9A2U / 9A1CEU
RADIOKLUB "OZALJ"

[The link bar feature is not available in this web]

O radioklubu "Ozalj", 9A1CEU / 9A2U
Radioklub "Ozalj" osnovan je 25. lipnja 1972. , a po prvi puta registriran 20. kolovoza 1980. g. Klub u početku čine uglavnom stariji članovi, osnivači kluba, ali već 1979. godine počinje tečaj za mladež. Od tada, klub je redovito organizirao tečajeve za mladež, koje su pohađali mnogi danas ugledni građani grada Ozlja. Jedan tečaj organiziran je 1992. u vrijeme Domovinskog rata. Nastankom Republike Hrvatske, pozivna oznaka kluba mijenja se u 9A1CEU, koju klub ima i danas, a u skladu s našom starom natjecateljskom oznakom, biramo novu natjecateljsku oznaku 9A2U.

Radioklub "Ozalj" u početku je bio smješten u zdanju starog grada Ozlja, a danas se nalazi na adresi Kurilovac 1, u središtu Ozlja. Osim u klubskim prostorijama, aktivnost se odvija i na takmičarskoj lokaciji Pristava, gdje je postavljen kontejner, a aktivnost je najčešće u natjecanjima. Uslijed blizine Žumberačkog gorja, visine preko 1000m, lokacija nije posebno povoljna za rad na UKV-području, ali je odlična za kratkovalne aktivnosti. Visina lokacije Pristava je 418m, a lokator je JN75RP. Iako smo u lokaciju uložili dosta truda, još ima dosta toga što bi nam pomoglo u radu, u prvom redu tu je kvalitetnija pristupna cesta koja bi lokaciju činila pristupačnijom i kod loših vremenskih uvjeta. 

Tokom 2000. godine postavljen je prvi antenski stup na kojem se nalazio naš antenski sustav za VHF od dvije DL6WU 18 elementne antene, dužine 11m, izrađene u samogradnji. Tih davnih godina, nakon više godina zatišja, nabavljen je i jedan novi uređaj za klub, to je TS790, VHF/UHF tribander sa svim vrstama rada. To je doprinjelo pojavi našeg znaka 9A2U na 144, 432 i 1296 Mhz opsezima. 
Kao i za većinu "urbanih" područja, davno su prošli lijepi dani, kad se mirno moglo raditi na opsezima u klubu, jer je sve prepuno raznih industrijskih smetnji, od desetaka PC računala koja se nalaze u istoj i okolnim zgradama.....zato se u klubskim prostorijama planiraju aktivnosti, održavaju sastanci i pripremaju uređaji za aktivnosti koje se provode na raznim lokacijama.

Klub, međutim, ne radi samo iz svojih "zatvorenih" prostora. Za ovako mali klub, (prosječno 15 - 30 članova), organizirali smo zavidan broj ekspedicija. Unatoč mišljenju HRS-ove administracije, da je sve silne novce koje klub dobije od grada  potrebno dati njima, mi smo se odlučili ipak ta sredstva utrošiti na radioamaterske aktivnosti, promicanje radioamaterizma i Republike Hrvatske, te našeg grada Ozlja.

Organizirali smo više puta ekspediciju na Sljeme, u Alpe-Adria UHF/SHF natjecanjima, sudjelovali smo i sudjelujemo u ekspedicijama na Korčulu, Velebit, Stipanov Grič, Babino brdo (Sisak), Zrinsku goru, Japetić, Ličku Plješevicu, uz naše redovite izlete na Pristavu. Osim što sami organiziramo neke ekspedicije, često sudjelujemo i u radu drugih ekspedicija, u natjecanjima, od 9A1BIJ /  9A1W, 9A1DFG / 9A7S, 9A0HQ, 9A6D, 9A1CDH / 9A1V9A0DX itd.

Svake godine, posebice od obnove nakon rata, aktivno sudjelujemo i u organizaciji međunarodnog natjecanja POKUPLJE, kojem smo 1998. godine bili i glavni organizator, te nakon natjecanja priredili prigodan domjenak i podjelu nagrada i priznanja natjecateljima, kojom prilikom je grad Ozalj posjetilo oko 80 radioamatera s obiteljima, iz raznih krajeva Hrvatske i Slovenije. Tom prilikom, osim razgledavanja zdanja starog grada Ozlja, gdje je HAMFEST i održan, posjetitelji su mogli razgledati i izložbu "90 godina ozaljske munjare", u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Ivana Belostenca iz Ozlja i HEP-a.

Kontinuiranim provođenjem tečajeva u klub privlačimo uvijek nove članove, te je time zajamčen kontinuitet rada. Suradnja s ostalim klubovima i društvima s našeg područja odlična je, kao i suradnja s brojnim obrtima i poduzećima, te lokalnim vlastima, koji su nam u radu velika potpora.

[The link bar feature is not available in this web]