YARDIMCI PROGRAMLAR

 award menü

DX Cluster Programları, Propogasyon, DX Takibi vs,, Yani özet olarak, İnternet ve Yardımcı programlar sayesinde neler yapabiliriz? Burada bu  konuda kendi çalıştığım programlar ve kurulumu-kullanımı hakkında görüşlerimi açıklamak istiyorum..  

Öncelikle, Fikirlerimi paylaştığım amatör arkadaşlarımın "internet ve amatörlük"  hakkındaki görüşlerini sıralayarak başlamak istiyorum. 

a- İnternet ( hatta bazı arkadaşlarıma göre bilgisayar bile) amatörlüğü öldürmektedir, (internette sörf yapılarak, amatör istasyona daha az zaman ayırılmaktadır)

b- DX Summit takip edilerek DX istasyon kovalanmaz,

c- Bırakın DX Summit'i, QRZ.COM a girip QSL adresi alınması bile amatörlük ruhuna aykırıdır,

d- Yukarıdaki ALEYHTE görüşlere karşılık, benim görüşüm  ise Bilgisayar ve internetin SONUNA kadar kullanılarak amatör istasyonun çalıştırılmasıdır.. Nedir mesela: Ben RTTY çalışmayı seviyorum, bunun için eski TELEM  makinelerinden mi edinmeliyim, yoksa hemen bilgisayarımın ses kartını mı kullanmalıyım?? Hele PSK31 için ise hiç başka şansım yok, ayrıca logbook programları ile daha modern bir log tutabiliyorum, her nekadar yeni Amatör Telsizcilik Yönetmeliğinde bununla ilgili bir kayıt bulamasam da eski yönetmelikte LOG Defterinin TK tarafından onaylanması... şartı nedeniyle elektronik ortamda LOG tutulması tartışmalı bir konu idi.. Her sabah DX Summit'e girip TA, TB, TC ve YM  işaretlerine yapılan SPOTları inceliyorum, illegal işaret var ise o spot'u geçen istasyonla e-mailleşerek teyit almaya çalışıyorum, Gündüz APRS istasyonumda DX Cluster çalıştırıyorum, burada sürekli A, K ve SFI (solar Flux index) rakamlarına bakıyorum, havadaki istasyonları, özel işaretleri vs online takip edebiliyorum, akşam eve giderken hava durumunu  yani havadaki istasyonlar ve propogasyon ile ilgili az-çok bilgim olduğu için ya cihazımı hemen açıp enteresan bulduğum yeri yakalamaya çalışıyorum, ya da cihazlarımı açmak için gece 20:00, 21:00 UTC ye kadar eşimle, ailemle daha rahat vakit geçiriyorum.  Yani yoğun iş günlerimde bu şekilde zaman planlaması yapmak zorunda olduğumu hissediyorum. Çünkü maalesef (en azından benim için) az zamanımız var ve bu zamanı çok iyi değerlendirmeliyiz. 

Bütün amacım cihaz ve antenimle uzak veya enteresan istasyonlar ile görüşüp elime o istasyonun QSL Kartını alabilmek. Varsa AWARD ları kovalamak.. e-QSL veya ECHOLINK'e bu sebeple karşıyım. Yani internet bizim için ARAÇ olmalı, AMAÇ değil.

Sonuç olarak 3 programdan bahsetmek istiyorum. Bu programların ikisi  bağımsız çalışabildiği gibi, beraber de çalışabiliyor. Birisinin çalışabilmesi için internete bağlanmanız gerek. Üçüncü program ise SFI, A ve K katsayıları ile nereler ile görüşebileceğinizi teorik olarak veren bir program. Tabiki üçü de bedava, şifre vs. gerektirmiyor. 

Birinci bahsedeceğim program SPOT COLLECTOR programı. Programı http://www.qsl.net/dxlab/download.htm adresinden indirebilirsiniz. yaklaşık 6 Mb büyüklüğünde.  İkinci program DXView programı, onu da oradan indirebilirsiniz, 5 Mb civarı. Hatta DXKeeper programını da indirirseniz ve 15 Mb civarındaki bu programa şimdiye kadar kullandığınız LOG datalarını yüklerseniz, SPOT COLLECTOR ekranında sizi bir sürpriz bekleyecek. Bu sürpriz, sizin çalışmadığınız veya çalışıp da konfirme edilmemiş DXCC işaretlerinin farklı renklerde görülmesi.. Yani sizi ilgilendiren spotları farklı renklerde göreceksiniz. Bunun için DX Keeper programının açık olmasına da gerek yok!!

SPOT COLLECTOR, internete bağlanarak DX Summit datalarını indiriyor, 5 ayrı adres verebiliyorsunuz, ayrıca CQ DXChat kanalını da açıyor, belki bir gün burada chat da yapabiliriz, ama sakın benden QSL beklemeyin..  DX datalarını istediğiniz şekilde filitre edebiliyorsunuz, hatta yukarıdaki adreste bulunan DXKeeper programını da  indirirseniz, sizi ilgilendiren DXCC'lere kadar ince filitre mümkün. (Commander'i de indirirseniz HF cihazınıza da kumanda edebilirsiniz) SPOT COLLECTOR'de en beğendiğim özellik A, K ve SFI rakamlarını ekranın solunda gösteriyor, sizin aramanıza gerek kalmıyor. Eğer DXView programını da kurarsanız, SPOT COLLECTOR de okuduğunuz spotlar aynı anda DX View de haritada gözüküyor. Üzerine tıklarsanız  DXCC bilgilerini hemen veriyor. DX View' i tek kullanırsanız işareti sizin el ile girmeniz gerek.  Bu iki işi tek başına yapan DXSoft Cluster Monitor diye ayrı bir program var, meşhur AALog yazarının programı, onda da DX Atlas vs çıkıyor karşınıza ama maalesef bedava değil..  

 

Üçüncü olarak bahsedeceğim program ise HFProp programı. http://www.qsl.net/g4ilo/main.html adresinden indirebilirsiniz. Kullanımı çok basit. Öncelikle SET HOME kısmında QTH bilginizi giriyorsunuz, bu bilgi her halükarda ANKARA olsa da artık idare edin. Ana ekranda Grey Line görüyorsunuz. A,K ve SFI rakamlarını girdiğinizde seçtiğiniz banda göre nereler ile görüşebileceğiniz harita üzerinde beliriyor.  Gene haritada görüşmek istediğiniz DXCCye tıklayıp SHOW CHART'a basarsanız saatlere göre MUF ve LUF ları görüyorsunuz. Benzer olarak W6ELPProp programı da var, fakat çok karışık. Bilmece çözer gibi çalışıyor.

 

Çok kısaca anlattığım bu programları kurup çalıştırmanızı tavsiye ederim. Sürekli internet bağlantısı gerekli tabiki ama ben Süperonline GPRS Cep telefonu ile bağlanıyorum ve aldığım dataya göre ücret ödüyorum. Bu programların internetten aldığı datalar günlük olarak en fazla 300-500 Kb olabiliyor ve  fazla bir maliyet getirmiyor. Aylık 5-6 milyon gibi..

Benim daha önceki yazılarımı okuyan arkadaşlar, bu yazıda fazla teferruata girmediğimi fark edeceklerdir mutlaka. Konuştuğum bazı arkadaşlar, herşeyi tam teferruatlı olarak hazırlayıp sunmamın, kişilerin araştırma heveslerini köreltebileceğini söylediler.. Bu sebeple, fazla teferruata girmedim ama her sıkıntınızda benimle temasa geçmekte lütfen çekinmeyiniz.e-mail: [email protected]

iş: 0-212-549 77 55

Cep: 0-532 642 21 95