RADIOAMATORII DIN BUCURESTI
George Pataki  WB2AQC

   Bucuresti, capitala Romaniei, fiind cel mai mare oras al tarii are si cei mai multi radioamatori dintre toate centrele urbane.  In Statele Unite, capitala federala Washington, DC, nu este nici pe departe cel mai mare oras al tarii iar capitalele statelor nu sunt neaparat cele mai mari municipalitati din zonele lor.  In tarile europene insa, capitalele de obicei sunt orasele cele mai populate si desvoltate.
   Numarul radioamatorilor in orase mari este mai mare decat media pe locuitor deoarece acolo exista mai multe posibilitati pentru educatie, mai multe radiocluburi, mai multi amatori capabili sa ajute pe incepatori si mai multa lume cu venituri mari care au mijloace financiare suficiente pentru a participa in aceasta activitate.  Bucurestiul este centrul puterii a tarii si cei care sunt mai aproape de aceasta putere obtin mai multe beneficii.
   Federatia Romana de Radioamatorism organizeaza activitatile radioamatorilor din tara.  Ea este patronata de Ministerul Tineretului si a Sporturilor si este sustinuta ca un sport tehnic, accentuand participarile la concursuri.
   Secretarul General si Secretarul Federal lucreaza in Bucuresti dar dese ori viziteaza radioamatorii si radiocluburile din provincie.  Tara este impartita in 40 de judete si majoritatea lor au radiocluburi cu sefi de club angajati cu jumatate sau norma intreaga.  Deasemenea sunt si radiocluburi municipale, ca si in scoli si in intreprinderi, cu activitati conduse de voluntari.  Exceptie este radioclubul municipal Bucuresti care are un sef incadrat cu o norma intreaga.
   Biroul de QSL-uri sosite este la Federatie.  Acolo QSL-urile primite se sorteaza si apoi se distribuie radiocluburilor judetene care insa sunt responsabili pentru serviciul de expediere.  Acest serviciu se face de obicei numai membrilor cluburilor respective si este de multe ori ingreunat si intarziat din cauza lipsei de fonduri.
   Tot la Federatie este si statiunea radioclubului central YO3KAA, activ mai ales in concursuri si folosind indicative speciale ca YO3FRR sau YP0A.
   Radioclubul municipal are statiune proprie cu indicativul YO3KWA.  In fiecare Marti, dupa orele 4 PM, amatorii locali vin aici sa-si ridice QSL-urile sosite, sa imprumute sau sa restituie carti si reviste imprumutate de la biblioteca clubului (da, cateodata se si restituie!), si sa mai schimbe stiri si birfe.  Odata pe saptamana se tin aici cursuri de electronica, reguli de trafic, precum si receptia codului Morse pentru cei care se pregatesc sa ia examenul de emisie.
   La club am intalnit oameni in cele mai diferite ocupatii.  Multi au fost studenti, muncitori, functionari, specialisti in diferite profesii, militari si chiar si ofiteri superiori, unii activi, altii in pensie.  Ofiterii au fost din diferite branse ale fortelor armate, si de la securitate.  Asa cum am zis, unii erau pensionari, altii inca activi.  Dese ori nu stiam cu cine vorbeam.  Fiind la subiectul de militar, iata o istorioara.  Pe un vas militar un ofiter examineaza un marinar intrebandu-l:
   “Ce ai face daca stand pe chei ai vedea in apa la vre-o 20 de metrii de mal pe unul din ofiterii tai in pericol de inec?”
   “Sa traiti, l-as ajuta tocmai cum a facut el, ajutandu-ma mereu numai pe jumatate: i-as arunca o frangie de 10 metrii.”
   Urmatoarea intrebare a fost:
   “Ce ai face daca un marinar ar cadea in apa?”
   “Sa traiti, i-as arunca un colac de salvare!”
   “Dar ce ai face daca un ofiter ar pica in apa?”
   Marinarul se gindeste un minut si intreaba?”
   “Care din ofiteri, sa traiti?”
   Cum ati ghicit pana acum eu nu am prea multa simpatie fata de ofiteri, mai ales fata de cei care umbla mai mult in haine civile.
   In Bucuresti sunt mai multe radiocluburi, unele mai active decat altele.  La Palatul Copiilor statiunea YO3KPA are doi instructori: Sandy YO3AWC si Nicu YO3CB.
    Cateva firme particulare unde patronii sunt radioamatori au organizat statiuni de radio, astfel YO3KWT este la Adcon Computers avand ca sef operator pe Lix YO3NP, iar statiunea YO3KBN de la Conex Electronics este condus de Costel YO3GDS.  Statiunea YO3KYX este a unui club militar.
   Vorbind de radiocluburi, am auzit ca la o adunare a unui club unul din membrii s-a enervat caci lucrurile nu mergeau asa cum vroia el si a strigat:
   “Jumatate din membrii acestui club sunt idioti!”
   Ceilalti prezenti au sarit pe el si au pretins o scuza si o retractare.
   “Bine, bine - a mormait omul suparat - imi cer scuze si declar ca jumatate din membrii acestui club nu sunt idioti!”
   Sunt multi amatori cu statiuni personale.  Unul din cei mai activi este Adrian YO3APJ.  El foloseste un emitator-receptor mic dar si un amplificator foarte mare care sta pe podea.  Antena lui Adrian este un Yagi cu 3 elemente asezat pe un pilon inalt pe acoperisul unei cladiri cu multe etaje, avand spatii deschise in toate directiile.  Nu e de mirare ca el este pe Honor Roll si are diploma 5BDXCC.  In fiecare Joi la 6 PM ora locala, Adrian YO3APJ conduce pe 3,650 MHz un DX Forum, anuntand ultimele stiri referitoare la expeditii, QSL manageri, etc.  Multi amatori atat din tara cat si din strainatate isi semnaleaza prezenta si contribuie cu intrebari si raspunsuri.
   Joska, YO5AVN/3, este tot un amator foarte activ si foloseste atat echipament de fabrica cat si facut de el.  Toto YO3NL, presedintele Federatiei Radioamatorilor, este membru in YO DX Club si are peste 295 de tari confirmate precum si diploma 5BDXCC.
   Yani YO3XQ, un veteran operator de telegrafie, foloseste ca echipament constructii de amator.  La cealalta extremitate, Matei YO3GEK in varsta de 16 ani, are un aparat modern facut de fabrica si un calculator pentru packet radio.
   Grupul tata-fiu format de Costi YO3ACX si Paul YO3GMP folosesc in comun o statiune bine inzestrata, o antena verticala si cateva dipoluri de sarma instalate deasupra cladirii lor de 10 etaje.  Costi este un radio operator de sbor pe avioane rusesti tip IL-18, iar Paul este un elev de liceu in varsta de 15 ani.
   Mitica YO3BFL este orb.  El lucreaza in telegrafie si foloseste o claviatura special conceputa pentru nevazatori.  Nick YO3BWK este inzestrat cu aparate de fabrica straine si o serie de instrumente de masura.
   Aurel YO3CDN, specialist in electronica, este un angajat civil la armata.  El are o statiune eleganta echipata si cu un calculator.  Am lucrat cu Aurel pe 20 m SSB si am primit prompt QSL-ul sau.
   Liviu YO3DLL este energetician la societatea de telefoane.  El este foarte activ cu o mica statiune si trimite regulat QSL-uri.
   Calin YO3RA a fost cativa ani un detinut politic.  Dupa revolutia/lovitura de stat din 1989 Calin a fost unul din numerosii candidati pentru postul de Presedinte al republicii dar spre ghinionul radioamatorilor YO nu a reusit la concurs.  Dar ce ar fi facut o persoana simpatica de felul lui Calin intr-o afacere ca politica?
   Tina YO3FRI, sotia lui Tinel YO3GCM si mama a doi copii radioamatori, este foarte activa in SSB, CW si RTTY si are cateva tipuri de QSL-uri frumoase.
   Andy YO3AC, Dan YO3ZA, Carol YO3RU, Sergiu YO3SF, Titus YO3FK, Tity YO3YF, Nicu YO3YZ, Dumi YO3ZV, Oli YO3AMM, Gil YO3RZ, Nicu YO3AIS, Petrica YO3ZR, Luky YO3DCO, Nelu YO3CZ, Ely YO3AS si Mihai YO3CV sunt printre cei mai activi amatori din Bucuresti si ei trimit cateodata QSL-uri dupa legaturile facute.  Pe de alta parte am o lista neagra lunga de amatori din capitala cu care am lucrat, le-am trimis QSL-ul meu dar nu am primit nimic de la ei.
   Ca si in alte tari si orase, radioamatorii din Bucuresti formeaza o grupa mare si diversa; am avut placerea sa intalnesc pe multi din ei.