Kişisel Çalışmalar

Geri

Onur Kervancıoğlu' nun Kaleminden Adım Adım

Mobil Paket Radyo & APRS Uygulaması

Onur Kervancıoğlu |TA2PR| [email protected]

 Mobil APRS' nin kurulumu

 Fotoğraftaki sistem:

 -Laptop: 486 Mhz İşlemci, 16 MB RAM, 540 MB Hard Disk, CD-ROM,...

-Yaesu FT-10R: 2m

-Kenwood TH-79: 2m/70cm

-Telsiz-Ses Kartı Arabirimi

 Yazıma başlamadan önce APRS ve paket radyo hakkında bilginiz yoksa bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Bu konulardaki bilgiyi: bu siteden veya TA1DX Atila Ağabey' in sitesinden edinebilirsiniz.

Sistemi daha önceleri sadece masaüstü bilgisayar için düşünmüştüm. Fakat daha sonraları sistemin mobil bir hale getirilebileceğine karar verdim. Sistemi laptopla mobil olarak kullanabilecektim. Yalnız aklıma ilk gelen soru su oldu: "laptopu arabada nasıl stabil duruma getirebilirdim?". Bunun için önceleri yolcu kabininin önüne bir TV sehpası monte etmeyi düşünmüştüm. Ama bunun için piyasada satılan TV sehpalarının çok büyük olduğunu gördüm. Dahası monte işlemi arabaya zarar verecekti. Nasil yapabilirim diye düşünürken, arabanın da ön konsolunun uygun olmasıyla laptopu 2 noktadan asabileceğime karar verdim.

Asma işlemi için bir miktar çanta gibi eşyalarda kullanılan kayış (veya askı) kullandım. Laptopa tutturabilmek için çıkarılıp takılan, yine çantalarda kullanılan tokalar kullandım. Bu tokaları da 1Kg taşıyabilen çift taraflı yapıştırıcılarla laptopun altına yapıştırdım.

Artık laptop ön konsolda stabil bir hale gelmişti.

 Sıra laptop ve telsiz arasındaki bağlantıya gelmişti. Bunu da daha önce hazırlamış olduğum arabirimle çözdüm.(Arabirimin şemasını aşağıda bulabilirsiniz.) Yalnız dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var. Şemadaki devre bazı bilgisayarlarda çalışması için birkaç değişiklik istiyor. Mesela benim kullandığım laptopun ses kartında gelen line-out çıkışının canlı ucuna seri olarak direnç eklemem gerekiryordu. Direnci eklemeden önce cihaz direkt olarak TX e geçiyordu.

Yine değişik PTT arabirim devrelerine bu siteden ulaşabilirsiniz. Size en uygun olan devreyi zaten deneyerek bulacağınıza eminim. (Webmaster Notu ! Bu konuda çok haklı...) Ama yine de her paket radyo çalışan amatör gibi ben de size modem tavsiye ederim.

Ses kartıyla randiman alabilmek biraz zor. Üstüne üstlük her laptopta ses kartı imkanınız da olmayabilir.

 

Fotoğraftaki telsizlerden Yaesu olanı paket için kullanıldı. Yaesu telsizlerin bu modelinde kullanılan jack ise SONY VCDlerde kullanılan quadrafonik jacklardan. Eğer jackin orjinalini bulmakta zorluk çekiyorsanız piyasada çok cüzi miktarlara bulabileceğiniz bu kablolu jacklardan alıp kullanabilirsiniz.

Sistem laptopun çakmak fisinden beslenmesinden sonra çalışır duruma gelmişti.

Telsizi mobil antene bağladıktan sonra APRS ve Paket Radyo istasyonunu QRV yaptım.

Yukarıda elimden geldiğince sistemi anlattım. Arada atladıklarım da olabilir. Atladığım veya anlayamadığınız nokta olursa benimle irtibata geçebilirsiniz.

Eğer siz de bir mobil APRS ve Paket Radyo istasyonu kurmak isterseniz kendinize en uygun planı yapın. Çünkü elinizdeki malzemeler değişik özelliklere sahip olabilir.

Bu tür mobil istasyonların afet durumlarında ne kadar yararlı olabileceğini düşünüp siz de elinizden geldiği kadar mobil APRS istasyonu kurabilirsiniz.

Yazıyı ve fotoğrafları sitesinde yayınlayan TA2MBD Sinan arkadaşıma teşekkürlerimi bir borç bilirim...

Bol paketli günler...

73! de TA2PR, Onur KERVANCIOGLU

[email protected]

TA2PR@TA1IST

 

(Resimler ve sayfa metni için Onur KERVANCIOĞLU (TA2PR)' ya teşekkürler...)

Son Güncelleme : 21.01.2003 00:22)

15.01.2003