5th order High Pass VHF Filter


Mερικές φορές, σε ορισμένους VHF-UHF πομποδέκτες, ειδικά στα τελευταία υπερ-ευαίσθητα μοντέλα, παρουσιάζονται προβλήματα CROSSing, "μπουκώματα" κλπ. που προέρχονται κυρίως από την μπάντα των FM (88-108 MHZ ).

Στην FIG. 1 φαίνεται ένα απλό (σχετικά) Batteworth HI-Pass VHF φίλτρο, το οποίο καταπολεμά σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα αυτά.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ ένα ICOM 207H, που χωρίς το φίλτρο αυτό "δεν ακούει" απολύτως τίποτα, το δε Display του είναι "Full scale" μονίμως!
Με την τοποθέτηση του φίλτρου, τα πάντα είναι απολύτως κανονικά...!


130fl_diag.gif - 3529 Bytes

FIG. 1

Η FIG.2 δείχνει την πρακτική του κατασκευή, σ'ένα μικρό κουτί αλουμινίου.

Θα πρέπει να έχετε υπ΄'οψιν, ότι η κατασκευή ενός φίλτρου επάνω από την συχνότητα των 100 ΜΗΖ δεν είναι κάτι απλουστευμένο, μερικές δε φορές η κατασκευή αποτυγχάνει παταγωδώς αν δεν τηρηθούν μερικές απαραίτητες προυποθέσεις. Θα πρέπει λοιπόν ν'ακολουθήσετε όσο πιό πιστά μπορείτε την FIG.2 στην κατασκευή σας, ώστε να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα.

filter13.jpg - 28040 Bytes

FIG. 2

Οι 2 πυκνωτές C1 & C2 είναι κατασκευασμένοι από μικρά κομμάτια εποξικής πλακέτας διπλής επίστρωσης, διαστάσεων, 50 x 25 mm. Tο κάθε αυτό κομμάτι, έχει χωρητικότητα ίση με 40 pF, είναι δηλ. ένας πυκνωτής με αρκετά καλά χαρακτηριστικά για την συγκεκριμμένη εφαρμογή.

"J" είναι ένα κομμάτι χαλκού απλώς για να συνδέει το τρίμερ CT με τον C1 & C2.
Τα 2 χάλκινα αυτά κομμάτια πρέπει να είναι αρκετά παχιά και φαρδιά, έτσι ώστε να συμπεριφέρονται σαν αγωγοί και όχι σαν αυτεπαγωγές, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το φίλτρο. Αν η δική σας κατασκευή σας επιτρέπει να ενώσετε απευθείας το CT με τους C1 - C2, τότε μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου αυτά τα κομμάτια (ακόμα καλύτερα!). Στη δική μου κατασκευή δυστυχώς το κουτί ήταν αρκετά μεγάλο και δεν επέτρεπε να συνδέσω απευθείας τους πυκνωτές με το τρίμερ, έτσι κατέφυγα στην λύση των "J".

Το CT είναι ένα τρίμερ πορσελάνης (αέρος) (FIG.3) και είναι απαραίτητο ΜΟΝΟΝ εις την περίπτωση που η ισχύς εξόδου του πομποδέκτου σας είναι περισσότερο από 5 W (> 5 - 50 W). Aν χρησιμοποιήσετε άλλο πυκνωτή στην θέση αυτή και έχετε μεγάλη ισχύ εξόδου, θα δείτε ένα όμορφο πυροτέχνημα, διότι το ρεύμα RF που περνά μέσα από τον πυκνωτή αυτόν είναι αρκετά ισχυρό. !

cap2a.jpg - 6725 Bytes
FIG.3: CT cap's trimmer

Στην περίπτωση που το φίλτρο χρησιμοποιείται σε κάποιο φορητό V-U με ισχύ μέχρι 5 W, τότε και μόνον τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρείς Silver-mica πυκνωτές 3.9pF/400V σε παράλληλη σύνδεση (συνολικά περ. 12 pF ), αντί του δυσεύρετου και ακριβού τρίμερ πορσελάνης.

Στην FIG.4 φαίνεται η απόκριση του φίλτρου

130MHZ_FL.gif - 6082 Bytes

FIG. 4

Το "insertion-loss" στα 2 m. Band (144-146 MHz) είναι πολύ καλό, της τάξεως του 0.5 db με N-type connectors και 1- 1.2 db στη μπάντα των UHF. Οι μετρήσεις έχουν γίνει με Spectrum analyser της HP και επιβεβαιώνουν την επιτυχία του φίλτρου.

Μη ξεχάσετε, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το CT trimmer να το ρυθμίσετε στα 12 pF.

Η FIG.5 δείχνει τις λεπτομέρειες κατασκευής των πηνίων L1-L2 ( 2 σπείρες 0.7mm copper wire, 6.3 mm εσωτ. διάμετρος, μήκος πηνίου 1 cm, μήλος ποδιών πηνίου 1,2 cm).
Για φόρμα τυλίγματος χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι 6,3 mm , το οποίο βέβαια θ'αφαιρέσετε μετά το τύλιγμα!

coilvhf2.jpg - 16280 Bytes

FIG. 5



Καλή επιτυχία σ'όσους το κατασκευάσουν !
Makis SV1BSX