CQ WW 160m CW Contest 2010


 
I letos byl dobrý důvod stát se účastníkem největšího CW zápolení na pásmu 160m. I letos z nepříjemných městských podmínek plných šumu a rušení. I letos bez RX antén, jen na dipól a pořád stejné zařízení. I letos jsem (jako vždy) zanedbal přípravu a raději v práci nahlásil na pondělí volno. Bylo to ještě složitější o to, že jsem během kontestu ještě i oslavil (decentně) mé sobotní padesátiny.

Už od loňska upravené podmínky závodu ještě nestačil časopis ČRK Radioamatér zeregistrovat, tak jsem byl trošku zmatený, jestli závod začíná v 22 UTC nebo až o půlnoci. Naštěstí v Radiožurnálu a potom na webových stránkách pořadatele jsem si ověřil, že je to s tou mou pamětí (přes pokročilý věk) lepší než s důsledností práce redaktorů výše zmíněneho časopisu.

V pátek v podvečer jsem se pokoušel před závodem trošku zdřímnout. No hodinku to vydalo... Každopádně jsem krátce po začátku taky začal a systémem S/P jsem probádával pásmo a hledal stanice. Chodilo středomoří (4X, TA2, 5B4, TK5) taky něco málo ze severní Afriky (CN2, EA8). Z Asie UP2, EY8, 4L. Ze zajímavějších Evropanů TF a T70A.

Kolem půlnoci UTC první VE a dvě hodiny nato první W z Illinois. Zkouším to nějakou dobu i na výzvu. Většinou volají stanice z Evropy a sem tam nějaká UA9.
Ozývá se klubovní kolega Jarda OK2HZ. Na USA se pásmo pěkně otevřelo kolem rozednění kdy jsem jich měl už cca 19 kousků a nějaké VE z Ontaria a Prince Edward Island. Také KV4FZ z American Virgin Isl. Kolem půl osmé ráno pěkně hrál XE1RCS, ale byl na něj příšerný nával, navíc se nechal volat na svém kmitočtu, takže v evropském pekle docela problém. Udělal jsem novou zem PJ2T. Udělal mi radost. Slyšel jsem taky PQ0F z Fernando da Noronha, ale bohužel jsem ho nedovolal. Asi by to šlo, ale vzájemné rušení bylo naprosto příšerné. Škoda. Rádio vypínám kolem osmé hodiny a jdu na chvíli spát než přijde návštěva a budem trošku slavit.
Mám necelých 250 QSO.

V sobotu večer začínám kolem půl deváté. Dělám Evropu, ze zajímavějších HB0, MD0. Z Asie nějaké UA9, jedna UA0 (RW0A) a ještě také A7/M0FGA.. Z Afriky to bylo slabé, jenom dva CT3. Po jedenácté hodině docela dobře slyším JH4UYB, na druhé zavolání je doma. To je snad poprvé co se mi Japonec podařil v závodě. Dosud jsem je dělal jenom mimo závod. Pak zkouším jet také chvíli na výzvu. Vydržím asi hodinu a znovu S/P, protože mě to nějak bere na spaní. V jednu hodinu to jdu na chvíli zalomit. Ve čtyři vstávám a projíždím pásmo. UA9, začínají chodit Američani. V neděli ráno to chodí více na středozápad. Dělám Minesotu, Oklahomu, Texas, Colorado. (Minesota a Colorado jsou pro mě nové státy do WASu 160m). K tomu samozřejmě východní pobřeží. Snažím se jich udělat co nejvíc, už nebude další příležitost. Nakonec jich bylo 41 a k tomu 5 Kanaďanů. Před osmou hodinou ráno se konečně podařilo a to docela hladce spojení s XE1RCS. Mám kolem 425 QSO.

Nedělní večer už nečekám žádné zázraky. Jde už jenom o to vybouchat z Evropy a blízkých DX-ů co se ještě dá. Chvíli S/P a pak dost dlouho na výzvu. Ze zajímavějších snad jen ZC4LI. Je neuvěřitelné co je v Evropě stanic. Zajímavé je také setkání se starými známými z VKV pásem jako SF7WT nebo YO2IS. Hold někteří jezdíme všude....
V klidném tempu dojíždím závod a končím asi půlhodinu před koncem. Už skoro nikdo nevolal a také jsem nemohl už najít nic neudělaného. 
Závěr zní na 614 QSO. Násobičů W/VE států 23 (vloni 15) a 64 DXCC zemí (vloni 58).
Celkem jsem pracoval nějakých 22 hodin ze 30 povolených.

Výsledek dělá kolem 287 tis. bodů.

O více než 100 QSO více než loni. Výsledek skoro o 100 tis.bodů lepší než vloni. Na žádné velké pořadí to nebude, ale na to moje "QRP Full legall" t.j. cca 350W  v kategorii kde vládnou řádově jiné výkony, to není vůbec špatné. Hlavně šlo o dobrou zábavu a v mém případě i o oslavu mého výskytu na zeměkouli.  Průměrný rate byl asi 28 QSO za hodinu.

K použitému zařízení lze říci, že je stejné jako před rokem. Jiná je jen anténa, ale to jsem už popsal v reportáži k ARRL 160m contestu. Zdá se že funguje o poznání lépe.

Závěrem malá statistika stanic z jednotlivých udělaných zemí:

DL 85
OK 52
UA 50
W 41
UR 38
SP 32
OM 23
LY 22
S5 21
YO 19
HA 18
I 18
UA9-0 12
EU 12
G 12
PA 11
SM 11
YU 11
OH  10
9A  9
YL  7
EA  7
OZ  6
F  6
OE  5
VE  5
ON  5
LZ  5
méně než 5 ES, HB, HB0, LX, ER, UA2, SV, LA, OH0, EA6, EA8, OH0, CT, CT3, CU, E7, GW, GM, GD, EI,TA,TF,5B,
ZC,KP2, JA, KV4, XE, CN, 4X, EY, 4L, UP, TK, T7, OY, A7, Z3



V Ostravě 2.2.2010



Hlavní  strana