PA3GUU / 9H3YT                          

Foto's pascal Smit  12-11-2004

                                           Even lekker ontspannen in mijn shack.                                                                                                                                                                  
Het Begin.                                                                                                                                

Hallo Deze pagina geeft een kleine impressie van mijn hobby. Mijn naam is Peter Smit en ik ben Radiozendamateur met de roepletters PA3GUU.
Ik heb mijn examen gedaan in April 1994 en heb mijn machtiging gekregen op 27 April, en kreeg de roepletters PE1PKK toegewezen.
Helaas had ik mijn XYL beloofd dat als ik zou slagen, dat ik dan meteen begin met een fundering uit te scheppen voor een nieuwe schuur,
daarmee ben ik dan dus ook begonnen, beloofd is beloofd (25m2).
Vrij snel na mijn eerste ervaringen als C amateur ben ik begonnen met het me eigen maken van de morse kunst, tenslotte was het de HF wat ik
wilde. 
Dit resulteerde in een examen voor de A machtiging in Mei 1995 en op 7 Juni 1995 kreeg ik mijn A machtiging met de roepletters PA3GUU.
In April 1998 ging ik op vakantie naar Malta, aangezien Malta niet is aangesloten bij de CEPT moest ik een Maltezer Call aanvragen wat toen
5 Maltezer pond ca. 27 gulden koste. 
Ik kreeg toen de roepletter (Call) 9H3YT toegewezen. 
Malta viel in de smaak en ben daar nu al 3 keer geweest waarvan 2 keer met de
VRZA, (1999 en 2001) en één keer toen ik 12,5 jaar was
getrouwd, de eerste keer dus in 1998.  
Mijn grootste passie in deze hobby is het morsen (seinen) ook wel CW genoemd. Per jaar maak ik gemiddeld 400 QSO's waarvan meer 
dan 95% in CW. 
Inmiddels heb ik de Deutschland Diplom (DLD) 100 van de
DARC en ben nu bezig de DLD 300, waarbij een je een erespeld in brons krijgt. 
Voor info over de DLD kijk op
www.darc.de
Ook ben ik ook lid van de MARL de
Maltese Amateur Radio League en van de Kempische Amateur Radio club
Thuis heb ik een FT-990 van Yaesu maar daarover later meer.

                                         Yaesu FT990 (foto by mods)

Het begin gaat terug naar 1970, toen ik twee kleine 27Mc kinderspeelgoed portofoontjes. Ik vond dat wel leuk, en heb er ook veel plezier gehad,
samen met een vriendje, maar de echte begon pas echt te groeien in 1972 toen ik bij Quelle in Füssen een 12 Kanaals 2 Watt AM Portofoon kocht.

                                                                                         Foto “de” Porto Palladium CB612 AM

Maar de interesse begon pas echt te groeien in 1972 toen ik bij Quelle in Füssen een 12 Kanaals 2 Watt AM Portofoon kocht.
Deze porto staat nog steeds in mijn shack (zendkamertje) als herinnering hoe alles begon, want met deze porto begon de interesse pas echt.
In 1973 kwam ik op de LTS en daar waren ook een paar zgn. bakkie mannen die al veel verder waren dan ik, van hun heb ik toen veel geleerd en ook hebben wij veel plezier gehad, het leuke van alles is dat die twee waar ik het meest mee omging later ook gelicenceerd zijn terwijl we elkaar na de LTS tijd in 1977 en verschillende verhuizingen van mij helemaal uit het oog zijn verloren.
In 1976 werd ik lid van de Veron omdat de 27mc een beetje begon af te brokkelen, ook omdat het in Nederland illegaal was en ik al paar keer "bezoek" gehad had van de RCD, die alles in beslag hebben genomen, (behalve mijn porto dan die had ik goed verstopt). Ook bij één van die twee vrienden zijn ze ook "onuitgenodigd" op bezoek geweest en hadden daar zijn Sommerkamp FT350 een HFset waar de 10Mc was omgebouwd in 11 Mc en met een leuke richtantenne toch 100W wegzette, in beslag genomen. Jammer want met die set hadden we een hoop plezier (de buurt overigens niet HI), de verste verbinding was naar Gainsville in Texas in SSB op 27.575MHz. Dit was in Oktober 1974.
In 1976 heb ik bij de Veron een SWL (luisteramateur) nummer aangevraagd en kreeg het nummer NL6351 toegewezen. Mijn interesse ging steeds meer uit naar het HF gebeuren. Dus kocht ik in 1977 een Panasonic DR28 en begon intensief met het luisteren naar echte radioamateurs op de korte golf, waar ik de praktijkervaring gedeeltelijk opdeed. In 1984 kocht ik mijn eerste korte golf ontvanger een Icom R70 een hing een mooie langdraad weg van 20 meter lang. Met die ontvanger en een eigen gemaakte antenne tuner, heb ik met veel plezier geluisterd maar wilde eigenlijk zelf ook gaan zenden. Dus begon ik in 1993 te leren met behulp van het Veron cursusboek voor mijn machtiging wat dus resulteerde in het bovenstaande verhaal. Die ontvanger heb ik verkocht toen ik de eerste zender kocht.

Icom IC-R 70


Maar even terug in de tijd De 27 Mc werd in 1980 in Nederland legaal en kocht ik toch weer een "bakkie" een Skyline SM2008 (geen foto meer van)  die wel erg duur was in die tijd, mijn kamerverhuurder was daar iets minder gelukkig mee, maar kreeg toch toestemming een GP27 te mogen plaatsen, nu is die verhuurde van toen, mijn schoonvader, het kan gek lopen.
Toch waren de 11 meter dagen voor mij geteld, in 1983 toen ik met mijn vriendin in Vollenhove woonde werd de hele zooi in de kast gezet en is daarna nooit meer gebruikt. Mijn interesse ging steeds meer uit naar de HF, en als luisteramateur heb ik dus ook heel veel rapporten verstuurd en ook heel veel QSL kaarten ontvangen. Toch duurde het nog tot 1994 voordat ik het examen voor zendamateur deed. Als zgn. C amateur heb ik niet zo veel gedaan, toch was mijn verste verbinding met  OK2BLE (Tsjechië)  op 144.310MHz  met maar 25 Watt PEP SSB, de afstand was 936 km luchtlijn, helaas heb ik nooit een QSL kaart ontvangen van die OM.

In 1995 toen ik mijn A licentie had was er nog geen HF set en ook geen geld om er een aan te schaffen. Ik kreeg toen een aanbod van een vriend om één keer per week een middag bij hem te mogen zenden.Tot ik mijn eerste eigen set had. Mijn eerste HF verbinding was met SM5BDQ op de 20 meterband dit was op 19 Juni 1995 10:58 UTC op 14.235 MHz in SSB, helaas heb ik ook van nooit een QSL kaart ontvangen wat ik nog steeds jammer vindt, tenslotte is de eerste HF verbinding toch iets speciaals. 
Helaas is mijn vriend op 20 Oktober 1998 op 50 jarige leeftijd overleden zijn call was PA3FRS OM Geert van der schaaf

In December 1995 deed Steef PA0IB mij een aanbod dat ik niet kon weerstaan, hij had nog een eigen bouw 40W HF zender liggen die ik wel mocht lenen tot ik mijn eigen set had, dit aanbod greep ik met beide handen aan en had op 15 December 1995 mijn eerste HF verbinding van thuis uit was met EW1WC op 7.057 MHz met 40W PEP dus en een langdraad als antenne, en jawel ook hier geen QSL kaart.
In April 1996 kocht ik een 2e hands Kenwood TS440 maar had niet erg veel succes met deze set, iets was er mee aan de hand, hij was een beetje doof, kat in de zak dus. In Oktober 1996 bestelde ik bij
Schaart in Katwijk een Kenwood TS 450SAT, die in de post verdween, had ik weer, na een aantal telefoontjes heen en weer stuurde Schaart zonder problemen een andere nieuwe TS450 die ik op 16 November in ontvangst nam, de postbode was er minder gelukkig mee met zoveel geld op zak, maar ja het was niet anders.
Met deze set maakte ik de eerste verbinding met DF2FZ op 16 November 1996 op 7.056MHz in SSB met 100W en nu een FD3 antenne op 13 meter hoogte, en ja wel van deze verbinding ontving ik een QSL kaart.

TS 450SAT


Die Kenwood heb ik gehad tot 23 Mei 2002 en heb daar veel plezier mee gehad. Inmiddels had ik op Malta kennis gemaakt met de Yaesu FT 990 waar ik zeer tevreden over was. Het gevolg was dat ik in Mei 2002 een gebruikte FT 990 heb gekocht, wat was dat een verrijking t.o.v. die TS450 veel minder ruis door een betere signaal ruis verhouding, zelfs hele zwakke signalen <S3 kon goed worden gewerkt, dat kon ik met die TS 450 wel vergeten. Deze set heb ik nu 10 Maanden en ben er tot nu toe het meest tevreden over van alle sets die ik heb gehad gehad.

 De Liefde voor CW.

Mijn liefde voor het CW (Morsetaal) begon eigenlijk toch al vroeg, samen met een schoolvriendje op de zolder op een oude radio van mijn Opa naar allerlei interessante piepjes aan het luisteren was, wij dachten toen dat het allemaal spionage berichten waren uit Sovjet Unie.
Op school durfden wij dus ook niets te zeggen van al die piepjes op de radio. Later hoorde we dat het dus om Morsecode ging en dat maakte de zaak natuurlijk nog spannender, en bevestigde onze "theorie"over die spionage berichten.
Een paar jaar later kwamen wij er achter dat we alleen maar hadden geluisterd naar radio Scheveningen en een Baken op de middengolf, en viel onze "geheim agenten" jongensdroom helemaal in elkaar. Het vriendje verhuisde een paar maanden later naar 's Hertogenbosch, en dat was toch wel erg ver weg. Ik heb hem ook nooit meer gezien, een ander vriendje kwam en met hem heb ik het avontuur met de 27Mc kinderspeelgoed portofoontjes meegemaakt en ook deden wij vaak  naar morsen luisteren, we verstonden er niets van maar het hoorde bij het spel wat we speelde, je raad het al.......wij waren geheime agenten. 
Dit deden we tot ik naar de LTS ging, mijn vriendje verhuisde toen naar Heemstede omdat zijn vader daar een andere baan kreeg. De interesse voor de morse taal verdween met dat vriendje mee.
Toen ik in 1977 van de LTS afkwam en meer contact kreeg met andere radioamateurs begon de interesse voor het morse weer een beetje te komen.  Ik kocht een boek over de Morsetaal en probeerde er iets van te leren en te snappen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. toch wist ik snel de bakens van de amateur repeaters te onderscheiden en ook allerlei bakens op de korte golf begonnen  bekender te worden.Toch heb ik, toen ik verkering kreeg met mijn hedendaagse XYL, het morse helemaal  laten vallen. Ik vond mijn vriendin veel interessanter dan die piepjes HI.  Toen ik in 1994 na het C examen het morse begon te leren, merkte ik dat ik in de jaren dat ik niets meer met het morse had gedaan, ook alles kwijt was. ik moest dus weer beginnen vanaf het begin. Een bekende zendamateur had een diskette met de morsecursus van Yaesu en ik begon ijverig te studeren, ook maakte ik geregeld gebruik van de morsecursus van de Veron op 145.325 MHz. Het ging met de studie zelfs zo ver dat ik tijdens onze vakantie op een camping in
Bladel, dagelijks even naar huis reed (ca.40KM) om te studeren. Vlijt werd beloond in 1995 na 10 maanden hard studeren, behaalde ik de vel (en langverwachte) begeerde A status, eindelijk kon ik op de HF banden.

HF op vakantie.

Mijn HF avonturen op vakantie begon erg moeizaam, mijn XYL heeft totaal geen interesse in de hobby en heeft altijd gezegd dat "da spul goat nie mee" dus moesten we het anders proberen.
Wij gaan al jaar en dag in het voorseizoen naar Bladel en dat deden we ook al voor 1994, dus voor de machtigings tijd.
Toen dan in 1994 eindelijk de C machtiging in de bus viel wilde ik dus ook wel iets vanaf de camping ondernemen en in ieder geval de rondes van PI4EHV die geleid worden door onze afdelingsvoorzitter Kees PB0AIA kunnen luisteren op de Zondagavonden als we op de camping waren.
, dus werd "voorzichtig" een begin gemaakt met mijn strategie tot het kunnen meenemen van apparatuur" HI. 
De "discussie" werd geopend, die tot mijn verbazing heel snel geëindigd werd door mijn XYL met een simpel.................... JA, tsja daar stond ik dan met mijn goede smoezen, die ik niet meer hoefde te "openbaren".
Mijn eerste 2 meter/70cm die ik meenam naar de camping was een duoband (2m/70cm) portofoon van Yaesu de FT470, deze porto is helaas gesneuveld.


Portofoon Yaesu FT470


Vanwege een J antenne kon ik alleen maar uitkomen op de 2 meterband, maar een kennis zendamateur had nog een X-50N PE1OPT liggen van Daimond, die ik mocht gebruiken, cq. houden, dus werd de antenne opgehaald en op een aluminiumpaaltje (4meter lang) voor op de dissel geplaatst. Het "grote"werk kon beginnen.
Veel gebruik heb ik er niet van gemaakt in die periode, alleen maar de repeater van Eindhoven en de Zondagavond rondes werden door mij bezocht.
Die zomer gingen we voor de eerste kaar richting Barcelona en ook ging de porto mee, inmiddels had ik in de auto een allmode 2 meter set van Kenwood, de TR-751, die ik van mijn XYL voor mijn verjaardag heb gekregen.
Maar ook die werd in Spanje weinig gebruikt, Spanjaarden spreken doorgaans geen Engels, dus mijn verschillende aanroepen waren vergevens op een enkele andere toerist uit Duitsland, Engeland en  1 Nederlander die in Sites zat na. Deze kenwood heb ik in 1999 verkocht, en kocht een Kenwood TM-V7 die ik nu alleen nog meer voor de rondes en packet radio gebruik.

  Kenwood TR-751

 

Kenwood TM-V7

Toch duurde het nog tot de zomer van 1998 voordat de eerste HF mee ging op vakantie. In de zomer van 1997, ging een kennis van mij op vakantie naar het verre oosten, en nam voor mij (op mijn verzoek) een Icom IC-706mkII mee.

               Icom IC-706mkII


Het scheelde toch aardig wat t.o.v. hier. Deze set ging dus voor het eerst mee op vakantie, en wel naar Spanje. Het eerste jaar zat de set in een gereedschap koffertje en de antenne zat achterop de trekhaak met 2 bouten vast aan de fietsen draagsteun.
In de auto had ik twee f-male "bananen" pluggen die rechtstreeks op de accu aangesloten zaten, voor de spanning van de set, die had ik daar aangebracht voor evt. mobiel gebruik waar ik in Oktober 1997 ook gebruik van heb gemaakt toen ik naar Oostenrijk ging.
De verbindingen werden dus vanuit de auto gedaan en niet vanuit de caravan, daar deed de portofoon nog steeds dienst.
Daar stond ik dan op de camping in Gavá, 20 km onder Barcelona stad, met een HF antenne op de auto, 2m/70cm duobandnatenne op de dissel en dan nog een klein schoteltje op de caravan........................................ "Hallo mobiele eenheid, waar zijn wij nou helemaal mee bezig ?".

 

De "mobiele eenheid" in Spanje

De eerste verbinding in Spanje op de HF was met mijn dorpsgenoot en vriend Geert PA3FRS op 5 Juli 1998 om ca. 14:00 uur plaatselijke tijd.
Wij hadden afgesproken iedere dag om ca. 14:00 uur elkaar even te roepen, tenzij ik verhinderd was, vakantie is tenslotte het hoofd doel.
Die verbinding was niet erg sterk maar we hebben toch een half uur met elkaar kunnen spreken.
De camping ligt niet erg hoog volgens mijn GPS is de Altitude 0 meter en Geldrop heeft ook geen grote hoogte ca. 26 meter boven zeeniveau, dus was het iedere dag een verrassing of we elkaar hoorden of niet, maar het lukte toch iedere keer, de ene dag wat  beter dan de andere.

Tijdens die vakantie ben ik in één middag een paar uur naar Tibidabo gegaan, Tibidabo is een soort grote kermis die in de bergen boven de stad Barcelona ligt, en wat beheerd wordt door de kathedraal die bij het parkje staat.
Ik ging op een parkeerplaats staan, ongeveer 500 meter van het pretparkje. Dit was een mooie hoge plek (602m) en helemaal vrij naar alle kanten.
Ik plaatste mijn antenne achterop de trekhaak en zette mijn zender aan, de condities op deze hoogte waren redelijk goed, in die paar uur dat ik daar boven stond heb ik voor het eerst met Indonesië en Japan gewerkt op de 15 meterband (21.225MHz.), verder waren er stations te horen uit Ukraïne, Egypte, Pakistan, India en nog een aantal landen meer, vreemd genoeg geen Nederlanders. Ook was Geert er niet omdat hij die dag zelf verhinderd was. QSL kaarten van de verbindingen met Indonesië en Japan heb ik wel ontvangen.
Aan het eind van de middag (na 4 uren verbindingen te hebben gemaakt) kon ik de balans opmaken van een, voor mij, vruchtbaar dag.
In totaal heb ik die dag 54 verbindingen gemaakt, de kortste afstand was met Valencia EA5 en de grootste afstand was met Japan 7J.
In de 1999 zijn we weer naar dezelfde camping geweest en natuurlijk had ik ook weer de hele "mobiele eenheid" meegenomen.

Klein Herfstvakantie avontuurtje.

In Oktober 1999 zijn we tijdens de herfstvakantie naar Greglingen-Münster gegaan, Münster is een heel klein plaatsje op de grens met Baden Würtenberg met Bayern.
Een bekende plaats die op ca. 15km van de camping verwijderd ligt, is Rothenburg o/d Tauber, een leuk middeleeuws plaatsje waar ik als kind veel geweest toen ik met mijn ouders op de doorreis was naar Oostenrijk, en later nog een keer met een paar vrienden tijdens een motortocht.
Helaas was het pensionnetje (Reichsapfel) waar wij altijd verbleven en die  net iets buiten het dorp ligt, leeg en gesloten, de eigenaresse was in het bejaardenhuis en er was geen opvolger gevonden.

Toen we op de camping waren bemerkte ik dat ik mijn voeding was vergeten, maar geen nood ik heb altijd nog een autoaccu "dacht ik".
zo gezegd zo gedaan, ik bracht 's Avonds de spanningssnoer via mijn raam en openstaande motorkap naar de accu.
Na de accuklemmen iets te hebben los gedraaid stak ik de kabel ertussen en kon beginnen.
Mijn eerste verbinding was met een station uit Eindhoven (bij mij om thuis de hoek dus), na een anderhalf uurtje begon het toch wel koud te worden en besloot ik ermee te stoppen, en daar ging het fout.
Ik was vergeten eerst het alarm te deactiveren met als gevolg dat, toen ik de accuklemmen los maakte, het alarm  spontaan begon te loeien, een herrie dat het was in de heuvels midden op een boscamping om 22:30 uur.
Het gevolg is wel duidelijk, RUHE, Wass soll dass kann mann nicht mal seine Ruhe haben hier enz. enz. enz.
Na 5 minuten werd het rustig, en dacht ik yes eraf die kabel en er niet meer op, dus dacht ik het alarm te deactiveren door het los nemen van de sirene, ja hoor helaas ik had vergeten de motor te starten dus ging het alarm op zijn noodstroom nog eens 5 minuten af, met alle gevolgen van dien. De volgende dag waren er nog boze blikken naar mijn richting, en besloot de rest van de week van de hobby af te zien.
De camping eigenaar kwam niet uit die streek maar van oorsprong uit het drukke Stuttgart en zag er de humor wel van in.
Al met al heb ik in die anderhalf uur niet meer verbindingen gemaakt dan 12 stuks en uiteraard in CW, op de camping had ik meer "contact" HI.

Mobiel door de Alpen.

In Oktober 1998 trok ik de stoute schoenen aan en deed één keer dat wat ik altijd al had willen doen, mobiel op pad door de Alpen.
Ik vroeg mijn vader mee om mij te vergezellen, en daar had hij wel zin in, zo vertrokken wij op 25 Oktober 's Morgens om 06:00 uur, in tegenstelling tot de mobiel in Spanje had ik nu de HF al meteen bij vertrek aangezet, zodat ik meteen verbindingen kon maken als de gelegenheid er voor was.
De eerste verbinding had ik met een LA station ter hoogte van Koblenz, eerder was wegens de verkeersdrukte het niet mogelijk om zelfs alleen maar te luisteren, veiligheid voorop natuurlijk.
De QTH van die OM uit Noorwegen was nr. Bergen en hij gaf mij toch een leuk rapport van 58, ik was daar best tevreden over, daarna heb ik nog twee verbindingen gehad tot de OE grens, in Ehrwald had ik nog een verbinding met een OM uit Rotterdam, maar daarna heb ik weer wegens de verkeersveiligheid geen verbindingen meer gemaakt tot op ons logeeradres in Lafairs (Gem.Pfunds) in het Oberinntal.
Ik zat daar op 940m boven zeespiegel maar helaas in een dal. en dat was te merken.
Na een kop koffie ging ik de dag later met de HF naar Samnaun in Zwitserland, ongeveer 13 km van Pfunds.
Samnaun is een soort belastingvrije zone in Zwitserland, aan de benzineprijs ook wel te merken een liter euro95 kost daar dus ook maar  37 Eurocent, dus tank vol, verder heb ik daar ook nog voor familieleden sigaretten en stro rum 80% meegenomen, wat daar dus ook goedkoop is (zelf rook en drink, op bier na dan, ik niet dus ze hadden geluk).
Na de "boodschappen" ging ik op een parkeerplaats staan op ca. 1912m hoogte en zette de HF aan, "op deze hoogte moesten de signalen eruit klappen", dacht ik. En............................ verkeerd gedacht, het was opmerkelijk stil, de verbindingen die ik in die twee uren maakte waren helaas alleen binnen Europa (enkele DL's OE's PA's en G's) maar geen DX.
Een beetje teleurgesteld ging ik weer naar beneden terug naar de boerderij (logeeradres), waar ik nog een paar verbindingen maakte ook weer binnen west europa.

Toen we 's Avonds in het zgn. Aufenthalsraum samen met de boer en boerin zaten te kletsen met een lekker pilsje erbij (BrauAG), wist de boer ons te vertellen dat "er morgen best wel eens sneeuw kon liggen", nou weet ik dat mijn vader een ontzettende hekel heeft aan sneeuw en zag zijn gezicht al vetrekken.
Hij geloofde het niet want het was pas 26 Oktober, maar aangezien ik daar vaker in de herfst en winter kom, en mijn ouders alleen maar zomers, geloofde ik het wel.
De dag kwam en.............. jawel ca. 20cm sneeuw, en een heel zeur gezicht van mijn vader.

De Dag................mooi hé ?


Één nadeel had die sneeuw wel, ik was er niet op voorbereid, mijn winterbanden lagen dus mooi thuis in de garage, kwam dus niet op tegen de steile oprit van de boerderij naar de hoofdweg.
De tractor van de boer moest te pas komen om mij op te slepen naar de hoofdweg, de rest van de week had ik de auto voor de hooischeur langs de hoofdweg mogen zetten.
Op 31 Oktober vertrokken we weer terug naar huis, tot aan Füssen hadden we sneeuw, die geleidelijk overging in regen.
Die week heb ik maar 35 verbindingen gemaakt met hoofdzakelijk met DL stations, dus eigenlijk een beetje teleurstellend HF weekje.

 

Zomer 2000 Italië.

In juli 2000 gingen we eens een heel andere kant op dan Spanje namelijk naar Italië, een klein dorpje met de naam Marina di Bibona ongeveer 40 km zuidelijk van Livorno in de Toscana.
Ook hier ging de hele handel weer mee, gelukkig was ik nu de voeding niet vergeten want op die camping mochten geen auto's staan, daarvoor was een speciale overdekte bewaakte parkeerplaats aangelegd buiten de camping.
De eerste verbinding was met een EA3 station toch een beetje Spaans HI, en verder met heb ik in die vakantie alleen maar contact gehad met verschillende Europese stations, vreemd genoeg geen PA's.
Veel verbindingen heb ik in die 3 weken niet gehad omdat dit onze eerste Italië vakantie was, maar 24 stuks.
Verder hebben we veel andere dingen gedaan want de Toscana is erg mooi en de mensen zijn erg vriendelijk, echter op de camping waar we stonden gaan we nooit meer heen, die viel erg tegen, was klant onvriendelijk en erg duur. Het sanitair was wel altijd netjes, moet ik eerlijk zeggen.
Al met al viel ons die vakantie zo tegen dat Italië voorlopig even van de baan is.
In 2001 zijn we dus weer naar Spanje gegaan natuurlijk weer met de hele mobiele eenheid.

Vakantie 2001 Spanje.

In 2001 gingen we weer (voorlopig voor de laatste keer) naar Gavá onder Barcelona, ook nu ging de mobiele eenheid weer volop mee, mijn eerste verbinding was met 9A2WT uit Split dit was op 30 Juni, aangezien we in het zuiden heel vroeg vakantie hadden was de camping nog redelijk leeg en dat was een genot.
Mijn dochtertje was op 1 Juli jarig en dat werd natuurlijk ook uitbundig gevierd op de camping, de voortent verzierd en het feestje kon beginnen, het was een warme dag met een middagtemperatuur van 32 graden.
In deze vakantie heb ik maar één PA gewerkt enwel PA3AQV uit Maastricht, dit was op 9 Juli, maar de mooiste verbinding van heel de vakantie was toch wel met N7ET/DU7 een Amerikaan op de Fillipijnen in CW  op 14.002 om 22:12 UTCop 16 Juli en met een Duits sprekende Australiër  VK6BCP op 7.095 SSB op 10 Juli om 21:56.
Beide stations zijn inmiddels bevestigd door een QSL kaart.

                         

                                               QSL Kaart VK6BCP                                                                       QSL Kaart N7ET/DU7

 

Verder heb ik op die vakantie een aantal stations uit Europa en de USA gewerkt het verste station uit de USA was W4SAA uit Texas op 14 Juli op 14.002 om 11:24, helaas is die nog niet bevestigd.

Al met al kan ik tevreden uitkijken op een welverdiende 48 verbindingen meerendeel in CW natuurlijk en op de 20 en 40 meterband.
Dit was de afsluiting van een aantal jaren Zuid Europa in de zomer, in 2002 gaan we het op een heel andere boeg gooien Tsjechië (is de bedoeling).

 

Vakantie 2002 Juli Cerny Dul Reuzengebergte Tsjechië.

Zoals al gezegd in 2002 gingen we eens naar een ander deel van Europa enwel naar het Oosten, ons stekje voor de komende 3 weken werd een kleine camping in Cerny Dul  tussen Vrlabi en Trutnov, de locator daar was JO70UO.
Cherny Dul is een klein plaatje aan de voet van het reuzengebergte met een uitzicht op  de Snezka de hoogste berg van Tsjechië met een hoogte van 1602 meter, de camping lag aan een klein beekje en een groot stuwmeer, waar in gezwommen werd, en heeft een hoogte van ca.640 meter boven zeespiegel, ideaal dus voor verre verbindingen.
De mobiele eenheid opgebouwd de antenne weer op de bok geplaatst en klaar voor de eerste verbinding, die kwam op 16 Juli met DF0HSC Udo uit Poecking, ik kende Udo al van verschillende verbindingen van thuis uit dus het was een hele leuke babbel onder ons HI, zijn RST was inderdaad erg hard, het bleek dus inderdaad een ideale locatie te zijn, vanuit de caravan had ik ook een vrij zicht naar het westen.

                                                    

                                                                   Uitzicht vanuit de Caravan bij ondergaande zon


Het was ook de enigste verbinding die dag die ik gemaakt heb, 's Avonds gingen we op de koffie bij kennissen uit Eindhoven met wie wij mee gegaan zijn naar Tsjechië, en bij de schemering ging het kampvuurtje voor de caravan aan.

In Tsjechië mag je op veel campings een kampvuur maken voor je eigen tent of caravan, en dat werd dus iedere avond gedaan door verschillende camping gasten ook wij dus, mijn zoon en de zoon van onze kennissen vonden het het einde en ze leefden zich dan ook volledig uit.
Iedere avond kwam dan ook de vraag of een vuurtje gemaakt mocht worden, en omdat het in 2002 een redelijk koude zomer was, hadden wij daar dan ook geen probleem mee.
Overdag gingen we heel veel ondernemen, want de omgeving daar is werkelijk prachtig, zo zijn we ook een dag naar de Snezka gegaan de hoogste berg in Tsjechië.
Vol moed begonnen we aan onze klim tot de eerste berglift die ons op ca. 900 meter bracht, daar moesten we in een andere lift  om verder naar de top te gaan.
Helaas voor ons de stoeltjeslift werd stil gelegd vanwege het weer, dus namen we de beslissing om de rest naar de top te lopen, dit was een erg lange en erg vermoeide wandeling vooral de laatste 200 meter waarvoor we een soort natuurtrap gebruikte.

                                              

                     Begin van de wandeling                                                          Eindelijk boven PD9PSG Mijn zoon

Het begin van de wandeling leek erg makkelijk en dat was het ook, tot het begon te stijgen en dat is ook wel te zien op de foto "begin van de wandeling" het "bultje"boven op de berg was het bergstation met restaurant.
het restaurant zat aan de Poolse kant van de berg en op de berg staan enkele grenspaaltje om zo Tsjechië of pools grondgebied te markeren.
Mijn zoon ging ook op een van die paaltjes even rusten (hij staat hier trouwens aan de Poolse kant van het paaltje).
Ik had mijn portofoon meegenomen naar boven om te kijken hoe het daar ging met de verbindingen op 2 meter of 70 cm.
Mijn XYL en kinderen en onze kennissen gingen in het restaurantje zitten want het was daar boven erg koud (maar 5 graden), en ik ging de repeaters is uitproberen. Mijn eerste verbinding ging over de repeater van Zwickau in Duitsland ongeveer 120km luchtlijn verder.
Het bleef alleen maar bij die verbinding, want het weer werd heel snel slechter, er kwam een klein stormpje opzetten met veel regen en de temperatuur zakte naar nog meer net 2 graden, dus ik besloot om ook maar in het restaurantje te gaan zitten.
Het was een eenvoudig restaurantje met in het midden enkele aaneengesloten tafels  en houten banken waar iedereen met zijn eigen eten en drinken in rugzakjes zat.
Achter een glazen want was een "echt restaurant" waar men kon eten maar wij deden gewoon met de plaatselijke bevolking mee, was veel leuker.
 

                                     

                                                                        Papa ook even hangen aan het paaltje

 

                                    

                                                               En de XYL is erg blij weer beneden te zijn

 Toen het weer was verbeterd gingen we de tocht naar beneden maken, wat veel makkelijker ging dan naar boven HI.
 Die dag hebben we ca. 24km gelopen in bergachtige omstandigheden, en je begrijpt wel dat 's Avonds de kinderen vroeger naar bed wilden dan
 normaal. Zelf maakte ik die avond nog enkele verbindingen oa. me PY1SL uit Rio de Janiero op 7.003 MHz.
Al met al een zeer geslaagde dag.

De volgende avond wilde ik wel weer eens mezelf inmelden bij het Nederlandstalig vakantienet op de 40 meterband die ieder jaar weer met volle overgave georganiseerd wordt door Ben PA0BWX die in Brixen in Tale in Oostenrijk zit.
Goed en wel de frequentie opgezet, was er een storing van over modulatie niet normaal meer, na iets lager in de frequentie de medeamateurs verzoeken een andere frequentie te willen opzoeken i.v.m. de ronde werd mij verzocht mijn zender te laten nakijken omdat ik de gehele 40 meterband dicht druk.
Dit vond ik vreemd tenslotte zat ik in Tsjechië dus hoe kon ik in Nederland een hele band dicht maken, maar al snel was het duidelijk de medeamateurs zaten in Tsjechië en wel in hetzelfde plaatsje, na even met elkaar te hebben gesproken bleek het te gaan om Arie PA4AR die niet alleen in hetzelfde plaatsje zat maar zelfs op dezelfde camping, dus nu was het wel duidelijk wat de over modulatie teweeg bracht die ik maar natuurlijk ook Arie had, we zaten nog geen 50 meter uit elkaar.
Na een uurtje kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer temperen en ging op koffie bezoek bij Arie, want zijn antenne deed het toch wel een stuk beter dan de mijne.
Het werd een heel leuke en gezellige avond met Arie en  nog twee andere zendamateurs die op het moment bij Arie en zijn XYL op bezoek waren.  Arie knutselde voor mij een 2 maal 10 meter draad o.t.w. 40m dipool in elkaar, omdat dit bekende oude principe vele malen beter werkt dam mijn kenwood mobiel antenne.
Met Arie's antenne heb ik veel uitstekende verbindingen gemaakt de rest van de vakantie, en zal hem zeker volgend jaar weer meenemen.

Vakantie Augustus 2003 Praag Tsjechië.

In 2003 gingen we naar het midden van Tsjechië en wel 20 km onder Praag de hoofdstad, het plaatsje heette Vrané nad Vladvou met de locator JN79EW. Praag is een bijzonders mooie stad waar we heel veel gebivakeerd hebben, we gingen vanuit Vrané met de trein naar het station Praag Branek vanwaar we verder gingen met de tram tot in het centrum, in het centrum kon je echt hele dagen rondlopen voordat je alles had gezien.

Natuurlijk kon een bezoek aan de beruchte Carlsbrug niet uitblijven, waar we ook een keer 's Avonds laat waren met zijn talloze standjes en personen die iets met muziek op flessen e.d. deden.
In die 3 weken heb ik ook maar 52 stations gewerkt, allen binnen Europa, de antenne van Arie deed weer voor midabel werk ik kon hem echter niet zo perfect ophangen als in Cerny Dul maar toch, het werkte.
De camping lag direct aan de moldau dus ik zat mooi vrij naar alle richtingen, wel moest ik het zenden een paar keer stoppen omdat het gewoon te warm was en de set niet meer voldoende afkoelde, er waren dagen bij met een buitentemperatuur van 36 graden.

En ook hier heb ik weer een "storing" meegemaakt, op een goed moment had ik veel storing op de zijbanden van meer dan 20dB over 9 en dan doe je niet veel meer op de 40 meterband.
Na enig "speurwerk" kwam ik erachter dat in het buurdorp ca. 50 meter verderop, boven op een klein heuveltje
OK1AHM woonde die met een beetje meer vermogen werkte als ik.
Ik nam contact met hem op en dat resulteerde in een zeer prettig QSO.
's Avonds werden er weer verscheidende kampvuren en BBQ's op de camping georganiseerd, verder heb ik niet veel aan de hobby gedaan, het weer was te mooi en de omgeving was meer dan de moeite waard.

                                  

                                                          Blik op de Carlsbrug

 

Vakantie Augustus 2004 Trebon Tsjechië

 

Ter info op 3 November 2004 heeft mijn zoon de N zend licentie gehaald en heeft de roepletters PD9PSG toegewezen gekregen.

Wordt vervolgt


Schrijf een bericht in het gastenboek.

Bekijk hier mijn gastenboek.

                            

                                                                       

                                     De volgende keer HF op vakantie en HF in de auto CU 73 Peter de PA3GUU Last update 12-11-2004 22:44 UTC

                                                   Nedstat Basic - Free web site statistics