Geri

Telsiz yeniden keşfedildi

İki büyük deprem gösterdi ki, teknolojiye rağmen en gerekli anda haberleşemiyoruz. Yaşanan kötü tecrübelerden sonra eskiye dönülüyor.

Bir afet anında haberleşememe kabusuna alternatif çözüm olarak halkın da yöneticilerin de aklına gelen telsiz oldu. Daha ileri teknolojik gelişme nedeniyle bir kenara itilen telsiz, kötü gün dostu olarak karşımızda. 1962'de kurulan Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti'nin (TRAC) 3 bin amatör telsizci üyesi var. Depremde 250 amatör telsizci ile haberleşmede büyük rol oynadı.

Vali Erol Çakır başkanlığındaki İstanbul Afet Yönetim Kurulu, il dışı haberleşme için Kriz Merkezi içinde TRAC'a yer ve imkan sağlanmasını kararlaştırdı. Alınan karara göre telefonla haberleşme için uygun görülen kişilere kadastrof sistemi kurulacak, uydu telefon makineleri alınacak, bilgisayardan bilgisayara mesaj ve Muhabere Elektronik Bilgi Sistemi (MEBS) kurulacak.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur, ‘‘Muhtarlıklarda oluşturduğumuz gönüllü birliklerle ancak radyo vasıtasıyla haberleşebiliriz’’ dedi. Bu kişilere, deprem esnasında, ‘‘Radyonuzdaki şu frekansı açın, gerekli bilgileri oradan telsizle anons edeceğiz’’ diye açıklama yapan Özbatur amatör telsizcilere çağrı yapıyor: ‘‘Bizi 624 30 20-21 numaralardan arayın. Birlikte çalışalım.’’

 

(Hürriyet Gazetesi | 22 Kasım 1999 )