AVR Unlocker

Dispozitiv pentru deblocare Atmega8


Acest articol l-am facut in ajutorul celor care au patit ca si mine si au blocat microcontrolerul Atmega8 in timpul experientelor de programare. Ideea am preluat-o si eu de la altii si am imbunatatit-o iar rezultatul este ca am invatat sa nu mai blochez nici un MCU. Schema care trebuie executata pentru a debloca micro-controlerul este:

FactoryDefaultMega8-Schema

Pentru deblocare se foloseste inca un microcontroler bun, care trebuie scris cu un program soft care se gaseste in fisierul acesta: . Pentru a putea folosi fisierul este necesar sa-l descarcati pe calculatorul vostru si sa stergeti extensia .pdf ca sa ramana fisierul numai cu extensia .bin de forma: “FACTORYDEFAULTMEGA8.bin”. Acest fisier va fi scris in noul MCU in memoria de program. Mai trebuie mentionat faptul ca noul Atmega8 va trebui sa aiba fusebitii setati ca in Default adica oscilator intern de 1 MHz. Verificati setarile pentru fusebiti sa corespunda cu cele din imaginea de mai jos:

Pentru realizarea montajului se poate aborda varianta de “montaj paianjen” dar pentru cei meticulosi le pun la dispozitie o varianta de cablaj imprimat care se poate realiza cu metoda press’n peel: pcb. Intreg montajul va trebui sa arate cam asa:

Eu am utilizat socluri recuperate si poate nu se prea potrivesc dar cum se spune: “Scopul scuza mijloacele”. Important este ca prin aceasta metoda se poate debloca sigur un MCU Atmega8 si se poate refolosi la alte montaje. Dar cum se face? Simplu:

Se introduce noul Atmega8, cel scris cu softul “x.bin”, in soclul MASTER, apoi se introduce Atmega8 blocat in soclul SLAVE, dupa care se alimenteaza montajul la 12V si se apasa butonul. (daca ati pus buton).

Se va aprinde LED-ul rosu pentru scurt timp, apoi se va aprinde LED-ul verde si va ramane asa aprins. Operatia se poate repeta de mai multe ori pentru siguranta.

Asta e tot! Vechiul Atmega8, cel blocat este acuma, DEBLOCAT! Nu mai ramane decat sa se introduca microcontrolerul in programator si sa se citeasca memoria si setarile fusebiti.

Daca dupa operatia de resetare deblocare, microcontrolerul nu poate fi citit cu programatorul, atunci trebuie atasat acestuia un oscilator extern cu frecventa ceva mai mare. Eu am folosit un oscilator extern de 25 MHz cu alimentare la 5V si am injectat semnalul pe terminalul 9 al lui Atmega8.

Am utilizat pentru programare programatorul de aici: AVR Programer iar ca soft de programare am utilizat Pony Prog 2000 descarcat de pe site-ul:
www.lancos.com/prog.html



Firmware pentru microcontrolerul MASTER
Adaptor pentru procesor capsula TQFP44

UPDATE 2014 (AVR DOKTOR)


Deblocatorul descris anterior este util in cazul procesoarelor Atmega8. Dar ce fac in momentul cand am un alt tip de procesor blocat? Simplu, apelez la "AVR DOKTOR":

AVR Doktor este un proiect complet de deblocare al microcontrolerelor din familia AVR. Acest dispozitiv impreuna cu adaptoarele aferente este capabil sa deblocheze orice microcontroler AVR.

De fapt functia sa, este de a aduce in starea DEFAULT a setarii fusebitilor pt.orice microcontroler care se poate programa in mod paralel. Totusi si acest dispozitiv are cateva limitari in privinta microcontrolerelor mici din seria ATTINY care pot fi programate numai serial. Schema acestui dispozitiv si softul de scriere al microcontrolerului "Doktor"se poate descarca de aici: AVR Doktor
Eu am construit cateva placute adaptoare pentru a putea sa deblochez si microcontrolere cu capsula TQFP44. Cablajul acestor adaptoare se poate descarca din sectiunea "DOWNLOAD" de pe site.
Acest deblocator se poate conecta si la un PC prin intermediul unei interfete seriale construite cu circuitul RS232. Cu ajutorul PC-ului se poate vedea pe ecran intreaga operatie de deblocare. Eu nu am folosit acea varianta. Pentru scrierea microcontrolerului "Doktor" am folosit versiunea #7 de software care se afla pe site-ul autorului. Aceasta versiune mi s-a parut cea mai convenabila si care s-a comportat cel mai bine la mine fara conectarea cu PC.

Operatia de deblocare se petrece foarte simplu:

  • Se introduce procesorul blocat in soclul potrivit
  • Se cupleaza montajul la o sursa de tensiune de 12V
  • Se apasa butonul de START.
  • O operatie de deblocare corecta dureaza o secunda iar la sfarsit se aprinde LED_ul Verde.
  • Daca la sfarsitul operatiei se aprinde LED-ul Rosu inseamna ca acel procesor blocat este defect si nu se mai poate face nimic pentru el.