Signals Collection in the local newspaper
by Karel van Delft

From the Stentor & Apeldoornse Courant, august 2003


Signals Collection '40-'45 vormt klein museum

30 AUGUSTUS 2003 - DEVENTER - Met gemak zou Deventer er een klein museum bij kunnen hebben. De unieke verzameling geallieerde elektronica en communicatiemiddelen uit de Tweede Wereldoorlog van vader Jan (72) en zoon Paul Bodifée leent zich uitstekend voor een museum. 'Maar nee hoor', lacht senior. 'En ik zeker bij de deur zitten om kaartjes te verkopen!'.

Het pand herbergt honderden communicatie-apparaten uit de oorlog. Tot 1988 had Bodifée er een radio- en tv-zaak. Sinds hij met pensioen is benut hij de benedenverdieping volledig voor zijn verzameling. Voorbijgangers die naar binnen kijken kunnen daar een indruk van krijgen.

De Bodifées hebben hun verzameling ondergebracht in de Stichting Signals Collection '40-'45, die zich op internet presenteert via de site www.signalscollection.nl.

'Iedereen die geïnteresseerd is kan gratis komen kijken', toont Jan Bodifée zich gast. Je kunt gewoon aanbellen. Ik zit meestal apparatuur te repareren. In principe doet alles het. Ik krijg hier ook geregeld buitenlanders.'

In de jaren zeventig kreeg de geboren en getogen Deventenaar zijn eerste zender-ontvanger - een Engelse WS-19 - cadeau toen hij een televisietoestel ging repareren bij exploitant Jansen van de Cinema in de Lange B.

Van het een kwam het ander. Schakelinstallaties, antennenaaldjes, kabelhaspels, aggregaten, hoogtemeters, noodzenders, honderden apparaten en duizenden onderdelen en onderdeeltjes herbergt het pand.

De voorste kamer in het pand is gewijd aan de landmacht. Midden in de ruimte staat een complete originele radiohut van een Amerikaanse zendvrachtauto. 'Zelfs de schroefjes zijn origineel. Alleen het hout hebben we vernieuwd. We zijn er negen jaar mee bezig geweest. Er zitten origineel 72 zendkristallen in. Het Nederlandse leger werkte in die tijd met één kristalletje in een zender.'

VLIEGTUIGRADAR

Een andere ruimte staat vol met luchtvaartapparatuur. Uniek voor Nederland is een werkende Engelse vliegtuigradar. 'Die vind je alleen ook nog wel in het Museum of Science in Londen.' Uniek is verder een nagebouwde elektronische inrichting van een Lancaster-bommenwerper van de Australische luchtmacht. Ook hiervan werkt alles.

In de kelder staat zendapparatuur van de marine en in een paar zijkamertjes bevinden zich telexen en zendapparatuur die de ondergrondse in de oorlog gebruikte.

Voor een leek is het allemaal indrukwekkend en het kan niet anders of een expert moet in katzwijm vallen bij het bezichtigen van deze unieke collectie.

De contacten van de Bodifées reiken over de hele wereld. In het buitenland worden beurzen bezocht, er wordt gecorrespondeerd en geruild met verzamelaars. Ook wordt contact gezocht met handelaars. 'Je bent nooit klaar', zegt Bodifée. 'Het is een sport om alle onderdelen van apparaten te verzamelen en dan de schema's te bemachtigen om na te gaan hoe alles werkt.'

Duits spul bevat de verzameling niet. 'Toen ik een zaak had verkocht ik Telefunken en Blaupunkt. Goede merken, maar dat oudere spul...' Dat voelt niet zo goed', zegt Bodifée.

Van jongsafaan voelt hij zich aangetrokken tot techniek. 'Ik wilde piloot worden, maar mijn ogen waren te slecht. Toen ben ik als radiomonteur bij de luchtmacht gaan werken en van het een kwam het ander.'

ZENDMACHTIGING

Bodifée heeft een zendmachtiging, maar maakt daar geen gebruik van. 'Het heeft natuurlijk allemaal geen nut, maar wij verzamelen communicatiespullen en maken apparaten compleet. Dat is de sport en daar ben ik dag en nacht mee bezig.'


If you have no frame, or to many
click here to enter the Stichting Signals Collection '40-'45