Power supply 13.6V

Home

In de shack hebben we een aantal toestellen die op 12V werken. Een transceiver verbruikt algauw enkele ampères. Om deze apparatuur te voeden kunnen we gebruik maken van een batterij. Deze kan een flinke stroom leveren zonder problemen. Een nadeel van de batterij is het leeg raken ervan. Natuurlijk is de batterij leeg nét op het moment dat we die stroom nodig hebben, middenin een QSO. Een andere oplossing dient gezocht te worden.

Een andere soort voedingsbron laat ons onafhankelijk werken van een batterij. We gebruiken de netspanning om een geschikte zeer lage spanning op te wekken.
Een transformator transformeert de hoge netspanning naar een lagere veilige waarde.



De secundaire spanning levert ons 18V. Deze wordt gelijk gericht met een greatz brug schakeling en afgevlakt met enkele grote elektrolytische condensators.
Als referentie en stabilisatie maken we gebruik van een drie-benige spanningsstabilisator. Een van 8 volt is gekozen. In de aardleiding van de regulator nemen we in serie een zenerdiode op die als doel heeft de spanning 5.6 volt hoger te brengen. Op deze manier krikken we de 8 volt geleverd door de stabilisator 5.6 volt hoger met als resultaat 13.6 volt op de uitgang.

Toepassen van de formule bekomen we na gelijkrichting en afvlakken een maximale spanning van: (18-(2x0.6)) x 1.41 = 23.7 volt
waarin:
-18 de effectieve spanning is in wisselspanning
-2 x 0.6 twee diodes die elk een spanningsval van 0.6 volt hebben
-1.41 de omrekeningsfaktor is om van effectieve waarde over te gaan naar piekwaarde

De regulator wordt gevoed met de 23.7 volt (max input spanning is 35V) en levert aan de uitgang 13.6V. In de productdata van de regulator zien we dat de maximale stroom 1A is. Soms wat weinig om de tranceivers te voeden. De extra componenten verhogen de uitgangsstroom.
De eerste ampere wordt geleverd door de regulator. Wanneer de belasting een hogere stroom verbruikt gaat er een spanningsval ontstaan over weerstand R1. Deze spanning wordt gebruikt om de basis-emittor junctie van transistor P1 te polariseren. Deze gaat op zijn beurt een zekere stroom laten vloeien naar de twee NPN vermogen transistors in parallel geschakeld. Door het gebruik van de emittor levert ons dit een lage uitgangsimpedantie, net wat we nodig hebben voor een goede voeding. De maximale stroom van een 2N3055 bedraagt 10A, parallel dus 20A. Uiteraard dienen de vermogen transistors alsook de regulator flink gekoeld te worden.

Hetzelfde schema is gebruikt voor het bouwen van de powersupply in de shack OSB, met een verschillende uitgangsconfiguratie zijnde 12 eindtransistors .
Het spreekt vanzelf dat de transformator dan ook een uit de kluiten gewassen exemplaar is geworden.


Begin pagina

Home

Updated: 01/05/2013 ON1BEW ©