Geri

Haberleşme onlardan sorulur

DEMET BİLGE/ÖZGÜR GÖKMEN
DÜZCE - Kaymakamlık binasının bahçesindeki yardım çadırlarının yanında üzerinde 'muhabere merkezi' yazılı bir çadır dikkat çekiyor. Önünde kuyruk olmayan tek yer olan çadırda, en az barınma ve yiyecek kadar temel bir sorun çözülmeye çalışılıyor: Haberleşme.
Hepsi farklı meslekten olan grubun adı 'Telsiz Radyo Amatörleri Cemiyeti', kısaca TRAC. Cemiyet olağanüstü hallerde haberleşmeyi sağlamak amacıyla kurulmuş. İstanbul ve Ankara olmak
üzere çeşitli illerde şubeleri bulunuyor.


17 Ağustos'taki büyük depremden bir saat sonra Sakarya'da bir araya gelerek çalışmalara başlamışlar. Ekip üyelerinden Osman Demir, "Felaket yaşanan bölgelerde haberleşme sistemi anında çöküyor. Böyle zamanlarda bir dakikanın bile hayati önemi var. Bunun için iletişim çok önemli" diyor. Kullandıkları malzemeleri kendi imkânlarıyla sağladıklarını vurgulayan Demir, şöyle devam ediyor: "Şu an elimizde mobil telsizlerimiz, alıcı-verici sinyallerini güçlendiren roleler v
e kısa dalga cihazları var. Sistemin çalışması için araba aküsü yeterli oluyor. Bunlarla Türkiye ve dünya ile iletişimi rahatça sağlıyoruz."

  Sakarya'dan sonra Düzce
Düzce depreminden hemen sonra böl
geye gelerek çalışmaya başlamış TRAC üyeleri. Demir 'hayati' önem taşıdığını söylediği icraatlarını şöyle anlatıyor: "Bölgede olan biteni Başbakanlık Kriz Merkezi'ne bildiriyor, bölgenin ihtiyaçlarını söylüyoruz. Kurtarma ekipleri arasında bağlantı kurup, yönlendirme yapıyoruz. Yakınlarına ulaşmak isteyenlere yardım ediyoruz. "Biz buranın can damarıyız" diyen grup, gerekli ilgiyi görememekten şikayetçi. Hiç değise cihazların geliştirilmesi yönünde yardım isteyen TRAC üyeleri, "Yaptığımız iş can kurtarmak kadar önemli" diyor.

(Radikal Gazetesi, 19 Kasım 1999)