Geri

Başbakan’dan deprem açıklaması

Bakanlar Kurulu, Başbakan Bülent Ecevit’in başkanlığında toplandı. Bakanlar Kurulu’nun özel gündemini deprem konusu oluşturdu. Ecevit, Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında, bakanlarla birlikle, basın toplantısı düzenledi.

17 Ağustos Marmara depreminin 1. yılı dolayısıyla Bakanlar Kurulu’nun başlangıcında yaklaşık yarım saat süreyle konuşan Ecevit, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin sonuçları ve yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu‘nun Başbakan Bülent Ecevit‘in başkanlığında yaptığı toplantısı saat 14.15‘de sona erdi. Başbakanlık Merkez binada gerçekleştirilen toplantı, 3 saat 15 dakika sürdü.

Bakanlar Kurulu’nun basına açık bölümünde hükümetin 1 yıl içinde deprem yaralarının sarılması konusunda yaptığı icraatları anlatan 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin tarihin en ağır ve acılı doğal afetleri arasında yer aldığını vurguladı. Ecevit, bu depremlerin aynı zamanda gerek ülkede halk ve devlet dayanışmasının gerekse bütün dünyada insanlık dayanışmasının önemli birer vesilesi olduğunu kaydetti.
Ecevit, depremlerde yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralanan ve sakatlananlara esenlikler dileğinde bulundu.
Başbakan Ecevit, “Depremzedelerin yardımına koşan yurttaşlarımıza, görevlilere, gönül
lülere ve pek çok ülkeden dostlara, kurum ve kuruluşlara hükümetimizin şükranlarımı sunarım. Böyle felaketlerden ulusumuzu ve tüm insanlığı Allah esirgesin” dedi.

DEPREM DERSLERİ
Doğal afetler önlenemese de bunların olumsuz etkilerini en aza indirebilmenin bilimsel, teknik yolları ve yöntemlerinin bulunduğunu belirten Başbakan Bülent Ecevit, şöyle devam etti:
“Ülkemizde de 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri ve bu yıl Çankırı’nın bazı yörelerini vuran deprem, alınması gereken önlemleri değerlendirmemiz ve u
ygulamamız konusunda uyarıcı olmuştur. Çarpık yapılanmanın önlenmesi ve gerek resmi gerek özel kurtarma örgütlenmelerinin daha etkin ve daha etkili duruma gelebilmeleri için gerekli atılımlar büyük ivme kazanmıştır.
Bakanlar Kurulu ve ilgili tüm kamu kuru
luşları, o arada silahlı kuvvetlerimiz, sivil savunma örgütü Türk ve yabancı gönüllü kurtarma ekipleri ve maden işçileri, verimli bir işbirliği kurabilmişlerdir. Devletimiz de her bakımdan büyüklüğünü ve gücünü kanıtlamıştır. O arada eğitim ve sağlık hizmetleri hiç aksamadan sürdürülebilmiştir. Depremzedelerin barınma ve beslenme gereksinmeleri de olağanüstü bir hızla karşılanabilmiştir.”

DEPREMİN İNSANİ BİLANÇOSU
Başbakan Bülent Ecevit, 17 Ağustos depreminde 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiğini, 43 bin 953 kişinin yaralandığını, 12 Kasım depreminde ise yaşamını yitirenlerin sayısının 763, yaralananların ise 4 bin 948 olduğunu bildirdi. Ecevit, her iki depremde toplam 18 bin 243 kişinin yaşamını yitirdiğini, 48 bin 901 kişinin de yaralandığını ifade ett
i.
17 Ağustos’taki depremden yaklaşık 16 milyon kişinin yaşadığı 64 bin metrekare yüzölçümlü 10 ilin etkilendiğini ifade eden Ecevit, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ülkede yaşanan en büyük ve yaygın depremler arasında bulunduğunu, bu depremlerin aynı zamanda dünyanın büyük depremleri arasında yer aldığını kaydetti.

ÜRETİM KAYBI 2.4 MİLYAR DOLAR
Başbakan Ecevit, her iki depremde 329 bin 216’sı konut, 48 bin 663’ü işyeri olmak üzere toplam 377 bin 879 birimin çeşitli derecelerde hasar gördüğünü belirterek, depremlerin bölgedeki üretim tesisleri üzerinde de önemli hasarlar yarattığını anlattı. Ecevit, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından Ekim 1999’da yapılan anket sonucuna göre 17 Ağustos depreminden en yoğun etkilenen 4 ilde üretim kaybının 2.4 mily
ar dolar olduğunu bildirdi. Bülent Ecevit, depremler sonrasındaki çalışmaların Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi ile Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ve illerde oluşturulan kriz merkezlerinin eşgüdümü ile sürdürüldüğünü hatırlattı.
Arama ve kurtarma çalışmalarını Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ait ekipler, maden işçileri, arama ve kurtarma dernekleri üyeleri ve gönüllüler ile yabancı ekiplerce y
ürütüldüğünü kaydeden


AMATÖR TELSİZCİLERİN KATKILARI


Başbakan Bülent Ecevit, haberleşme ve ulaşım hizmetleri konusunda şu bilgileri verdi:
“17 Ağustos Depremi’nden sonra haberleşme hatlarında meydana gelen hasarlar depremi izleyen günlerde giderilmiş, kriz merkezlerinde yurttaşların haberleşmesi için önlemler alınmıştır. Haberleşmeye gönüllü telsiz amatörlerinin önemli katkıları olmuştur.

 

Eylül 1999 döneminde bölgedeki abonelere telefon ücreti tahakkuk ettirilmemiş, Ekim 1999 ve daha önceki dönemlere ilişkin borçlar 14 Ocak 2000 tarihine kadar gecikme bedeli alınmadan ertelenmiştir. 12 Kasım depremi sonrasında da Türk Telekom A.Ş abonelerine aynı kolaylıklar sağlanmıştır. 17 Ağustos depreminde büyük hasar gören Anadolu Otoyolu’nun Akyazı kavşağı-İzmit Doğu Kavşağı arasındaki yol 19 Ağustos günü trafiğe açılmış, yolun tümüyle onarımı ve asfaltlanması ise 18 günde tamamlanmıştır. Çadırkent ve prefabrike konut alanlarında bağlantı ve iç yolları ihale yoluyla yaptırılmıştır.
12 Kasım Depremi’nde hasar gören A
nkara-İstanbul Devlet yolunun Bolu Dağı Bakacak mevkiindeki 200 metrelik bölümü 13 Kasım’da ulaşıma açılmıştır. Yaralı tahliyesinde ve yardım malzemelerinin taşınmasında TCDD, THY, Denizcilik İşletmeleri yoğun bir biçimde ve herhangi bir ücret almadan görev yapmışlardır.

165 BİN 239 ÇADIR DAĞITILDI
Başbakan Bülent Ecevit, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden sonra 165 bin 239 çadır dağıtıldığını, 162 çadırkent kurulduğunu belirterek, 40 bin kadar kalıcı konutun yapımına başlandığını kaydetti. Ecevit, depremlerden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgede görevlendirdiği 64 bin personeli ile arama ve kurtarma çalışmalarından yaralıların taşınmasına, çadırkent kurulup işletilmesinden, ayni yardımların dağıtılmasına kadar çok çeşitli alanlarda hizmet verdiğin
i ifade etti.
17 Ağustos Depremi’nden sonra 113 bin 924 çadır dağıtıldığını, 121 çadırkent kurulduğunu, 12 Kasım Depremi’nin ardından ise 51 bin 315 çadır dağıtılıp, 41 çadırkent kurulduğunu bildiren Ecevit, her iki depremde dağıtılan çadır sayısının 165
bin 239, kurulan çadırkent sayısının ise 162 olduğunu anlattı. 30 bin 600 kadarı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca, 12 bin 500’ü özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarınca ve yabancı devletlerce olmak üzere toplam 43 bin prefabrike konut yaptırıldığını ifade eden Ecevit, 17 Ağustos Depremi’nden sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca yaptırılan prefabrike konutların planlandığı gibi 1999 Kasım ayı sonuna kadar tamamlanarak depremzedelere dağıtıldığını kaydetti.
Ecevit, kış aylarında 8 bin 590 depremzeden
in kamu sosyal tesislerinde ve konukevlerinde barındırıldığını ifade ederek, barınma hizmetleri ile ilgili olarak ayrıca şu bilgileri verdi:
“Bölgedeki toplu konutlardan 7 bin 213’ü sağlanan özel destekle tamamlanmıştır. 40 bin kadar kalıcı konutun yapımı
na başlanmıştır. Bin 98 depremzedeye aldıkları konutlar için 6’şar milyar lira uygun koşullu kredi verilmiş, bu amaçla toplam 11 trilyon 748 milyar lira ödemede bulunulmuştur.
Öte yandan orta hasarlı konutlar için takviye ve onarım yardımı olarak toplam 1
3 trilyon 80 milyar lira ödenmiştir. Az hasarlı 91 bin 249 konut için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan konut başına 600’er milyon lira olmak üzere toplam 54 trilyon 749 milyar lira yardım yapılmıştır.”

(Ntvmsnbc.com)