Televisietechniek

Technische artikels

Blokschema van een z/w ontvanger



Bondige verklaring

1. De hoogfrequente versterker
Versterkt het volledige signaal (kanaal) waarop is afgestemd. De belangrijkste functie is het bekomen van een gunstiger signaalruis verhouding. Het ingangssignaal kan schommelen tussen enkele tientallen µV en enkele mV (G:10-20dB)

2. De mengtrap
In deze schakeling wordt het inkomende signaal omgezet in een MF signaal. Tezelfdertijd levert de mengtrap een zekere versterking. De mengtrap is vast verbonden met het principe van de superheterodyne ontvanger. Dit wordt toegepast voor de eenvoud van de bediening en de grotere selectiviteit.
3. Oscillatortrap
De oscillator wekt het HF signaal op dat noodzakelijk is voor de frequentie omvorming.

4. Kanaalkiezer
Is een geheel dat de delen HF versterker, mengtrap, en oscillatortrap groepeert. De kanaalkiezer laat ons toe op eenvoudige wijze die kringen in te schakelen die voor de ontvangst van de zender noodzakelijk zijn.

5. Geluid MF versterker
Heeft als taak het geluidsniveau te versterken voldoende voor een goede detectie.

6. Geluidsdetectie
Zet het gemoduleerde MF signaal om in een LF signaal dat zo goed mogelijk de oorspronkelijke modulatie moet weergeven.

7. Beeld MF versterker
Zorgt voor de juiste vorm van de weergavenkromme en levert de nodige versterking om de uitgangsspanning van de mengtrap te versterken tot een niveau voor goede detectie. (G:
±80dB)

8. LF versterker
Levert het nodige vermogen aan de luidspreker.

9. Videodetector
Zet het gemoduleerde beeldsignaal om in een videofrequentie signaal dat zo goed mogelijk de oorspronkelijke modulatie moet weergeven.

10. Videoversterker (G:40dB)
Versterkt het videosignaal tot een waarde voldoende voor het uitsturen van de beeldbuis. (enkele tientallen volts)

11. Synchronisatiescheider
Heeft als taak de synchropulsen te scheiden van het videosignaal en eventueel kan een scheiding gebeuren van de lijn en de beeldsynchropulsen.

12. Beeldafbuiggenerator
Wekt een spanning op met de juiste frequentie en de juiste vorm voor het sturen van de Beeldafbuigversterker. Hij wordt gesynchroniseerd door de pulsen afkomstig van de synchronisatiescheider.

13. Beeldafbuigversterker
Zorgt voor de zaagtand stroom door de verticale afbuigspoelen. Aan deze stroom worden eisen gesteld wat betreft de vorm en de frequente.

14. Lijnafbuiggenerator
Wekt een spanning op met de juiste frequentie en de juiste vorm voor het sturen van de afbuigversterker. De lijnafbuiggenerator wordt gesynchroniseerd door de pulsen afkomstig door de synchronisatiescheider.

15. Lijnafbuigversterker
Zorgt voor de zaagtandstroom door de horizontale afbuigspoelen. Ook hier worden speciale eisen gesteld in verband met de vorm en de frequentie.

16. ZHS zeer hoge spanningsgenerator
Wekt de spanning op voor het voeden van de naversnellingsanode van de beeldbuis, gewoonlijk samen met de lijnafbuigversterker.

17. Afbuigspoelen
Wekken het magnetische veld op voor het afbuigen van de elektronenstraal in verticale en horizontale zin.

18. Voeding
Levert de nodige spanningen en stromen nodig om de werking van elke schakeling van de ontvanger.


Opmerkingen:
De schakelaar geeft ons de mogelijkheid om de ontvanger te gebruiken met gescheiden klank MF versterker of volgens het interdraaggolfsysteem. Hoewel het blokschema in principe hetzelfde blijft zal een meernormentoestel heel wat ingewikkelder zijn dan een éénnormtoestel. De voornaamste wijzigingen hebben betrekking op:

De kanaalkiezer
De afstemfrequentie van de MF klankversterker
De klankdetector (AM of FM)
De BB en weergave van de beeld MF versterker
De videodetector
De BB van de videodetector
De frequentie van de lijnafbuiggenerator



Begin pagina

Technische artikels

Updated: 24/06/2012 ON1BEW ©