The map of the Danube river from its source in Germany down to its delta in Romania.

Tulcea county and Danube Delta. Click to enlarge !

Romanian Amateur Radio Federation

Islands on The Air
A more detailed map of the Danube's delta showing also the Sacalin islands on the sea near Sfintu Gheorghe village

A satellite view  of the Danube's branch  Sfintu Gheorghe and of the Sacalin island

     YP1W - Insula Sacalinu Mare - un indicativ ce a făcut să explodeze pile-up-ul  în 14 și 21 MHz.
Acest indicativ este atribuit unei stații a FRR care operează de pe insula Sacalin din Marea Neagră.
Bine, or să întrebe unii, ce insulă este aceasta, unde se află.  Să începem povestea...
În urmă cu mai bine de trei ani, când am aflat despre programul IOTA (Islands On The Air), am căutat dacă România mai are insule în Marea Neagră. Auzisem ceva despre o insulă care s-ar afla lângă comuna Sf.Gheorghe din Delta Dunării.
Cu ajutorul radioamatorilor din zona Dunării, și nu numai, am reușit să procur o serie de hărți și astfel s-a născut prima încercare.
IOTA este administrată de radioamatorii englezi. Ei sunt așa cum sunt...  Primul răspuns a fost că Marea Neagră nu indeplinește condițiile de a fi numit㠓Mare” după criteriile IOTA. A urmat o perioadă de lobby...
Anul trecut am repetat cererea. De această dată mi s-a cerut să trimit informații despre insulă. Acestea au fost trimise. Câteva luni nici un răspuns. În cele din urmă un mesaj scurt în care sunt rugat să am răbdare....și în fine pe 19 iunie 2000 în lista noilor insule acreditate, pentru prima oară, apare și YO cu EU-???
Doream acum să concretizez apariția acestei noi insule și în eter.
Începusem pregătirile, când pe internet apare un mesaj că un polonez va fi activ de pe insulă între 20-22 iulie 2000!  Surpriză!  Frustrare!

Oare trebuie să vină cineva din alte țări care să emită pentru prima dată de pe o insulă românească ?
Din acest moment lucrurile se precipită. Prin intermediul FRR s-a solicitat un indicativ special.. și acesta se obține: YP1W
Cu băieții din Tulcea se ține o legatură permanentă. Cheia succesului va fi realizată cu ajutorul lor. De ce? Insula este intr-o zonă de protecție strictă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, ceea ce înseamnă că accesul este permis numai în scopuri de cercetare. ( avem și noi Navassa noastră!)
Miercuri pe 5 iulie vorbesc cu Mac, YO4BBH. Îi zic că vin cu autobuzul de joi după masă. Răspunsul este că trebuie să fiu joi la 8.30 în Tulcea la o întâlnire la ARBDD pentru a încerca obținerea permisului pentru acces pe insulă.
La nouă seara am încărcat tot echipamentul în mașină, acumulatorul de 150 Ah (tnx YO3FMU!), Manipulatorul electronic la 12 V (tnx YO3CTW!) și direcția Tulcea.
Puțin inainte de miezul nopții las în urmă podul de peste Dunăre și undeva după Hârșova fac o pauză de somn. O noapte fierbinte; dimineața pornesc către Tulcea. Pe la 7 aud primul apel pe 145,225 MHz a lui Mac YO4BBH. La intrare in oraș, în dreptul benzinăriei iau handiul și stabilesc legatura cu el. Imi explică traseul ce trebuie să-l urmez pentru a ajunge la locul de întâlnire.
În grabă mă pun la o ținută mai oficială și la ora stabilită suntem la ARBDD unde are loc prima întâlnire între reprezentanții celor două organizații. Ni se explică de ce nu este de dorit prezența altor persoane, în afară de cei care fac cercetări specifice, în zona de protecție strictă.
În final se obține un permis pentru câteva zile, prima fiind pe data de 8 iulie 2000.
Cu documentul în mână se merge la Poliția de frontieră unde după un instructaj ni se dă autorizația de acces. Înarmați cu “hârtii” acum ne așezăm și începem pregătirile finale.
Remus, YO4FTC, ia acumulatorul și-l pune la încărcat. La numai câteva ore, suntem alertați de YO4BGJ, Sandu, că în zona radioclubului nu mai este curent la rețea.Se mută totul la sediul unde lucrează Remus, unde va rămâne până a doua zi. Intre timp, Mac, YO4BBH, a scotocit prin rezerve și confecționează o antenă: dipol pentru 14 și 21 care vor fi montati ca inverted V. Tot odata se pregătește și o antenă verticala care să funcționeze multiband.
Teava este luată de la un echipament scos din uz și cele 8 tronsoane de 80 cm. (6,40 m.)urmează să fie acordați cu transmatch-ul lui Mac. Se mai ia un manipulator de rezervă.
După o noapte caldă, a doua zi 7 iulie la ora 13.30 vaporul pleacă cu cei trei care vor încerca să ajungă pe insulă. Știam că plecăm. Unde vom ajunge însă habar nu aveam...

One of the Delta's canals

A small passanger ship on the canal

A view from Delta

Another viw from Delta

   Grupul era format din YO3JW, Pit, YO4BGJ, Sandu și fiul meu Andrei, pe post de “șef șerpaș”
Seara ajungem la Sf. Gheorghe. La ponton lume multă. Eveniment. Cursa vine de două ori pe săptămână. Vin turiști, vine aprovizionarea, venim și noi.. Urma să întâlnim o familie la care să ne facem “baza” ,dar nu-s... În final aflăm unde stau și încărcăm totul într-un căruț tras de un măgar(am aflat ca avea 20 de ani!) și pornim tot alaiul către destinație. Când mai era puțin și se termina comuna am ajuns.
Între timp s-a tatonat modul de acces la insulă. Hârtia primită a deschis calea! Așa că dimineața la 4.30 eram pe malul Dunării. Aici momente de groază. Au apărut țânțarii. Nori negri care căutau orice breșă de acces. Sandu chiar este nevoit să se întoarcă și să ceară o salopetă.(venise în pantaloni scurți!) Pe un ponton îngust încărcăm totul în barcă și pornim...
Încă nu se luminase. Traversăm Dunărea, intrăm pe canal și între pereți de stuf începe aventura. Încetul cu încetul se luminează. Deasupra apei plutește o pâclă de ceață ceea ce face peisajul straniu.

Delta's flowers

Birds from Delta

Birds

More birds

    La un moment dat stuful dispare iar în față se prezintă o mare întindere de apă. Păsări multe, egrete. pescăruși, rațe, chiar și pelicani... și undeva în față o fâșie de pământ cu stuf - insula Sacalinu Mare.
Mergem încet, fără zgomot, încet, încet pământul se aproprie.  Barca scârțâie pe nisip și am ajuns. Insula este joasă, nisip fixat de vegetație. Descărcăm. Stabilim ca spre seară să vină să ne ia. Barca pleacă. Am rămas singuri!

   Începem să desfacem bagajele! Pregătim masa de lucru, o foaie de tego pus pe un scăunel pescăresc. Ridicăm antena și o ancorăm, o cuplez la transceiver și surpriză !

  Constat cu stupoare că am lăsat acasă cablul de alimentare. Deznădejde, furie, legile lui Murphy.
După ce aceste momente au trecut se pregătesc înlocuitorii, improvizații.

Dintr-un cordon de alimentare se taie două sârme ce va deveni cablu de alimentare , se conectează la acumulator; nu vrea să pornească. Se dau capace jos, se verifică. În final se aprind ledurile. Uf! La transport un buton a fost apăsat accidental..
Cu numai câteva minte înainte de ora 04 utc se dă primul apel pe 14,260 MHz: CQ de YP1W
Răspunde LA2PHA 59 / 59 EU no number și-l rog să anunțe pe DX Cluster că suntem in fine QRV de pe insulă.
Pentru a obține numărul de referință trebuie mai întâi să facem minim 200 de legături cu minim 3 continente (cel propriu nu contează)
Treaba începe să meargă. Ne cheamă 4K5CW, primul continent, apoi VE3XN, al doilea continent. Suntem chemați de YO4BTB, de europeni. In mai puțin de o oră lucrăm cu HC2RG, apoi cu ZL3NS și în fine cu EA9PB. Avem toate continentele, iar la două ore de la prima chemare depășim baremul de 200 de legături.

   Îl caut pe G3KMA, Roger, cel care poate să dea numărul de referință când se realizează baremul necesar. Un englez spune ca este încă prea devreme pentru al deranja.
În fine la ora 06.32 utc suntem chemați de Roger care ne comunică numărul de referință pentru IOTA: EU-183. Aveam deja 280 de legături.
Pile-up este imens. Greu se pot împrăștia stațiile care cheamă. Din când în când se mai solicită

- outside EU- surprinzător, se respectă.
La ora 08 utc comutăm pe 21,250 MHz și ascultăm cu 5 kHz mai jos. Ne reîntâlnim cu stații care ne-au lucrat în 14 MHz, ne cheamă din nou YO4BTB, apar stații din JA, PY, W, propagare curioasă în Europa mai ales pe distanțe scurte.
Microfonul este preluat de YO4BGJ care completează pagină după pagină. Ne grăbim. La ora 12 utc urmează să înceapă campionatul IARU. Vrem să evităm QRM de concurs.
Ne-am decis ca până va veni barca să intrăm în concurs. Se dă acum 5928. Suntem căutați în continuare.
Vântul care dimineața era inexistent, acum suflă din ce în ce mai vârtos. Antena rezistă! Nu mai avem timp de testat antena verticală. Data viitoare.
Încercăm la repezeală o statistică: S-a lucrat cu aproximativ 40 W output pe antena inverted V pentru 14 și 21 MHz amplasată la aproximativ 6,4 m înălțime. La pornire acumulatorul arăta 12,51 V, iar la terminare a ajuns la 11,98 V. Sandu face ultima legătură în 28 MHz cu S57RJJ la 16.15 utc.
S-au realizat peste 1250 de legături cu toate continentele pe 14, 21 și 28 MHz în 12 ore și 16 minute. S-a lucrat până ce barca a acostat.

Desfacem antena, stația, le punem în bagaje, curățăm locul de resturile prezenței noastre, le punem la pungă. O ultimă privire asupra locului unde am stat și trecem în barcă. Motorul pornește. Refacem drumul de dimineață. Și de acestă dată soarele ne luminează din față, dar acum dinspre vest. Pereți de stuf sub bătaia vâtului parcă sunt niste mamuți ce se agită.

  Valurile se sparg de bordurile bărcii. Când ajunge pe Dunăre valuri dinspre mare fac ca barca să se urce și coboare periculos. Stropii udă totul. Mai este puțin. Ajungem. Descărcăm. Ne adăpostim repede în cameră să nu ne prindă țânțarii. Primele comentarii...
Adorm. Noaptea mă trezesc zgomotele trăznetelor produse de o furtună violentă. Pe fereastră se văd luminile naturi dezlănțuite. Incepe să plouă. A doua zi ne încercăm talentele pescărești.
Pare-se că furtuna a înebunit peștele. Au refuzat să prindă momeala ce am pregătit-o!
Vremea trece repede și de această dată, la plecare bagajele au ajuns într-un cărucior care tras, ne-a salvat de cărat .
Vaporul de întoarcere este deja la ponton. Urcăm, plasăm bagajele și la ora 16 ridică ancora. Străbatem în sens invers treseul spre Tulcea. In port sunt cei care la plecare ne-au condus. Ne așteaptă. Mergem la Radioclub, YO4KCC, de la Sala Sporturilor din localitate.
Sunt prezenți din nou cei care au contribuit la această Dxpediție; vremea zboară, se face ora 22. Îmi iau rămas bun de la coechipier, de la gazde, promit ca voi încerca să mă întorc.
Pe drumul din Dobrogea, în noapte pleznesc din nou trăznetele. Se luminează ca ziua. Trecem podul de peste Dunăre după miezul nopții. Ne oprim după Slobozia. Dimineața pornim. La 7 suntem acasă. Prima fază a luat sfârșit...

Faza II-a

Încă din momentul în care plecam în 8 iulie de pe insulă am sperat să putem reveni. Planurile erau făcute și trebuia să revenim pentru concursul IOTA. Sorții au vrut să fie altfel. Din presă s-a aflat despre faptul că în zonă s-a declanșat o epidemie. Aceasta, precum și unele necazuri familiare au făcut ca decizia de a organiza expediția a II-a să se amâne pentru luna septembrie. De îndată ce s-a luat decizia de a merge pe insulă s-a început formarea echipei cu tot ceea ce era necesar, precum și căutarea unor resurse financiare. Poate că acest aspect pare minor, dar aceasta a făcut posibilă pornirea acțiunii. Astfel, S.C. Apemin Dorna s.a., S.C. Diarul Alpha srl, S.C. ISAF s.a. YO5CRQ, au contribuit la reușită prin contractele de publicitate încheiate pe perioada expediției YP1W- 2000 Cu“ forțe” noi s-a rezolvat problema transportului echipamentului și a operatorilor de la Tulcea la Sfântu Gheorghe și înapoi prin închirierea unei șalupe. În funcție de capacitatea de încărcare a șalupei echipa s-a limitat la 5 participanți. Expediția a pornit la drum pe 27 septembrie.

În această zi o parte compusă din YO3JW, Pit și “șerpașul șef” Andrei am încărcat în ARO o parte din echipamente: un generator de 2 kW (tnx SC Adicom 2A srl), canistre, corturi (tnx YO3VK), diverse cabluri și un pilon (tnx YO3KPA), un cubical quad (tnx YO2BP) plus stația TS430S cu accesoriile necesare. La ora 13.30 se lua direcția Fetești via Lehliu de unde am mai incărcat un pilon și prize de pământ (tnx YO9DAX). După trecerea Dunării pe la Cernavodă am pus pe mașină un beam, TH3mkII, (tnx YO4WZ). De aici am luat direcțional Tulcea, unde am ajuns seara târziu. La radioclub, la YO4KCC ne astepta YO4BGJ și alți radioamatori din localitate. Cam în jurul acestei ore în București se pregătea de pornire a doua mașină cu YO3FLR și YO3FWC. Ei trec prin Ploiești pentru o întâlnire cu YO9AFE de unde se va prelua un cort și diverse alte lucruri indispensabile. Tot aici avea să fie joncțiunea cu a treia mașină care venea de la Pucioasa cu YO9FJW. Dimineața primul drum a fost pentru a ridica actele necesare deplasării, iar la ora 9 se face apelul pe faleză. . Cele trei mașini sunt gata să descarce pentru îmbarcare pe șalupa care aștepta la chei. Se aduc ultimile dotări: antenele folosite în prima expediție, clasicul V întors (deja testat) , verticalul cu transmatch (tnx YO4BBH), un generator de rezervă (tnx YO4FTC), se umplu canistrele cu benzină, se iau provizii pentru următoarele zile. Salupa devine din ce în ce mai grea și pescajul crește. Urcăm la bord după ce ne-am luat rămas bun de la tulcenii care ne-au ajutat și condus. Un sunet de sirenă și șalupa se depărtează de chei. Încet orașul rămâne în urmă. În fata ochilor pe luciul apei se perindă zona portului Tulcea. Apoi intrăm pe traseu. La bord trebuie să se instaureze noi reguli. Cei doi “grei”, YO3JW și YO3FLR nu au voie să stea de aceeași parte a șalupei deoarece aceasta se inclină primejdios. Se montează rapid prima stație pe 145 MHz cu care se ține legătura cu cei de pe chei. Apoi se încearcă montarea unei stații pe scurte. Montăm 14 AVQ, dar nu dă randament fără contragreutăți. Se scoate un dipol pentru 15 m care este plasat în poziție cu o sticlă de apa minerală Dorna. Sticla este legată de un capăt al antenei și lansată la apă. Șalupa trăgând toată aceast㠓minune” va face ca antena să stea înclinată la 45 grade deasupra apei. Primele legături făcute ca YO3FWC/MM sau YO9FJW/MM stârnesc agitație în bandă. Timpul trece repede. Ajungem la Sfântu Gheorghe unde au mai rămas o serie de formalități de rezolvat. Acestea ne iau un timp mai lung decât ne planificasem. Orele fiind înaintate ne oprim pe canal unde sub ultimile raze de lumină instalăm corturile pentru noapte. Intunericul coboară brusc. Cerul înstelat se vede în toată grandoarea lui. Trebuie să ieși din orașul iluminat pentru a te bucura de o astfel de priveliște. Dimineața ne vin ajutoare. Ne deplasăm către capătul canalului de unde se va face debarcarea. Cu barca venită se trece la primul “desant”. Se încarcă tot ceea ce va fi prima stație ce va porni în trafic. YO3JW și YO9FJW pornesc să deschidă traseul. Cu opinteli se ajunge la mal.

Se descarcă echipamentul și barca se întoarce pentru transporturile următoare. Se începe ansamblarea primei stații. Antena se ridică, se conectează cablul coaxial, se pune pe poziție generatorul, se trage cablul de alimentare, se ridică cortul de unde se va opera, măsuța este ansamblată, stația, un FT990 și sursa de alimentare sunt puse la locul lor. O ultimă verificare. Se trage de șnurul generatorului care dă 220 V. Zgomotul acestuia va fi familiar pentru următoarele trei zile. Un acord rapid și apelul pe 14.260 kHz aduce prima legătură cu 9A2AA la ora 6.43 utc. La 6.51 utc lucrăm cu Paul, YO5BRZ care ne bagă pe DX Cluster. Legăturile se înscriu una după alta în log. Ionuț, YO9FJW, preia microfonul și umple paginile. Între timp mai sosesc două transporturi, astfel că totul este pe insulă. Stabilim ca luni dimineața să vină din nou pentru a strânge totul și a le duce pe șalupă. Se scoate a doua stație, un ICOM IC 738, care cu antena de 15 m de pe șalupă montată ca V întors și YO3FWC trece în telegrafie pe 21030 kHz. Aici treaba este mai organizată; logul se ține pe calculator, elegant... Se începe despachetarea antenei cubical quad. E proaspătă. Miroase a vopsea. Începe montajul. Bilețelele care o însoțesc ne fac viața mai ușoară. Spre prânz devine operațională. Se instalează a treia stație la un alt cort unde se va folosi TS680S și TS430S cu un transmatch exterior. Pe acelaș pilon se fixează antena V întors pentru 40 m. Se lucrează concomitent cu trei stații.

Supriza vine de la generator. Subit tace. Se fac presupuneri, verificări. Concluzia este că a rămas fără ulei și protecția a lucrat.(Ce bine! Altfel o plăteam de nouă!) Începem să ne întrebăm dacă asta a fost totul? Cu ajutorul tehnicii moderne (GSM) reușim să contactăm pe cei din Tulcea care în orele târzii de seară reușesc să-l găsească pe “căpitan”, astfel că a doua zi dimineața, după ce și-a luat porția de ulei generatorul revine la viață pentru următoarele două zile. Se începe montarea beam-ului. Se fixează fiecare element la locul la care a mai fost la vechiul stăpân, se leagă cablul coaxial, se conecteaxă la stație, se fac primele acorduri. Concluzia este că merge mai bine în telegrafie, unde va fi folosită cu precădere. Pentru banda de 80 m. se încearcă o improvizație. O sârmă lungă este întinsă pe ancorele ce susțineau celelalte antene. Se încearcă un acord. Merge. Semnalele sunt totuși slabe. Ne hotărâm ca pentru ultima seară să modificăm antena V întors de pe 20 m. O lungim pentru a se acorda în banda de 80 m. Ați jucat vreodată "Obligata în HF"? Bineînțeles că nu, acesta un joc nou inventat pe Sacalinu Mare EU-183. Numărul de jucători trebuie să fie de cel puțin 2. Se joacă așa: se ia un transceiver de HF, se acordează pe o bandă oarecare, indiferent modul de lucru. Se trage la sorți cine e primul (cu zarul sau cu banul). Primul jucător face apel general, conform procedurii regulamentare. Dacă la apel îi raspunde cineva, lucrează. După încheierea legăturii mai are drept la un apel. Dacă i se răspunde, lucrează și de data asta. După care mai face un apel și tot așa până nu-i mai răspunde nimeni. În cazul acesta, urmează cel de-al doilea la stație, care urmează aceeași procedură. Când ultimului participant nu i-a răspuns nimeni, se reia ciclic, de la primul jucător. Jocul se încheie după o perioada predeterminată, sau când s-a închis propagarea. Punctajul îl reprezintă numărul de QSO-uri efectuate. La sfârșit se încheie un clasament din care învinsul trebuie să execute o pedeapsă (să pună de-o cafea, să pregătească masa etc). Se pare că jocul se poate practica și în VHF, și în UHF, însă noi nu l-am încercat.Dar este totuși o idee.. La plecare speram ca Mama Natură să țină cu noi. Dacă vremea a fost cu noi, trei zile însorite, dar cu vânt, nu același lucru se poate zice de propagare. Aici câteva explozii pe soare au făcut ca la un moment dat să nu se mai audă nici o stație. Cu toate acestea atât în logul scris, cât și în cel de pe calculator s-au adunat în total peste 5400 de legături cu toate continentele în toate benzile, cu excepția benzii de 160 m. S-a lucrat în ssb, cw și chiar în rtty. Deplasare în Deltă fără o scurtă partidă de pescuit? Exclus. Eram dotați și cu scule de prins pește, luate în ipoteza unui total blackout în HF, dar și ca alternativă culinară. Așa că într-o după-amiază, împreună cu YO3FLR, am luat echipamentele specifice, momeala cumparată de YO3JW de la București, o stație portabila de 2 m, ne-am suit în barcă și am luat cap compas cel mai apropiat canal cu apă adâncă, de care ne despărțeau câteva sute bune de metri. Se pare ca am subevaluat adâncimea apei din laguna prin care trebuia să dăm la rame (30-40 cm) și faptul că batea un vânt puternic dinspre mare. Cert este că în loc să mergem spre locul de pescuit, dădeam de pomană cu vâslele în noroiul de pe fund și tot ce reușeam era să lăsăm barca la cheremul vântului, plutind în derivă spre cu totul alt obiectiv. Eforturile noastre de a redresa situația erau zadarnice, locul cu pește devenea din ce în ce mai îndepărtat, așa că după ce am consultat ceasul am dedus că, chiar dacă ajungeam unde ne-am plănuit, ne mai ajungea timp exact cât să ne întoarcem ca să nu ne prindă noaptea pe baltă. De pe mal baieții cred că ne priveau zbaterea disperată din barcă foarte amuzați, căci primeam în 2 m "încurajări" înecate în hohote de râs. Situația a fost tranșată de YO3FLR, care când a realizat că mișcările noastre din vâsle sunt inutile, și-a suflecat pantalonii și a coborât din barcă, a luat frânghia pentru remorcare și a pornit spre tabără. Când am ajuns, am constatat, spre disperarea nostră, ca pățania a fost înregistrată pe caseta video... Așa că dacă crede cineva că am prins pește pe cinste în Deltă, să afle că nici n-am apucat să udăm momeala în apă... Duminică seara s-a început strângerea. Tot ce nu urma a fi folosit peste noapte s-a împachetat. Vântul începuse să bată mai tare; antenele mari, directive au fost date jos. Dimineața, când barca a venit primul transport a pornit spre șalupă. Între timp s-a strâns ceea ce a mai rămas. Se fac încă două drumuri. La ultima se face o verificare dacă nu am uitat ceva, se strâng ultimile semne ale prezenței noastre pe insulă, după care plecăm. S-a făcut aproape ora 9 când șalupa trage semnalul de plecare. După o ciorbă de pește, pe care fiecare a savurat-o, încep comentariile. La fiecare ieșire se mai invață câte ceva. Sperăm ca la o nouă participare să fie lucrurile și mai bine puse la punct... Motorul trage din greu contra curentului. La un moment dat pe 145 MHz îi auzim pe cei din Tulcea. Speram să ajungem repede, dar la întorcere a durat mai mult. Când în final avem contact radio bun, suntem anunțați că ne așteaptă o surpriză. În cele din urmă apare în zare orașul. Ne apropiem de chei. La un moment dat au apărut aproape toți radioamatorii tulceni. Prezența unui reporter de la o stație de radio locală a făcut posibilă ca evenimentul să fie mediatizat și pe plan local. (Tnx YO4/TL) După acostare se descarcă echipamentul. Priviri curioase se uitau la tot maldărul de sacoșe, genți, cutii, țevi, canistre și alte belerege ce se scoteau de pe șalupă. În fine șalupa a scăpat de povară!!!! Am fi dorit să mai rămânem, dar a doua zi o parte dintre noi trebuia să se prezinte la locul de muncă. Rapid mașinile au fost reîncărcate. Se ia drumul spre Hârșova. Este luni seara în data de 2 octombrie. O parte o ia spre Urziceni, Ploiești unde se lasă lucrurile împrumutate. YO9FJW o ia spre Pucioasa, YO3FLR și YO3FWC spre București. YO3JW ia direcția spre Cernavodă. Drumul merge prin noapte. Circulația este liberă, dar nu se poate apăsa prea tare pe accelerator. La apel YO4WZ ne dirijează din nou. Ajungem. Descărcăm repede, apucăm să-i mulțumim. Trecem Dunărea. La Fetești lăsăm ultimile piese. Tragem pe dreapta pentru câteva ore de somn. Dimineața plecăm devreme. Trecem prin Slobozia, Urziceni, lăsăm generatorul la stăpânul lui și ne grăbim spre București. Afumați, Colentina și iată-ne acasă. Echipa de pe ruta spre Ploiești-București a avut parte de necazuri auto. Într-o curbă, încă în județul Tulcea, a apărut pe carosabil un pietroi cât toate zilele, pus de cine știe ce inconștient. Fiind noapte, șoferul, YO3FLR a fost luat prin surprindere și nu numai că nu l-a putut evita, dar a dat cu ambele roți din partea dreapta în bolovan, așa că ne-am ales cu o pană dublă la ora 22. Din fericire eram două mașini în convoi și roata de rezervă de la YO9FJW a fost extrem de bine venită. (Ce înseamnă să ai Dacia!) A fost foarte greu să găsim un “service” care să rezolve anvelopele la ora aceea târzie din noapte. Poate fără ajutorul radioamatorilor fără somn de pe 145,225 MHz nu am fi reușit să găsim nici un “meseriaș” care să ne ajute. Un popas final de o cafea la ora 1 dimineața a fost făcut la YO9FNR, în comuna Valea Calugărească din Prahova, la care am semnat cu toții in cartea sa de oaspeți alături de numeroase alte indicative. După vreo 2 ore fiecare reușește să contorizeze câteva ore de somn... Ce se poate spune în loc de concluzii. Dorim să mulțumim tuturor celor care într-un fel sau altul au făcut posibilă acestă expediție. Celor care au stat să ne caute pentru a ne chema, celor care au împrumutat o parte din echipament, celor care au stat alături de noi de la distanță pe parcursul celor trei zile cât a durat șederea pe insulă.

Logul expeditiei poate fi consultat aici

     

Story by YO3JW

Prezentare Web: YO4AUL                                                  Read the English version here!         

QSL via YO3JW  Fenyo Stefan Pit
P.O.Box: 19-43, Bucuresti 19, ROMANIA 

 

Comentariile vizitatorilor acestei pagini:

Hello Corneliu
Many thanks. I really enjoyed reading the report on Pit's trip.
Best wishes
Roger

Roger Balister, G3KMA
RSGB IOTA Manager
E-mail: [email protected]
WWW: http://www.eo19.dial.pipex.com/index.shtml

Dear Friend,
I enjoyed visiting your site and got information on your IOTA operation. I would like to ask that you return with the goal of working the many IOTA hunters in North America. Unfortunately, I could never hear you due to the poor band conditions. I think it will require a beam antenna and at least 100 watts if possible. The European QRM is so strong and continuous that it is very hard to hear you unless you specifically look for us since my station is quite weak compared to the European island hunters.
Best wishes and hope to hear you and other YO gang from the island in the near future.
73's Don, W9DC 

Dear Pit,
I enjoyed seeing your fb website showing the YP1W DXpedition for a new IOTA. Congratulations!
Please confirm OK that you are manager for YP1W as my log show I had a QSO on 8.July.2000 @0402 utc on 14.260...your signal was 59 2XSSB.
I would like to QSL direct for a new IOTA EU-183. Let me know....
BCNU on the bands, good luck and DX!
73,
Garry V. Hammond, VE3XN
IOTA checkpoint for Canada and C.A., and Caribbean.

Daca doriti sa va exprimati opiniile cu privire la aceasta expeditie, putetzi sa o faceti aici !