Decodor pentru condensatorii
marcati cu  3 benzi*

Apasa butonul pentru a schimba culoarea fiecarei benzi:
Click the respective button to change stripe's colorPicofarad,    20% Tolerance


La un decodor de rezistori

Valori standard  pentru condensatoare

toleranta 20% 10 12 15 22 33 39 47 56 68 75 82

Valori standard  pentru tensiuni nominale la condensatoare solide (nepolarizate)

Tensiune in volti 63 100 250 400 500 1kV 2kV (2.5kV) 5kV

De remarcat ca, in cazul condensatoarelor, singurul standard de marcaj respectat este cel cu trei benzi. Exista multi producatori care folosesc un marcaj in codul culorilor cu 4, 5 si chiar 6 benzi, sau cu un numar variabil de benzi si puncte (spre deosebire de rezistori, unde codul culorilor este unitar si respectat de toti producatorii). Acest fapt ingreuneaza mult decodificarea condensatoarelor, ceea ce duce adesea la nefunctionarea unor montaje. Personal, daca nu sunt sigur de un condensator, prefer sa il arunc si sa cumpar altul cu un marcaj pe care sunt sigur ca il cunosc. Condensatoarele gresit decodificate m-au costat multi nervi, ore de munca inutila si  ulterior alte piese, in valoare de cateva ori mai mare...

Codificarea alfanumerica este in general de doua feluri: in clar si in cod numeric.

La marcarea in clar, valoarea nominala, toleranta si tensiunea sunt specificate. Pe condensator se intalnesc toate sau o parte din urmatoarele notatii: valoare, toleranta, tensiune, natura curent. De pilda, 3n3 ... 10% ... 100V ... DC inseamna 3,3nF cu toleranta de 10%  si 100V tensiune nominala in curent continuu.
In functie de tipul condensatorului, pot aparea variatii in notarea valorii. Sistemul vechi american foloseste valori in picofarazi si atunci 3n3 se scrie ca 3300. Daca valoarea condensatorului este mai mare de 10n, aceasta se da in microfarazi si atunci
pentru 22nF vom avea scris 0.022 sau .022 (fara zero inainte de virgula). Alte exemple de notatie americana: valoarea .1 (observati punctul) se interpreteaza ca 100nF, iar 0.33 inseamna 330nF.
Toleranta poate sa fie codificata literal, cel mai frecvent J pentru 20% si K pentru 10%.
Tensiunea de regula se specifica in volti (V final poate lipsi, ceea ce uneori poate sa incurce daca nu cunoastem seria standard de tensiuni).
Natura curentului la care este data tensiunea nominala este si ea specificata. Daca nu se specifica sau daca apar literele DC sau simbolul = avem de-a face cu un condensator pentru curent continuu, care poate functiona in curent alternativ la aproximativ jumatate din tensiunea de cc. Daca este data tensiunea de lucru in curent alternativ, atunci intotdeauna vor aparea fie simbolul ~ fie literele AC. 

Codificarea numerica este un cod din trei cifre, similar cu cel pentru componentele SMD, derivat cumva din codul culorilor, la care primele doua cifre sunt valoarea in picofarazi, iar a treia numarul de zerouri. De pilda, un condensator marcat 223 va avea 22000pF, adica 22nF.
Acest tip de marcaj se aplica in special pe condensatoare placheta ceramica miniatura sau multistrat cu terminale de implantare sau pe componente SMD. Am intalnit si condensatoare "cubulet" cu mylar sau polistiren, marcate in acelasi fel.
La aceste componente de regula nu se da tensiunea, ele fiind destinate a lucra sub 25V. Condensatoarele de valori mici (cativa sau cateva zeci de picofarazi) pot insa sa fie pentru tensiuni  mai ridicate, 100V sau chiar mai mult, caz in care se specifica tensiunea pe una din fete. Toleranta implicita este de 20%, dar poate sa fie si  marcata literal, cu J sau K.