( TRANSLATED FROM THE SITE;  WWW.VE3GK.COM                                     BY                            TA2IB  )          [email protected]

Teknik İndex  Ana Sayfa

ANTEN ELEMANI TRAPLAR....  

 Geçen gün 10- 15 ve 20 metrelerde çalışan bir HY/GAIN, TH6DXX  monte ederken TRAP ların çalışma prensiplerinin ilginç olabileceğini düşündüm. Çok bantlı 10, 15, 20m antenlerdeki trapların yapımları ile ilgili pratik bilgilerde ilginç olabilirdi. ( Trap: Tuzak)       

  PARALEL REZONANS DEVRELERİ:        

  Belli değerdeki kapasitans ile, belli değerdeki endüktans paralel olarak bağlanırsa sonuç olarak ortaya çıkan devre, belli frekansta çok yüksek miktarda direnç oluşturur. Diğer bir değişle; Bu endüktans ve kapasitans kombinasyonu, dar bir frekans bandında çalışmak üzere özel olarak tasarlanmış yüksek direnç meydana getirir. Bu frekansın üstünde ve altındaki diğer frekanslar tam tersi bir durumla karşılaşırlar, yani çok düşük bir dirençle.  

  ÜÇ BANT ANTENDE TRAP ÖRNEĞİ:    

  10, 15, 20 m de çalışan üç bantlı bir yönlü anten 21 MHz sinyali ile yüklenince, yalnızca 21 MHz trapına kadar olan uzunluk (kısım) kullanılır. Trap, yaginin boomundan 1/4 dalga boyu uzaklığa yerleştirilir ve, açık bir anahtar gibidir. Aynı elektrik devresi 10 m bandında da vardır. Bunun tersi olarak, 14 MHz deki bir sinyale 28 ve 21 MHz trapları kapalı bir anahtar gibi davranır yani, 14 MHz sinyali bu trapları rahatlıkla geçer. 20 m sinyali, anten elemanının bütün boyunu kullanır. Aşağıdaki resimde trapların üstündeki anahtar resimleri, bir trapın bir elektrik anahtarı gibi çalışmasını anlatabilmek amacıyla çizilmiştir. Resimdeki antene 15 MHz sinyali uygulanmıştır.      

 

Çok bantlı, yönlü ve tel dipol antenlerdeki paralel ayarlı trap uygulamaları için aşağıdaki çizimlere bakınız.Resimdeki kapasitör; Bir alüminyum tüpün içine diğer bir tüpü, iki tüp arasına elektriksel yalıtkanlığı sağlamak için bir izolatör ile  yerleştirirsek, traplardaki kapasitörler elde edilir. 

  20--15--10--metre yönlü anten için TRAP .    1 inch( 1'' )= 2.54 cm ,   DIA === Çap.  Taralı alan elektriksel yalıtım için izolator.              .75 in DIA===2 cm çap,                1.25 in DIA====3.18 cm çap        

    Tüpler birbiri içine 12.7 cm girdiği zaman 15 ve 10 metre bantlarındaki kapasitans 25 pf olmalıdır. Bobin boyutları kullanılan frekansı belirler.Bobin, bir tüpten diğer tüpe hava sarımlıdır. Bobinin çapı ve uzunluğu 7.6 cm olmalıdır       ( 3x2.54=7.62 cm) . 15 metre için 7 tur, 10 metre için 5 tur sarılacak. Yaklaşık olarak 8 numara alüminyum tel kullanılmalıdır.                                  

  Son ayarlar her iki sistemde de frekans metrelerle yapılmalıdır. Bobin ve kapasitörlerde yapılacak ayarlamalar, her iki  sisteminde, kullanılacak frekans bandının en alt ucunda rezonansa gelecek şekilde yapılmalıdır.                     

 20--15--10--Metre tel dipol anten için trap şeması        

  

  Aynı  endüktans ve kapasitans değerleri burada da geçerlidir. Kapasitörlerin voltajları 2000-3000 V olmalıdır. Birkaç düşük voltajlı kapasitör seri bağlanarak gereken değere ulaşılır. Ne kadar yüksek güç uygulanırsa o kadar  yüksek 1000 Voltlar olmalıdır. Seri bağlanan kapasitörlerin değeri eşit ise, bir kapasitörün değerini kapasitör sayısına bölersek, seri kapasitörlerin sonuç değerini buluruz.           

                                                                                                                             THANKS TO VE3GK

HAVE FUN 73, VE3GK

 Ömer Kavas    TA2IB