Home Up Niskošumni poj VHF Poj snage HF Poj snage Predavanja Antene Atlas lokacija Clanci Programi Moj izbor

Članci 

 

Objavljeni u časopisu Radioamater CQ YU

 

                       

EME iskustva 1979. do 1987. /zip 1554 kB/ (1997.)

1-1   1-2   1-3   1-4   2-1   2-2   2-3   3-1   3-2   3-3   4-1   4-2   4-3

Pročitajte kako je pravljena i finansirana antena na donjoj slici, šta je urađeno sa njom, kako je snimljen misteriozni LDE (Long Delayed Echo), postoji li fizika i "metafizika" EME veze, kako su se "prijatelji" radovali što je " komšiji crkla antena", kako zamalo nije "spaljen" satelit AO-10 i još mnogo toga ...

Pogledajte emisiju koju je TV Beograd napravila o ovoj anteni i EME radu aprila 1982. i snimak SSB EME veze YU1AW-JA6CZD:

432 MHz-EME-april-1982.mp4  (14 MB, slabiji kvalitet)

432_MHz_SSB_EME_April_1982.mp4   (210 MB, bolji kvalitet)

You Tube link: http://www.youtube.com/watch?v=SjHHSM1d4zY

   

YU1AW 12.2 m home made parabola za 144, 432, 1296 & 2320 MHz EME

 

Amaterske radio-komunikacije preko Meseca  /zip 4955 kB/ (1979.)

Prva YU veza preko Meseca na 432 MHz  /zip 946 kB/ (1979.)

1    2    3

 

Pismo objavljeno na YU Paket-radio mreži

Moj stav (1996.)

Otvoreno pismo, napisano i objavljeno 1996. Danas, nažalost, ponovo veoma aktuelno! Umesto da pišem novo, objavljujem ovo staro. "Predstava" je ista, samo su se "glumci" promenili! Što reče naš narod: "Sjaho Kurta, uzjaho Murta!".   

 

Članci objavljeni u YU VHF UHF Biltenu

Prepravka ulaza prijemnika FT-221R i FT-225RD (1978-80.)

Poboljšanje osetljivosti prijemnika kod FT-290R (1982.)

Indikacija azimuta i elevacije za EME antene (1982.)

Povezivanje antenskog pretpojačavača (1979.)

432 MHz EME pretpojačavač sa BFT66 (1980.)

Sa Deli Jovana na 10 GHz (YU rekord) (1982.)

 

Članak A. Tomića objavljen u Vasioni

Perseidi - saradnja sa Astronomskim društvom "Ruđer Bošković" (1994.)

 

 

 

 
Članci objavljeni u časopisu "Satelit TV"
 
 
 
feljton: Satelitska TV - demistifikacija jednog sna
 
Pročitajte o istorijatu SAT TV, ali i o neverovatnim i smešnim doživljajima
koji su me snašli dok sam se bavio ovom tehnikom.

O čemu će biti reči

U želji da našim čitaocima pokušamo da približimo satelitsku TV, započinjemo seriju tekstova u kojima ćemo se baviti njenim istorijskim, astronomskim i tehničkim aspektima.Odmah na početku ćemo se osvrnuti na astronomske aspekte prirodnih, a potom i veštačkih satelita, na način koji će, nadamo se, biti pristupačan većini čitalaca. Baveći se ovim, moraćemo malo da se pozabavimo i istorijom ideje o veštačkim zemljinim satelitima i ideje o njihovom korišćenju u telekomunikacione svrhe. Objasnićemo i zašto se svi geostacionarni sateliti moraju nalaziti na jednom posebnom mestu koji se naziva  Klarkov prsten.Potom ćemo se posvetiti tehničkim aspektima telekomunikacionih satelita, ali opet vodeći računa da materija bude pristupačna većini čitalaca.Biće reči o različitim namenama veštačkih komunikacionih satelita, o posebnim tehničkim zahtevima koje moraju da ispunjavaju sateliti koji su predviđeni za satelitsku radio i TV difuziju.Istorija satelitske TV koja je duga preko 30 godina biće takođe deo našeg interesovanja. Biće reči o samim počecima TV prenosa preko satelita pa sve do današnjih dana.U nastavku će biti malo podsećanja na pionirske početke prijema satelitske TV kod nas u Jugoslaviji sredinom osamdesetih godina i probleme sa kojima su se tadašnji entuzijasti susretali u svom radu na ovom novom i vrlo interesantnom polju.Mnoge istinite storije koje ćemo ovde pomenuti i time ih otrgnuti zaboravu delovaće možda malo neverovatno i naivno, ali treba imati u vidu da su se one događale u vreme kada je satelitska TV bila nešto novo, fascinantno, nedokučivo i gotovo nestvarno, na samoj granici tehnologije onoga vremena, a da je danas, eto, to ipak samo "bela tehnika".

 

Download: svih 10 nastavaka u ZIP fajlu (58kB)

 

 
 
 

         Dec. 2000.  "OD SNA DO BELE TEHNIKE"

Kako to da se jedan san završio kao "bela tehnika"? Ko je kriv za takvu sudbinu onoga o čemu su nekada samo najsmeliji umovi maštali. Kako je moguće da jedna takva, gotovo neverovatna vizija budućnosti završi u istom košu sa mašinama za pranje veša, frižiderima i ostalim napravama za domaćinstvo koje danas zovemo »bela tehnika«? Pa eto, izgleda ne samo da je moguće, već i neminovno!

 

         Jan. 2001.  "NE SAMO ŠTA, NEGO I KAKO"

Šta je satelit, kako neko telo postaje Zemljin satelit i zašto sateliti za SAT TV moraju biti na precizno određenoj orbiti? Da bismo odgovorili na ova i mnoga druga pitanja moramo da krenemo od početka koji se proteže daleko u prošlost.

 

         Feb. 2001.  "MERENJE SUNCA I MESECA"

Koliko su daleko i koliko su veliki Sunce i Mesec i kako se to može izmeriti pomoću "štapa i kanapa"? 

 

         Mart 2001.  "SVETLEĆI, NISKO LETEĆI AUTOBUSI"

Može li geostacionarni satelit da bude na bilo kojoj visini, na bilo kom mestu iznad zemlje i na bilo kojoj putanji?

 

         April 2001.  "TOP ZA LAJKU"

Eto, pošto smo nekako preživeli "svetleće, nisko leteće autobuse", hajde da vidimo kako uopšte neki "autobus" ili neko drugo telo postaje Zemljin veštački satelit.

 

         Maj 2001.  "LETEĆI VO NA RAŽNJU"

Sateliti za radio i TV difuziju predstavljaju jednu posebnu grupaciju  zbog svoje specifične namene, koja sa svoje strane diktira specifične tehničke karakteristike satelita koji se koriste u te svhe.

 

         Juni 2001.  "SAT TV KVARI NAROD"

Čim se u drugoj polovini osamdestih godina pojavila SAT TV bilo je zabranjeno posedovanje opreme za individualni prijem bez posebne dozvole! A dozvola se uopšte nije mogla dobiti jer to zakon nije predviđao!

 

         Juli 2001.  "SVETI GEORGIJE UBIVA SAT TV AŽDAHU"

Negde sredinom 1986. na Tari sretnem svog starog dobrog prijatelja i kolegu iz Slovenije Matjaža koji se u to vreme bio zagrejao za SAT TV. U razgovoru saznam da je već počeo da pravi svoju varijantu prijemnika koji bi mu omogućio prijem onih nekoliko SAT TV stanica koje su emitovale program za individualne korisnike.U to vreme sam i ja uveliko razmišljao o svom SAT TV prijemniku, tako da smo tih nekoliko dana, koliko smo proveli na Tari, iskoristili za plodnu razmenu informacija, ideja i iskustava.

 

         Avg. 2001.  "PA NISMO VALJDA DECA!"

Kada je satelitski prijemnik bio doteran i kada je većina stanica koje je primao bila solidnog kvaliteta, moj drug Ljubiša koji je stanovao u susednom bloku zgrada, izađe sa idejom da bi mi "... mogli da prebacimo jedan koaksijalni kabl sa krova tvoje zgrade na ovu do tebe, a sa nje na moju!", i tako bi se on priključio na moj satelitskii prijemnik. Rečeno učinjeno.

 

         Sept. 2001. "KADA SIROMAH POTRČI ... !"

Kako smo se proveli "kod naših" u Nišu čitali ste u prošlom broju, a sada evo pročitajte kako je bilo u "tuđini", u koju smo se zaputili istim povodom, da im ponudimo SAT TV prijemnik za proizvodnju

 

 


 

 
Knjiga
 
"Prijemni antenski TV sistemi"

Download kompletne knjige

 ZIP DOC  5 MB

PDF  5.1MB  

             

Sadržaj:

 

73 stranice, format A4.  RASPRODATO!

Izdavač: DIPOL , Beograd, Tržni Centar Južni Bulevar br. 144,

Tel. 011/ 444-92-45, 344-244-8, Mobtel: 063/ 23-44-96, od 9-17 h.

 

Moje projekte iz oblasti prijemne i prenosne TV tehnike proizvodi :

 

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Projektovanje, proizvodnja i prodaja opreme za antenske i kablovske TV sisteme
Beograd, Tržni Centar Južni Bulevar br. 144,
Tel/Fax:+381 (0)11 / 344-244-8 i 444-92-45 ; Mobitel: 063 / 234-496
Internet: www.dipol.co.rs ; e-mail: vladadip@eunet.rs

 

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
 

Home Up Niskošumni poj VHF Poj snage HF Poj snage Predavanja Antene Atlas lokacija Clanci Programi Moj izbor

web stats