_________________________________________________________________________

üyelerimiz forum sayfamız bizimle kontak kurun downloadlinkler
     
 

RTTY

      RTTY ( radyo teleteyp )  modu bir  FSK modudur. RTTY ,  Mors kodu hariç, diğer digital modlar arasında en çok kullanılan moddur. RTTY, alfabenin tüm harflerini,sayıları, bazı noktalamaları ve kontrol karakterlerini simgelemek için 5 bit kodu kullanan çok basit bir tekniktir. 45  baud’da her bit 1/45,45 saniye uzunluktadır ( 22 ms ) ve  buda 60 WPM yazma hızına tekabül etmektedir. RTTY’ de hata düzeltme imkanı yoktur, ses ve parazit ciddi yanlış anlamalara sebep olabilir. Görülen bu dezavantajına rağmen, RTTY inatla tutuculuğunu sürdüren operatörler için hala çok popülerdir.

 TTY (Teletype) telefon hatlarını kullanarak bir klavye sistemi ile yazı gönderilmesidir.Alıcı tarafta bu yazıyı alabilecek bir yazıcı(printer) gerekir.Yıllarca Avrupa ve Amerika kıtaları arasında yazılar okyanus altındaki kablolar aracılığı ile TTY şeklinde gönderilmiştir.İletişim teknolojisinin gelişmesi RTTY 'in kullanımını ve amatör telsizciler arasında yayılmasını sağladı.Amatör bandlarda RTTY çalişmaları bulunmaktadır.Amatör telsizciler bölgesel vhf iletişimi dışında mesaj göndermede ,bilgisayarları arasında bağlantı kurmada RTTY önem kazanır.

       RTTY istasyonunda bilgisayar + terminal birim(modem)(şu an ses kartı sistemi nerdeyse modemin yerine geçmiştir.) + alıcı -verici çihaz ' dan oluşur.Aynı şekilde karşı istasyondada bu sistemden olması gerekir.Telsiz vasıtasıyla bilgisayardan mesaj alınır ve verilir.Terminal birimi bilgisayar ile alıcı-verici arasında sinyal ayarlaması yapılır. RTTY amatör bantlarda LSB şeklinde yayınlanır.

       Alıcı terminal birimine sinyaller ses frekansında 1 veya 0 (mark-space) şeklinde gelir.1 ve 0 ses frekansları 2125 ve 2295 hz.dir.Bu iki frekans arasında 170 hz kayma ve bu dizilimde gönderime AFSK denir.(Audio Frequency Shift Keying). RTTY de konuşmalar  CW deki gibidir.Dar bir frekansta çalışıldığı için alıcıyı iyi ayarlamak gerekir. Çağrı yapan istasyon RYRYRY......... karekteri ile alıcı istasyona ayar yaptırır.Sinyal gönderme hızları  45.45, 50 ,75 VE 100 Baud'dır. FM sistemlerde FSK (Frequency Shift Keying ) Kullanılır.

       AFSK da ses tonu iki değer arasında değişir. (1 ve 0). FSK da taşıyıcının frekansı değiştirilir.Ses tonu frekansı 1445 Hz (1)  ve 1275 Hz (0)  olabilir.Amatör RTTY istasyonlarında normal olarak FSK kullanılır.. 170 hz  ton kayması 850 Hz olarakda seçilebilir.Bu duruma göre iki frekans kayması kullanılır.    1. 1275 / 2125 Hz . (850 Hz)   2.  1275 /1445 Hz  (170 Hz )

 RTTY FREKANSLARI

1838-1842

3580-3600 7035-7045 14.070-14.090 18.100-18.110 24.920-24.930 21.080-21.100 28.050-28.150

 Bu  yazımızda Bilgisayarımızın ses kartını kullanarak nasıl RTTY yapabiliriz  onu hazırladık ve ziyaretci arkadaşlarımızla paylaşmak istedik.Ses kartı ile en fazla kullanılan programlardan biri MMTTY  Yazılımıdır.Bu programın en önemli özelliklerinden biri CONTEST  için gerekli olan protokolleri desteklemesidir.Programın install edilmesi gayet basit.Yapacagınız tek şey install.exe'yi çaliştırmaktır.Yükleme işi bittikden sonra, bir iki configirasyon ayarından sonra işlem tamamdır.Yapacagınız ayarlar basit şekileri ile aşşağıda anlatılmiştır.

ilk önce OPTION seçeneğinden setupMMTTY girin. Oradan TX tıklatın aşşağıdaki şekil gelecektir.Orada PTT yazan kısıma, start için telsizin bağlantısını, bilgisayarın hangi portuna bağlamişsanız onu işaretliyin.Daha sonra Çağrı İşaretinizi  Your Callsign kısmına yazın.Zamanınız varsa macro tanımlarınıda bu bölümden yapabilirsiniz..Burada işiniz bittikten sonra DECODE yi tıklayın  Orada BAUDRATE hızı 45,45 olması gerekiyor.diğer ayarlar orjinal ayarlardır, herhangi bir değişikliğe, ihtiyaç olmadıktan sonra değiştirmeye gerek yoktur.

 

Bu yazılım ses kartı ile çalişmakla birlikte hariçi modemide desteklemektedir.Eğer KAM veya TNC Modeminiz varsa problem yok demektir.ayarları gayet basittir.OPTION dan SETUP TNC emulation mode kısmına girin.Tnc yi işaretleyin baudu ayarladıktan sonra port'u seçmeyi unutmayın.

 

Aşşağıdaki şekil programın ana ekranıdır.Qso yaparken  dikkat edeceginiz gelen sinyali sağdaki scopta dikine iki cizgi var tepe noktaları bu cizgi icine alarak ortalamaktır, bunu yaparsanız sinyali çok rahat çözersiniz.