Geri

Graphic Packet V1.6x

Programın Kurulması

Program aşağıdaki dosyalardan oluşmaktadır.   (Programı buraya tıklayarak download yapabilirsiniz)

bindata.gp buffers.gpb config.gp cstat.gpb ctext.gpi g.bat g.gph g.gpt gp.exe gp286.exe icons.gp info.gpi mheard.gp names.gp news.gpi qrt.gpi ta.gph ta.gpt tfx_uart.exe tr.gpt

Ayrıca, EXTERNAL LOG SAVE SPY USER klasörleri mevcut. Şayet bu klasörler sizde yoksa mutlaka aynı isimde yaratıp kopyalayın.

Programın kurulması ile ilgili bir kısmı yok. Tüm ayarlar ASCII kodunda yapılıyor.Ben yukarıdaki linkten programı indirdiğinizi düşünerek yazıyorum. Yüklediğiniz gp.zip 'i açarak tüm dosyaları GP adında bir klasöre kopyalayın.

GP programı Windows9x ortamında bazı sürücülerle çalışıyor fakat sağlıklı olmadığından ben DOS ortamında çalışılacak konfigrasyonu veriyorum. Öncelikle çağrı işareti, COM yarı gibi değişiklikleri yapmak için GP dizinindeki config.gp dosyasını açın. Bu dosyayı Windows9x ortamında NOTEPAD ile yada MS-DOS ortamında NC , Edit gibi programları kullanarak açın.

CONFIG.GP

; Graphic-Packet icin Konfigirasyon

; Grafik-ayarlari

; EGA yada VGA

Graphic = VGA ; VGA-Grafik acik

;

; Zoom-Fonsiyonu (VGA da gecerli)

; Zoom = 1 : yarim; Zoom = 2 : tam

Zoom = 2 ;

İlk satırlar bu şekilde başlıyor. Burada önemli olan ayar Graphic = VGA yazan kısım. Ekranınız genelge VGA dır ve burayı değiştirmenize gerek yok. Devam ediyoruz ...

; Maxsimum Kanal Sayısı

Channels = 10

;

; Maxsimum QSO Takibi

MaxSpy = 10

;

AutoSpyMinimumSave = 1024 ;

;

;Bu alt satira cagri isaretinizi yaziniz

MyCall = TA2LG

Alt kesime doğru indiğimizde bu satırlar karşımıza çıkar. Channels = 10 yazan kısım kullanabileceğiniz kanal sayısını belirtir. İsterseniz değiştirebilirsiniz fakat gerek yok! MyCall satırının karşısına kendi çağrı işaretinizi yazın. İngilizce kelimeler kullanın (büyük harf ve Ğ,Ü,İ,Ş,Ç,Ö harflerini kullanmayın).

; Sure ayarları

; Ekran koruyucusu

Screensave = 10 ; En az 8 dakika olmalı

Devam edilirse, Screensave satırı gelir. Burayı değiştirmek size bağlı. GP' nin ekran koruyucusunun kaç dakika sonra devreye girmesini istiyorsanız o rakamı yazın. Örneğin 10 dakika ise Screensave = 10 olmalıdır (Değerleri en az 8 dakika olarak girmelisiniz).

; TNC-Ayarları

TNCINI = DateTime ; Degistirmeyin

TNCINI = @V0 ; Degistirmeyin

TNCINI = H2 ; Degistirmeyin

TNCINI = H0 ; Degistirmeyin

TNCINI = K1 ; Degistirmeyin

TNCINI = T 20 ; TxDelay süresi 15 ile 30 arasinda

TNCINI = R1

TNCINI = @T3 20000

TNCINI = @D 3

TNC (Modem) ayarlarında sadece TxDelay kısmını incelemeniz yeterli. Bu süre 15 ile 30 arasında olabilir.

; COM ayarları

SerBaud = 1200 ; Hız (1200bps hiz kullaniyorsaniz degistirmeyin)

SerNr = 1 ; COM-Numarasi (Modeminizin bagli oldugu COM)

Yukarıdaki satırda çalışacağınız hız ve modeminizin bağlı olduğu Com numarası için yerler var. Com numarasını mutlaka girin. Hızda genelde 1200 dür (TA' da).

; Path adresleri

UserDir = C:\GP\USER\ ; //DIR, //Read ve //Write emirlerinin dizini

ExternalDir = C:\GP\EXTERNAL\ ; Extra programlarin dizini

SaveDir = C:\GP\SAVE\ ; Kayit edilen dosyalarin bulundugu dizin

LogDir = C:\GP\LOG\ ; QSO larinizin not edildigi dizin (*.GPL)

SpyDir = C:\GP\SPY\ ; QSO takiplerinin not edildigi bolum

Yukarıdaki satırlara gelindiğinde GP programınızın bulunduğu dizin ayarları yapılır. Bu örnekte C sürücüne kopyaladığımızdan, tüm sürücü başlıklarına C şeklinde ayarlı. Eğer D, E yada başka bir sürücü yada sürücünün içinde başka bir dizine yüklediyseniz bu satıra o yolu yazın.

Tekrar belirteyim ki , tüm bu işlemler config.gp dosyasında yapılacak. Önemli olan ayarlar bu şekilde.

Şimdi programı çalıştıracağınız G.BAT dosyasına gelelim. Bir toplu işlem dosyası olan g.bat öncelikle, modem sürücünüzü kullanarak Com ve hız ayarını düzenler (modem sürücüleri için tıklayın) , dileğinize göre mouse nizi açar. Ve akabinde programı çalıştırır.

G.BAT

@echo on

mouse.com

tfx_UART -C:1

gp286.exe

tfx_UART -u

Bu beş satırlık dosyada şunları değiştirebilirsiniz. Eğer GP programını Fare kullanmadan çalıştırmak istiyorsanız mouse.com satırını rem mouse.com haline getirin. Config.gp içinde ayarlamış olduğunuz COM ayarını burada da yapmanız gerekiyor. Tfx-uart -c:1 satırındaki 1 rakamı COM1'i ifade ediyor. Eğer siz COM2 de modeminizi kullanıyorsanız, oradaki 1 rakamını 2 olarak değiştirin.

Not !

G.BAT dosyasını Windows' da üzerinde gelerek düzenle seçeneğinden, DOS ortamında NC yada EDIT den açabilirsiniz.

Daha önce GP programının Windows da sağlıklı çalışmadığını belirtmiştim. Bu sebeple MS-DOS a geçmek gerekiyor. Windows'da iseniz sırası ile, "BAŞLAT" - "Bilgisayarı Kapat" - "MSDOS kipinde başlatı" tıklayın. GP programının yüklendiği yere gelin ve NC de iseniz g.bat a enter leyin. DOS komut promtunda iseniz g.bat yazarak programı açın. Her şey yolunda gittiyse aşağıdaki ekran gelmiştir.

 

 

 

Artık, bir digi, bir BBS yada bir kişiye bağlanabilirsiniz. Cihazınızı bir digi frekansına getirerek amatör-chat e başlayabilirsiniz. (Mevcut sistemlerin frekansları için tıklayın) . Cihazınızın sesini belirli bir değere kadar açın. Fazla açarsanız distorsiyon sebebiyle modem fsk-datalarını okuyamaz, az açarsanız ise sinyal düşüklüğü sebebiyle yine okuyamaz. Modeminiz ile cihazınızı da birbirine bağladıktan sonra aşağıdaki komut listelerine göre çalışabilirsiniz.

Kısa yollar

ESC tuşu

Bağlanacağınız çağrı işaretini yazmanıza yarayan küçük ekran

ALT X

Programdan Çıkış (ALT ile X tuşuna birlikte basılır). Bu işlemi FARE (mouse) açık ise alttaki EXIT kısmına tıklayarak da açabilirsiniz.

F1,F2,F3,F4,F5,F6,F7,F8,F9,F10 tuşları

Kanallar (Size bağlanacak istasyonların yada sizin bağlanacağınız kanallar). FARE ilede 1: 2: ,.... 10: yazan yerlere tıklayabilirsiniz.

ALT M

Monitor (Hava trafiği) . Burayı FARE açık ise alttaki MONITOR kısmına tıklayarak da açabilirsiniz.

ALT C

Bağlanacağınız çağrı işaretini yazmadan ALT ile C tuşuna basarak enter yapın ve çıkan listeden bir çağrı işareti seçerek tekrar enter leyin. Burayı FARE niz açık ise alttaki CONNECT bölümüne tıklayarak da açabilirsiniz.

ALT E

EDIT kısma geçmek için. Burayı FARE niz açık ise alttaki EDIT kısmına tıklayarak da açabilirsiniz. Sonra ise ALT L tuşlarına basarak dosya adının yazılacağı bir bölüm gelir. Dosya adını bilmiyorsanız oraya enter leyerek GP dizinine geçersiniz. Seçtiğiniz dosya EDIT ekranına gelir ve buradan confıg.gp, ctext.gpi gibi dosyaları değiştirip ayarlarınızı yapabilirsiniz. En son ALT S tuşuna basarak kaydedilir.

Bir istasyona bağlanmak

Önce boş bir kanala (F1'den F10) geçiniz. Sonra ESC tuşuna basarak

C TA2IMT (TA2IMT'ye direk bağlanmak)

C TA2BOL TA2IMT (TA2BOL'a TA2IMT üzerinden bağlanmak)

C TA1IST-8 (TA1IST MailBox'a direk bağlanmak)

C TA2BBS-8 TA1IST (TA2BBS MailBox'a TA1IST digisi ile bağlanmak)

C TA4KUT TA2IMT TA2BOL (TA2BOL'a TA2IMT ve TA2BOL üzerinden bağlanmak)

C TA2MIZ (TA2MIZ'ya direk bağlanmak)

C TA4COL TA2IMT (TA4COL'ya TA2IMT üzerinden bağlanmak)

Not !

Bir sisteme bağlanıldıktan sonra, ESC komutu işlev yapmaz. Bu sadece bir operatöre yada digiye direkt bağlanmak içindir. (Digilerdeki komutlar için tıklayın)

 

Karşı Operatör Terminaline Gönderilebilen Bazı Komutlar

 //rtt Karşı terminal ile haberleşme süresi

 //cs Karşı terminalin bağlı olduğu call ler

 //mh Karşı terminalin direkt duyduğu call ler

 //i Karşı terminal operatörünün info-dosyası

 //ver Karşı terminal programının yazılım özellikleri

 //q Bağlı bulunulan terminalden kopmak

 

Not !

AÇILIŞ YAZISI

 Size bağlananlara gitmesini istediğiniz yazıyı ctext.gpi dosyasına kaydedin.

İnfo Dosyası

 Kişisel bilgiler bu GP dizini içindeki info.gpi dosyasına yazılır ve size bağlı olanlar //i komutu kullandıklarında bu bilgilere erişirler. Bu dosyayı "info.gpi" ad ve uzantısında Windows ortamında NOT DEFTERİ (NOTPADE) ile yada MS-DOS ortamında EDIT.COM ile yazabilirsiniz. Yazdıktan sonra GP dizininde olması gerekiyor. Bu siteden download ettiyseniz bu dosya normalde mevcut , sadece size ait bilgileri yazın.

USER dizini

 GP dizininde bulunan USER alt dizini, karşı operatörlerin okumasını istediğiniz dosyalar içindir. Buraya kopyalayacağınız yazı yada programlar, karşı operatörler tarafından //dir komutu ile listelenir; //r dosyaadı.dosyauzantısı komutu ile de okunur.

QRT YAZISI

 Size bağlanıp kopmak isteyenlere gitmesini istediğiniz yazıyı qrt.gpi dosyasına kaydedin.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

GP 1.63 Programındaki Remote Sorunu 13.02.2001

-------------------------------------------------------------------------------------------