J-ANTENA ZA 6m OPSEG

Evo malo sam se zabavljao proveravajuci neke svoje ranije optimizirane i objavljene BIG-J i BIG-Jim antene u casopisu Radioamater-CQ YU br. 12 / 97 (takodje se mogu naci i na mom sajtu na adresi www.qsl.net/yu1aw/ANT.htm ), pa sam optimizirao i jednu prilicno zgodnu antenu za sve popularniji opseg od 6m.

Lepota ove J antene je u tome sto je relativno mala, ne trazi radijale, niti balun, i ima optimalno pojacanje za datu velicinu G=3.1 dBi i ono sto je svakako njavaznije za DX rad je to sto ima nizak ugao zracenja, tj. maksimum zracenja prema horizontu!

Mana joj je mozda jedino to sto mora biti montirana na izolatoru. Bilo bi dobro podici je iznad krova ili zemlje barem 1.5 m. I pored toga sto je to vertikalka izolovana od zemlje, nema problema sa statickim sumom i praznjenjem jer ima DC kratak spoj izmedju prikljucaka kabla preko donjeg dela antene za prilagodjenje.

Najbolje je napaviti od aluminijumske cevi precnika 20 mm, s tim da deo gde se prikljucuje kabl bude uradjen kao sto je dato u pomenutom clanku.

Prilozio sam i nekoliko slika sa rezultatima simulacije. Prilagodjenje je veoma dobro na impedansu kabla od 50 oma.

Direktivnost je na slikama data u linearnom odnosu Dir. = 2.045 sto je jednako 3.1 dBi.

Zelim vam puno dobrih DX veza sa ovom malom, jednostavnom ali optimalnom antenom.

73, Dragan YU1AW