AD9851 ile DDS


Avustralyalı amatör VK5EME tarafından AD9851 ile gerçekleştirilen DDS devresine yeni bir baskı devre hazırladım.
Orijinal devrede, LCD ve tuş takımı ayrı ayrı plâketlerde yeralmakdadır. LCD gösterge ile tuş takımını tek bir plâket üzerinde birleştirdim ve ana devre ile olan bağlantısını 16'lı tek bir şerit kablo ile yapılacak hâle getirdim. Ayrıca, bu devrede DDS’in çıkışındaki filtre, Analog DEvices’ın orijinal tasarımına uygundur.
Orijinal devre, Mini-Kits'in internet adresinde görülebilir.

gösterge

Gösterge plâketi yerleştirme plânı (daha büyük görmek için resmin üzerine tıklayınız.)


Gösterge plâketinde kullanılan bütün diyotlar 1N4148'dir. Devrede kullanılan LCD modül 2 satır 16 karakter (2x16) tipindedir. Yerleştirme plânında yeralan 2x20 LCD ibâresi baskı devre programının LCD kütüphânesinden kaynaklanmakdadır ve dikkate almayınız. Devrede hem tek sıra bacaklı ve hem de iki sıra bacaklı LCD modülleri kullanabilirsiniz.

     Üst yüz yerleştirme plânı                                          Alt yüz yerleştirme plânı   

                            DDS devresi üst yüz                                        DDS devresi alt yüz            

(daha büyük görmek için resmin üzerine tıklayınız.)

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: DDS  devresinde büyük ölçüde SMD elemanlar kullanılmışdır. Alt yüz yerleştirme plânında, elaman değerleri şöyle gösterilmişdir:
    A: 100 nF
    C: 1 nF
    Sâdece rakkamla belirtilen değerler dirençlere aittir. Meselâ 200 - 200 ohm'u, 1k 1 kohm'u, 10k 10 kohm'u  ifâde etmekdedir.
    pF değerindeki kondansatörler, bizzat değeri ve pF olduğu belirtilerek gösterilmişdir.


    MAR
XX : Eğer DDS'in çıkış seviyesi uygulamalarınız için kâfi derecede güçlü değil ise,  bir MMIC kullanarak seviyeyi yükseltebilirsiniz. Buradaki devre, MAR serisi MMIC'ler için çizilmiştir. MMIC'leri kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, bunların çalışma voltajlarıdır. MAR-1, MAR-2 ve MAR-3 +5V'da çalışır iken, MAR-4 +5.3V'da; MAR-6 +3.5V'da, MAR-7 +4.0V'da ve MAR-8 ise +7.8V'Da çalışmakdadır. Eğer devrede MAR serisi MMIC kullanacaksanız, kullandığınız MMIC'in çalışma voltajına uygun 78XX regülatörünü seçin. Eğer MAR-1, MAR-2 ve MAR-3 kullanacaksanız, -bu elamanlar 5V'da çalıştıkları için- voltaj regülatörü kullanmaya gerek yokdur.  78XX elemanının hemen altında yeralan MB jumper'ını kısa devre yapın.
MINI CIRCUITS firması
nca üretilen MMIC elemanlarına ait bütün bilgileri MMICs dosyasında bulabilirsiniz.
 MMIC elemanını bias'lamak için kullanılan RX direnci, besleme voltajına ve MAR'ın cinsine göre hesaplanır. "
MMIC biasing" dosyasında bütün bilgileri bulabilirsiniz.

Baskılı devre plânları
Devrenin DDS kısmının baskı devresi dds_pcb.pdf dosyasında; gösterge kısmının baskı devresi ise disp.pdf dosyasındadır.
DDS devresi, iki yüzü de bakırlı epoksiye basılmalıdır. Üst yüz ground-plane olarak kullanılır. Şase potansiyelinde olmayan eleman bacaklarının gireceği  deliklerin etrafına (üst yüzde) 4-5 mm çapında havşa açılmalıdır.


ÖNEMLİ NOT: DDS devresinin baskı devre plânlarından film yaptırmak üzere çıktı almanız gerekirse, yazıcı diyalog kutusunda yeralan "Shrink oversized pages to paper size" kutucuğunun SEÇİLMEMİŞ olduğuna dikkat ediniz.

baskı ikazı



YAZILIM: DDS devresinde kullanılan PIC  işlemcisi ve bu işlemcide kullanılan yazılım birkaç çeşittir. Yazlımın 1.10 sürümü sâdece 16F84 işlemcisi içindir. 1.40 sürümü hem 16F84 ve hem de 16F628'de çalışmakda iken, 1.50, 2.0 ve 2.10 sürümleri sâdece 16F628'de çalışmakdadır. Yazılımın 1.10, 1.50 ve 2.0 sürümleri  VK5EME'nin sayfasından indirilebilir. 2.10 sürümü, programın ticârî maksadla kullanıldığının tesbit edilmesi üzerine
e-mail vasıtası ile istenilerek ücretsiz olarak temin edilebilmekdedir.

Ayrıca, PIC ile AD9851 arasında yeralan konektör kullanılarak, DDS devresi başka bir kaynakdan da kontrol edilebilir.