6 elementna yagi antena za 2 metarsko podrucje

 

 

U posljednjem broju prikazao sam gradnju 12 elementne verzije antene za 2 metarsko podrucje po dimenzijama koje je proracunao Njemacki radioamater DK7ZB. Kako svi radioamateri nemaju mogucnosti i uslove za postavljanje velikih antena u ovome clanku prikazati cu izradu 6 elementne verzije istoga autora, koja se pokazala kao dobar kompromis izmedju pojacanja i duzine same antene. Ideja kojom sam se vodio pri izradi je bila izrada lagane antene sa dobrim mehanickim karakteristikama, cistim dijagramom zracenja i maksimalnim pojacanjem koje mozemo dobiti koristeci navedenu duzinu booma. Posebna paznja je posvecena materijalu koji se koristi pri izradi, u konkretnom slucaju, aluminijski profili i elementi starih televizijskih antena, a da se time ne naruse same karakteristike antene i osigura ponovljivost izrade iste. Kao rezultat sam dobio cijenom jako povoljnu antenu za ciju su gradnju iskoristeni elementi, boom, izolatori, starih televizijskih antena koje su sve vise dostupne dolaskom nove satelitske TV tehnologije. Sve sto smo naveli za gradnju 12 elementne verzije moze se reci da vrijedi i za ovu antenu, naravno uz promijenjene dimenzije i broj elemenata.

 

Osnovne karakteristike:

Broj elemenata: 6

Duzina antene: 2,40 m

Impedancija napajanja: 50 ohma

Pojacanje: 9,9 dBd

Odnos naprijed/nazad: 24 dB

 

Pri ovoj gradnji jos jednom smo za zraceci (Radiator) element koristili otvoreni dipol impedancije 28 ohma sa prilagodnom sekcijom na 50 ohma. Ovakav nacin prilagodjenja se pokazao iznimno dobar jer je lagan za izradu, odlicnih mehanickih karakteristika, izlazne impedancije 50 ohma te je podesavanje antene svedeno na "trimovanje" duzine radiatora za odredjeni dio 2-metarskog podrucja. Prilagodna sekcija se izradjuje od koaksijalnog kabela impedancije 75 ohma i to na nacin da dvije dionice cije duzine dobijemo pomocu formule L=lambda/4 * V spojimo paralelno na oba kraja dionice kao sto je i pokazano na slici 2.

 

 

Bitno je naglasiti da duzina dionice osjetno ovisi o faktoru skracenja V koaksijalnog kabela te ona varira istovjetno sa vrstom i kvalitetom kabela kojeg koristimo. U tabeli 1 mozemo usporediti razlicite tipove 75-omskih kabela sa pripadajucim V faktorima skracenja.

 

Tabela 1

Tip kabela

V faktor skracenja

Vrsta izolacije

RG-11

0,66

PE

RG-59

0,67

PE

RG-187

0,695

PTFE

RG-179

0,695

PTFE

RG-302

0,695

PTFE

Sat TV

0,82

PE

 

Mnogim ce graditeljima vjerovatno biti najdostupniji SAT-TV kabel cija impedancija zna dosta odstupati od nazivnih 75 ohma te faktora skracenja V=0,82. U tome slucaju duzina prilagodne sekcije L= 425 mm. Preporucuje se koristenje kvalitetnijih, mada ce i ovaj kabel zadovoljiti potrebi. Problemu odredjivanja pravilne duzine moze se doskociti tako da se na jednu stranu prilagodne sekcije paralelno spoje 2 otpornika od 56 ohma rezultirajuci otporom od 28 ohma koji bi trebao predstavljati radiator. Na drugu stranu spojimo signal iz predajnika te pomocu SWR-a, kracenjem ili produljenjem dionice osiguramo najmanju povratnu snagu. Takva je prilagodna sekcija spremna za spajanje na dipol i preostaje nam samo podesavanje duzine dipola za odredjeni dio 2 metarskog podrucja. Istim postupkom se mozemo posluziti u slucaju odredjivanja duzine prilagodjenja a da ne poznajemo V faktor skracenja 75 ohmskog kabela.

Radijator dipol antene montiran je na boom uz pomoc elektroinstalacijske kutije kao na slici 3, ali se u istu svrhu moze iskoristiti stara spojna antenska TV kutija. Polovice dipola su u tocki napajanja medjusobno razmaknute 10 mm i izolirane plasticnim izolatorom u sredini. U oba slucaja, uzemljenje-masa koaksijalnog konektora mora biti galvanski spojena sa boomom same antene.

 

 

Svi elementi antene su izradjeni od aluminijskih cijevi promjera 10 mm ukljucujuci i sam radiator. Raspored i dimenzije elemenata navedene su u tabeli 2. Za izradu se mogu koristiti i aluminijske cijevi manjih promjera ali sa promjenjenim dimenzijama koje mozete pogledati na web stranicama Njemackog autora (www.qsl.net/dk7zb).

 

Tabela 2: Osnovne dimenzije, mjere u mm, elementi 10mm promjera

 

Elementi 10mm dia.

Reflektor

Radiator

Direktor 1

Direktor 2

Direktor 3

Direktor 4

Udaljenost

0

390

640

1150

1785

2380

Duljina

1017

971

935

907

905

876

Za boom antene na koji se montiraju svi elementi iskoristio sam aluminijski nosac TV antene presjeka 14x17mm koji se najcesce pojavljuje ali se moze koristiti i presjek 18x18 bez ikakvih izmjena. Nosac je sastavljen iz 2 dijela duzine 120cm koji su spojeni pripadajucim metalnim U profilima originalne antene. Prihvat stare TV antene iskoristen je i u ovom slucaju za montiranje antene na stup, ali se u nedostatku ili dotrajalosti istog, novi prihvat U oblika moze jednostavno napraviti od savijanja vec narezane sipke M5 ili M6 koji ce u potpunosti zadovoljiti potrebi zbog male tezine i male povrsine izlozene vjetru ukupne konstrukcije.

Elementi se na boom spajaju vijcima M3 (ne vecim) te obavezno pomocu plasticnih izolatora, bez obzira na to sto su elementi galvanski spojeni preko vijka M3 sa nosacem antene. Izolatore mozemo izraditi prepravkom starih antenskih plasticnih izolatora te ih montirati kao na slici 4.

 

 

Jos jedan nacin izrade izolatora koristenih na 12 elementnoj verziji mozete pogledati na stranicama autora ovog teksta (www.qsl.net/9a4qv). Bitno je naglasiti da su kod originalnih izolatora elementi izdignuti iznad booma za 2 do 3 mm na sta treba paziti kod samogradnje istih. Originalni izolatori se nalaze u prodajnom asortimanu firme "Wimo", Njemacka.

Ovako izradjena antena veoma je pogodna za portabl rad zbog svoje male tezine a rastavljena ne zauzima puno prostora jer najduzi dio ne prelazi 120 cm. Kao takva testirana je u raznim uslovima te pokazala odlicne karakteristike, koristena u posljednjem Proljetnom HRS-ovom kupu, odrzane su veze na udaljenosti od 700 km sa 50 wati izlazne snage. Antena je pritom bila montirana u lokalnom QTH na visini od 3 metra i samo 1 metar ispod 14 elementne antene za 432 Mhz bez gotovo nikakakvog medjusobnog utjecaja. Tijekom proslog ljeta odrzane su mnoge veze u Es otvaranjima sa malim snagama. Pogodna je i za spajanje u vece antenske sisteme za tropo dx ili EME vrstu rada upravo zbog cistog dijagrama zracenja. Karakterizira je i sirokopojasnost u odnosu na SWR koji nece prelaziti vrijednost od 1:1,25 u cijelom dvometarskom podrucju ako je podesena na frekvenciju 145 Mhz. Time je omoguceno koristenje antene i od strane operatora koji daju prednost FM vrsti rada, svojevrsnoj vertikalnoj polarizaciji, paket radio, te rad preko repetitora.

 

U ovome clanku pokusao sam pribliziti gradnju antene na jednostavan nacin od lako dostupnog i jeftinog materijala, kako iskusnijim graditeljima tako i pocetnicima kojima ce ova antena zasigurno pribliziti sve drazi dvometarskog podrucja.

 

 

Adam Alicajic, 9A4QV

 

 

HHome