Mei 2001
 Home
 Oude rubrieken
 Digital
 Links
Picture
Picture

QSL, maar dan anders……

Een leuke titel, maar hoezo QSL anders? Sinds enige tijd is er de mogelijkheid om QSL te versturen via het internet. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken moet je je eerst registreren bij eQSL. Surf hiervoor naar http://www.eqsl.ee en vanaf deze pagina heb je onder andere de mogelijkheid om je aan te melden. Na het invullen van het vragenformulier zal er een e-mail verstuurd worden met een wachtwoord, zodat je kunt inloggen bij eQSL. Zorg er bij het invullen van de vragenlijst voor dat je aangeeft dat je een luisteramateur bent (de tekst op de QSL kaart wordt dan iets aangepast) en dat je opgeeft dat je in Nederland zit.

Vervolgens heb je de mogelijkheid om on-line een kaart samen te stellen. Hiervoor zijn verschillende lettertypes en afbeeldingen op de site aanwezig. Deze kunnen gratis gebruikt worden. Wil je echter een persoonlijke QSL kaart maken, dan bestaat de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding een eigen afbeelding te gebruiken. Je kunt de kaart op verschillende manieren indelen. Gewoon uitproberen en het beste resultaat opslaan.

 Vervolgens komt het leuke werk: QSL versturen! Er zijn 2 mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om on-line de gegevens in te typen. Persoonlijk zie ik hiervan het nut niet echt in. Het is omslachtig (tenzij je maar 1 kaart hebt te versturen), de kans dat je een fout maakt tijdens het typen is niet ondenkbeeldig en het kost nogal wat telefoontikken. De tweede mogelijkheid is om een bestand naar de server te sturen. Dit werkt veruit het prettigst. Dit bestand moet in het ADIF formaat zijn opgemaakt. Als je een logboekprogramma op de computer gebruikt kun je over het algemeen de gegevens in dit formaat exporteren. Alleen het geëxporteerde bestand uit het logboek naar de server versturen en de rest gaat vanzelf. Als het computerlog bestanden niet in ADIF formaat kan exporteren zoek dan eens op internet naar een conversieprogramma die de klus kan klaren. Voor bijna ieder programma dat niet standaard in ADIF formaat kan wegschrijven is er wel een conversieprogramma beschikbaar.

En dan nu het leukste onderdeel: het ontvangen van eQSL. Als er nieuwe eQSL kaarten binnenkomen, dan zal dat via een e-mail gemeld worden. Je kunt natuurlijk ook even inloggen op de site van eQSL en kijken of er kaarten zijn binnengekomen. Als er nieuwe kaarten zijn, dan kun je die op het scherm laten zien of laten printen. Ook is het mogelijk om de ontvangen kaarten op te slaan op je eigen computer.

Eigen ervaring met eQSL.

Begin deze maand heb ik mij aangemeld bij eQSL en heb in eerste instantie alle gehoorde verbindingen die ik nog open had staan verstuurd. Dit waren zo’n 1600 verbindingen in SSB, CW, RTTY en SSTV. Vervolgens zijn er in de loop van deze maand nog zo’n 450 gehoorde verbindingen verstuurd. Volgens de gegevens die je kunt opvragen bij eQSL zijn er van de 2140 verstuurde kaarten 378 aangekomen bij aangesloten amateurs. Dat is ongeveer 18%. Op deze kaarten zijn 93 bevestigingen uit 31 landen gekomen. Wat mij opviel was dat veel amateurs alsnog om een normale QSL kaart verzochten.

 Als je veel verbindingen volgt via de digitale modes (PSK, RTTY), dan kun je van tevoren al inschatten of een amateur gebruik maakt van eQSL. Vaak wordt dit tijdens de verbinding aangegeven.

 Nadelen zijn er natuurlijk ook: Allereerst mag ik nu eenmaal graag een kaart in mijn hand houden. Een handgeschreven mededeling op een kaart maakt een QSL kaart af. Een eQSL kaart komt toch wat steriel over. Op de tweede plaats worden elektronische QSL kaarten over het algemeen niet geaccepteerd voor de aanvraag van een award (overigens zijn de VRZA awards wel aan te vragen als je in het bezit bent van een eQSL). En op de derde plaats is lang niet iedere amateur aangesloten bij eQSL.

 Van de andere kant kun je op deze manier snel inspelen op een gehoorde verbinding en krijg je een snelle reactie terug. Je kunt er altijd nog een klassieke kaart achteraan sturen via het bureau. De kosten voor het gebruik van eQSL zijn nihil, zolang je tenminste geen eigen afbeeldingen wilt gebruiken.

Al met al heb ik voor mijzelf besloten gebruik te blijven maken van eQSL en een normale QSL kaart via het bureau te versturen. Je kunt dan snelle reacties verwachten via eQSL (vaak al binnen een dag) en degene die je niet bereikt met eQSL krijgen de kaart dan via de normale weg.

 Hellschreiber

In het kader van de ontvangst van de verschillende modes via de geluidskaart deze maand aandacht voor Hell.

 Wat is Hell? Met deze mode is het mogelijk om leesbare tekst op een papierstrook af te drukken. Over ‘oude modes’ gesproken: Hell werd in 1929 ontwikkeld door Dr. Ing. Rudolf Hell.In ons geval is de papierstrook vervangen door het computerscherm. Een zeer fraai programma is Hellschreiber van Nino Porcino (IZ8BLY) en is te downloaden via http://iz8bly.sysonline.it/ . De huidige versie is 3.8 en is van 23 maart 2001. Het programma is gratis en draait onder Windows 95 of hoger. Dit programma ondersteund bijna alle in gebruik zijnde modes en is zeer eenvoudig te bedienen. Als een Hell signaal zichtbaar is in het afstemdisplay aan de rechterkant van het scherm, dan volstaat een klik met de muis op het signaal om het programma mee te laten schrijven. In eerste instantie zul je wat vreemd tegen het ontvangstgedeelte van het scherm aankijken. De ontvangen tekst verschijnt namelijk enkele malen boven elkaar op een soort strook. Dit is volkomen normaal en maakt dat de overgezonden tekst over het algemeen ook bij storingen nog te lezen is. Ook het gebruikte lettertype is hier op aangepast en speciaal voor Hell ontworpen.

Hell signalen zijn dagelijks te horen in de 20m band rond de 14.062 MHz en klinken als een schorre krekel (althans dat vind mijn XYL). Als je er niet zeker van bent hoe het signaal precies klinkt dan kun je op Transmit -> send CQ Call drukken en dan hoor je via de computer het signaal zoals het zou moeten klinken. Heb je het eenmaal een keer gehoord, dan vergeet je het nooit meer.

Ten slotte

Dat was het dan weer voor deze maand. Ik ben eigenlijk benieuwd of er nog luisteramateurs naar het afgelopen voorjaarsexamen zijn geweest en hoe het resultaat was.

Veel luisterplezier en tot de volgende keer!

[Home] [Oude rubrieken] [Digital] [Links]