PI8EHV automatisch bulletin station

This page is also available in English.

De stations op de TUE zijn uitgeschakeld vanwege de verhuizing van de afdeling Electrotechniek van de TUE.
Of, wanneer, en waarvandaan de stations weer zullen starten is op dit moment niet bekend; volg deze website voor meer info.

Frequentie: 438.625 MHz (71.9 Hz CTCSS)
Uitgangsvermogen: 10 Watt
Antenne: Diamond X5000, 45 meter hoogte
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven, gebouw E-Hoog

Het doel van het experiment is het opzetten van een station wat, geheel automatisch, bulletins van radioamateurverenigingen beschikbaar maakt in Eindhoven en omgeving. Voor zover mij bekend is het automatisch verspreiden van bulletins nieuw; verenigingsbulletins worden elders ook verspreid, maar dat is meestal handwerk.
Bovendien worden daarvoor meestal repeaters bezet, die hiervoor vaak minder geschikt zijn (wurgers, enzovoort). Dit station werkt zonder gebruik te maken van een repeater, en blokkeert daarom de repeaters niet. (de antenne wordt gedeeld met o.a. PI6EHN, de 23 cm repeater van Eindhoven).

Reguliere uitzendingen:
Maandag 21.00 VRZA bulletin
Dinsdag 21.00 ARRL Audio News
Woensdag 21.00 RSGB News Broadcast
Vrijdag 21.00 DARC Rundspruch
Zaterdag 14.00 ARRL Audio News
Zaterdag 15.00 RSGB News Broadcast
Zaterdag 16.00 DARC Rundspruch
Zondag 14.00 ARRL Audio News
Zondag 15.00 RSGB News Broadcast
Zondag 16.00 DARC Rundspruch
Zondag 17.00 VRZA bulletin

Bovendien is het mogelijk een bulletin op te vragen met DTMF. Dit gaat met de volgende DTMF commando's:
*2# ARRL Audio News
*3# RSGB News Broadcast
*4# DARC Rundspruch
*5# PA0DLO satellietbulletin zondagavond 22.00
*6# VRZA bulletin

Het opvragen van een bulletin is geblokkeerd 30 minuten voor de start van een reguliere uitzending.

Het maken van een automatisch station bleek niet eenvoudig. De meeste software verwacht dat er gebruikers zijn die op start buttons klikken, iets wat hier natuurlijk niet kon. Er wordt gebruik gemaakt van software, welke het station volledig automatisch laat werken, zonder dat een operator nodig is.
Ook het ophalen en verversen van de bulletins gaat volledig automatisch; de constructies, via welke de bulletins opgehaald kunnen worden, zijn niet altijd even geschikt voor het automatisch ophalen, zodat dit een van de uitdagingen geweest is.

Ook de gebruikte audio-formaten geven soms problemen. Ik geef zelf de voorkeur aan MPEG 2 layer 3, beter bekend als 'mp3'; dit geeft met een lage bitrate van 16 kbit/sec al een uitstekend kwaliteit, zeker voor smalband FM. Realaudio format is ook mogelijk (dankzij de Software Development Kit van Real Networks), maar dit formaat voegt voor bulletins weinig toe en maakt 't soms wat lastiger.

De opstelling staat in de ruimte van ESRAC, op de Technische Universiteit Eindhoven. Voor de opbouw en het gebruik van de faciliteiten ben ik veel dank verschuldigd aan ESRAC, PA0SHY, PA0IB, PE1BEY, PA0SON, PD0HOT, VK3ESM, Matthew Campbell, packet commissie van de VERON afdeling A13, Amateurradiomuseum Jan Corver, en vele anderen.

Een foto-rondleiding (groot!).

73, Geert Jan PE1HZG
mail: pi8ehv (at) qsl.net


$Id: index.html,v 1.22 2014/05/18 14:41:37 pe1hzg Exp pe1hzg $