Ana Menü

SSTV Tarihçesi

SSTV SAYFASI

Hazırlayan: İsmail KARADAŞ, TA1BM

SEVGİLİ AMATÖR ARKADAŞLAR.

Amatör haberleşme alanında çeşitli mode’lar (haberleşme tipleri) kullanılmaktadır. Digital haberleşmenin günümüzde daha popüler olmaya başlaması, hemen hemen herkesin öyle veya böyle evlerine almış oldukları bilgisayarların amatör telsiz cihazları ile birlikte kullanılması nedeniyledir. SSTV nin diğer digital mode’lardan daha ilgi çekici olmasının nedeni ise, amatörlerin birbiri ile resimleşerek haberleşmesinin ilginç bulunmasıdır.

  1. SSTV YAPABİLMEK İÇİN GEREKENLER:
  1. BİLGİSAYAR:
  2. SSTV yapmak için gereken bilgisayarın minimum 100 MHz hızında, 32 Mb ram hafızalı, 16 bit rengi destekleyen minimum 1 Mb ekran kartlı ve Soundblaster ses kartı olması gerekiyor.

  3. PROGRAM:
  4. Çeşitli SSTV programları mevcut. Eskiden bir modem vasıtası ile yapılan SSTV bu günlerde bilgisayar yazılımlarının gelişmesi ile bir ses kartı ve bir programla çözülmeye başlandı, sizlere tavsiye edeceğim SSTV programı benim uzun süredir kullandığım CHROMAPIX adındaki yazılım. Ses kartı ile çalışan bu program benim denediğim ve en iyisi diyebileceğim yazılım.

    CHROMAPIX programını  www.siliconpixels.com  adresinden  download edebilirsiniz.

  5. HF ve VHF CİHAZ:

Bu maddeyi açıklamaya gerek var mı?

 

 

Gelelim QSO Yapmaya;

  1. SİSTEMİN KURULMASI:

  2. Bilgisayarınızdaki Ses kartının LINE IN girişine cihazın speaker çıkışını, cihazınızın microphone girişini ses kartının LINE OUT çıkışına bağlayıp SSTV frekanslarında resimleşmeye(!) başlayabilirsiniz. .

  3. HABERLEŞME:

Unutmayalım ki amatörlerin uyması gereken bir işletme kuralları vardır. Nasıl CW, SSB, DIGITAL, SATELLITE gibi mode’lar için ayrılmış bantların içinde belirlenmiş frekans’lar var ise SSTV içinde belirlenmiş frekanslar vardır ve buralarda bu mode ile haberleşme yapılır.(her ne kadar cb bantlarda SSTV yapanlar varsa da bu amatörleri bağlamaz ama uygun da değildir.)

3.  SSTV FREKANSLARI:

BAND

Nokta Frekansı

160m

1.916 MHz.

80m

3.728 MHz.

40m

7.035 MHz.

20m

14.230 MHz.

17m

18.105 MHz.

15m

21.340 MHz.

12m

24.925 MHz.

10m

28.680 MHz

Bu frekanslar merkez olup +5 KHz ile – 5 KHz. arasında SSTV haberleşmesi yapılır.

 

         Yukarıda sizlere önerdiğim program windows ortamında çalışır. Dos ortamında çalışan programları bir modem gerektirdiği, aynı zamanda resim kalitesi kötü olduğu için, yani dos ortamı ekran kartını iyi desteklemediği için tavsiye etmiyorum.

 

         SSTV ile çalışacak Amatör arkadaşlara simdiden başarılar, yazılarım bu konuda devam edecektir. Bu konulardaki sorular için 0212 588 97 95 nolu telefonumdan veya [email protected] ten benimle temas edebilirsiniz.

 

NOT: Her gün yerel saat ile 14.30 gibi 7.092 MHz frekansını etkiliyen bir SSTV sinyali değildir. Bu sinyal 7.092 de değil, çünkü usb modundadır ve fax gönderilmektedir. Çünkü bir SSTV resminin karşı istasyona gönderilmesi 2 dakika sürer, 3 saat değil. Aynı zamanda bu frekans maalesef amatör dışı kişilerce kullanılmaktadır. Bu bilgiyi, bazı amatör arkadaşların bu sinyali SSTV görüşmesi sanıp yanlış değerlendirdiklerine şahit olduğum için yazıyorum.

 

SSTV İLE İLGİLİ RESİMLER

Bu Resim, Havada istasyon ararken kullandığım resmim

 

İstasyonum ve Ben

 

Bu resimler, havadan, karşı istasyon tarafından bana gönderilen ve benim kayıt ettiğim resimlerdir. Amatörlüğe uygun düşmeyen resimleri göndermeyiniz

CHROMAPIX  PROGRAM AYARLARI

Bu Bölümde  sizlere CHROMAPIX programı setup tan sonraki bazı ayar ve ön kullanımlarla ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

   İlk olarak setting bölümünde preference kısmına girin (general)da <front panelde 2 işaretli olacak>  auto save de jpeg, use wipes işaretli,clock display da <UTC> işaretli,  SSTV bölümünde,işaretli olanlar <VOX> MINI MONITOR>HIGH RESOLUTION>PROGRAM START MODE.Files bölümünde CPIX+INDEX işaretli olacak.

      Gelelim programı kullanmaya.. İlk sayfanın sağ kısmındaki CNTL bölümü ekrandaki resmin üzerinde aydınlık, renk keskinlik gibi ayarlar yapılır. FX bölümü ekrandaki resmin bazı efektler le şekillendirilir, PAINT bölümü de resim üzerine yazı yazmakta kullanılır.

      Programın sol kısmındaki bölümlerde SSTV kısmı resim gönderme(Transmit) alma (receive),otomatik bekleme (Auto recevid),bekleme (Standby) tekrarlayıcı(repeather) için (Tone) tuşuna basılır. Bu çalışma bir tekrarlayıcı ile beraber kullanılır. Bu bölümlerin alt tarafındaki lock rx işaretlenmeli. SPECTRAL DISPLAY  program’a ses gelip gelmediğini,  ses şekillerini scope olarak gösterir, display’in altındaki speaker resmi ses seviyesini cpu işlemcinin çalışma durumunu gösterir, Sol alt ta SSTV active yazısı görülmeli ki o sayfa SSTV çalışma için aktif duruma gelsin. 

     Basit olarak kullanma şekli bu.  Program hakkında daha geniş bilgiler CHROMA PIX’in help sayfalarında mevcuttur. SSTV meraklısı arkadaşlara başarılar dilerim... Sorularınızı Bekliyorum.. 

(TA1BM-25-06-2000)


SSTV İle İlgili Muhtelif Linkler


(Fast Scan) Amateur Television