JOTA 2003 in Rayon I

 

Dit jaar ben ik (Marcel) te samen met de adviseur van rayon I een aantal stations afgegaan om het bewijs van deelname aan de JOTA 2003 uit te delen.

 

‘s Ochtends om 09.00 uur kwam Hugo (de rayon adviseur) mij ophalen en kon hij op de bijrijderstoel van zijn eigen auto gaan zitten. Ja, ja, de adviseur uit rayon I heeft tijdens de JOTA zaterdag, zijn eigen chauffeur om de groepen te bezoeken.

 

 

 

 

 

 

Bij PA3CVQ/J de groep alwaar we het eerst aankwamen, was men al volop aan het zenden. Het betreffende station had dit jaar wat minder in huis dan vorig jaar. De ATV ontbrak. Niet ieder jaar hetzelfde doen was het motto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na wat koffie snel verder want er waren meer groepen die het bewijs van deelname wilden ontvangen…

 

 

 

 

 

Wat we bij PA3FQC/J zagen, waren de echte amateurs. Een amateur die graag knutselt en fietsenmaker is. Als die aan het hobbyen is krijg je wel een heel leuk stukje eigen werk. Een magnetic loop antenne gemaakt van een fietswiel!

 

Door naar PA2ALF/J

 

 

 

 

 

 

Hier troffen we een groep die tijdens de lunch gewoon doorging met het maken van verbindingen, dit worden de radio scouts van morgen!

 

 

 

 

 

 

Als de groep onvoldoende materiaal heeft om de antenne boven de bomen te pionieren, dan gebruik je toch een hoogwerker.

 

 

 

 

 

Bij PI4AJS waren evenals vorig jaar de gepionierde torens en de hoogwerker weer te vinden naast het gebouw, en was dit jaar een deel van het JOTA station opgesteld in een schafkeet van de gemeente

.

 

 

Ook daar kun je prima vanuit zenden. Zeker als je gebruik maakt van de trekhaak van de auto om aldaar de antenne op te bevestigen. Je moet er maar op komen!

 

 

Een vossenjacht hoort natuurlijk ook bij de JOTA, met zelfgebouwde ontvangers. Een leuke ontvanger was die van de ARAC. De antenne was gemaakt van rolmaatlint zodat de kinderen er lekker meer door het bos konden crossen en de antenne wegbuigt als deze tegen takken aankomt. Simpel en handig bedacht en gemaakt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige groepen zijn best inventief zoals u leest en ziet. Zo kwamen we bij PA3BIV/J een balk boven de tafel tegen alwaar diverse koptelefoons aan hangen zodat iedereen goed mee kon luisteren.

 

 

 

 

 

 

Een langdraad antenne ophangen? Voor sommige groepen hoeft dit geen probleem te zijn als je genoeg ruimte hebt. Met 3 A-Frame’s kun je immers een heel eind komen!

 

 

Dit jaar hebben we voor het eerst ook een station bezocht welke alleen aan de JOTI heeft meegedaan. Met dank aan de groep uit Vorden die ons een route gaf naar het clubhuis in Eefde. Een gezellige drukke boel aldaar, met natuurlijk veel computers:

 

 

Het betreffende station is van plan om volgend jaar ook aan de JOTA mee  te doen. We wensen ze alvast veel succes met de voorbereiding.

 

 

 

De oefenapparatuur voor het morse is al aanwezig!

 

Hierna door naar PA3HFK/J.

 

Dit jaar zijn de tent en de toren weer bij het clubhuis geplaatst, zodat men ook aan de JOTI deel kon nemen.

 

 

 

 

In de Tent, die naast de toren is neer gezet, is alle zendapparatuur opgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

In het clubhuis troffen we een gezellig internet hok.

 

Bij PE1BBG/J troffen we een pure JOTA groep, niet alleen vanwege het ontbreken van een telefoonaansluiting, maar na een keer proberen, uit overtuiging

 

 

 

Hier kwamen we ook een deel van de jeugd uit Eerbeek tegen, die met een spel bezig waren.

 

Door naar PE1LMD/J, om de rest van de groep te bezoeken..

 

 

 

Hier troffen we een bijna leeg gebouw aan: bijna iedereen was met een opdracht elders bezig. De 15 computers voor de JOTI zorgden dat de netspanning daalde tot 199 Volt, intussen werden de zenders gewoon gebruikt voor het spel.

De aandacht was hier nodig, dus na het invullen van de enquête naar huis.

We hebben dit jaar weer een hoop techniek gezien alwaar soms de verbazing groot was hoe iets tot stand gekomen is.

 

 

Benieuwd hoe de creativiteit volgend jaar bij iedereen is!

 

MvG,

 

Marcel Otten

 

 

Tot zover de zaterdag van Marcel.

 

Nadat ik zelf weer achter het stuur had plaats genomen, op weg naar huis, toch nog even naar het clubhuis van Scouting Duiven gereden. Hier was het zenuwcentrum van de JOTI-Hunt, georganiseerd door het Steunpunt Scouting Gelderland. Meer info over dit evenement via www.scoutinggelderland.nl

Na hier de route naar het clubhuis van de JOTI groep uit Didam te hebben gekregen, eerst een bezoek aan de JOTA groep in Groessen gebracht.

Door dat ik bij PA3GUI/J direct naar de apparatuur liep, deze uitgebreid bekeken en uitleg gekregen over alles wat de groep van 8 zendamateurs bijelkaar hadden gebracht. Na het maken van een aantal afspraken, (o.a. volgend jaar meer aandacht voor het scouting deel) toch maar naar huis om wat te slapen.

 

 

Zondag weer naar PA3EML/J, hier had ik vrijdag de opening al mee gemaakt.

 

Jammer, dat ik pas zondagavond mijn E-mail las, met de opmerking: LET OP: Er volgt daarna vanuit Leusden/Apeldoorn stilte. Dit voor  velen onverwachte einde van de opening, evenals de onduidelijke muziek, heeft bij veel groepen tot stof voor discussie gezorgd: behalve de vergeten schakelaar aan het begin was alles dus toch zo gepland.

Na een paar soldeerbouten af te hebben gegeven, door naar PA3CAH/J.

 

 Ook hier weer een groep die aan JOTA en JOTI doet: naast de beeldschermen voor de computers ook een aantal voor Amateur Televisie.

Na de koffie en een warme hap door naar de volgend groep.

 

In Didam trof ik bij de St. Willibrord een pure JOTI groep.

 

De tientallen computers werden goed gebruikt. Volgend jaar als alles goed gaat wordt ook hier een zendstation ingericht.

 

Bij PA3ERK/J is een antenne met hulp van de Brandweer hoogwerker in een boom gehangen.

Het thema oerwoud was duidelijk te herkennen op de boven verdieping; de zendontvangers waren in deze sfeer opgesteld.

Het bruine internet cafe op de beganegrond had een totaal andere sfeer.

 

Bij PA3FEO/J tijdens de lunch de enquête in gevuld en weer een jaar bijgepraat, hier weer een puur JOTA station, zonder thema of andere poespas.

 

Bij PA3CGJ/J een bijzondere combinatie:

 

Een deel van de groep nam deel aan de JOTI-Hunt, (Scouting Gelderland)

Een deel aan de JOTI,

En een deel maakte voor de JOTA gebruik van zenders, om via de 6 meter hoge toren, pratend vele verre verbindingen te maken.

(de schotel antenne voor de draadloze internetverbinding had ook een plaats in de toren gevonden)

 

Als laatste groep heb ik dit jaar PA3GSL/J bezocht.

 

Tijdens het opruimen, (de pannenkoeken dit keer gemist) nog even nagepraat. De amateurs waren al naar huis, de jeugd druppelde ook langzaam huiswaarts.

 

Tijdens dit JOTA/JOTI weekend velen gezien en/of gesproken, nieuwe ideeën opgedaan, en de auto enkele honderden kilometers laten rijden.

Hieronder een tabel met de plaatsen en tijden van vertrek uit Dieren en aankomst bij de groepen.

 

zaterdag

 

Zondag

 

 

 

 

9.00

Dieren

9.00

Dieren

11.20

Aalten

9.30

Doetinchem

12.05

Winterswijk

10.15

Ulft

13.00

Eibergen

11.39

Didam

14.10

Neede

12.08

Velp (ERK)

16.15

Vorden

12.15

Velp (FEO)

17.45

Eefde

14.00

Rheden

18.50

Gorssel

15.55

Zelhem

21.15

Zutphen

 

 

22.52

Eerbeek

 

 

00.45

Groessen

 

 

 

 Tot zover het verslag van rayon I, Marcel bedankt voor het rijden en het maken van de foto’s.

 

Tot ziens of horens,

 

Hugo,    PE1KAF

 

 JEM pe1kaf@amsat.org JSW