Noutati AMSAT & ARISS program

ARISS este un program international de informare educationala pentru tineri, care asociaza sprijinul si colaborarea voluntarilor din partea societatilor AMSAT si IARU din întreaga lume ca parteneri ai agentiilor spatiale: Agentia Spatiala Rusa, NASA, ESA, JAXA, CSA si altele.
ARISS ofera tinerilor posibilitatea de a experimenta entuziasmul radioamatorismului, vorbind direct cu membrii echipajului la bordul statiei Spatiale Internationale. Profesorii, parintii si comunitatile vad, pe de alta parte, modul în care radioamatorismul si membrii echipajului de pe ISS pot canaliza interesul tinerilor spre stiinta, tehnologie si învatamant de inalta performanta.

SSTV via AO-85 satellite

Dupa recenta popularitate a transmisiei SSTV (Slow Scan Television) de la ISS, organizatia internationala AMSAT a propus revenirea la experimentele de miercurea (UTC) de pe AO-85.
Sunt invitati toti radioamatorii sa faca schimb de imagini utilizând modul Robot36 SSTV prin repetorul FM pe AO-85 în timpul fiecarei zile de miercuri orele UTC. Identificati-va înainte de începerea transmisiilor si trimiteti imaginea numai când legatura ascendenta este activata.

Statiilor li se cere sa faca legatura doar daca au o siguranta rezonabila de mentinere a unui semnal complet neperturbat pe durata transmiterii imaginilor. Statiile fara multa experienta sunt încurajate sa se concentreze pe primirea imaginilor.
Nu trimiteti imagini indecente sau provocatoare. Daca aveti îndoieli, alegeti mai bine o alta imagine. Sunt asteptate toate vârstele de participanti. Feedback-ul este încurajat si comentariile pot fi directionate prin e-mail la adresa presedintelui AMSAT care este: ko4ma@amsat.org.

Cateva date utile.
AO-85 (fostul Fox-1A) este primul satelit din seria Fox-1 a lui AMSAT din familia cubesat-1. Lansat ca parte a ELaNa XII pe data de 8 octombrie 2015, lansarea NROL 55 Atlas 5 din Vandenburg, California.
AO-85 are o înclinatie de aproximativ 65 de grade, o orbita de 518x810 km cu apogeu peste emisfera nordica.

AO-85 are un repetor FM Uhf / Vhf cu o putere de pâna la 800mw. Uplink-ul a fost planificat pentru 435.180, dar rapoartele actuale indica faptul ca poate fi mai aproape de 435.172 din cauza diferentelor neprevazute de temperatura la bordul satelitului.

Accesul la repetor necesita ca satelitul sa primeasca un ton PL de 67,0 Hz timp de doua secunde. Daca satelitul nu primeste un semnal care transporta un ton PL de 67.0 Hz, repetorul se va opri dupa un minut.
Atunci când repetorul nu este activat de un semnal care poarta tonul PL, o baliza de voce este transmisa la fiecare doua minute. Downlink este pe 145.980 si include telemetria FSK de date sub voce (DUV), simultan cu operarea repetorului.

Este disponibila si o conexiune descendenta de mare viteza la 9600 bps pentru experimente si date de înalta rezolutie. În plus fata de operatiile de amatori, exista un numar de experimente stiintifice la bord. Universitatea Vanderbilt furnizeaza un experiment cu radiatii protonice cu consum redus de energie.

Va doresc sa reusiti sa transmiteti imagini cat mai bune si nu uitati ca evenimentul are loc in fiecare zi de miercuri.
Sursa info: www.ariss.org

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

Daca aceste informatii sunt folositoare pentru dumneavoastra astept un feedback via email - If this information is useful for you I expect a feedback via email.

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA INFORMATIEI

8 august 2017
ISS - Contact radio educational in FM

Marti, 8 august 2017 este programat un contact radio educational intre un astronaut de pe Statia Spatiala Internationala - ISS si tinerii participanti la tabara internationala Youngsters on the Air (YOTA) care anul acesta se desfasoara in Marea Britanie. Evenimentul gazduit de RSGB la Centrul Cercetasilor din Gilwell Park, lânga Londra, va fi o saptamîna plina de actiune si o sansa pentru tineri sa lege prietenii internationale.
În plus, astronautul de pe ISS va opera si emitatorul HamVideo in timpul contactului radio facilitand posibilitatea celor de pe Terra sa-l urmareasca si in video.

Evenimentul Youngsters on the Air (YOTA) se desfasoara în fiecare vara si ofera o gama variata de activitati printre care si tehnologii de comunicatii fara fir. Evenimentul tine o saptamana si participa 80 de tineri sub vârsta de 25 de ani. Tinerii reprezinta toate societatile nationale de radio amatori si provin din 26 de tari aflate în Regiunea 1 IARU (Europa, Asia de Nord, Africa si Orientul Mijlociu). În acest an va paricipa si o echipa de vizitatori din Japonia.

Evenimentul din 2017 se desfasoara în Marea Britanie la Gilwell Park, la Centrul cercetasilor englezi si include o statie speciala GB17YOTA, un atelier de constructie a kit-urilor de emitatoare, testarea antenelor si tranceiverelor din cladire, un concurs de cautare (ARDF), activarea anumitor locatii (SOTA) precum si un contact radio educational cu Statia Spatiala Internationala - ISS. Tinerii vor vizita Bletchley Park, casa unde s-au spart codurile masinii de criptare Enigma, Centrul National Radio si Muzeul de Stiinte din Londra.

Receptorul de la baza Goonhilly a fost deja activat de vineri (4 august) si va ramâne activ în weekend, va continua sa urmareasca ISS pâna miercuri dimineata, 9 august. Receptorul de la Goonhilly a fost si ramane una dintre mai bune statii de receptie HamTV europene care contribuie la receptia si analiza semnalului video cu ISS.

Contactul radio va putea fi auzit pe teritoriul tarilor din Europa centrala si de vest dar cu aparatura si antene mai performante si in tari din Europa de est. In Romania se va auzi ultima partea a raspunsurilor date de astronautul italian Paolo Nespoli - IZ0JP de la ESA-Agentia Spatiala Europeana.
Imaginea video se va putea urmari la aceasta adresa.

TIP CONTACT: direct
DATA si ORA: marti, 8 august 2017 - 18:38 UTC
STATIE LA SOL: GB4YOTA
ASTRONAUT ISS: Paolo Nespoli - IZ0JP
DOWNLINK: 145.800 MHz +/- doppler
MOD LUCRU: voice FM narrow
QSO: limba engleza

ISS va trece peste Romania de la nord-vest (aproximativ 293 grade) la sud-est (aproximativ 128 grade) si va atinge o elevatie maxima de peste 54 grade. Din pacate intarzierea de 4 minute pana intra ISS in raza antenelor din YO face ca raspunsurile la primele intrebari sa nu poata fi auzite.

Intrebarile propuse la care trebuie sa raspunda astronautul sunt urmatoarele:
1. Do any of you experiment with ham radio in your free time when you are not obligated to work up there?
2. Typically, how many ham-radio operators are there on the ISS?
3. For ARISS contacts, what frequency bands, and how much power is used to communicate with the ground stations?
4. What are some of the challenges with sending live HD video from space?
5. How important do you consider your interest in amateur radio to your set of technical skills?
6. What would you say to encourage YOTA attendees to continue with their interest in radio?
7. How important is the amateur radio/ham radio setup to ISS backup communications?
8. How do you maintain communications with the worldwide mission control centres?
9. How many different types of communication systems does the ISS have?
10. (ONLY IF HAMTV IS ACTIVE) Can you show us your favourite trick with a water droplet?
11. Do you experience any ionizing phenomena in space that affects the wave propagation in a POSITIVE or NEGATIVE way?
12. When using amateur radio/ham communication equipment in space, what kind of problems can cause difficulties How are these resolved?
13. We are talking via voice (and video?). Can you use other modes, such as straight CW-keys onboard the ISS?
14. What are the main differences between a contact with a ham ground station and a space agency ground station?
15. What are the differences between the HDEV (High Definition Earth Viewing) camera and HamTV?”
16. How many cargo supply ships are docked with the ISS at the moment and do they change the pattern of earth facing communications?”
17. How do you see the ham radio system developing in the next decade?
18. Does everything go according to plan or do parts break and need replacement. If so, do you have a repair facility on board?
19. In space, can you use social media and messaging with others in the same way we use it on Earth?
20. How does the oxygen and electricity production work on board of a spaceship?
21. In which direction do plants grow onboard the space station?
22. What do you do in case of a fire onboard the ISS?

Va doresc la toti fanii ISS o auditie cat mai buna si sper sa va intalnesc activi pe cat mai multi sateliti.
Sursa info: email Gaston Bertels – ON4WF ARISS Europe

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

Daca aceste informatii sunt folositoare pentru dumneavoastra astept un feedback via email - If this information is useful for you I expect a feedback via email.

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA INFORMATIEI

6 august 2017
ISS - Contact radio educational in FM

Sambata, 5 august 2017, este programat un contact radio educational intre un astronaut de pe Statia Spatiala Internationala - ISS si participantii la intalnirea de la Muzeul Frontierelor Zborului / Ziua Lunii ( Frontiers of Flight Museum/ Moon Day), din Dallas / Texas, Statele Unite.
Este pentru al treilea an consecutiv de cand Muzeul Frontierelor Zborului este selectat pentru un contact live cu Statia Spatiala Internationala prin intermediul programului Radio-Amator lansat de ARISS acum 20 de ani.

Evenimentul ISS are loc la numai doua saptamani de la al noualea eveniment anual "Ziua Lunii", cea mai mare expozitie spatiala anuala din Texas. Anul acesta, Ziua Lunii a inclus exponate si demonstratii ale Clubului de radio amatori AMSAT din Dallas, Centrul Spatial Johnson, universitati si numeroase corporatii si organizatii spatiale. Programele si cursurile pentru toate vârstele au inclus construirea modelelor rachetelor si lansarea de catre vizitatorii mai tineri, precum si prezentari academice serioase pentru publicul matur.

Contactul radio va putea fi auzit pe teritoriul tarilor din Europa centrala dar si in tari din Europa de est. In Romania se vor auzi foarte bine partea a doua a raspunsurilor date de astronautul italian Paolo Nespoli - IZ0JP de la ESA-Agentia Spatiala Europeana.

TIP CONTACT: telebridge
DATA si ORA: 5.08.2017 18:02 UTC
STATIE LA SOL: ON4ISS-amateur radio telebridge groundstation in Belgium participating in the ARISS project
ASTRONAUT ISS: Paolo Nespoli - IZ0JP
DOWNLINK: 145.800 MHz +/- doppler
MOD LUCRU: voice FM narrow
QSO: limba engleza

ISS va trece peste Romania de la vest (aproximativ 288.3 grade) la est (aproximativ 90,8 grade) si va atinge o elevatie maxima de peste 42 grade. Din pacate raspunsurile la primele intrebari nu vor putea fi auzite.

Intrebarile propuse la care trebuie sa raspunda astronautul sunt urmatoarele:
1. Abby, age 9: How long did it take for the Space Station to be built?
2. Kimber, age 12: Does the change in gravity affect a person’s heart rate and length of sleep?
3. Reese, age 13: How do the experiments on the Space Station help us overcome the challenges humans will face on the journey to Mars?
4. Nathaniel, age 11: Does electricity work differently in space than on Earth?
5. Adam, age 10: Are there any plans to reduce, recycle, and even reuse the space debris orbiting Earth?
6. Seher, age 7: How do you fly the Space Station?
7. Lucia, age 13: Will you be able to see the solar eclipse on August 21st in space?
8. Max, age 12: What is it like to live in micro-gravity?
9. Mateo, age 11: Do you have dreams and how do you feel after waking up?
10. Lilly, age 7: What was the most surprising experiment you have done on the Space Station?
11. Leo, age 9: What language do you speak on the Space Station?
12. Alyssa, age 9: Have you ever been sick in space?
13. Johan, age 6: What has been your best experience as an astronaut?
14. Lauren, age 11: What did you study in school to help you become an astronaut?
15. Eunice, age 9: Are your favorite foods in space the same as your favorite foods on Earth?
16. Ariel, age 6: Why does your spacecraft heat up coming back down to Earth but not while launching into space?

Va doresc la toti fanii ISS o auditie cat mai buna si sper sa va intalnesc activi pe cat mai multi sateliti.
Sursa info: email Gaston Bertels – ON4WF ARISS Europe

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

Daca aceste informatii sunt folositoare pentru dumneavoastra astept un feedback via email - If this information is useful for you I expect a feedback via email.

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA INFORMATIEI

2 august 2017
ISS - Contact radio educational in FM

Un nou contact radio educational este programat sa aiba loc intre tinerii cercetasi de la tabara de vara VCP-Bundeszeltplatz, Großzerlang, Germania si un astronaut de pe Statia Spatiala Internationala - ISS.
La aceasta tabara participa peste 5.500 de tineri ghizi si cercetasi germani cu varste intre 12-16 ani plus aproximativ 500 de tineri cercetasi invitati din alte tari.

Contactul va putea fi auzit pe teritoriul unor tari din Europa centrala si de est. In Romania se vor auzi foarte bine partea a doua a raspunsurilor date de astronautul italian Paolo Nespoli - IZ0JP de la ESA.

TIP CONTACT: direct
DATA si ORA: 1.08.2017 18:20 UTC
STATIE LA SOL: DP9S Radio Scouting Station - Seeheim-Jugenheim
ASTRONAUT ISS: Paolo Nespoli - IZ0JP
DOWNLINK: 145.800 MHz +/- doppler
MOD LUCRU: voice FM narrow
QSO: limba engleza

ISS va trece peste Romania de la vest (aproximativ 273 grade) la est (aproximativ 73,7 grade) si va atinge o elevatie maxima de peste 39 grade.

Intrebarile la care trebuie sa raspunda astronautul sunt urmatoarele:
1. What are the current research projects that you have on board the ISS? Which experiment are you carrying out?
2. What skills do you need to become an astronaut and how do you acquire them?
3. What was the most important or most spectacular scientific discovery made on the ISS up to now?
4. What if somebody gets seriously sick?
5. What was your motivation to become an astronaut?
6. What was the most critical situation on the station so far?
7. Can you see our Jamboree site from space and could it help if we shine a laser pen towards the ISS?
8. How do the constellation of the stars change compared to the view from the Earth?
9. How often are you working outside in Space? Is it dangerous?
10. How do you shower in space?
11. Is it possible to see the romantic sunsets from the ISS like from the Earth? Or even polar lights? What about rainbows?
12. What happens, when a meteorite hits the space station?
13. How does the food taste?
14. When you are looking out of the window towards the Earth, do you sometimes think of the insignificance of humanity or of your own person?
15. What is the most annoying thing up there?
16. What are you most excited about, when you are back on Earth?
17. How do you experience the day-night-rhythm?
18. Do you have plants?
19. You've been away from home for a long time. How is that for you?
20. What do you miss most?

Paolo Nespoli - IZ0JP

Va doresc la toti fanii ISS o auditie cat mai buna si sper sa va intalnesc activi pe cat mai multi sateliti.
Sursa info: email Gaston Bertels – ON4WF ARISS Europe

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA INFORMATIEI

31 iulie 2017
PACKET RADIO via ISS 145.825 MHz indisponibil

PACKET RADIO via ISS este din nou indisponibil. Din pacate o veste proasta pentru toti fanii ISS din intreaga lume care contactau zilnic Statia Spatiala Internationala- ISS via packet radio pe 145.825 MHz.

Acest eveniment neplacut s-a intamplat cam o saptamana in urma. Cei de la ARISS au solicitat echipajului o repornire a statiei radio din modulul Columbus dar nu s-a obtinut nici un rezultat. Se vor relua incercarile de depanare dupa sosirea noului echipaj insa sunt slabe sperante de repornire.

Aparatura pentru packet radio are peste 17 ani de functionare si se pare ca trebuie sa fie inlocuita. De data aceasta va dura mult mai mult pana cand radioamtorii din intreaga lume vor putea relua legaturile packet radio sau aprs via ISS.

Contactele educationale voice planificate se vor face in continuare cu statia radio din modulul rusesc de serviciu. Ramane sa vedem ce ne rezerva viitorul si specialistii de la NASA in aceasta privinta.

Va doresc la toti fanii ISS cat mai multe contacte cu astronautii din spatiu.
Sursa info: ariss.org

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA
INFORMATIEI

27 iulie 2017
ISS – Expeditia 52/53.

Televiziunea NASA va transmite urmatoarea lansare a unui echipaj spre ISS. Trei noi membri ai echipajului pentru Statia Spatiala Internationala sunt programati sa fie lansati vineri, 28 iulie 2017. Transmiterea live a lansari va începe la ora 10:45 EDT (UTC=EDT+4), pe postul TV NASA si pe site-ul agentiei americane.

Astronautul de la NASA, Randy Bresnik, Serghei Ryazanskiy de la Roscosmos si Paolo Nespoli - IZ0JPA de la ESA (Agentia Spatiala Europeana) vor fi lansati la ora 11:41 a doua zi (9:41 ora Baikonur) de la Cosmodromul de la Baikonur din Kazahstan. Echipajul expeditiei 52/53 va petrece mai mult de patru luni împreuna la bordul complexului orbital înainte de a se întoarce pe Pamânt în decembrie 2017. Videoclipul activitatilor de pregatire din programul echipajului de la Baikonur va fi difuzat in 24-27 iulie de televiziunea NASA.

Dupa lansare, trio-ul va calatori timp de sase ore în nava spatiala de transport Soyuz MS-05 înainte de a andoca la modulul Rassvet al statiei spatiale la ora 6:00. Televiziunea NASA va transmite andocarea incepand cu ora 5:15 p.m. Trapele dintre statia Soyuz si statia ISS se vor deschide la ora 19:40. Echipajul care soseste va fi salutat la bord de comandantul expeditiei 52, Fyodor Yurchikhin - RN3FI de la Roscosmos si inginerii de zbor Peggy Whitson, - KC5ZTD si Jack Fischer - K2FSH de la NASA. Transmisia TV a deschiderii trapei si a ceremoniilor de primire va începe la ora 7:00 am.

Cei sase membri ai echipajului expeditiei 52-53 care vor fi în curând impreuna vor continua sa lucreze la sute de experimente în biologie, biotehnologie, stiinte fizice si stiinte ale pamântului in laboratoarele Statiei Spatiale Internationale – ISS..

Alte informatii interesante despre Statia Spatiala Internaionala, cu cercetarile si echipajele sale, gasiti la:
https://www.nasa.gov/station


Va doresc la toti fanii ISS cat mai multe contacte cu astronautii din spatiu.
Sursa info: nasa.org

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA
INFORMATIEI

25 iulie 2017
ISS-PASS PREDICT for 20-24 iulie 2017

În comemorarea celei de-a 20-a aniversari, ARISS a pregatit un eveniment SSTV (Slow Scan Television) care este planificat pentru joi, 20 iulie-2017, începând cu ora 21:25 UTC.

Pana la aceasta ora nu au aparut modificari in planificare. Speram ca evenimentul sa inceapa la ora anuntata.
Din pacate pentru fanii ISS din YO, captarea semnalului SSTV este posibil doar la ore tarzii din noapte sau dimineata foarte devreme.

Persoanele care receptioneaza imaginile le pot posta la aceasta adresa pentru a fi vizionate de catre public. Pozele trebuie sa fie in format gif sau jpg.
Capturile postate pot fi vizionate in arhiva in ordine cronologica sau dupa indicativul care a postat imaginea daca accesati acest link. Daca introduceti de exemplu indicativul YO8RAA o sa gasiti o parte din imaginile receptionate de subsemnatul. Am reusit deja, cu un pic de efort, sa receptionez si decodez toate cele 12 fotografii.

Pentru cei care nu au un program care sa le genereze trecerile propice pentru captarea semnalului SSTV, pot descarca de AICI vizualizarea acestor treceri valabile pentru statiile YO in perioada 20-24 iulie 2017. Toate calculele sunt facute pentru KN27sm (Campulung/Bucovina) dar sunt valabile pentru intreg teritoriul YO cu o aproximatie de 3-5 secunde.

Retineti ca evenimentul SSTV si orice eveniment ARISS depind de alte activitati orare si responsabilitati ale echipajului de pe ISS si pot fi modificate în orice moment.

Pana la ora evenimentului va rugam sa verificati daca nu au aparut modificari de program.

ANUNT DE ULTIMA ORA
1.- TRANSMISIA VA CONTINUA PANA DUMINICA, 23 IULIE ORA 18:00 UTC
2.- Exista indicii ca activitatea SSTV se va termina abia luni, 24 iulie ora 18:00 UTC
3.- Asteptarile se confirma, emisia SSTV continua pana luni, 24 iulie ora 18:00 UTC

Din pacate din cauza ca pozele sunt transmise in ordine crescatoare si nu aleatorie exista sanse destul de mici de a receptiona toate cele 12 fotografii si nu dubluri. Exista cereri de a modifica acest lucru.

Va doresc la toti fanii ISS cat mai multe capturi SSTV si sa va bucurati de noul contact cu astronautii din spatiu.
Sursa info: keplerian nasa date & ariss.org

73 de Mircea YO8RAA

(daca aceste informatii au fost importante pentru d-voastra, astept un email sau un telefon de confirmare)

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA
INFORMATIEI

20 iulie 2017
Activitatea comemorativa ARISS SSTV - ISS

ARISS îsi sarbatoreste cea de-a 20-a aniversare de cand a fost lansat acest proiect international.
În comemorarea celei de-a 20-a aniversari, ARISS a pregatit un eveniment SSTV (Slow Scan Television) care este planificat pentru joi, 20 iulie-2017, începând cu ora 21:25 UTC.

Evenimentul intentioneaza sa prezinte imagini din activitatile ARISS atât din trecut cât si din prezent. Aceasta oportunitate ar trebui sa acopere cea mai mare parte a lumii în perioada de activitate si in functie de trecerile ISS.

Pentru acest eveniment se va utiliza computerul de pe segmentul rusesc al ISS, care stocheaza imaginile ce apoi vor fi transmise spre pamânt utilizând statia Kenwood TM D710 de la bord. Persoanele care receptioneaza imaginile le pot posta la aceasta adresa pentru a fi vizionate de catre public.

Istoria de 20 de ani a ARISS va fi reamintita printr-o colectie de 12 imagini unice care împartasesc realizarile uimitoare ale ARISS în ultimele doua decenii. Semnalele SSTV vor fi transmise spre pamânt pe frecventa de 145.80 MHz utilizând modulatia FM. Modul de transmisie SSTV este de asteptat sa fie PD 120 (dar PD 180 poate fi o a doua optiune). Evenimentul este programat sa continue pentru o perioada de doua zile. De la început, statia de radioamator de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) le-a oferit tinerilor posibilitatea de a se implica în conversatii cu astronautii aflati pe orbita si a inspirat pe multi sa caute o cariera în stiinta, tehnologie, inginerie sau matematica. Luati în considerare modul în care puteti inspira elevii din zona dvs. prin aceasta sansa de a receptiona imagini direct din spatiu în computerele lor.

Retineti ca evenimentul SSTV si orice eveniment ARISS depind de alte activitati orare si responsabilitati ale echipajului de pe ISS si pot fi modificate în orice moment.

Pana la finalizarea pregatirilor, va rugam sa reveniti pentru cele mai recente informatii despre acest eveniment deosebit.

Va doresc la toti fanii ISS cat mai multe capturi SSTV si sa va bucurati de noul contact cu astronautii din spatiu.
Sursa info: ariss.org

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA
INFORMATIEI

11 iulie 2017
BIRDS-1 constelatie de cinci sateliti CubeSat - 1U

Vineri, 7 iulie-2017, a demarat ultima parte a proiectul BIRDS-1, cinci sateliti din familia CubeSat - 1U care sunt echipati cu aparatura radio pe frecvente de radioamatori, au fost lansati din modulul japonez al Statiei Spatiale Internationale - ISS.

Astronautul Jack Fischer KG5FYH de pe ISS scrie in pagina sa de socializare de pe tweter (@ Astro2fish tweeted) referitor la acest eveniment:"Este un alt exemplu extraordinar de cooperare internationala ce s-a intamplat astazi cand s-au lansat cinci micro-sateliti din cinci tari diferite de pe bratul JAXA al Statiei Spatiale Internationale."

Constelatia BIRDS-1 este formata din cinci sateliti CubeSats 1U (BIRD-B (Bangladesh), BIRD-J (Japan), BIRD-G (Ghana), BIRD-M (Mongolia) si BIRD-N (Niger)). Ei au fost adusi pe ISS de cargoul de marfa SpaceX Falcon 9 CRS-11 pe data de 3 iunie 2017. Satelitii sunt fabricati de tari diferite dar dupa acelas design si utilizeaza aceeasi frecventa de radioamator de 437.375 MHz.

Principala misiune a lui BIRDS-1 este de a face experimente în comunicatiile radio cu satelitii CubeSat printr-o retea de statii la sol de radioamatori din intreaga lume, statii care lucreaza in UHF/VHF.
Provocarea este de a distinge fiecare satelit de ceilalti care au aceeasi frecventa de transmisie, de a preda spre operarea datele unui satelit de la o statie la alta si de a asambla datele transmise de satelit, cum ar fi telemetria, muzica si imaginile obtinute de diferite statii la sol.

Radioamatorii sunt rugati sa se alature retelei care va capta downlinkul de date si sa participe la reconstructia datelor cu caracter insemnat pentru satelit într-o singura baza de date. Informatiile despre orbita si planul operational al fiecarui satelit vor fi puse la dispozitia comunitatii radioamatorilor din intreaga lume. De asemenea va fi disponibil software-ul pentru decodarea datelor telemetrice prin satelit.

IARU raporteaza ca satelitii vor transmite in CW, 1k2 AFSK FM, FM audio si 9k6 GMSK downlink pe o frecventa descendenta de 437.375 MHz.

Un QSL este emis pentru fiecare raport de primire de la o statie la sol a unui radioamator.
Pentru contributii deosebite puteti fi recompensat prin transmiterea melodiei d-voastra preferate in spatiu.

Mai multe informatii se pot gasi pe website BIRDS sau amsat.uk
http://birds.ele.kyutech.ac.jp/amateur.html
http://www.bbc.com/news/world-africa-40538471
https://amsat-uk.org/2017/07/01/birds-1-cubesat-constellation-deployment/
https://amsat-uk.org/2016/08/11/ham-radio-birds-constellation/

In principiu satelitii pot fi deosebiti dupa indicativ si imnul national care este transmis.
BIRD – J (Japan)
CallSign – JG6YJO
Downlink – [ CW - 437.372 MHz ] [AFSK(1200bps),GMSK(9600bps) - 437.375 MHz]
Digital-Singer - [FM – 437.375 MHz]
Songs :
1. Japan National Anthem ,
2. Kyushu Institute of Technology (KIT) Anthem,
3. Famous Sakura Song

BIRD – G ( Ghana)
CallSign – JG6YJP
Downlink – [ CW - 437.372 MHz ] [AFSK(1200bps),GMSK(9600bps) - 437.375 MHz]
Digital-Singer - [FM – 437.375 MHz]
Songs :
1. Ghana National Anthem
2. Ghana Independence Song – E.T Mensah
3. Ghana Independence Song – “Yen Ara Ya Saase ne”

BIRD – M ( Mongolia)
CallSign – JG6YJQ
Downlink – [ CW - 437.372 MHz ] , [AFSK(1200bps),GMSK(9600bps) - 437.375 MHz]
Digital-Singer - [FM – 437.375 MHz]
Songs :
1. Mongolia National Anthem

BIRD – N (Nigeria)
CallSign – JG6YJR
Downlink – [ CW - 437.372 MHz ] , [AFSK(1200bps),GMSK(9600bps) - 437.375 MHz]
Digital-Singer - [FM – 437.375 MHz]
Songs :
1. Nigerian National Anthem

BIRD – B ( Bangladesh)
CallSign – JG6YJS
Downlink – [CW - 437.372 MHz], [AFSK (1200bps), GMSK (9600bps) - 437.375 MHz]
Digital-Singer `- [FM – 437.375 MHz]
Songs :
1. Bangladeshi National Anthem
2. Dhono Dhanne

Va doresc la toti fanii lucrului pe sateliti cat mai multe legaturi si sper sa va intalnesc in cat mai multe moduri.
Sursa info: amsat.org

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA
INFORMATIEI

7 iulie 2017
Activitatea comemorativa ARISS SSTV - ISS

Pentru comemorarea celei de-a 20-a aniversari, echipa ARISS intentioneaza sa transmita un set de 12 imagini SSTV care sa arate realizarile ARISS în cei 20 ani de la lansarea programului. Se anticipeaza ca transmisia SSTV sa aiba loc în weekendul din 15 iulie. Planificarea prevede transmisii de cel putin doua zile dar se fac demersuri pentru o operatiune potential mai lunga. Retineti ca toate aceste planificari se pot schimba pe baza reprogramarii activitatilor echipajului si a operatiunilor de pe ISS.
Începând de la primele contacte cu statia MIR din noiembrie 1996, trecand la primul contact educational via radio FM - ISS cu o scoala în noiembrie 2000, s-a ajuns la un numar de peste 1103 contacte in prezent. Realizarile extraordinare ale programului ARISS au influentat decisiv viata multor tineri care au fost atrasi sa urmeze cariere în stiinta, tehnologie, inginerie sau matematica. Va rog sa reveniti pe aceasta pagina deoarece mai multe detalii despre evenimentul SSTV vor fi comunicate în urmatoarele saptamâni. Pregatitiva aparatura în in vederea captarii a cat mai multe imagini transmise de ISS. Nu ezitati sa ma contactati prin una din modalitatile de mai jos daca aveti nelamuriri sau doriti ajutor.

Va doresc la toti fanii ISS cat mai multe capturi sstv si sper sa va intalnesc si in alte moduri de lucru pe cat mai multi sateliti activi.
Sursa info: Frank Bauer - KA3HDO

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA
INFORMATIEI

21 iunie 2017
Actualizarea statusului satelitilor FUNcube

Cu putin timp in urma, AMSAT-UK a actualizat datele pentru satelitii din familia FUN-cube pentru urmatoarele lunii dupa cum urmeaza:

AO-73 FUNcube-1

Transponderul este în mod normal functional numai atunci când satelitul este în eclipsa, adica panourile solare NU sunt iluminate. În timpul weekend-urilor (de vineri seara si pana duminica seara), transponderul functioneaza nonstop.
Când transponderul este oprit, baliza de telemetrie se afla la putere maxima, când transponderul este deschis baliza este la putere redusa. În timpul vacantelor, (de ex. Craciun, Anul Nou, Paste etc.), transponderul poate fi activat pentru perioade mai lungi de timp. Vizionati AMSAT-BB pentru anunturile care se fac de obicei în zilele de vineri.
Frecventele nominale ale transponderului sunt:
Uplink: 435,150 - 435,130 MHz LSB (invers)
Downlink: 145,950 - 145,970 MHz USB
Telemetria Tx: 145,935 MHz BPSK
Pasul poate fi cu pâna la 15 kHz mai mare în functie de temperaturile la bord. Temperaturile mai scazute dau frecvente mai mari!

FUNcube-2 (aka FUNcube on UKube)

Sub-sistemul FUNcube-2 continua sa functioneze autonom si aproape continuu în mod amator.
Transponderul este functional si legatura descendenta a telemetriei functioneaza cu o iesire de aproximativ 70mW.
Tabloul de bord FUNcube nu afiseaza corect telemetria dar decodifica corect datele si le încarca în FUNcube Data Warehouse de unde pot fi examinate.
Majoritatea canalelor de date în timp real sunt operationale si acestea includ tensiunile acumulatorilor, temperaturile si datele ADCS care provin de la computerul principal (OBC).
Transponderul este întrerupt pentru câteva secunde la fiecare 2 minute când celalalt emitator trimite baliza CW si, ocazional, câteva secunde când reteaua principala OBC se rebuteaza (aproximativ de sapte ori pe orbita).
Frecventele nominale ale transponderului sunt:
Uplink: 435.080 - 435.060 MHz LSB (invers)
Downlink: 145,930 - 145,950 MHz USB
Telemetria Tx: 145,915 MHz BPSK
Passband-ul poate fi de pâna la 10kHz mai mare în functie de temperaturile la bord. Temperaturile scazute dau frecvente mai mari.

EO79 FUNcube-3

Din cauza constrângerilor bugetare, transponderul nu poate fi operational 24 de ore din 24 si din acest motiv va functiona dupa o schema specifica orbitei.
Transponderul va începe sa functioneze la 27 de minute dupa ce panourile intra în lumina soarelui si va ramâne deschis pe o perioada de 25 de minute.
Acest program poate fi modificat în urmatoarele luni ca rezultat al oservatiilor acumulate.
Frecventele nominale ale transponderului sunt:
Uplink: 435.0723-435.0473 MHz LSB (Inverting)
Downlink: 145,946-145,971 MHz USB
Informatii suplimentare detaliate privind frecventele transponderului EO79 se pot gasi la adresa:
https://amsat-uk.org/2016/11/10/eo79-funcube-3-transponder-commences-regular-operation/

EO88 / Nayif-1 / FUNcube-5

EO88 functioneaza în mod autonom. Transponderul functioneaza atunci când satelitul este în eclipsa, adica panourile solare NU sunt iluminate. Când transponderul este oprit, baliza de telemetrie se afla la putere maxima, când transponder este deschis baliza este la putere redusa.
Frecven?ele transponderului sunt:
Uplink: 435.045 - 435.015 MHz LSB (invers)
Downlink: 145.960-145.990 MHz USB
Telemetrie Tx: 145,940 MHz
Toate transponderele FUNcube sunt sponsorizate de AMSAT-UK si AMSAT-NL.

Va doresc la toti radioamatorii care lucrati pe sateliti legaturi cat mai frumoase si interesate si sper sa va intalnesc pe cat mai multi sateliti activi.
Sursa info: www.amsat.uk

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA
INFORMATIEI

18 iunie 2017
ISS - Contact radio educational in FM

Un nou contact radio educational este programat sa aiba loc intre tinerii din tabara de vara organizata de Space Center Houston si un astronaut de pe Statia Spatiala Internationala - ISS. Tinerii au varste cuprinse între 12 si 14 ani (clasa a 6-a pana la a 9-a) si provin în primul rând din districtul scolii independente Clear Creek. Contactul va putea fi auzit pe teritoriul unor tari din Europa centrala si de est.

In Romania se vor auzi partea a doua a raspunsurilor date de astronaut dar si imaginea video de pe ISS. DATV live de la ISS va fi disponibil la: https://hamtv.batc.tv/live precum si la http://www.batc.tv/iss/

TIP CONTACT: telebridge
DATA si ORA: 13.06.2017 15:19 UTC
STATIE LA SOL: ON4ISS -statie la sol care face parte din proiectul ARISS
ASTRONAUT ISS: Jack Fisher K2FSH
DOWNLINK: 145.800 MHz +/- doppler
MOD LUCRU: voce FM narrow
LIMBA: engleza

ISS va trece peste Romania de la vest (aproximativ 289 grade) la est (aproximativ 92 grade) si va atinge o elevatie maxima de peste 44 grade.

Intrebarile la care trebuie sa raspunda astronautul sunt urmatoarele:

1. How different is astronaut food from food here on earth?
2. What experiments are currently being conducted on the Space Station?
3. What do astronauts do when not in space?
4. How long does it take to become an astronaut?
5. What does it feel like to float constantly?
6. What is the biggest challenge you face as an astronaut?
7. What do astronauts do on their time off on the Space Station?
8. What is your biggest challenge living on the ISS?
9. How does someone become an astronaut?
10. What languages do you speak on the ISS?
11. What made you want to become an astronaut?
12. Why are there fewer women astronauts than men?
13. How does astronaut activity on the ISS affect people on Earth?
14. Do you have any interesting stories about the ISS?
15. What do you dislike most about being an astronaut?
16. How does Robonaut help astronauts on the ISS?
17. What experiments are you working on that will help get humans to Mars?
18. What is the funniest thing that has happened on the ISS?
19. Are you ever scared going up in to space?
20. What kind of backgrounds do astronauts have?

Va doresc la toti fanii ISS o auditie cat mai buna si sper sa va intalnesc activi pe cat mai multi sateliti.
Sursa info: email Gaston Bertels – ON4WF ARISS Europe

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA INFORMATIEI

11 iunie 2017
ISS - Contact radio educational in FM
Un nou contact radio educational este programat sa aiba loc intre tinerii cercetasi de la BOY SCOUTS din Buffalo NEW YORK si un astronaut de pe Statia Spatiala Internationala - ISS. Contactul va putea fi auzit pe teritoriul unor tari din Europa centrala si de est. In Romania se vor auzi partea a doua a raspunsurilor date de astronautul Fyodor Yurchikhin RN3FI.

TIP CONTACT: telebridge
DATA si ORA: 10.06.2017 16:20 UTC
STATIE LA SOL: ON4ISS -statie la sol care face parte din proiectul ARISS
ASTRONAUT ISS: Fyodor Yurchikhin RN3FI
DOWNLINK: 145.800 MHz +/- doppler
MOD LUCRU: voce FM narrow
LIMBA: engleza

ISS va trece peste Romania de la vest (aproximativ 288 grade) la est (aproximativ 90 grade) si va atinge o elevatie maxima de peste 42 grade.

Intrebarile la care trebuie sa raspunda astronautul sunt urmatoarele:
1. Bryan: What motivated you to pursue this career? Did you ever imagine being able to go to the ISS?
2. Carl: What is the hardest thing about living on the space station?
3. Isaiah: Is there the possibility of expanding the ISS for a more fuel efficient launch site for lunar or Martian missions?
4. Dylan: What do you miss from Earth that you don’t have in space?
5. Jared: What is the coolest weather pattern you've seen from the ISS?
6. Sean: Can you access the internet in Space? How are you connected?
7: Spencer: Recently, an experiment in growing potatoes was launched to the space station that was designed by students from the Buffalo area. Are you familiar with the experiment? How is that experiment proceeding?
8. Liam: What experiment has been the most fun for you and why?
9. Nathan: What was the most difficult challenge that you had to overcome to become a cosmonaut?
10. Anthony: Which area of STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) do you find most useful as a cosmonaut on the Space Station?
11. Bryan: What are your daily meals like? (Are the meals from other nations similar or different?) Do you get to trade meals with others?
12. Carl: What changes happened in your perspective of Earth when you went so far away? 13. Isaiah: Scott Kelly was onboard the ISS for 340 days, what is the next increment for time in space for Mars travel to be practical?
14. Dylan: Many of the experiments done on the ISS are for scientists around the world. Do crew members keep up with the research projects after the specific experiments are done?
15. Jared: In February the ISS twitter feed had a photo of a lone ship on the ocean. Have you ever felt like you were a like that lone ship as you work in on the ISS?
16. Sean: Which of the experiments you are doing during your ISS mission do you think will have an impact on my life? 17: Spencer: I read that astronauts average about 6 hours of sleep a night, with a goal or 8 hours. Why is it hard to sleep on the space station?
18. Liam: What pictures of the Earth have you taken, and what is your favorite? 19. Nathan: What would you say to young students about a career in science, technology, engineering, or math?
20. Anthony: Were you ever involved in Scouting?

Va doresc la toti fanii ISS o auditie cat mai buna si sper sa va intalnesc activi pe cat mai multi sateliti.
Sursa info: email Gaston Bertels – ON4WF ARISS Europe

73 de Mircea YO8RAA

WebPage: www.qsl.net/yo8raa Email: yo8raa@yahoo.com Tel: 0721262649

 

Natura ne aseamănă. Educația ne deosebeste.” – Confucius
“A învăța și a nu gândi este fără folos . A gândi și a nu învăța este periculos.” -  Confucius
“Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul.” - Aristotel

DATA INFORMATIEI

6 iunie 2017

Aceasta pagina este dedicata radioamatorilor interesati de noutati privind contactele radio educationale programate via ISS . Este o continuare a informatiilor ce erau postate pe www.radioamator.ro


Home TOP page