Telsize büyük ilgi var

Banu TUNA

İki büyük depremden sonra uydu ve telsiz haberleşmesi ile ilgilenenlerin sayısı arttı. TRAC'a (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti) üye başvurusunda da büyük artış gözlemleniyor.

Depremden aldığımız en büyük ders, cep telefonlarının sınırlarının anlaşılması oldu. Haberleşme günlerce kesildi. Anlaşıldı ki, afet durumlarında gözardı ettiğimiz ve ihtiyacımız olan başka şeyler var.

İlk üç günde tamamen kopan ve bir hafta boyunca aksayarak devam eden haberleşme sorununda imdada TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti) yetişti. Bölgede kurdukları sahra çadırlarından günlerce telsizleriyle ihtiyaçları ve yardım çağrılarını duyurdular. Cemiyet, afet durumlarında tecrübeli. Daha önce de Erzincan, Dinar, Ceyhan depremlerinde ve Körfez krizinde görev yaptı.

TRAC Başkanı Aziz Şasa, kamu telsiz hizmetinin kalıplar içinde yürütüldüğünü ve afet durumunda yüklerinin kat kat arttığını belirtiyor. Kamu hizmeti veren kurumların telsizleri, sınırları çizilmiş bölgelerde işe yarıyor. Örneğin İstanbul sınırlarının dışına çıkıldığı anda, İstanbul Emniyeti'nin telsizleri haberleşme sağlamıyor. Oysa amatör telsizcilikte sınır yok. Dünyanın her yerinden, her yeriyle haberleşebiliyorlar.

Marmara depreminden sonra cemiyete üye olmak isteyenlerin sayısında büyük artış yaşandı. Ancak Şasa'ya göre en büyük gelişme, kriz masası çalışmalarına dahil edilmiş olmaları. İstanbul Valiliği bahçesinde kurulan kriz merkezinde, TRAC'ın temsilcileri de 24 saat görev yapıyor artık.

İstanbul'da 300 üyesi var

Türkiye'de amatör telsizcilik 1983'te başladı. Ancak meraklılar 1937'den beri telsizle ilgileniyorlardı. İlk çalışmalar o yıl, Eskişehir Havacılık Okulu'nda Nejat Orkuş tarafından başlatılmıştı. 1962'de Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) kuruldu. Amatör telsizcilik 1983'e kadar 3222 sayılı yasa gereği izne bağlı kaldı. Bu da aslında amatör telsizcilik yapılamaz anlamına geliyordu. Daha sonra çıkan 2813 sayılı yasa ile 'izne bağlı' hükmü kaldırıldı. Önceki yasa nedeniyle belediyeler bile ancak 1977'de telsize kavuştu.

TRAC'ın herhangi bir ticari veya siyasi içeriği yok. Sınır tanımıyorlar. Amatör radyocu olmak isteyenler Telsiz Genel Müdürlüğü'nün yılda 2 kere yaptığı sınavlara katılıyorlar. Ehliyet alma şartı var. Sınavda temel elektronik, işletme, kanun ve yönetmelikler soruluyor. TRAC'ın Türkiye'de 36 şubesi ve bin 500 üyesi var. İstanbul'daki üye sayısı ise 300 civarında.

(Hürriyet Gazetesi, 13 Ocak 2000)