RADIOAMATEUR STATION   IOANNINA - GREECE

------SV6GIM------

 

 

 

HOME

PHOTOS  

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ LINK

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ

AMATEUR

 

ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Ε.Ρ.Ι.)

        Τι είναι Ραδιοερασιτεχνισμός με λίγα λόγια. :    

  • Ραδιοερασιτεχνισμός (Amateur Radio ή Ham Radio) είναι το χόμπυ των ασύρματων επικοινωνιών. Ο αδειούχος ραδιοερασιτέχνης έχει το δικαίωμα κατοχής συσκευών εκπομπής και λήψης ερτζιανών (Ραδιοφωνικών) κυμάτων και μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις συσκευές στις νόμιμες συχνότητες για να επικοινωνεί με  άλλους ραδιοερασιτέχνες. Το χόμπυ αυτό είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο.

  • Η δυνατότητα επικοινωνίας με ραδιοερασιτέχνες Έλληνες ή ξένους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είναι ένας απ' τους λόγους που το κάνουν ενδιαφέρον. Όμως το χόμπυ έχει και άλλες πλευρές ακόμα πιο συναρπαστικές όπως το PACKET RADIO (επομπή και λήψη ψηφιακών δεδομένων) η SSTV (εκπομπή και λήψη εικόνων) το PSK (Ανταλλαγή μυνημάτων μέσω PC) η ATV (Ραδιοερασιτεχνική TV) και πολλά άλλα.

  • Σ'αυτούς που τους αρέσει ο πειραματισμός και η έρευνα, ο ραδιοερασιτεχνισμός έχει πολλά να δώσει. Μέσω του πειραματισμού καινούργια συστήματα εκπομπής και λήψης καθώς και νέοι τρόποι μετάδοσης της πληροφορίας έρχονται καθημερινά στο φως. Το χόμπυ εκτός από ενδιαφέρον, είναι και χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο.

  • Η ένωσή μας (ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''Ε.Ρ.Ι.'') όπως και οι περισσότερες ραδιοερασιτεχνικές ενώσεις έχει Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών που είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις σεισμών,πυρκαιών,πλημμυρών οπουδήποτε στην περιοχή.

  • Για την ιστορία τέλος να πούμε ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός σαν χόμπυ υπάρχει εδώ και ένα περίπου αιώνα.Πατέρες του θεωρούνται ο Ερτζ που παρήγαγε και πρώτος πειραματίστηκε με τα ερτζιανά κύματα (Ηλεκτρομαγνητικά στην τεχνική ορολογία) το 1888. Το ακολούθησε ο διάσημος Μαρκόνι που έφτιαξε τις πρώτες ασύρματες συσκευές επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Εκατοντάδες άλλοι ακολούθησαν και βελτίωσαν τις ασύρματες επικοινωνίες στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. Είναι τιμή μας να πούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς ξεκίνησαν σαν ραδιοερασιτέχνες.

  • Το χόμπυ αυτό αναπτύσσεται ταχύτατα. Υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ραδιοερασιτέχνες. Στην πατρίδα μας υπάρχουν μερικές χιλιάδες και εδώ στην πόλη μας γύρω στους 100. Κύριος εκπρόσωπος του ραδιοερασιτεχνισμού στη χώρα μας είναι η Ε.Ε.Ρ. (Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών) ενώ οι ραδιοερασιτέχνες των Ιωαννίνων εκπροσωπούνται απο την Ε.Ρ.Ι. (Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Ιωαννίνων) Η Ε.Ρ.Ι. δεν δέχεται μόνο αδειούχους ραδιοερασιτέχνες αλλά δέχεται και εκπαιδεύει άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια.

  •  ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ: Είναι ο πρώτος σύλογος στην Ελλάδα που άρχισε εκπαιδευτικά σεμινάρια.

  • Όπως ήδη αναφέραμε η Ε.Ρ.Ι. διαθέτει και ομάδα εκτάκτων αναγκών (Ο.Ε.Α)

        Ομάδες εκτάκτων αναγκών:

  • Όταν υπάρχει καταστροφή,σεισμός,πλημμύρα ή δασική πυρκαγιά και χρειάζεται να αναπτυχθούν δίκτυα από φορητούς και κινητούς σταθμούς ή να επανδρωθούν σταθμοί σε υπηρεσίες, τότε υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ομάδων που θα κινηθούν με εξοπλισμό για να καλύψουν τις θέσεις αυτές.Έτσι δημιουργούνται ομάδες εκτάκτων αναγκών (ΟΕΑ) που έχουν σα σκοπό την άμεση επαφή των υπηρεσιών μεταξύ τους ή με κινητές μονάδες που βρίσκονται σε δράση.

  • Η Ε.Ρ.Ι. διαθέτει όπως είπαμε και πιο πάνω Ο.Ε.Α. και είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει έργο όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

     

    RADIO  AMATEURS  ASSOCIATION  OF  IOANNINA   ( R.A.A.I. )   SZ6 IOA

    WEBSITE :     http://www.greece-21century.com/eri/

     E-mail:          [email protected]

     ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ρ.Ι.

 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ:                                   

  • Εδώ καί αρκετά χρόνια οι ραδιοερασιτέχνες άρχισαν να ασχολούνται με τις ψηφιακές επικοινωνίες.Έτσι Ανακάλυψαν το PACKET όπου μπορούμε να έχουμε μεταφορά δεδομένων. Ασυρματικά πλέον,γίνεται ανταλλαγή μυνημάτων αλλά καί προγραμμάτων. Ένα μειονέκτημα του PACKET είναι οι χαμηλές ταχύτητες μετάδοσης όπου στα βραχέα κύματα (HF) είναι τα 300 bαud και σε πιό υψηλές συχνότητες (VHF-UHF) δουλεύουμε στα 1200-2400-9600-19200 bαud.

  • Ένα από τα καλύτερα προγράμματα γιά PACKET είναι τού 'Ελληνα συναδέλφου SV2AGW καί θα το βρείτε στη διεύθυνση: http://www.elcom.gr/sv2agw/ .Eίναι το packet engine σε συνεργασία με το packet terminal.

  • Πως όμως μπορεί να γίνει η σύνδεση τού Υπολογιστή (PC) με τον πομποδέκτη? Είναι πολύ εύκολο.Δεν έχετε παρά να κατασκευάσετε ένα πάρα πολύ απλό Interface. Το σχέδιο είναι το εξής:

            INTERFACE

       Σημείωση: Εναλλακτικά το τραντζίστορ μπορεί να είναι το 2Ν2219 ή το 2Ν2222.

  • Με αυτή την συνδεσμολογία έχουμε σύνδεση του Υπολογιστή με οποιοδήποτε πομποδέκτη έχουμε. Έτσι γίνεται αυτόματα το PTT σε όλα τα ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα. Αφού εξασφαλίσαμε το PTT δεν έχουμε παρά να συνδέσουμε την έξοδο από το μεγάφωνο του πομποδέκτη μας στο LINE IN της κάρτας ήχου του PC και την έξοδο LINE OUT του PC με την είσοδο ήχου του πομποδέκτη (αν υπάρχει) ή με το μικρόφωνο.

  • Αφού εξασφαλίσαμε το πιο πάνω interface πρέπει να αναζητήσουμε προγράμματα για να αρχίσουμε και να μπούμε στον κόσμο των Ψηφιακών Επικοινωνιών.

  • Δύο πολύ καλά προγράμματα είναι:

  • Για να κάνουμε SSTV το : MMSSTV του συναδέλφου Makoto Mori και θα το βρούμε στη σελίδα : http://mmhamsoft.ham-radio.ch/mmsstv/

  • Για τα περισότερα ''ψηφιακά'' modes ( CW-FAX-RTTY-Amtor-Pactor-PSK-MFSK-Hellschreiber-THROB-FSK-MT63-SSTV) το : MIXW του Ουκρανού συναδέλφου UT2UZ και θα το βρείτε στη σελίδα : http://www.mixw.net/

 Digital CQ frequencies

SSTV-DIGSSTV

PSK31/63

MT63

MFSK

3730, 14230, 21340, 28680 Khz

DIGSSTV- 3733, 14240, 18162.5, 28677 Khz

1838.15, 3580.15, 7035.15, 14070.15, 21080.15, 28120.15 Khz PSK63 – 14072 khz USB

3596,7037,10140, 14111, 21130 , 28130 Khz USB

1838, 3580, 7037, 14080, 21080, 28080 Khz USB

 

       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ KEMWOOD TH-D7 :

       Συνεχίζεται.......