mint Te vagy.

Itt egy példa: A DX azt mondja: AS, Te pedig itt ücsörögsz Európa közepén. Meg kell ragadnod a lehetőséget; HÍVD! Ez az a pillanat, amikor az összes EU állomás elhallgat és a DX erősen és tisztán veszi adásodat. Ne feledd, az állhatatosság hosszú távon meghozza a maga eredményét...

g)             Beszélj a DX-nek magadról

Ha végre felhívtad magadra a DX figyelmét, ne légy túl szűkszavú. Ha nem is kiváncsi rá, tájékoztasd berendezésed és antenna parkod adatairól. Ne feledkezz meg a részletes időjárás-jelentésről sem, beszélj neki eredményeidről, esetleges klubtagságodról (pl. DIG number), közöld vele kutyád nevét, stb. Közben többször ismételd mindkettőtök hívójelét, hogy mindenki, aki hallja, legyen tisztában közeli kapcsolatotokkal.

h)             Ünnepeld magad

Ha végre bekerültél a DX logjába, menj vissza a DX adófrekijére és érdeklődd meg a QSL infót. Lehetőleg többször is, hiszen sokszol előfordul, hogy rossz QSL infó terjed. Végezetül még van egy dolgod: a BINGO-bejelentés a clusteren, melyről már volt szó a 2b pontban. Magyarázd el AN/FULL parancs segítségével, hogyan érted el a sikert és miért nem sikerülhet ez senki másnak.

i)               A dupla QSO-nak mindenki örül

Csináld meg a DX-et ugyanazon a sávon többször is. Minden dupla QSO újabb fényes bizonyítéka ügyességednek és állomásod kiválóságának. Ráadásul így biztosíthadod a freki foglaltságát, akadályozván az érdemtelenek esélyhez jutását.
Büszke lehetsz, ha több, mint egy sávon csinálod meg tízszer a DX-et. Ráadásul jó esélyed van a Happy Duper Award (HDA) elnyerésére, melyet természetesen a  Dawg X-ray Club-tól igényelhetsz.

j)               Frusztráció? Lendülj AKCIÓBA !

Ha már hosszú ideje hívod a Dx-et és nem válaszol, rossz érzésed támadhat. Vannak kifejezetten ügyetlen DX-operátorok, akik nem képesek QSO-t csinálni veled. Add ki magadból a feszültséget ; menj vissza a DX adófrekijére és csinálj egy kis kalamajkát! Igen! 4 jó ok van erre, hogy ezt tedd: I) Jó érzéssel tölt el. II) Jól mutatja, mi a véleményed a DX-állomásról. III) Ha már Te nem csináltad meg, ne csinálja más sem. IV) Megszabadítod a sávot az alkalmatlan DX-ektől, hiszen ezek a QRM hatására gyakran QRT-t csinálnak.

k)            International Amateur Police Department (IAPD)
Azaz Nemzezközi Éterrendőrség

Gyakorlatlan DX-elők néha hibáznak a DX-frekin, ilyenkor azonnali beavatkozás szükséges. A hozzád hasonló nagymenők kötelessége, hogy ellássa a redőri feladatokat, azaz oktasson, magyarázzon és utasítson a DX-frekin.  A DX-frekin való oktatás fontos feladata a  Dawg X-ray Club-tagnak, hiszen itt a hatás megsokszorozódik: rengeteg tanúja lehet fölényednek.

l)               Split operation : csatlakozz a közösséghez
A gyakorlott Dawg X-ray Club-tag természetesen szimplex módon kezdi hívni a DX-et, ha másért nem, hát azért, hogy megtudja a split-frekit. Szerencsés esetben egész kórus szólal meg ilyenkor és a refrén a „split” vagy az „up” lesz. Ha részt veszel a láncreakcióban, jó érzéssel könyvelheted el : sok  Dawg X-ray Club-tag  van a frekin.

m)           A DX-pedíciósok csak a Te véleményedre várnak
A DX-pedíciósok olyan népek, akik élvezik az életet és körbeutazzák a világot nagylelkű DX-alapítványok pénzén. Rendszerint fogalmuk sincs (és nem is érdekli őket), mi van a sávokban. Ezért fontos, hogy a DX-pedícióról kialakult véleményedet, esetleg panaszaidat oszd meg az egész közösséggel. Erre a legmegfelelőbb hely maga a DX-frekvencia, de alkalmazhazó az AN/FULL bejelentés is a clusteren. Például:

    DawgX     14200.0 TI9M        have no mike for SSB?      TI91304 21 Feb 2002
    DawgX     21000.0 TI9M        Very bad operation ...       TI91811 21 Feb 2002

Nem tudtad megcsinálni a QSO-t? Első, ú.n. panaszos fázis. AN/F: "poor operators"
Végre visszajött? Második, lelkes fázis. AN/F: "great guys, got them on 20 bands" 
 

4) DX-operations

A DX-pedíció drága, munkát jelent és támadási feleületet nyújthat, ezért a Dawg X-ray Club nem ajánlja a részvételt. Ha ennek ellenére belemész, álljon itt néhány tanács:

a)             Hosszú listák készítése drámai módon emli fontosságodat. Nyilvánvalóvá teszi keresettségedet, biztosítja, hogy sok ember figyeljen rád hosszú ideig. Ráadásul (ha a terjedés is segít) megszabadulhatsz a QRP-sektől.

 

b)             Csatlakozz  DX-netehez ! A DX-clusterek terjedésével a DX-netek elvesztették eredeti jelentőségüket, de még mindig kiváló lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy jó sok értelmetlen fecsegéssel  jó kevés QSO-t csinálj és mindezt jó sok szájtátó csodálhassa. További információk a No List Lizards, Inc. lapon. Ajánlott még: Sitting Ducks. 

 

c)             Hívj országok szerint és ne számkörzetek szerint!

Gondold meg, mennyi is az aktív DXCC-körzetek száma! Lehetőség nyílik személyes szimpátiád vagy unszimpátiád kimutatására. Vagy pl. megcsinálhatod az összes otthoni haverodat. Válts csak magyarra. Ezzel persze a többieket az őrületbe kergeted, de az otthoniak között nagy népszerűségre tehetsz szert.

d)             Két imádnivaló stratégia
DX-állomásként úgy játszhatsz a hívókkal, mint a gyerek a homokozóban. Összeterelheted őket, mint a birkákat, vagy éppen szétterítheted őket az egész sávban. Mindkettő mulatságos szórakozás. Persze, mint Dawg X-ray Club-tag ebbe is vigyél egy kis furfangot:

 

1)      Beragadás: Sose változtasd a vevőfrekidet, vagy még jobb, ha szimplex maradsz. Így megszabadulhadsz a QRP-sektől és a százvattosgépésektől.

2)      Bukdácsolás: Ugrálj összevissza az egész sávban. Kis gyakorlatot igényel, de páratlan élménnyel jár; az egész sáv a tiéd! Próbáld ki !

 

e)             A titokzatos DX
Elragadó módszer pájlap generálására (abban az esetben is, ha nem a legkeresetteb körzetekben vagy pl. W vagy DL) az úgynevezett titkosszolgálati vagy rejtett rádiózás. Könnyed stílusban beszélgess, de feltétlenül kerüld saját hívójeled említését. Ez sok állomásban aktiválja a  WFWL (work first worry later azaz nem baj, ha nem tudod, ki az, gyorsan csináld meg, hátha valami ritkaság) reflexet és a nagy tömörülés garantált.

Szintén mulatságos lehet a nagyobb DX-pedíciók idején aktuális tréfa: csak QRZ-zz, ha hívnak, (és hívni fognak) adj 599-et és QRZ-zz újra. Hívójelet persze itt se mondj…

f)              Dawg X-ray Club party – Hogyan toboroznak a  DX-állomások új klubtagokat?

Némely Dawg X-ray Club-tag született zseni. Azt a fáradságos munkával összegyűjtött tudásanyagot, melyet szabályzatunkban szerény eszközeinkkel vázolni próbálunk, ők talán már apró gyermekkoukban az anyatejjel együtt szívták magukba. Szükség van egyáltalán új tagok toborzására ? 

A válasz egyértelmű IGEN ! És ebben a DX állomás tehet a legtöbbet !   DX állomás vagy? Még több Dawg X-ray Club-tagot akarsz hallani ? Nem kell mást tenned, mint következetesen alkalmazni szabályainkat. Rendezz Dawg X-ray Club éter-partit!

Annak válaszolj először, aki akkor hívott, amikor QRX-et kértél! QRZ-zz ABC-re és válaszolj XYZ-nek! (lásd 3f és 3e) Alkalmazd a „beragadás”-t (lásd 4d) és QSO-zz azokkal, akik adófrekiden hívnak. Bátorítsd a szószátyárokat, akik szükségesnek látják teljes élettörténetük elmesélését akkor is, ha sokan várnak a frekin (lásd 3g). Ha így teszel, a hívók percek alatt átveszik szabályzatunkat… A Dawg X-ray Club  vendégkönyve

view guestbook

sign guestbook
 


Fontos megjegyzések:

1)  A hívójelek, melyek ezen az oldalon szerepelnek, csak példák. Ha megegyeznek létező amarőrök hívójeleivel, az csak a véletlen műve lehet (a hasonlóság nem mindig…).

2) Weblapunk példái önkényesek. A választott példáknak nincs közük létező országokhoz, klubokhoz, régiókhoz, engedélykategóriákhoz, stb.

 3) Jelölheted magad a méltán híre és népszerű Dawg X-ray award-ra. Küldj részletes listát eredményeidről. Önmagad jelölésének semmi akadálya, sőt

4) Találkoztál már a Dawg X-ray Club-tag olyan ismérvével, melyet weblapunkon nem említettünk? Írd meg!

5) Ha a fentiekben vázolt éterbeli stílust bántónak, zavarónak találod, ne kövesd a Dawg X-ray Club szabályait és tartsd magad távol a Clubtól! Senki sem fog szemrehányást tenni…

6) Lapunk elsődleges célja az önkritika és önfegyelem felébresztése. Ki más figyeljen a rádiózásra, ha nem mi magunk ? Hobbink kellemes szórakozást nyújthat, de szülhet nevetséges megszállottságot is, amit ismerjünk fel, lépjünk túl rajta és élvezzük a rádiózást. Ggnóthi seautón – ismerd meg önmagad – vésték a régi SV-lapokra…

 7) Lapunk arra hívja fel figyelmedet, mit NE tegyél. Szerepel itt furcsaság, értelmetlenség és szabályellenes ténykedés is – mintegy torzképet, karikatúrát mutatva. Ha azt akarod tudni, mi a helyes magatartás, látogass el az angol nyelvű  So you want to be a DXer? lapra.

8) És egyáltalán: ne vedd komolyan a fentieket…

9) A fenti weblappal kapcsolatos bármely óhaj-sóhaj-panasz menjen a felelősnek. Vagy a fordítónak.  Utóbbi ígéri, hogy minden panaszt a megfelelő helyre továbbít…
 


Irodalom:

The Amateur Radio Operators Code written by P. M. Segal (W9EEM) in 1928: "The Radio Amateur is CONSIDERATE, never knowingly operates in such a way as to lessen the pleasure of others." (Webpage of The CW Fists Club)

W8CNL was calling "CQ Dog Xray". So, some nut sent him 4 copies of a dog's Xray. - WA7RFH (QST for November 1974, Strays, p. 88)

So you want to be a lid by A. J. Massa (W5VSR), in Ham Radio Horizons 1978.

Primer and links to detailed information for the DX-cluster. (Webpage of the Falmouth Amateur Radio Association, K1BI)
 
 


 

Végszó:

A lap tartalmáért felel: Fritz Sommer, [email protected] A szerző sok segítséget kapott fordítóktól, ötletadóktól.

Magyar fordítás: Kádár Viktor  [email protected]. Engem is szidhattok.

Utolsó frissítés: 2002 szeptember 6.  (Tudjuk, a linkek állandó odafigyelést igényelnének…)

 - Látogatók száma 2006 február 12 óta: ;