Tiny Trak & eTrex GPS

Τον τελευταίο καιρό, τό APRS είναι ένα νέο "παιχνίδι" για τους Ραδιοερασιτέχνες. Εκτός από τα γνωστά D-7, D-700 Kenwood, τα οποία έχουν ενσωματωμένα TNCs και καλύπτουν το ΑΧ25 Packet Radio χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση εξωτερικής μονάδας TNC, το Tiny Trak είναι μία εύκολη λύση γιά όλους αυτούς που δεν διαθέτουν πομποδέκτες με παρόμοιες δυνατότητες, αλλά ενεργοποιούνται στο APRS κάνοντας χρήση ενός απλού VHF. Σε κάθε πάντως περίπτωση, είτε χρησιμοποιούμε Kenwood D-7, είτε TinyTrak, εφ'όσον είμαστε "κινούμενοι" (mobile, air-mobile, maritime-mobile κλπ) πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε μία συσκευή GPS, από την έξοδο της οποίας λαμβάνουμε την ακριβή μας θέση, σε NMEA data πρωτόκολλο.

Η σελίδα αυτή περιγράφει λεπτομερώς πως μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας ένα καλώδιο σύνδεσης, για την μεταφορά δεδομένων από το Etrex Garmin στο TinyTrak (Fig.1).


To Etrex είναι ένα φθηνό μοντέλο της γνωστής μας Garmin, το οποίο πωλείται πολλές φορές σε προσφορές ή μεταχειρισμένο σε συμφέρουσα τιμή. Αν και δεν έχει δυνατότητα χρήσης χαρτών, όπως τα μεγαλύτερα μοντέλα της ίδιας εταιρείας, εν τούτοις είναι 'ενα αυτόνομο, μικρό και εύχρηστο GPS, ιδανικό κατά την γνώμη μου για εφαρμογές παρόμοιου τύπου. Μέχρις εδώ, ήταν τα "καλά νέα"!

gps2.gif - 14032 Bytes

Fig.1

Υπάρχουν όμως και τα "άσχημα νέα": Δυστυχώς, το καλώδιο σύνδεσης για την "πόρτα εξόδου δεδομένων", το οποίο χρειαζόμαστε για να συνδέσουμε το eTrex με το Tiny, είναι ιδιαίτερα ακριβό, αν μάλιστα έχετε αγοράσει το GPS σε καλή τιμή, μάλλον θα πρέπει να πληρώσετε άλλα τόσα χρήματα για να το προμηθευτείτε !!!
Αν όμως "πιάνουν" λίγο τα χέρια σας, μη ανησυχείτε: δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο και μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα μόνοι σας !

FIG.2
FIG.3


Η παραπάνω εικόνα (Fig.2) δείχνει την "πόρτα" που έχει το Etrex για τη σύνδεση του ειδικού βύσματος, από το οποίο λαμβάνουμε τα Data. Βρίσκεται ακριβώς στο πίσω-επάνω μέρος της θήκης και έχει 4 επαφές: GND, Data-out, Data-In & +Vcc.

Η Fig.3 απεικονίζει το TinyTrak που έχω κατασκευάσει. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό τυπωμένο κύκλωμα με ένα θηλυκό κονέκτορα DB9, ο οποίος χρησιμεύει για θύρα επικοινωνίας του TinyTrak με το "έξω κόσμο", είτε αυτός είναι κάποιο GPS, είτε κάποιο PC.


H Fig.4 παρακάτω απεικονίζει το Data-plug που έχω κατασκευάσει για το Etrex Gps. Στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μικρό κομμάτι τυπωμένου κυκλώματος, με 4 λωρίδες χαλκού.
Το τυπωμένο αυτό έχει μία μικρή ιδιαιτερότητα: δεν πρέπει να είναι παχύτερο από 0,5 mm,
διαφορετικά δεν θα χωράει στην υποδοχή που έχει το Etrex. Αν λοιπόν δεν μπορέσετε να βρείτε τόσο λεπτό σε πάχος τυπωμένο κύκλωμα, σ'αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λιμάρετε τις 2 άκρες, έτσι ώστε να εισέρχεται με ευκολία η πλακέτα στη υποδοχή του GPS.

'Ενα ακόμη σημείο που πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι το ότι στο Etrex υπάρχει μεταξύ των επαφών +Vcc & Data-in ένας πλαστικός "οδηγός", στη θέση υποδοχής της πλακέτας( βλέπε Fig.5).

driver.jpg - 6399 Bytes
FIG.4
FIG.5

Μην ξεχάσετε λοιπόν, να "ανοίξετε" μ'ένα μικρό πριονάκι μία σχισμή, έτσι ώστε να "θηλυκώνει" η πλακέτα στη σωστή θέση, μέσα στην υποδοχή του GPS.

Στην κατασκευή μου, έχω κολλήσει ένα κομμάτι καλωδίου RG174 με το θώρακα στο GND, για την μεταφορά Data από το βύσμα στο TinyTrak. Δεν έχω χρησιμοποιήσει τις άλλες 2 συνδέσεις, για την μεταφορά Data στο GPS και την τροφοδοσία του, δεν μ'ενδιέφερε κάτι παρόμοιο στην παρούσα κατασκευή.
Η Fig.6 κατωτέρω, απεικονίζει το "Homade" βύσμα, "θηλυκωμένο" στο Etrex.

FIG.6
FIG.7


H Fig.7 δείχνει σε μεγέθυνση το τυπωμένο κύκλωμα. Το πλάτος του είναι ακριβώς 17mm.



Τώρα ας υποθέσουμε ότι έχετε κατασκευάσει το βύσματάκι σας, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Θα πρέπει να κολλήσετε στην άλλη άκρη του καλωδίου ένα αρσενικό βύσμα DB9, ώστε να συνδέεται εύκολα στο TinyTrak. 'Εχετε κατά νού, ότι η "γή" ( GND) πρέπει να κολληθεί στο ποδαράκι 5 του DB9 και το Data-Out στο ποδαράκι 3 αντίστοιχα.

ΟΚ, ΄επειτα απ'όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να συνδέσουμε το TinyTrak με το Etrex και να λειτουργήσει?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ !

Πρίν κάνουμε οποιαδήποτε δοκιμή, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το GPS έχει "σετταριστεί" σωστά, ώστε να παρέχει στην έξοδό του NMEA πρωτόκολλο, το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του Tiny.
Αυτό μπορεί να γίνει ως ακολούθως:

1) Θέτουμε σε λειτουργία το GPS. Από το πλήκτρο "PAGE" επιλέγουμε το "Menu" και κατόπιν επιλέγουμε το "Setup"( η επιλογή γίνεται με σκιαγράμμηση της επιλογής που θέλουμε, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα "Up-Down", βλέπε Fig.8)
2) Από το "Setup" επιλέγουμε "INTERFACE" (Fig.9)
3) Από το "Interface" επιλέγουμε "NMEA OUT", 4800 Baud (Fig.10)


FIG.8
FIG.9
FIG.10

Τώρα πλέον. είμαστε καθ'όλα εντάξει και είναι πλέον καιρός να συνδέσουμε το GPS με το Tiny Trak. Βγείτε έξω από το σπίτι σας, σε κάποιο ανοικτό χώρο και αφού έχετε ενεργοποιήσει βέβαια το GPS, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά της ώρας, παρατηρώντας το Scale-bar, που μας δείχνει την ένταση της δορυφορικής λήψεως. 'Οταν πάρετε ένδειξη "Full scale", το GPS έχει πλέον "κλειδώσει" και λογικά τότε, παρέχει στη έξοδό του (Data-Out) δεδομένα του ακριβούς στίγματός σας. Στην κατάσταση αυτή, και για όση ώρα το GPS είναι "κλειδωμένο", το πράσινο LED του TinyTrak πρέπει να φωτοβολεί συνεχώς, επιβεβαιώνοντας την απρόσκοπτη εισαγωγή δεδομένων θέσης στον μικρουπολογιστή του Tiny. Αν όλα είναι σωστά, θα πρέπει περιοδικά (ανάλογα με τον χρόνο του Beacon σας), το VHF να μετάγεται σε κατάσταση εκπομπής, στέλνοντας το στίγμα σας και να συνοδεύεται από ταυτόχρονη φωτοβολία του κόκκινου LED.

Αυτά τα... λίγα για τώρα! Πολύ σύντομα θα επανέλθω με την επέκταση της κατασκευής (γίνονται οι τελικές δοκιμές), έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα με το ίδιο Βύσμα να παρέχεται τροφοδοσία στο Etrex και στο Emap από πηγή τροφοδοσίας 5-30 V, που καλύπτει μία μεγάλη γκάμα, όπως π.χ. αυτοκίνητα (12 & 24V), μοτοσυκλέτες, σκάφη κλπ.

Τέλος, για οποιαδήποτε απορία σας, στείλτε μου E-mail.
E-mail to Makis
"κλικ" εδώ


That's all folks !

Have Fun !

Makis SV1BSX (Jan. 2003)