Geschiedenis

In de zomer van 1995 ontstond het idee om in de regio Den Haag een node/bbs op te zetten.
Er bleek een grote behoefte aan een dergelijk station te zijn, op dat moment was in Zuid Holland alleen in het Westland en in Woerden een node/bbs actief.
In Noordwijk was alleen een node actief. Ook was er net over de grens van Zuid Holland in Noord Holland een bbs actief.

De bereikbaarheid van deze nodes en bbs-en was in de regio Den Haag niet geweldig.
Een node/bbs in Den Haag zou een welkome aanvulling zijn.

Een aantal radioamateurs uit de regio stonden achter het idee en al snel werden materialen verzameld en contacten gelegd met de andere stations in de omgeving van Den Haag om het idee mogelijk te maken.

Eind 1995 was het zover dat de eerste experimenten met hard- en software van start gingen.

Dankzij een tip werd een prachtige locatie gevonden voor het station in de wijk Mariahoeve in Den Haag. Met de bouwvereniging die het pand in beheer heeft werd snel overeenstemming bereikt om de ruimte die wij op het oog hadden in dat pand te mogen gebruiken.

Een van de eerste dingen die moesten gebeuren, nadat de plannen voor het station vorm hadden gekregen, was het station verbinding geven met het Nederlandse packetradio netwerk.
Op dat moment waren er twee opties, verbinden met pi1esa in Noordwijk of met pi1hvh in Hoek van Holland.

pi1esa had toen een interlink met pi1dxc in Voorburg en veel interesse in een tweede interlink richting Den Haag was er niet, maar de link pi1esa-pi1dxc liep zo ongeveer recht over de locatie die wij gingen gebruiken.
De beste optie was dus toch een link met Noordwijk. Al snel werd met de sysop's van pi1esa en pi1dxc overeenstemming bereikt om de interlink pi1esa-pi1dxc in tweeën te knippen.

Afgesproken werd om twee nieuwe interlinken te maken: pi1esa-pi1hgl en pi1hgl-pi1dxc
Het deel pi1esa-pi1hgl zou voorlopig gaan werken op 1200 bps, hetzelfde als de vroegere link pi1esa-pi1dxc. Het deel pi1hgl-pi1dxc zou gelijk met 4800 bps worden gerealiseerd.

Door de donaties van geïnteresseerden in het project en van de bijdragen van de sysop's konden materialen aangeschaft worden om het station te realiseren. Ook waren er veel giften in natura.

Twee PC's werden gebouwd, een voor de node en een voor de bbs. TRX-en werden aangepast voor packet en de modems werden gebouwd.
Op het bestaande voetstuk van het vroegere CAI antennesysteem van het pand werd de antennemast geplaatst. Op dat moment nog met een rondstraler voor 2 mtr / 70cm / 23cm en een Helix antenne richting Noordwijk. Voor de interlink met pi1dxc werd binnen achter glas een dubbel quad antenne richting Voorburg gemonteerd.
Alle apparatuur werd ingebouwd in een 19 inch kast.
Ondertussen werd ook hard gewerkt om de software te installeren en te configureren.

Ook werden contacten gelegd met de, toenmalige, RCD, en met de Veron en de VRZA om de noodzakelijke ATOF's te krijgen waarmee het station onbemand zou mogen werken.

Hiermee was de basis voor het station gelegd en het is op 10 februari 1996 officieel van start gegaan. Op dat moment met interlinken met pi1esa en pi1dxc en gebruikerstoegangen op 2mtr en 70cm met 1200 bps.

De interlink met pi1esa is later in dat jaar opgewaardeerd naar 9600 bps.

Omdat het station op dat moment een eindnode was in het netwerk en daardoor afhankelijk was van maar een interlink ontstond al snel de behoefte aan een tweede interlink. Deze tweede interlink is in de loop van 1997 gerealiseerd. Deze interlink verbond pi1hgl met pi1alb in Alblasserdam.

Tegelijkertijd is ook een gebruikerstoegang op 23cm met 9600 bps gemaakt. Tevens zijn er gebruikerstoegangen op 2mtr en 70cm bijgemaakt met 4800 bps.

Zowel de Node, met Netchl, als het BBS, met FBB, draaiden op MS-Dos pc's. Voor het BBS bleek dit Operating Systeem niet erg flexibel vooral ook omdat het op afstand bestuurd moest kunnen worden.
Een oplossing werd gevonden in het Linux OS. Gekozen werd voor de Slackware distributie. Linux zou ook de mogelijkheid geven om meerdere services te kunnen gaan bieden. De internationale Convers Server is hiervan een voorbeeld.

Een tijd lang heeft een derde pc werkend met Linux meegedraaid om ervaring op te doen. Veel tijd werd gestoken in het configureren van dit systeem. Begin 1999 is de MS-Dos BBS pc vervangen door dit Linux systeem.

Op 10 juni 1999 is de Internationale Convers Server actief geworden. Deze server geeft de mogelijkheid om te chatten met andere radioamateurs wereldwijd.

In juli 2000 werd begonnen met het opzetten van een nieuwe interlinkverbinding. In Hazerswoude was in die tijd een nieuw station gestart met de call pi1hzw. pi1hzw had een goede interlinkverbinding met pi1hlm en van daaruit waren er goede interlinkverbindingen met de rest van het Nederlandse packet netwerk.

Vanwege renovatie werkzaamheden aan de toren in Hilversum moest pi1nos tijdelijk ophouden met uitzenden. Hgl maakte in die tijd veel gebruik van de interlink tussen pi1esa en pi1nos. Door het wegvallen van pi1nos werden de mogelijkheden van hgl sterk beperkt. Een nieuwe interlink, met pi1hzw, zou hgl weer goed verbinden met het Nederlandse packet netwerk.

Voor deze nieuwe interlink werd gekozen voor low cost 23cm trx-en en modems met Manchester modulatie. Tot die tijd werden er uitsluitend g3ruh modems gebruikt voor interlinken.
De keuze voor deze trx en modem gaf onverwacht technische problemen. De interlink is daardoor pas in het voorjaar van 2001 in gebruik genomen.

Helaas heeft deze interlink maar een kort leven gehad. De sysop van pi1hzw besloot te stoppen met zijn activiteiten. Op 1 november 2001 werd pi1hzw, en met in zijn kielzog ook pi1hlm meenemend, uitgeschakeld.

Op 2 oktober 2000 zijn wij gestart met een 9600 bps toegang op de 70cm lap. Naast de al bestaande 4800 bps toegang gaf dit de mogelijkheid om sneller met het station te kunnen werken. Omdat het 1200 bps verkeer het snellere verkeer danig in de weg zou zitten werd deze toegang uitgeschakeld. Dit leverde zowel instemming als protesten op.

Het streven was toen om ook op 2mtr 1200 bps in te ruilen voor 9600 bps. Maar omdat 1200 bps daar toch veel gebruikt wordt is dit niet gebeurd. Er zijn geen plannen om dit alsnog te doen en zullen hogere snelheden alleen op 70cm en hoger worden aangeboden.

In mei 2002 is de configuratie van de gebruikerstoegangen veranderd. Tot dat moment zaten de 2mtr toegangen aan de pi8hgl pc en de 70cm, 23cm en de interlinken aan de pi1hgl node pc. Dit was omdat er op 2mtr alleen een bbs mocht zijn en geen node.
Dit gaf verwarring in de manier van connecten, op 2mtr kon bijvoorbeeld direct pi8hgl geconnect worden, terwijl dit op 70cm en 23cm via pi1hgl moest gebeuren.
Alle gebruikstoegangen worden nu door de pi8hgl pc verzorgd en de interlinken door de pi1hgl pc. Nu kan op alle toegangen pi8hgl (de bbs), pi1hgl (de node) en pi8hgl-4 (de convers server) direct geconnect worden.

Ook zijn toen 3 nieuwe services van het BBS, SMTP, POP3 en NNTP, in gebruik genomen. Het is nu mogelijk als U over de mogelijkheid beschikt om met TCP/IP het station te connecten om de berichten in de BBS met Uw favoriete email programma te lezen en te beantwoorden.

In mei 2005 is de interlink met pi1alb vervallen en in december 2006 is ook de interlink met pi1esa vervallen.

In mei 2007 is de 1K2 poort op 70cm weer in gebruik genomen en is de 4K8 poort op 2 mtr vervallen.
De snelheid van de LAP op 23cm is verhoogd naar 19K2 bps.

Nu is er nog maar een PC in gebruik, omdat de linken met pi1esa en pi1alb vervielen, was het mogelijk alles met een PC te doen.

Al langere tijd wilden wij een lap met een hogere snelheid realiseren.
Meer dan een jaar zijn experimenten gedaan met trx-en en modems.
Het eerdere aangekondigde experiment met de DDS 23cm trx-en en de Manchester modems is stop gezet. De resultaten waren niet wat wij er van verwachten.
Daarna is een experiment gestart op te proberen een 70cm lap met 153K2 bps met G3RUH modulatie te realiseren.
Het bleek niet echt haalbaar te zijn om met de omgebouwde DDS-9K6 modems een voldoende laag foutpercentage te krijgen.
Besloten werd om een stap terug te gaan en wel naar 76K8. Dit blijkt erg goed te werken.
De LAP is een tijd experimenteel in werking geweest, maar is nu door een gebrek van een ATOF uitgeschakeld.
Het Agentschap Telecom staat een maximale bandbreedte van 12 kHz toe op de 70cm band, een 76K8 signaal is aanzienlijk breder, de aanvraag voor een ATOF werd dan ook afgewezen.

Lange tijd is ook geëxperimenteerd op 13cm, met het doel om deel te gaan nemen aan een nieuw op te zetten 1M2 bps netwerk.
Dit experiment stop gezet. Het bleek niet mogelijk te zijn een verbinding te maken met pi1rni in Utrecht.

In de periode februari tot en met juli 2009 werd de flat waarin ons station zich bevind gerenoveerd. Dit betekende voor ons dat wij de ruimte die wij lange tijd gebruikt hadden moesten verlaten omdat daarin een warmteterugwininstallatie werd gebouwd.
In goed overleg met de woningbouwvereniging mochten wij de voormalige liftmachineruimte gaan gebruiken. De liften in het gebouw werden ook gerenoveerd waarbij de nieuwe liftmachines aan de lifkooi bevestigd werden en verdwenen de oude machines uit deze ruimte, daardoor was er geen bezwaar meer deze ruimte te gaan gebruiken.

Nu, meer dan 20 jaar later sinds alles begon, is pi1/pi8hgl het enige node/bbs station dat nog actief is in Zuid Holland.
Veel radioamateurs uit de verre omgeving van Den Haag maken er dagelijks gebruik van.




This page was last updated 06-11-2017