De ce CB-ul

SIGLA RADIOCLUBUL UNIVERS B90, BUZAU, ROMANIA

  Istoric RadioClub
  Despre RadioClub
  Din istoricul  radioamatorismului  Buzoian
  Poze de ieri si de azi
  Repetoare Istrita
  Concursuri
  Prefixele pe tari
  Actualitatea SWL
  Software
  Sateliti
  Predictii TROPO   Europa
  Statia Spatiala (ISS)
  Pozitionare ISS
  DX-Summit
  OPDX Bulletin
  QRAlocator
 

De ce CB-ul? Ce e CB-ul?

            Mai deuna-zi, cautand pe Internet, diverse informatii referitoare la hoby-ul nostru comun, (privind "manipularea undelor electromagnetice") Radioamatorismul, am gasit pe un forum de discutii o interesanta pledoarie referitoare la importanta si in acelasi timp utilitatea folosirii benzilor de CB in raport cu cele de radioamatori.

            Discutia era foarte amuzanta atat prin stilul si jargonul folosit cat si prin explicatiile date, ceea ce m-a determinat sa redau o parte din aceasta in textul de mai jos spre deliciul cititorului avizat care cunoaste cu adevarat ceea ce inseamna radioamatorismul si care sunt subtilitatile lui.

            Dialogul se prezenta astfel :

             « X » - Citesc pe o pagina de vinzari-cumparari tot timpul, caut, cumpar, vind sau schimb statie CB etc. Tot si tot mai multe anunturi de acest fel. Sincer imi pun intrebarea: de ce CB-ul ??? Ce este aici in CB band ??? Ce avantaje ofera banda asta de 27MHz si nu gasesc altundeva. De ani de zile stiu ca exista radioamatorismul. Si acesta prin natura activitatii sale iti ofera toate posibilitatile si modurile de lucru radio, cu mici limite la puterea de emisie si la lucrul in anumite benzi. Poate ar mai fi si examinarile, dar nu am auzit pe nimeni sa fi sustinut de 6...7 ori examenul si sa nu fi reusit. De ce migreaza tot mai multi tineri, probabil si virstnici, spre CB ??? Ce au descoperit ei acolo si eu nu am descoperit. Spuneti-mi va rog si mie si poate voi avea si eu un motiv sa incerc. Astept orice raspuns indiferent ca este pro sau contra.

             «  Y » - Daca esti radioamator, Inspectoratul General al Comunicatiilor are boala pe tine. Pentru ca banda de 144MHz sau cea de 432MHz ar putea sa ii foloseasca in scopuri comerciale si tu ii stai ca un ghimpe in coasta lui. De aceea IGC va sta si asculta orice gresala a ta de ordin tehnic sau verbal. Daca esti ghinionist sa fii detectat cu armonici destul de mari vin IGC si iti sigileaza statia (cunosc caz concret). Asta nu se va intampla niciodata unui post de radio privat care imprastie armonici cu noianul. Banda de 27MHz (CB-ul) nu ii este folositor IGC-ului. E banda libera. Nu trebuie examen, trebuie doar (nu o face nimeni) sa te inregistrezi la IGC ca utilizator CB. In antena de CB ai voie mi se pare (nu vreau sa gresesc) sa bagi 25W. Totusi exista atat la noi, cat si in Italia, sau in Rusia sau Grecia CB-sti care baga sute de wati in antena, fara ca IGC-ul sa se sesizeze. In CB nu e nevoie de etica. In radioamatorism exista un cod de etica care trebuie respectat. Majoritatea radioamatorilor respecta acest cod, asa ca cei care vor neaparat sa se injure sau sa ragaie sau sa puna muzica in eter aleg CB-ul. Asta e parerea mea. Sper sa nu jicnesc pe nimeni.

            « Z » - Mai nou si 446 e plin de specimene multumita magazinelor gen metro, mai ieri era unul care intreba plictisit, cam o data pe minut, "Mai care dai o bere?".

             « X » - Da « Y », in mare parte ai dreptate. Eu cred ca putina curatenie si in ograda asta a radioamatorilor trebuie facuta. Atit timp cit nu exista autocenzura mi se pare corect sa apara cenzura. Aici IGC-ul ar trebui sa-si faca datoria. Vis a vis de armonici parerea mea este putin diferita. Atit timp cit folosesti homemade ce pretentii au cei de la IGC? Nu doresc sa apar pe nimeni, dar citi au aparatura necesara reglarii unui etaj final. Eu stiu tipi care inca o mai fac cu becul !!! :lol: Dar de posturile de radio in FM care le auzi in 3...4 locuri pe scala, desii au frecventa unica de emisie ce spun cei de la IGC? Dar de cablurile coaxiale ecranate care emit gratuit stiri pe S6 ce spun? Legat de 144 si 432 eu cred ca nu este nici o problema ptr ei. O simpla decizie luata sus de tot si zboara totul de acolo. Si probabil in acelasi timp si cu 2.4GHz se va intimpla identic. Revenind la CB problema puterilor la emisie nu sta chiar deloc asa. Poate la rasarit de noi, dar la apus daca ai depasit limita admisa nu iti confisca numai statia ci si aparatura de linga ea, calculator, video, alimentator etc. Asta se intimpla sigur in Olanda, mi-a spus chiar un cb-st olandez. PMR 446MHz? Interesant. Chiar ma intrebam pe unde lucreaza tinichelele alea de se vind pe Covaci la consignatia.

             « Y » - Asa e, in Olanda se respecta legea. Ba chiar in Germania unele canale de CB nu au voie in AM, si comerciantii de aparatura CB respecta chestiunea asta. Eu insa vorbeam de tari mai "libertine", cum ar fi Italia, Grecia, Rusia. Spun asta pentru ca in vremea cand mai trageam cu urechea la CB, auzeam bubuind in greceste, italieneste, ruseste. In ce priveste armonicile, ai spus exact ce am zis eu despre posturile comerciale. Dar pe de alta parte sunt de acord ca atat aceste posturi cat si radio amatorii sa fie trasi la raspundere pentru armonici, nu doar radioamatorii. Faptul ca radioamatorii nu au aparatura necesara pentru a masura nivelul armonicilor, nu este o scuza. Pai daca emiti cu 1kW si ai doar pe una din armonici 10%, asta inseamna 100W. Enorm!!! Nici pomeneala sa iau apararea posturilor comerciale. De exemplu in preajma caminului "Leu" de unde emite Radio Delta, nu se mai poate asculta nimic.

             « X » - Apropos de 1KW, eu sint de acord folosirea puterilor mari numai intr-un singur loc: in ultascurte. Dar in scurte as interzice cu desavirsire asa ceva. 1KW... in scurte... pai ce hobby mai e asta? La 1KW esti deja statie de radiofuziune si atunci unde mai e rostul radioamatorismului. E greu de respectat si verificat dar daca as fi intr-un for superior de exemplu as zice:10W la cls 3-a, 25W la a 2-a si 50 la a 1-a. Si atunci, da, sa vezi ce drag iti este sa faci trafic in scurte.
Multi de dragul unor diplome sau al unor indicative rare, au umflat la maxim puterea si spulbera tot ce este amarit (25W). Acesta ar fi motivul ptr. care nici macar nu vreau sa mai aud de scurte. In ultrascurte este altceva, aici poti sa dai cu 100KW, dar daca te aude si nu poti auzii... degeaba.

             « K » - De ce CB-ul? Dar de ce nu? CB-ul este un mod de comunicare intr-o frecventa la fel ca oricare , diferenta este in accea ca toata lumea poate vorbi acolo ..incadrandu-se in anumite limite de puteri de emisie! Probabil ca multa lume este atrasa de aceasta banda deoarece in primul rand este libera..fara licenta de emisie sau taxe de platit . De ce ar trebui ca toata lumea sa fie de exemplu radioamator...unde in principiu trebuie sa ai cunostinte de radiotehnica , reguli de trafic, proceduri s.a.m.d :shock: E adevarat ca de multe ori CB-ul este un fel de jungla. Oare initiatorul topicului s-a gandit oare ca nu toata lumea doreste sa experimenteze echipamente ...sau sa faca dx-uri si concursuri ..in CW de ex..si poate mai sunt si unii care vor doar sa vorbeasca , sa povesteasca, etc fara sa mai spuna indicativele de n ori la inceput si sfarsit.. Eu nu inteleg de ce ideea ca CB-ul e un lucru rau si fara folos... :shock: Si eu sunt radioamator si nu vad nimik rau in ideea ca mai vb si altii intr-o anumita frecventa.. :twisted: Apropo de Dx-uri ...chiar si in CB se pot face legaturi foarte bune atunci cand propagarea permite . Legat de ideea migrarii tinerilor... poate ca acestia ar fii mult mai interesati sa devina radioamatori daca chiar s-ar promova aceasta pasiune !!! Ca sa devii radioamator.. in Romania....e cale lunga! dak nu cunosti deja un radioamator care totusi sa te indrume ..sa stii unde si ce sa faci ...ai sanse mici ..de a reusi. Se pare ca nu se doreste lucrul acesta...de ce oare?  

            « X » - Nu am nimic personal cu CB-ul si cb-stii. Voiam sa stiu de ce ia amploare atit de mult aceasta banda. Chiar spuneam: ce au descoperit ei acolo si eu nu am descoperit ? Acum cred ca stiu: nu este nevoie de licenta, nu dai examene, nu ai nevoie de indicativ, poti vorbii cu oricine care are statie aici si poti vorbii orice. Raspunsul ste simplu: libertate.Asta au descoperit. Stii ce am apreciat cel mai mult la cb-sti ? Faptul ca din nimic au reusit sa creeze ceva: cluburile. Din nimic, adica din soferi de camioane, motociclisti, fermieri si nu mai stiu eu ce, au reusit dupa relatiile de afinitate sa se organizeze in cluburi. Radiocluburi. Pe noi radioamatorii ar rebui sa ne puna pe ginduri asta. Nu ptr concurenta ci ptr faptul ca nu stim sa ne organizam si nu stim sa ne promovam pasiunea. In orasul meu radioclubul este muribund. Abea daca mai exista. Ce pot sa fac eu sau ce este de facut ???

           « L » - de ce CB-ul? ce e CB-ul? simplu. sunt utilizator al benzii de 11m de catziva ani, de ce cb-ul shi nu 2m? pt ca cb-ul itzi ofera libertate, am statzie la munca, are nevasta la munca, am acasa, am pe mashina, am statzie portabila shi mobile. In CB, nu ma urmareshte nimeni, din cele 400 de canale, am unde sa vb linishtit ceea ce vreu shi ceea ce am nevoie, ignorand restul "intrushilor" de tot felul. In CB antena conteaza foarte foarte mult, ca in rest nu e greu sa pui un 747 (eu am in toate locatziile) shi sa incepi sa dai cu sutele de wattzi! Cum am inceput? de mic ascultam, cand mergeam cu parintzii cu taxi, statzia shopherului. Ma fascinat, din al 15-lea salariu mi-am cumparat o statzie CB Alan 19 AM/FM shi o antena de mashina. Restul a venit de la sine, am avut president george , grand, lincoln , Dragon SY101, shi multe altele. Pe nevasta-mea am "corupt-o" de buna voie shi silita de imprejurari. Acum nu se mai dezlipeshte de langa statzie. CB-ul e o mare adunatura, in special, de oameni saraci shi ratatzi, de pushti, uni vin shi pleaca. dar sunt shi oameni vechi, deshteptzi care au facut milioane din CB, vand shi umpara, stau la ascultat, scaneaza fregventze, mai sunt shi radio amatori "licentziatzi" care "oracaie" prin CB Principalul e ca CB ofera mobilitate la pretzuri mici fara bataie de cap, daca nu ai ce face shi te scarbeshte TV-ul, CB-ul itzi poate oferii aceleashi shtiri, oricand, ori stai la ascultat, ori pur shi simplu intrebi. Orice fara jena. Se injura pe CB ca la usha cortului, ce vrei, e libertate, se emite cu miile de wattzi, (personal cunosc caz), nu zice nimeni nimic. Deci, oamneni buni, pt nijte oameni care nu au timp, care nu doresc sa invetze ce e acela radioamatorism, care nu shtiu sau nu vor sa alerge dupa documentatzie sa dea examen, sa-l mai shi ia, dupa care sa fie nevoit sa respecte nijte reguli, destul de stricte, CB-ul e o mana cereasca. Sunt CB-ist pana in maduva oaselor, nu zic ca nu am vb sau ca nu am ascultat discutziile din 2m, 433 sau 466, dar multzi dintre dvs au ajuns radioamatori foarte buni, in urma activitatzii depuse pe CB, sau in armata. Eu inca stau shi ma gandesc daca sa dau examenul pt clasa a 4-a restrans, sau a 4-a dar, informatziile legate de acest subiect le gaseshti greu, ce faceam daca nu aveam net? sa stau shi sa caut? UNDE? asha am gasit pe net, dar cunosc foarte multzi pasionatzi shi pasionate de statziile de emisie receptzie care nu au acces la net. shi nu devin radio amatori pt ca nu au unde sa se intareseze. Promovarea radioamatorismului in RO lasa de dorit. In plus in randurile dvs sunt multe elemente ale fostei secu, de ce sa nu recunoajtem. Daca am shti de unde sa cumparam manuale pt a invatza, macar pt clasa a 4-a, sau cand se tzin examenele shi unde, ar fi bine, dar nici macar pe sitele oficial nu se vb nimic de acest lucru. de ce ? pt ca aceste lucruri radioamatorii le cunosc? bine, bine, dar potentzialii? sa va povestesc o intamplare, iarna lui 2002 sus la schitul pusnicu, am fost cu prietenii in drumetzie pe muntzi shi ne-a prins noaptea, la ora 2 noaptea noi eram inca pe munte in zapada pana la genunchi, am avut un "navigator"bun shi am scapat cu viatza. cand am ajuns jos am fost curios sa ma uit dupa frecventzele salvamontului, oricare ar fi fost ele, in orice banda, nu am gasit. poate nu am cautat eu, dar in mod normal ar fi trebuit sa se afle afishate la orice cabana, cum e in CB frecventza canaluilui 19 in SUA. deci ce sa mai vb de 2m, shtitzi cumva pe ce data se da examenul pt clasa a 4-a? in anul 2005 sesiunea aprilie? de unde se poate face rost de documentatzie? Ce anume trebuie invatzat? Ashtept raspunsuri la aceasta intrebare shi pt "surse" online, dar mai ales un raspuns pt cei care nu au sub nici o forma acces la net. Suplimentar v-ash intreba, daca mie, « Y », din Bucureshti, mi se pune pata pe statzii ca vad la taximetrishti, shi nu am acces la net, shi nici o alta legatura cu radioamatorismul, care e calea pe care trebuie sa o strabat pt a ajunge macar sa am clasa a 4-a restrans, daca nu a 4-a? pas cu pas. Deci initzial nu am nici o leg cu radioamatorismul shi nu am net, dar imi place la nebunie ideea de a fi radioamator, ce ar trebui sa fac? sa sun la informatzii shi sa intreb cum sa ajung radioamator? sau sa cer ce? de unde sa incep pt a ajunge sa vb cu Ciobanitza, spre exemplu, pe care nici nu-l cunosc inca? Sper ca voi primi raspunsul la aceasta mare intrebare care inca ma framanta shi ii framanta shi pe altzii sau altele. Va ashtept shi va multzumesc pt rabdarea pe care atzi avut-o citind acest mesaj. Sper sa va dea de gandit, sau macar celor cu o oarecare putere de decizie la varf.

            « Y » - Draga Domnule « L », te rog sa nu te superi pe radioamatori! Stilul prozaic usor flatulent al micilor tale randulete, scuze - "randuletze!", reflecta perfect aderarea ta la grupul CB-istilor. Noi, radioamatorii, ne multumim cu spiritul cazon de disciplina radio. De aceea nu prea ne intereseaza CB-ul. Precum nici pe CB-isti nu ii intereseaza radioamatorismul. Daca vrei o comparatie usor deplasata, asa cum nici democratului nu ii place anarhia, nici anarhistului nu ii place legea. Radioamatorii nu ii urasc pe CB-isti, ii ignora. Spui ca in CB este libertate, devreme ce ai voie sa injuri. Ma incapatanez sa ii spun anarhie. Spui ca promovarea radioamatorismului lasa de dorit. Cu ce bani doresti sa se promoveze radioamatorismul? CB-ul ce promoveaza? De ce doresti sa fie afisata "fregventza" salvamontilor? Nu crezi ca ar apare imediat zeci de prieteni, care profitand de libertate" ar incepe sa faca glume proaste intr-o banda sensibila? Dupa acelas rationament ar trebui afisate peste tot frecventele politiei, pompierilor, Salvarii. Draga Domnule « L », exista in Romania zeci de radioamatori care cunosc aceste frecvente. Si totusi nu le publica, nu abuzeaza de ele. De ce? Si « Y » fiind ai voie sa suni la 931 sa intrebi de numarul de telefon al Radioclubului (municipal, judetean). Si chiar daca nu stii de el, nu iti interzice nimeni sa suni la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor sau la Inspectoratul General al Comunicatiilor sa intrebi anumite lucruri legate de radioamatorism. Ei te vor indruma spre Federatia Romana de Radioamatorism, spre Radiocluburi...

            « X » - « L », daca vrei sa te faci radioamator nu este nici o problema. Mult mai important este sa vrei. Si daca vrei, devenind radioamator cu drepturi depline vei putea pune umarul la inlaturarea tuturor problemelor enumerate de tine vis a vis de radioamatorism. Ce zici acum... mai vrei? Daca doresti cu adevarat sa imbratisezi acest hobby ar fi bine sa studiezi REGULAMENTUL DE RADIOCOMUNICATII SI RADIOAMATORISM. Aici poti studia tot ce inseamna radioamatorism din punct de vedere legal si ilegal. Citeva site-uri interesante ar fi: http://www.hamradio.ro/ , http://www.radioamator.ro/ . Scopul examenelor nu este acela de a pica candidatii ci de a tria pe cei care doresc cu adevarat sa fie radioamatori de cei care nu vor sa fie. Regulamentul de radiocomunicatii guverneaza discutiile si comportamentul fiecaruia in traficul radio si nu are ca scop limitarea libertatii ci tocmai respectarea acesteia. Regulamentul din tara noastra nu este cu nimic mai superior sau mai inferior decit regulamentele din alte tari. Radioamatorismul nu ofera numai posibilitatea de a comunica la mare distanta, aici poti sa construiesti si sa experimentezi diferite tipuri de emitatoare, receptoare si antene, sa participi in concursuri interne si internationale, sa faci trafic via satelit sau Pamint-Luna-Pamint, sa lucrezi cu Statia Spatiala Internationala sau cu naveta spatiala. Si sint doar o parte din ceea ce inseamna cu adevarat radioamatorism, si inca cite mai sint... Ce zici acum... mai vrei sa devii radioamator ???

 

            Ei ce spuneti stimati cititori, oare interlocutorii nostri nu cumva au dreptate. Poate ca ar fi cazul sa intelegem ca avem multe de facut in acest domeniu si ar trebui ca schimbarea sa porneasca de la fiecare din noi si de ce nu chiar si de la varf, asa cum se afirma in dialog


YO9IXC-grig.

 

 

 
RADIOCLUB UNIVERS B 90 BUZAU / FRR - 2012
- Buzau, ROMANIA -

poza YO9HJW, YO9JXC


Reviste Radioamatori

Lista de Frecvente
Despre Microcontrolere PIC
Echivalente componente
Catalog Componente
Vanzari/Cumparari (www.radioamator.ro)
Despre Judetul BUZAU

poza YO9XC-Simpozion 2005
   

SOFTWARE

Linkuri Utile
DxSoft.com
Pentru APRS
Moduri Digitale (PSK31, MFSK si altele)
Alte Linkuri :
        NB6Z-JunkDrawer
        V6JZE-pagina link-uri          F6DQM-amateur                         programmer

   

DIVERSE

Home Builder - QRP/SWL

Interfata pentru Cartela de Sunet (De la VM2U)

TEME ELECTRONICA (interesante) de pe Forumul Electronistilor

CONVERTIZOR din sistemul metric in celelalte sisteme si invers

Satelitul AO51 pe platforma de montare Satelitul AO51