Yo2bzv     |     home
YO2BBT
--------UNDER CONSTRUCTION_____
Transverter   2320Mhz

Acest transverter l-am realizat, dupa o documentatie publicata in mai multe numere ale revistei CQ-DL / 1986, transverter al carui autor este Gerd Wehrhahn, DD9DU. L-am prezentat  la "Simpozionul YO2" de la Lugoj in 2000 si deasemeni,la o editie anterioara a Campionatului National de Creatie Tehnica .
Intrucat schema transverterului nu prezinta o complexitate care sa impuna comentarea ei in detaliu, voi sublinia numai aspectele legate de unele modificari pe care le-am facut,  pentru a putea utiliza componente mai accesibile, sau din contra, ce trebuie respectat din documentatia originala, pentru a nu diminua parametri transverterului Dealtfel am presupus ca cine abordeaza o astfel de constructie, are cel putin un minim de experienta,  in acest domeniu de frecventa..
Am optat pentru transpunerea benzii de 13cm in 2m; Pentru realizarea acestei variante, si pentru a putea folosi in etajul oscilator un x-tal de 45,333 Mhz, am inlocuit oscilatorul realizat cu tranzistorul T1 cu un oscilator separat,urmat de un dublor, care avand  in colector un circuit acordat pe 90,666Mhz, excita cu acest semnal lantul format din etajele multiplicatoare (T2,T3,T4,T5 respectiv : x3x2x2x2) la iesire avand un semnal cu frecventa de 2176Mhz.
Tranzistori utilizati:T2  BF199, T3  BFW92, T4 si T5  BFR91A.
La mixerul de emisie am utilizat  pentru T1,T2,T3si T4   BFR91A in loc de BFG91A.
T1 si T2 trebuie sa aiba caracteristici cat mai apropiate, acest lucru se poate constata obervand curentii Io (fara semnale de r.f. pe intrari ) care se egalizeaza din polarizari, si curentii cu excitatie, care trebuie sa  fie  deasemeni cat mai apropiati ca valoare.Daca totusi nu se gasesc tranzistori cu caracteristici indentice, este de preferat alegerea polarizarii in asa fel incat in regim dinamic - la purtatoare- curentii prin T1 si T2 sa fie egali de 25-30mA, chiar daca fara semnal de Rf, curentii difera.
Modulul final de emisie, cuprinde 3 etaje realizate cu T1, T2 de tip BFR96 si etajul final realizat cu T3 de tip BFQ68 (destul de scump!), acesta din urma l-am inlocuit cu  tranzistorul 80812 carel-am avut disponibil.
Amplificatorul si mixerul de receptie realizat cu T1, T2 de tip GaAs in documentatie, l-am adaptat dupa  componentele de care am dispus: astfel cei doi tranzistori au fost inlocuite cu tranzistori HEMT recuperati dintr-un LNC. Intrucat polarizarea acestor tranzistori impune anumite conditi, am recuperat din acelasi LNC si circuitul de polarizare  realizat cu componente SMD si care cuprinde un stabilizator de +6v de tip 78M06, C.I. tip 7660 care face din tensiunea de +6v , o tensiune de -6v, ambele tensiuni aplicandu-se prin doi tranzistori, la T1 si T2 de tip HEMT ; Acestia necesita pentru  alimentare +3v si  -0,1v pentru T1 si  -0,3v pentru T2. Practic la acest modul au ramas nemodificate doar liniile acordate realizate pe cablaj.
O importanta deosebita trebuie acordata condensatoarelor trimer, care conform documentatiei sunt de tip "sky", care au un Q ridicat si la 2,5Ghz  (De exemplu: MCX1-5      0.7-5 pF  green dust protected Sky pitch 5mm  high-Q 2.5 GHz  4.95$). Intrucat nu am reusit sa procur astfel de trimeri, care se pare ca se gasesc tot mai greu, am folosit  un alt tip de trimeri, tot de foarte buna calitate,adecvati acestui domeniu de frecventa si care s-au comportat excelent si la nenumarate manevre de  acord. Intrucat nu le cunosc provenienta (fabricantul), pot sa spun ca au un diametru de 3-4mm,doi pini pentru fixare, iar pentru accord trebuie folosita o surubelnita  cu capul in cruce.
 Acordul transverterului l-am facut in faza initiala, cu un minim de aparatura: un voltmetru electronic si o sursa de semnal pe 2320Mhz dar in faza finala l-am "ajustat"cu un analizor de spectru. Dar atentie, dat fiind ordinul mare de multiplicari, se pot face acorduri gresite, pe armonici de alt ordin decat ne intereseaza! Macar in faza finala, este necesara verificarea cu un analizor de spectru.
Ca anexe la acest transverter am mai construit o "baliza", pentru acordul initial al partii de receptie, ulterior folosind-o la controlul receptiei. Initial am folosit un X-tal de 16Mhz x145= 2320Mhz. Ulterior, pornind de la un X-tal de 38,666Mhz care multiplicat x 60 ne da capatul inferior al benzii, 2320Mhz.  
Pentru partea de emisie, folosesc o sarcina artificiala de 50ohm/3w care are "inglobat" un detector conectat la un mA-metru  si cu care controlez nivelul de iesire.
Antena  este ly, DJ9BV cu 40 elemente.
                                              Pentru alte informatii:    [email protected]