GENEL

2813 Sayılı Kanun
Yönetmelik 
Radyo Amatörü nedir?
Nasıl Olunur?
Çağrı İşaretleri Tanım
Çağrı İşareti Bölgeleri
Kısaltmalar
Q Kodları
CW (Mors)Kısaltmalar

İLERİ SEVİYE

DXCC Listesi
Contest Takvimi 
Qsl Büro Adresleri
Digital Modlar
Uydu Online

YAZILIM DESTEK 

RCKRtty Klavuzu
Writelog Klavuzu 
MMTTY Klavuzu 
MixW Klavuzu 
Digital Mod Interface 


 

RADYO AMATÖRLÜĞÜ NEDİR?

   "Radyo tekniğiyle yalnızca kişisel amaçla ve parasal ilgi duymaksızın ilgilenen amatörler tarafından yürütülen, bir dahili haberleşme, teknik araştırma ve kendini yetiştirme servisidir."  (ITU (Uluslararası haberleşme birliği) radyo yönetmeliği)

   Bir Radyo Amatörü ticari yada genel yayın amacı gütmeden,elektronik ve iletişim alanındakigelişmeleri takip eden,araştırıcı-geliştirici ve muhabere ile ilgili teknik yenilikler yaratıcısıdır.

   Bugün dünyada binlerce lisanslı radyo amatörü aktif durumdadır.Bu kişiler çeşitli yaş ve meslek gruplarından olup istasyonlarından binlerce kilometre öteye seslenmekte, Alaska'dan Avustralya'ya , Afrika'dan Sibirya'ya dostluk bağları kurmaktadırlar.

   Uzay Çağının hobisi olan Radyo Amatörlüğü ile uğraşan herkes, halkları birleştiren, ülke sınırları üstünde arkadaşlık köprüleri kuran bu güzel ve ilginç uğraşı ile kıvançla övünebilirler.

Radyo Amatörlüğünün bugünkü bilim dünyasına yaptığı katkıları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kullanımına izin verilen frekansların yayılımını incelemek,
  • Uzun mesafe tek yan bant (SSB) iletişimini geliştirmek ,
  • Ucuz ve yüksek güçlü uydu röle istasyonları kurmak,
  • Yavaş taramalı televizyon (SSTV) yayınını geliştirmek,
  • Ultra dar bant modülasyonlu,alçak güçlü ve uzun mesafeli alıcı-verici devrelerini geliştirmek,
  • Anten teorileri üzerinde çalışmak ve yeni tip antenler geliştirmek,
  • Elektromanyetik dalgaların yayılmasının takibi ile kullanılabilir frekansların meydana çıkmasına ve devamlılığına yardımcı olmak.

Sadece Kısa Dalga Dinleyici (SWL) olarak kısa dalga amatör ve profesyonel bantlardaki muhabereyi dinlemek bile insana büyük zevk verir.

Ayrıca Radyo Amatörleri olağanüstü hal ve afet haberleşmesinde gerek görüldüğü an mevcut tüm imkanlarıyla sivil savunma birimleri ile birlikte görev alır ve haberleşmenin idamesini sağlarlar.

RADYO AMATÖRÜ KİMDİR?

   " Hiç bir maddi ve siyasi çıkar gözetmeksizin ve milli güvenlik gereklerine mutlaka bağlı kalmak şartıyla sadece kişisel istek ve çaba ile radyo tekniği alanında kendisini yetiştirmek amacıyla çalışan gerçek kişiler"

(7 Nisan 1983 gün ve 2813 sayılı Telsiz Kanunu Madde 12)

 

YURDUMUZDA RADYO AMATÖRLÜĞÜ

  • Yıl 1924. Halıcıoğlu Askeri Lisesi Rüştiye 3 öğrencisi Nijat ORKUŞ ilk telsizini yapar, 1936 yılında Genelkurmay Başkanlığı izni ile Türkiyeden ilk Radyo Amatör telsiz istasyonu çalışmaya başlar.. (Hava Kurmay Albay olarak emekli olmuştur.)

  • 1962 yılında eski adıyla Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti  (TRAC) kurulur.

  • 3222 sayılı kanun sebebi ile 1983 yılına kadar yurtdışında ikamet eden  ve yurtiçinde resmi kurumlarda çalışan TRAC üyelerinden başka Radyo Amatörlüğü yapan yoktur.

  • 2813 sayılı kanun ile 1983 yılında Türkiyede Radyo Amatörlüğü serbest bırakılır.

  • Her yıl Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere iki defa Telsiz Genel Müdürlüğü Radyo Amatörlüğü sınavları yapmaktadır.

  • Dünya ortalamalarına göre 40 bin olması gereken Radyo Amatörü sayısı yurdumuzda 3500 civarındadır. 

YURDUMUZDA RADYO AMATÖRLERİNİN ÇALIŞMALARI

  • 1991 yılındaki körfez krizinde İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle Ankara, İstanbul, Adana, Diyarbakır gibi kritik illerdeki Sivil Savunma Harekat merkezlerinde lokal ve şehirlerarası muhabere ağı kurulmuştur. Bu ağ vasıtasıyla Adana ya verilen yanlış alarmın kaldırılması sağlanmıştır.

  • Erzincan depreminde aynı gün saat 21:00 da Trabzon şubemizden giden Radyo Amatörleri aracılığı ile Erzincandan bilgi alınmaya başlanmıştır. Depremden sonraki gün Erzurum üzerinden daha kapsamlı cihazlar ulaştırılarak,  PTT irtibat gerçekleştirinceye kadar üç gün boyunca deprem bölgesinin dış dünyayla irtibatı sağlanmıştır. Tüm yabancı ekiplerin koordinasyonu Radyo Amatörleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

  • Dinar depreminde yine ilk ulaşanlar Antalya şubemize bağlı Radyo Amatörleridir.

  • Ayrıca son yaşadığımız Kocaeli ve Düzce depremlerindede Radyo amatörleri aktif rol almış ve kurtarma çalışmaları boyunca normal haberleşme sistemleri devreye girinceye kadar bölgenin bütün haberleşmesini başarı ile idame ettirmişlerdir.

RADYO AMATÖRLERİ HEP AFET HALLERİNDE Mİ YARDIMCI OLUYORLAR?

HAYIR!!.....

  • 1993 yılında Bosna-Hersek Cumhuriyetinin dış dünyayla haberleşmesi için organizasyon ve koordinasyon görevini başarıyla yerine getirmiştir.

  • 13-21 EYLÜL 1997 tarihleri arasında Türk Hava Kurumu tarafından organize edilen 1. Dünya Hava Oyunlarının acil hal haberleşmesi TRAC tarafından kurulan Röle istasyonları vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Delta kanat ve Yamaç Paraşütü sporcularının çok geniş alanda kaybolması, ya da kazalara daha çabuk ulaşılması için Honaz dağı ve civarına 4 adet röle istasyonu ve yeterince sabit istasyon geçici olarak tesis edilmiş ve kullanılmıştır.

  • Her Yıl düzenlenen Jamboree On The Air (JOTA)(İzcilerin Havada Buluşması) Etkinlikleri çerçevesinde Bölge izcileri ile ortaklaşa kurulan istasyonlar ile ülkemiz izcilerinin birbirleriyle ve diğer ülke izcileri ile haberleşmesi sağlanmaktadır.

 Copyright © {2001} {TA2LE - Haluk YETKİN}. Tüm Hakları Saklıdır.