NÄIN KOTIMAAN HF-KONTESTISSA

Tomi Ylinen, OH6EI (versio 31.12.2000) 

Kontestit ovat kaikille avoimia. Niihin kuka tahansa saa mennä pitämään kusoja ilman ennakkoilmoittautumista. Virallinen osallistuminen tapahtuu kilpailun jälkeen lähettämällä loki kilpailun järjestäjälle. Sillä tavalla oma tunnus esiintyy aikanaan tuloslistoilla ja voi saada palkintoja.

 Perinteisen formaatin OH-kisa kestää kaksi tuntia ja tapahtuu 80:n ja 40:n alueilla. Kilpailu muodostuu 2 periodista ja kaikki asemat saa workkia uudelleen jakson vaihduttua. Yleensä aloitetaan 80:llä ja suunnilleen puolen tunnin jälkeen siirrytään 40:lle. Tunnin vaihduttua jatketaan puolisen tuntia 40:llä kunnes siirrytään loppuajaksi  80:lle. Bandin saa kyllä valita vapaasti muttä käytännössä toinen alue hiljenee silloin kun porukka on sillä toisella.

 

Kusonpitäminen tapahtuu joko kutsumalla kilpakutsua:

SSB: ”Kilpakutsu (tässä) OoHoo kuus Eemeli Iivari” (CW: OH6EI OH6EI TEST)

tai vastaamalla muiden kutsuihin. Vastailua kutsutaan ”plokkaamiseksi” eli poimitaan asemia bandilta. Vastaaminen tapahtuu antamalla pelkästään oma tunnus

”OoHoo kolme AkuAnkka” (OH3AA)

Jos kutsuja kuuli eli kopitti (copy), yhteys on syntynyt:

”OoHoo3AaAa (terve) viis yhdeksän nolla nolla yksi KISSA”(OH3AA 599 001 KISSA).

Tässä annettiin siis kilpailusanoma ja jos vastaaja saa kaiken ylös niin

"Kiitos KISSAsta sulle viis yhdeksän nolla nolla kolme KOIRA”(TU 599 003 KOIRA)

Tämänkin viestin mentyä perille yhteys on valmis ja kutsuja kiittää:

"KOIRA kiitos OoHoo kuus Eemeli Iivari (TU OH6EI)

Loppukuittaus on samalla jo kilpakutsu ja odottava tai taajuudelle tuleva uusi asema voi nyt vastata.

Jos tunnus, sanoma tai sen osa on epävarma, kannattaa pyytää toistoa esim. ”mikä sana?” (AGN) kunnes kaikki on kunnossa. Monesti kisassa naurattaa, kun sanat muuttavat muotoaan tai ovat muuten vaan hauskoja.

 

Esimerkin mukainen kilpailusanoma on käytössä useimmissa OH-kisoissa. Sen muodostaa RST, yhteyden juokseva numero kolminumeroisena lukuna sekä 5-kirjaiminen ryhmä. Ensimmäiseen yhteyteen keksitään ryhmä itse ja myöhemmissä kusoissa lähetetään edellisessä yhteydessä vastaanotettu ryhmä. Mikäli edellinen ryhmä on vastaanotettaessa jäänyt vajavaiseksi, lähetetään viimeisin täydellisenä saatu. Kilpailussa käytettävä sanomatyyppi määritellään kilpailusäännöissä.

 

Workkiminen käy näin: Plokkaamistekniikalla lähdetään liikkeelle bandirajasta ja pyritään järjestyksessä workkimaan kaikki asemat kunnes tullaan toiseen laitaan. Monesti käy niin, että kutsuja vastaakin jollekin toiselle, jolloin joko selataan eteenpäin tai odotetaan vuoroa. Jokaiselle kehittyy oma tekniikka miten toimia. Kun alue on selattu aloitetaan uudestaan alusta. Moni on jo workittu mutta bandi elää ja väliin ilmestyy uusia asemia kutsumaan.

 

Toinen tapa on etsiä vapaa taajuus ja ryhtyä antamaan testikutsua jolloin muut tulevat vastaamaan eli ”pitää pileuppia”. Pile up on kaikkien radiokilpailevien unelma: kutsutaan ja saadaan nopeasti yhteyksiä; ”pile up pyörii”. Siis vauhdin hurmaa paikallaan istuen. Bandilla yleensä kovin kuhina on alueen alapäässä ja keskivaiheilla mutta menemällä lähemmäksi ylärajaa monesti löytyy helposti oma ”reikä” eli vapaa taajuus. Taajuuden löytäminen on vaikeinta SSB:llä 40:n bandilla joka on auttamattoman ahdas.

 

Pelkällä plokkaamisella saa todennäköisesti vähemmän kusoja kuin itsekin kutsumalla, koska toisia pelkästään plokkaavia ei saa workittua. Toisaalta pelkästään kutsumalla ei saa kaikkia mahdollisia kusoja workittua, koska toiset pelkästään kutsuvat jäävät workkimatta. Parhaaseen tulokseen pääsee tekemällä molempia asioita sopivasti.

 

Radiokilpailuissa pyritään saamaan mahdollisimman paljon yhteyksiä. Määrän lisäksi tavoitellaan ”kertoimia” jotka  ovat yleensä OH-piirit, joko tunnuksen mukaan tai maantieteellisesti (kuntanumeron eka numero) kilpailusta riippuen. Jokaisesta piiristä saa hyvityspisteet molemmilla bandeilla joko kertaalleen tai molemmilla perioideilla. 1 hyvitys vastaa  2,5 - 10:ä QSOa. Eri kilpailuissa periaatteet vaihtelevat.

 

Kilpailuun kannattaa valmistautua hieman etukäteen, vaikka lyhyt OH-kisa onkin kevyttä viihdettä. Viralliset säännöt on viisasta lukea etukäteen, mm kilpailun taajuuskaistat on määrätty säännöissä. Alueet vaihtelevat hieman eri kilpailuissa (tosin tähän pitäisi saada starndardi). Kellon täytyy olla oikeassa ajassa että osaa aloittaa ja lopettaa ajoissa. Teknisesti tulee varmistaa, että antennit virittyvät kunnolla (80:n CW/SSB), rigi ja kompuutteri ovat oikealla bandilla, avainnus kompuutterista toimii. Joskus oma RF aiheuttaa häiriöitä: kompuutteri tilttailee tai ääni puuroutuu. Tällaiset ongelmat tulee korjata etukäteen, lääkkeinä kunnon maadoitus ja ferriittisauvat tms suodattimet välijohdoissa. Mikäli workkii kynällä ja paperilla tarkoitukseen soveltuvia kaavakkeita saa SRAL:osta, pohja löytyy myös netistä www.sral.fi  Ja kun käyttää paperilokia, on hyvä kirjoittaa juokseva numero valmiiksi lähetetty –sarakkeeseen mikäli sarjanumeroa kisassa kuuluu lähettää.

 

Taajuudelle 3666 kHz kokoonnutaan kilpailun jälkeen vertaamaan kokemuksia. Jälkipeli on hauskaa. Samalla joku listaa ennakkotulokset, jotka myöhemmin löytyvät netistä http://www.qsl.net/ccf  Kannattaa rohkeasti antaa oma tuloksensa ja kommenttinsa.

 

Kilpailuluokat ovat yleensä yleisluokka 100W, yleisluokka iso teho, perusluokka sekä kerhoasemaluokka. Kerholuokassa sallitaan ”multi multi” eli molemmilla bandeilla saa olla asema yhtäaikaa äänessä. Kerhoasemalta saa halutessaan osallistua myös yksilöluokkiin.

 

Vuotuisella tasolla kilpaillaan CW-, fone ja kerholuokan kiertopalkinnoista. Näitä varten pisteitä antavat Kalakukkokilpailu pääsiäisenä, K.S.Sainion muistokilpailu toukokuussa, Viitosten syysottelu lokakuussa ja Joulukilpailu.

 

Radiokilpailuja voi workkia kynällä ja paperilla mutta nykyään kyllä kannattaa käyttää tietokonetta. Erityisesti OH-kisaan tarkoitulla ohjelmalla kilpailussa workkiminen on helppoa. Sähkötys tulee suoraa ohjelmasta jos vaan rigi on kytketty kompuutteriin sopivalla palikalla. Kilpailussa saa pitää vain yhden yhteyden per asema per periodi ja muistinvaraisesti ei tahdo homma pelata vaan tulee ”duplikaatteja” eli nollan pisteen arvoisia tuplayhteyksiä. Tietokone kertoo heti, jos asema onkin jo workittu. Samalla myös ”kerroin”-tilanne pysyy ajan tasalla.

 

Risto OH3UU on juuri tehnyt hiljattain windows-pohjaisen konfiguroitavan ohjelman uuTest. Se löytyy Riston kotisivuilta http://www.kolumbus.fi/risto.lund  Myös vanha Fintesti toimii edelleen kivasti (viimeisin versio 3.11on imuroitavissa ftp://ftp.nic.funet.fi/pub/ham/Finnish/oh3lim ). Ohjelma on DOS-pohjainen jonkin verran CT:tä muistuttava OH-kisaohjelma. Sen sääntöjä voi konfiguroida joten se taipuu vielä nykyäänkin  käyttöön.

 

Tietokonelokissa on parasta, että kilpailun jälkeen kaikki on valmiina. Tarvitsee vaan ottaa lokitiedosto ja lähettää se sähköpostilla kilpailun järjestäjälle. Käytännössä siis yhteenvetotiedot (tunnus&operaattori, kilpailuluokka, tulos, osoite ym) tekstikenttään ja puhdas ascii-loki liitteeksi (Fintestistä Menu > Tiedostot > Talleta asciina). Hyvä ohje koskien e-lokeja löytyy  http://personal.inet.fi/private/oh6lni/kala99omat.htm  Toki paperilokitkin vielä kelpaalvat.

 

E-lokin lähettämällä edesauttaa samalla tulosten valmistumista sillä tietokonetta käytetään nykyään myös jälkitarkastuksessa. Parhaimmillaan lopputulokset tupsahtavat parissa kuukaudessa.

 

Radiokilpailussa on säpinää ja toimintaa ja välillä häiriöistäkin kun yritetään sopia ahtaalle bandille. Kontestereiden maine taitaa olla huono mutta ei OH-kisoissa oikeasti niin kamalaa ole. Joskus tietysti joku saattaa tulla liian lähelle mutta harvemmin tahallaan toista häiritään. Ollaan kuitenkin kaikki tuttuja ja kavereita pienessä porukassa. Kuunnelkaapa liikennettä vähän tarkemmin joskus, varsinkin te jotka ette pidä kilpailuista. Kusonpito on enemmän tai vähemmän nopeaa ja tehokasta mutta silti leppoisaa ja herrasmiesmäistä.

 

Kontestiyhteys on lyhyt. Sähkötyksellä 2 tunnin saalis voi parhaimmillaan olla 160 ja SSB:llä 250 yhteyttä. Joka tapauksessa kuka tahansa pystyy pitämään runsaasti yhteyksiä parissa tunnissa, vaikka ei voittotuloksia tavoittelisikaan. Se on hauskaa. Päänahkojakin on kivasti tarjolla.