Antennes van PE1LXS


1986

plaatje van antennes in de rijnstraat



Toen het begon, in 1986 Hier de antennes op het ouderlijk huis. Draaibaar een CueDee 15 element kruisyagi voor 2 meter en een Tonna kruisyagi voor 70cm. Tevens voor ontvangst een discone op de schoorsteen en een LogPer op de muur. De lange spriet is voor 11 meter.


1990

plaatje van de antennes op de flat

Nadat ik een woning had gekregen op de bovenste verdieping van een 12 verdiepingen tellende flat in Purmerend, moest daar natuurlijk ook een antenne op. Het werd een aluminium pylonenmast vrijstaand op het dak, vastgehouden door tuidraden. Bovenin dezelfde 2m kruisyagi en 70cm kruisyagi. Helemaal bovenin een rondstraler voor 2, 70 en 23 met daarnaast een rode obstakellamp, voor de vliegtuigen...... De top zat op een hoogte van 50 meter boven zeenivo. Op de achtergrond het IJselmeer.

plaatje van ijsafzettingplaatje van hoorn

IJsafzetting en uitzicht vanuit de mast richting Hoorn


1995
plaatje van Interimantenne
Ik had een huis gekocht in Almere en door moest uiteraard ook een antenne op. In eerste instantie dacht ik aan een vrijstaande mast van 15 meter naast het huis. Ik zat aan de rand van een wijk dus verwachtte hier weinig problemen mee. Doch de gemeente vond het niet goed. De bedoeling was om over een aantal jaren een dakkapel te plaatsen en daar dan een 5 meter hoge mast op te zetten, tot die tijd had ik een tijdelijke antenne geplaatst. Dit was een mast door het dak heen, vastgezet middels rubber trillingsdempers tegen windgeloei. Op deze mast staat een 5 meter lange antenne voor 11m. en 2 rondstralers voor 2/70 en 23cm. Tevens zit eronderin nog een 70cm linkantenne naar PI1WFL voor de packet. Deze antenne moest na een klacht van buren, op last van burgemeester Pans verwijderd worden, omdat de top 50cm te hoog was. Tevens was het bij elkaar plaatsen van antennes niet toegestaan. Indien ik hemliet staan stond daar een dwangsom achter van 500 gulden per week.


1996

plaatje van de noodantennes

4 aparte masten mocht wel van de gemeente Almere, maar aangezien ik weinig zin had in 4 palen door het dak heen, heb ik 3 Aluminium beugels gemaakt, die los op de nokpannen rusten. Een stoeptegel aan iedere kant van de nok moet de antenne op zijn plaats houden. De langespriet heb ik 50cm verlaagt, en zit op de oorspronkelijke mast. Tegen de zijkant van het huis is nog net de top zichtbaar van de pylonenmast van de flat. Deze heb ik hier neergehangen voor opslag, De onderse 3 meter waren gevuld met terracotta potten, zodat het juridisch gezien geen mast is, maar een plantenrekje.


1997

plaatje van de mast

Nadat er een nieuwe gemeentelijke brochure uit gekomen was met richtlijnen voor het plaatsen van antennes, en ik begonnen was met het P3D project heb ik deze antenne gebouwd. Volgens deze richtlijn moeten antennes bij elkaar geplaatst worden. Volgens de woningwet mag de hoogte vanaf de voet af gemeten niet hoger zijn dan 5 meter. De antenne is geplaatst op het achterdakvlak. En de konstruktiemast wordt zelf gebruikt als antenne voor de kortegolf, om te voorkomen dat de gemeente de mast opzich als vergunningsplichtig aan zou merken. De mast staat door het dak heen, verankerd op de vloer. (het is overigens dezelfde mast als in Purmerend op de flat stond). Nadeel van deze opstelling is dat de bliksembeveiliging niet volgens de norm is. Het vertoeven op zolder tijdens onweer is nu een beetje eng... In de toekomst moet hier de dakkapel komen, waar de voet dan in geintergreerd wordt, zodat hij niet meer binnen het huis komt. De mast is lichtblauw, om hem zoveel mogelijk weg te laten vallen tegen de lucht. Om de hoogte te beperken ben ik de breedte ingegaan met een 3 meter brede polyester pijp waar straks antennes voor 2, 70, 23, 13 en 3 cm inkomen. In het midden komt een elevatie rotor om het geheel te kantelen.

plaatje van 11m loopantenne

11m magnetic loop antenne gemonteerd tegen het zolderdak. Dit is de vervanger van de 5 meter lange spriet. In het witte doosje zit een afstemcondensator.
De verschillende antennes komen binnen op een patchpanel

 


plaatje van Linkantenne

Tot slot nog een kunstzinnig plaatje van de Linkantenne naar PI1WFL te Enkhuizen. Kijk voor recente foto's van de antennes in de mast, in het P3D antenne project.