CAPITOLUL II
DEFINITII

Art.3. In acceptiunea prezentului regulament se definesc urmatorii termeni:

-RADIOCOMUNICATIE: orice emisie sau receptie de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informatii de orice alta natura, realizata cu ajutorul undelor radioelectrice.
-UNDE RADIOELECTRICE: unde electromagnetice a caror frecventa este mai mica de 3000 GHz si se propaga in spatiu fara ghid artificial.
-SERVICIUL DE AMATOR: Serviciul de radiocomunicatii avind ca scop autoinstruirea, intercomunicatiile si investigatiile tehnice efectuate de radioamatori, adica de persoane autorizate legal, interesate in tehnica radiocomunicatiilor, numai in scop personal si fara nici un interes pecuniar.
-SERVICIUL DE AMATOR PRIN SATELIT: Serviciul de radiocomunicatii folosind statiile spatiale pe sateliti ai Terrei in acelasi scop ca si al serviciului de amator.
-STATIE DE AMATOR: O statie in serviciul de amator.
-PUTEREA CONSUMATA: Puterea consumata in circuitul anodic(sau de colector) al etajului final.
-PUTEREA DE VIRF LA MODULATIE (a unui emitator radio):Puterea medie furnizata liniei de alimentare a antenei de catre un emitator in timpul unui ciclu de radiofrecventa, corespunzatoare amplitudinii maxime a anvelopei de modulatie in conditii normale de lucru.
-PUTEREA MEDIE (a unui emitator radio): Puterea medie furnizata liniei de alimentare a antenei de catre emitator in timpul unui interval de timp suficient in comparatie cu componenta de frecventa de modulatie cea mai joasa, luata in conditii normale de lucru.
-PUTEREA LA PURTATOARE (a unui emitator radio): Puterea medie furnizata liniei de transmisie a antenei de catre un emitator radio in timpul unui ciclu de radiofrecventa luata in conditii de nemodulare  benzii ocupate in realitate de catre emisia respectiva.
-LARGIMEA DE BANDA OCUPATA: largimea benzii de frecvente ocupata de o emisie, in care se concentreaza 99% din puterea medie totala, sub frecventa   limita inferioara si peste frecventa limita superioara fciin radiate puteri medii egale, fiecare, cu 0,5% din puterea medie radiata.
- LARGIMEA DE BANDA NECESARA: valoarea minima a largimii de banda, in cazul unei clase de emisie date, pentru asigurarea informatiei cu viteza si calitate dorite.
-BANDA DE FRECVENTE ASIGNATA:Banda de frecventa inauntrul careia emisia statiei este autorizata.Latimea benzii este egala cu latimea de banda necesara plus de doua ori valoarea absoluta a tolerantei de frecventa. In cazul statiilor spatiale banda de frecventa asigurata includevarianta maxima prin efect Doppler ce poate avea loc fata de orice punct situat pe suprafata pamintului.
-RADIATIE IN AFARA BENZII: Emisiile pe o frecventa sau pe frecventele situate in imediata apropiere si in afara latimii de banda care rezulta din procesul de modulatie , dar excluzind emisiile neesentiale.
-RADIATIE NEESENTIALA: Emisia pe o frecventa sau pe frecventele situate in afara latimii de banda necesara si al carui nivel poate fi redus fara sa afecteze transmiterea informatiei corespunzatoare.Radiatiile neesentiale includ emisiile pe frecventele armonice, emisii parazite, produsele de intermodulatie si produsele frecventelor de mixare, dar exclud emisiile in afara benzii.
RADIATIE NEDORITA: Cuprinde radiatiile neesentiale si radiatiile in afara benzii.


<--- Inapoi
Inainte --->